Ухвала
від 26.01.2011 по справі 14/203
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВС ЬКОЇ ОБЛАСТІ

79014, м. Львів, вул. Личаківськ а, 128

УХВАЛА

26.01.11 Справа № 14/203

За позовом: Прок урора Залізничного району м. Львова, в інтересах держави в особі Львівської міської ра ди, позивач: Львівське міське комунальне підприємство «Ль вівтеплоенерго», м.Львів

до відповідача: Відкрит ого акціонерного товариства «Львівенергоремонт», м.Льві в

про: стягнення 48 443,05 грн.

Судд я Кітаєва С.Б.

Секретар Стасів І.І.

Представники:

від прокуратури: Яворсь ка Л.Р.-пом. прокурора (посвід. № НОМЕР_1)

від позивача: Кіндрат Б .Я. - представник (довіреніст ь від 20.04.10 р)

від відповідача: не з' я вився

Права і обов»язки, передбач ені ст.ст.20,22 ГПК України предст авнику прокуратури та позива ча роз»яснено.

Суть спору: Позов заяв лено Прокурором Залізничног о району м.Львова, в інтересах держави в особі Львівської м іської ради, позивач: Львівсь ке міське комунальне підприє мство «Львівтеплоенерго», м. Львів, до відповідача, Відкри того акціонерного товариств а «Львівенергоремонт», м.Льв ів, про стягнення 48 443,05 грн. .

Провадження у справі пору шено ухвалою від 14.12.10 р. та призн ачено справу до розгляду в с удовому засіданні на 24.12.2010 року . Вимоги до прокурора, сторін по підготовці справи до розг ляду в судовому засіданні ви світлено в зазначеній ухвалі .

З невідомих суду причин про курор явку в судове засіданн я не забезпечив, документів, я кі витребовувались ухвалою в ід 14.12.10 року суду не подав.

Відповідач не отримав ухва лу суду від 14.12.10 р, яка була скер ована судом на адресу , зазнач ену прокурором у позовній за яві (79034, м.Львів, вул.П.Мирного,24). Поштове відділення повернул о до суду кореспонденцію з ві дміткою, що за зазначеною адр есою відповідач не знаходить ся.

Неподання прокурором від д ержавного реєстратора підтв ердження про включення відпо відача до ЄДРПОУ, про його міс цезнаходження , невиконання в решті частині вимог ухвали суду, унеможливлювало розгл яд справи в даному судовому з асіданні.

За таких обставин, з метою недопущення порушення змага льності і рівності сторін пе ред законом та судом, створен ня сторонам необхідних умов для встановлення фактичних о бставин справи, а також для пр авильного вирішення спору, с уд вважав за необхідне відкл асти розгляд справи.

В судовому засіданні 24.12.10р. розгляд справи відкладався н а 26.01.2011р. та зобов»язувалось про курора та позивача повторно виконати в повному обсязі ви моги ухвали суду від 14.12.2010 р. про порушення провадження у спр аві (подати витребовувані до кументи) в тому числі подати , в порядку ст.20 Закону України «Про державну реєстрацію юри дичних осіб та фізичних осіб - підприємців»відомості , я кі містяться в ЄДР про відпов ідача;скерувати відповідачу (у випадку невідповідності д аних про місцезнаходження в ідповідача за Єдиним державн им реєстром з даними у позовн ій заяві) копії позовної заяв и та доданих до неї документі в, а також ухвал по даній справ і, про що до справи подати опис документів, вкладених у пошт ове відправлення. З ціллю вик онання даної вимоги, прокуро ру відсилались додатково для скерування відповідачу: при мірник ухвали про порушення провадження у справі і примі рник ухвали від 24.12.2010 року про в ідкладення розгляду справи.

Позивача суд зобов»язував письмово підтвердити суму о сновного боргу за заявлений прокурором період, станом на даний час.

В судове засідання 26.01.2011 рок у прокуратура та позивач заб езпечили явку повноважних п редставників.

Прокурором подано на вимог у суду Довідку Єдиного держа вного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємці в, яка видана на запит органу д ержавної влади прокуратури З алізничного району від 18.01.2011 р з а № 8143379 станом на 18.01.2011 року відпо відно до критеріїв пошуку : В ідкрите акціонерне товарист во «Львівенергоремонт», місц езнаходження останнього : 61153, Х арківська область, місто Хар ків, Московський район, просп ект П»ятдесятиріччя ВЛКСМ, б удинок 56, ідентифікаційний ко д :13810284. Окрім того, довідка міст ить відомості про проведенн я 18.03.2010 року запису про внесення інформації щодо відсутності юридичної особи за вказаною адресою.Проте, інших, витребо вуваних судом документів ( в т ому числі і доказів скеруван ня ухвал по справі) прокурату рою та позивачем не подано.

Відповідач в судове засі дання 26.01.11р. не з»явився, відзив у та витребуваних документів ухвалами суду не подав.

Як вже зазначено, із подан ої прокурором довідки з Єдин ого державного реєстру юриди чних осіб та фізичних осіб-пі дприємців судом встановлен о, що відповідач по справі, Від крите акціонерне товариство «Львівенергоремонт», включе но до Єдиного державного реє стру юридичних осіб та фізич них осіб-підприємців як юрид ична особа, з 07.08.2009 року місцезн аходженням відповідача за да ними ЄДР є адреса: 61153, Харківсь ка область, місто Харків, Моск овський район, проспект П»ят десятиріччя ВЛКСМ, будинок 56, ідентифікаційний код :13810284, тоб то адреса, яка не відповідає в казаній прокурором у позовні й заяві адресі і на яку не ске ровувалась прокурором позо вна заява з додатками , а госп одарським судом Львівської о бласті - ухвала від 14.12.2010 року пр о порушення провадження у сп раві та ухвала від 24.12.10р. про від кладення розгляду справи.

Відтак, наявні у справі до кази скерування відповідачу копій позовної заяви з додат ками на адресу м.Львів, вул..Па наса Мирного,24 не є належними і допустимими доказами наді слання відповідачу копій поз овної заяви з додатками по мі сцюзнаходження останнього.

Відповідно до ст.22 ГПК Укра їни, сторони, окрім процесуал ьних прав, несуть певні проце суальні обов»язки. Зокрема, з гідно ч.3 зазначеної статі сто рони зобов»язані добросовіс но користуватися належними ї м процесуальними правами, ви являти взаємну повагу до пра в і охоронюваних законом інт ересів другої сторони, вжива ти заходів до всебічного, пов ного та об»активного дослідж ення всіх обставин справи.

Добросовісність користува ння процесуальними правами с лід розглядати таким чином, щ о сторони, які беруть участь у справі, не повинні зловживат и наданими їм правами.

Обов»язки осіб, які беруть у часть у справі, встановлено у відповідних статтях ГПК. Гос подарський суд покладає вико нання певних обов»язків на о сіб, які беруть участь у справ і, і виконання покладених обо в»язків є обов»язковим для т аких осіб.

За невиконання обов»язкі в, як установлених ГПК, так і п окладених на сторони господа рським судом, господарський суд може застосувати до них з аходи процесуальної відпові дальності, зокрема, залишенн я позову без розгляду, якщо по зивач без поважних причин не подав витребуванні господар ським судом матеріали, необх ідні для вирішення спору.

Відповідно до ст.33 ГПК Укр аїни кожна сторона повинна д овести ті обставини, на які во на посилається як на підстав у свої вимог і заперечень. Док ази подаються сторонами та і ншими учасниками судового пр оцесу.

Відповідно до ст.34 ГПК гос подарський суд приймає тільк и ті докази, які мають значенн я для справи. Обставини справ и , які відповідно до законода вства повинні бути підтвердж ені певними засобами доказув ання, не можуть підтверджува тись іншими засобами доказув ання.

Відповідно до п.п.2 ч.2;7 ст.54 ГП К України, позовна заява, яка п одається до суду, повинна міс тити найменування (для юриди чних осіб) або ім»я (прізвище, ім»я та по батькові за його на явності для фізичних осіб) ст орін, їх місцезнаходження (дл я юридичних осіб) або місце пр оживання (для фізичних осіб), і дентифікаційні коди суб»єкт а господарської діяльності з а їх наявності ( для юридичних осіб) або індивідуальні іден тифікаційні номери за їх ная вності ( для фізичних осіб - п латників податків); перелік д окументів та інших доказів, щ о додаються до заяви.

Згідно із статтею 93 Цивіль ного кодексу України місцезн аходженням юридичної особи є адреса органу або особи, які в ідповідно до установчих доку ментів юридичної особи чи за кону виступають від її імені .

Стаття 1 Закону України «Пр о державну реєстрацію юридич них осіб та фізичних осіб - п ідприємців»визначає, що місц езнаходження юридичної особ и є адреса органу або особи, як і відповідно до установчих д окументів юридичної особи чи закону виступають від її іме ні. Місцезнаходження юридичн ої особи визначається заснов никами в установчих документ ах та вказується в реквізита х реєстраційної картки на пр оведення державної реєстрац ії юридичної особи, яка подає ться реєструю чому органу пі д час державної реєстрації.

Отже, найменування і місц езнаходження у позовній зая ві повинно визначатися та вк азуватися згідно з установчи ми документами юридичної осо би.

Відповідно до п.2 ч.1 ст.57 ГПК України до позовної заяви до даються документи, які підтв ерджують відправлення відпо відачеві копії позовної заяв и і доданих до неї документів .

Стаття 56 Господарського п роцесуального кодексу Украї ни встановлює процесуальний обов»язок прокурора, позива ча щодо надіслання копії поз овної заяви. Позивач також зо бов»язаний надіслати сторон ам копії документів, доданих до позовної заяви, якщо ці док ументи відсутні в сторін.

Копії позовної заяви та до даних до неї документів пови нні надсилатися до подання п озовної заяви до суду, виходя чи з того, що відповідно до ст .57 ГПК до позовної заяви додаю ться, зокрема, документи, які п ідтверджують відправлення в ідповідачеві копії позовної заяви і доданих до неї докуме нтів.

На вимогу суду прокурату рою та позивачем не надано ви требовуваних і необхідних дл я з»ясування обставин справи та розгляду вимог по суті док азів з невідомих причин.

Відповідно до ст.4-3 ГПК Укр аїни судочинство у господарс ьких судах здійснюється на з асадах змагальності. Принцип змагальності передбачає пок ладення тягаря доказування н а сторони, покладання на них в ідповідальності за доведені сть їхніх вимог чи заперечен ь, звільнення суду від обов»я зку збирання доказів.

Встановлені судом обста вини свідчать також, що проку рор та позивач не надав доказ ів надіслання останньому по місцюзнаходження копії позо вної заяви з доданими до неї д окументами, що в силу ст.56 ГПК У країни зобов»язанні були вст ановити та зробити до поданн я позовної заяви до суду. Відп овідач за адресою, що вказав п рокурор у позовній заяві не о тримав ухвали про порушення провадження у справі від 14.12.2010р .,та ухвали від 24.12.10р. про відкла дення розгляду справи відтак , про судову справу, про обстав ини, на яких прокуратура та по зивач грунтують свої вимоги, йому не відомо, чим порушуєть ся його право, як сторони судо вого процесу; прокуратура та позивач не доводить протиле жне належними та допустимими доказами.

Разом з тим, враховуючи нев иконання без поважних причин вимог ухвал по справі і непод ання витребовуваних докумен тів, що унеможливлює розгляд по суті вимог про стягнення 48 443,05 грн., суд не вбачає підстав д ля відкладення розгляду спра ви та зобов»язання прокурора та позивача до вчинення певн их дій.

Неподання прокуратурою та позивачем доказів надісланн я відповідачу копій позовної заяви та доданих до неї докум ентів, неподання витребовува них документів є підставою д ля залишення позову без розг ляду, відповідно до п.5 ч.1 ст.81 Г ПК України.

Позов підлягає залишенню б ез розгляду.

Керуючись п.5 ч.1 ст.81, ст. 86 ГПК У країни, суд,-

у х в а л и в:

Позов Прокурора Заліз ничного району міста Львова в інтересах держави в особі Л ьвівської міської ради в осо бі позивач: Львівське міське комунальне підприємство »Ль вівтеплоенерго» до Відкрито го акціонерного товариства « Львівенергоремонт»про стяг нення 48 443,05 грн. залишити без ро згляду.

Після усунення обставин, що зумовили залишення позову без розгляду, позивач має пра во знову звернутися з ним до г осподарського суду в загальн ому порядку.

Суддя

Дата ухвалення рішення26.01.2011
Оприлюднено29.01.2011
Номер документу13543691
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —14/203

Ухвала від 21.06.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Панна Світлана Павлівна

Судовий наказ від 04.01.2011

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Марач В.В.

Ухвала від 08.12.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Марач В.В.

Рішення від 19.11.2010

Господарське

Господарський суд Київської області

Бацуца В.М.

Ухвала від 26.01.2011

Господарське

Господарський суд Львівської області

Кітаєва С.Б.

Судовий наказ від 24.11.2010

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Іваницький О.Т.

Судовий наказ від 27.12.2010

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Гридасов Ю.В.

Рішення від 13.12.2010

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Гридасов Ю.В.

Ухвала від 30.09.2010

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Іваницький О.Т.

Ухвала від 25.11.2010

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Гридасов Ю.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні