Ухвала
від 20.01.2011 по справі 2а-599/10/1070
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа: № 2а-599/10/1070 Головуючий у 1-й ін станції: Спиридонова В.О.

Суддя-доповідач: Глущен ко Я.Б.

У Х В А Л А

Іменем України

"20" січня 2011 р. м. Київ

Київський апеляційн ий адміністративний суд у ск ладі колегії суддів:

головуюч ого - судді Глущенко Я.Б.,

суддів Бужак Н.П., Кучми А.Ю.,

розглянувши у письмовому п ровадженні справу за адмініс тративним позовом Броварськ ої об' єднаної державної под аткової інспекції в Київські й області до Комунального пі дприємства «Джерело»про стя гнення заборгованості, за ап еляційною скаргою Броварськ ої об' єднаної державної под аткової інспекції в Київські й області на постанову Київс ького окружного адміністрат ивного суду від 29 червня 2010 рок у,

В С Т А Н О В И В :

Броварська об' єднан а державна податкова інспекц ія в Київській області зверн улася у суд з позовом до Комун ального підприємства «Джере ло»про стягнення з відповіда ча податкової заборгованост і у розмірі 3208,72 грн.

Постановою Київського окр ужного адміністративного су ду від 29 червня 2010 року у задово ленні позову відмовлено.

Не погоджуючись з судовим р ішенням, позивач подав апеля ційну скаргу, в якій просить с касувати постанову суду перш ої інстанції та ухвалити нов е рішення про задоволення по зову.

Відповідно до ст. 197 КАС Украї ни апеляційний розгляд справ и відбувається в порядку пис ьмового провадження.

Заслухавши суддю-доповіда ча, дослідивши матеріали спр ави та доводи скарги, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга підлягає залишенню б ез задоволення, а постанова с уду - без змін з таких підста в.

Суд першої інстанції дійшо в висновку про те, що податков ий борг не підлягає стягненн ю з відповідача, оскільки поз ивач не надав належних доказ ів виконання вимог ст. 11 Закон у України «Про порядок погаш ення зобов'язань платників п одатків перед бюджетами та д ержавними цільовими фондами », якою встановленні особлив ості порядку погашення подат кового боргу державних або к омунальних підприємств.

З таким висновком суду не мо жна не погодитися.

Судовою колегією установл ено, що відповідач є комуналь ним підприємством, засновник ом якого є Княжицька сільськ а рада Броварського району К иївської області.

Позивачем провадились пер евірки діяльності відповіда ча щодо своєчасності розраху нків з бюджетом по податках і зборах та своєчасності пода ння податкової звітності по податку на додану вартість з а період з грудня 2006 року по лют ий 2008 року, за результатами яки х винесено наступні податков і повідомлення-рішення:

- № 0001791601/0 від 06.09.2007 року, я ким визначено суму штрафу у с умі 923,01 грн., у зв' язку із затри мкою сплати узгодженої суми податкового зобов' язання з податку на додану вартість;

- № 0000721601/0 від 27.03.2008 року, яким визначено суму штрафу у сумі 2550,00 грн., у зв' язку з неподанн ям відповідачем декларацій з податку на додану вартість з а період з грудня 2006 року по лют ий 2008 року.

Вказані податкові повід омлення-рішення отримані від повідачем.

Обговорюючи правомірність дій позивача щодо стягнення податкового боргу у судовом у порядку, судова колегія зва жає на таке.

У відповідності до положен ь п.п. 5.3.1 п. 5.3 ст. 5 Закону України « Про порядок погашення зобов' язань платників податків пер ед бюджетами та державними ц ільовими фондами»платник по датків зобов'язаний самостій но сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у под аній ним податковій декларац ії, протягом десяти календар них днів, наступних за останн ім днем відповідного граничн ого строку, передбаченого пі дпунктом 4.1.4 пункту 4.1 статті 4 ць ого Закону для подання подат кової декларації.

Згідно з п.п. 4.1.4 п. 4.1 ст. 4 зазначе ного Закону податкові деклар ації подаються за базовий по датковий (звітний) період, що д орівнює календарному місяцю , - протягом 20 календарних днів , наступних за останнім кален дарним днем звітного (податк ового) місяця.

У разі коли платник податкі в не сплачує узгоджену суму п одаткового зобов'язання прот ягом граничних строків, визн ачених цим Законом, такий пла тник податку зобов'язаний сп латити штраф у розмірі п'ятде сяти відсотків погашеної сум и податкового боргу при затр имці, що є більшою 90 календарн их днів, наступних за останні м днем граничного строку спл ати узгодженої суми податков ого зобов'язання. (абз. 4 п.п. 17.1.7 п. 17.1 ст. 17 вказаного Закону)

Відповідно до п.п. 17.1.1 п. 17.1 ст. 17 в ище указаного Закону платник податків, що не подає податко ву декларацію у строки, визна чені законодавством, сплачує штраф у розмірі десяти неопо датковуваних мінімумів дохо дів громадян за кожне таке не подання або її затримку.

Поряд з цим, пунктами 11.1, 11.2 ста тті 11 Закону України «Про поря док погашення зобов'язань пл атників податків перед бюдже тами та державними цільовими фондами»передбачені особли вості погашення податкового боргу державних або комунал ьних підприємств.

У разі коли платник податкі в, який перебуває у державній або комунальній власності, н е погашає суму податкового б оргу у строки, встановлені ци м Законом, податковий орган з дійснює заходи щодо продажу активів такого платника пода тків, які не входять до складу цілісного майнового комплек су, що забезпечує здійснення основної діяльності платник а податків.

У разі коли сума коштів, отр имана від такого продажу, не п окриває суму податкового бор гу та витрат, пов'язаних з прод ажем активів, податковий орг ан зобов'язаний звернутися д о органу виконавчої влади, що здійснює управління таким п латником податків, з пропози цією щодо прийняття рішення про продаж частини акцій кор поратизованого підприємств а за кошти або під зобов'язанн я щодо погашення його податк ового боргу протягом поточно го бюджетного року. Інформац ія зазначеного органу управл іння щодо прийняття або відх илення запропонованого ріше ння має бути надіслана подат ковому органу протягом тридц яти календарних днів з дня на правлення такого звернення. Організація такого продажу з дійснюється за правилами і у строки, встановлені законод авством з питань приватизаці ї. У разі коли зазначений орга н не прийме рішення про прода ж частини акцій для погашенн я податкового боргу у зазнач ені цим пунктом строки, подат ковий орган зобов'язаний у мі сячний строк з дня отримання такої відмови або після закі нчення встановленого для над ання відповіді строку зверну тися до суду із заявою про виз нання такого платника податк ів банкрутом.

У разі коли податковим борж ником визнається платник под атків, який не підлягає прива тизації, податковий орган зд ійснює заходи щодо продажу й ого активів, які не входять до складу цілісного майнового комплексу, що забезпечує вед ення його основної діяльност і.

У разі коли сума коштів, отр иманих від такого продажу, не покриває суму податкового б оргу такого платника податкі в та витрат, пов'язаних з орган ізацією та проведенням публі чних торгів, податковий орга н зобов'язаний звернутися до органу виконавчої влади, до с фери управління якого належи ть такий платник податків, з п оданням про прийняття рішенн я щодо: надання відповідної к омпенсації бюджету, до якого має зараховуватися сума под аткового боргу такого платни ка податків, за рахунок кошті в, призначених для утримання такого органу виконавчої вл ади, до сфери управління яког о належить платник податків; реорганізації такого платни ка податків з урахуванням пр авил, встановлених цим Закон ом; ліквідації такого платни ка податків та списання пода ткового боргу; оголошення та кого платника податків банкр утом у порядку, встановленом у Законом України "Про віднов лення платоспроможності бор жника або визнання його банк рутом".

Відповідь щодо прийняття о дного із зазначених рішень м ає бути надіслана податковом у органу протягом тридцяти к алендарних днів з дня направ лення звернення. У разі коли п одатковий орган не отримує з азначену відповідь у визначе ний цим пунктом строк або отр имує незадовільну відповідь , податковий орган зобов'язан ий звернутися до суду із заяв ою про визнання такого платн ика податків банкрутом.

Як убачається із матеріалі в справи, судом першої інстан ції витребовувались у позива ча докази вжиття заходів, пер едбачених ст. 11 Закону України «Про порядок погашення зобо в'язань платників податків п еред бюджетами та державними цільовими фондами», проте у п еріод з 08 червня 2010 року по 29 чер вня 2010 року (день постановленн я судом рішення) такі докази п озивачем надані не були. Замі сть цього позивач надіслав н а адресу суду клопотання з пр оханням розглянути справу бе з участі його представника.

Обґрунтовуючи апеляційну скаргу, позивач долучив лист и-звернення до засновника ві дповідача та Броварської рай держадміністрації з проханн ям вирішити питання щодо пог ашення податкового боргу, ро зірвання трудового контракт у з керівником та надати пере лік майна, яке може бути реалі зовано у рахунок погашення п одаткового боргу. Вказані ли сти датовані груднем 2008 року п о квітень 2009 року.

За таких підстав, колегія су ддів доходить висновку, що по зивач мав можливість надісла ти на адресу суду вказані лис ти разом з клопотанням про ро згляд справи без участі його представника, а тому з урахув анням приписів ч. 2 ст. 195 Кодекс у адміністративного судочин ства України відсутні підста ви для дослідження судом апе ляційної інстанції нових док азів, наданих позивачем.

Отже, суд першої інстанції д ійшов обґрунтованого виснов ку про відсутність підстав д ля задоволення позовних вимо г, а судовою колегією не встан овлено підстав для скасуванн я судового рішення.

Доводи апеляційної скарги спростовуються вищевикладе ним, матеріалами справи та не відповідають вимогам чинног о законодавства.

Згідно зі ст.ст. 198 ч. 1 п. 1, 200 КАС У країни, суд апеляційної інст анції залишає апеляційну ска ргу без задоволення, а постан ову суду - без змін, якщо визна є, що суд першої інстанції пра вильно встановив обставини с прави та ухвалив судове ріше ння з додержанням норм матер іального і процесуального пр ава.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 160, 195, 197, 198, 200, 205, 206, 212, 254 КАС України, суд

У Х В А Л И В :

Апеляційну скаргу Бро варської об' єднаної держав ної податкової інспекції в К иївській області - залишити без задоволення.

Постанову Київського окру жного адміністративного суд у від 29 червня 2010 року - залиши ти без змін.

Ухвала набирає законної сили через п' ять днів після направлення її копії особам , які беруть участь у справі, т а може бути оскаржена протяг ом двадцяти днів після набра ння законної сили шляхом под ання касаційної скарги безпо середньо до Вищого адміністр ативного суду України.

Головуючий суддя Я.Б. Глущенко

суддя Н.П. Бужак

суддя А.Ю. Кучма

СудКиївський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення20.01.2011
Оприлюднено01.02.2011
Номер документу13569758
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-599/10/1070

Ухвала від 20.01.2011

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Глущенко Я.Б.

Постанова від 29.06.2010

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Спиридонова В.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні