Рішення
від 21.12.2010 по справі 15/140-10
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИ ЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

01032, м. Київ, вул. Комінтерну, 16 тел. 235-24-26

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"21" грудня 2010 р. Справа № 15/140-10

Господарський суд Киї вської області у складі судд і Рябцевої О.О. розглянувши у відкритому судовому засідан ні справу

за позовом Підп риємства «Фастівський ринок »Київської регіональної спі лки споживчої кооперації, м. Ф астів, Київська область

до Фізичної особи- підприємця ОСОБА_1, м. Фаст ів, Київська область

третя особа, яка не заявл яє самостійних вимог на пред мет спору, на стороні відпові дача Комунальне пі дприємство «Фастівський міс ький ринок»Фастівської місь кої ради, м. Фастів

про стягнен ня 8256,00 грн.

за участю представників :

від позивача: Озарків І. Д. (дов. № 01-94 від 20.10.2010 р.);

від відповідача: ОСОБА_4 (дов. від 29.11.2010 р.);

від третьої особи: Коваль В.А. (дов. № 205 від 09.12.2010 р.).

Обставини справи:

Підприємством «Фастівс ький ринок»Київської регіон альної спілки споживчої кооп ерації (далі позивач) заявлен о позов до Фізичної особи - п ідприємця ОСОБА_1 (далі ві дповідач) про стягнення 8256 грн .

Позовні вимоги обґрунтова ні тим, що позивач є належним з емлекористувачем земельної ділянки за адресою: Київська обл., АДРЕСА_1, та суб'єктом господарювання, який надає р инкові послуги та послуги з р озміщення торгівельних місц ь на ринку за цією ж адресою. П озивач стверджує, що суб'єкт г осподарювання за зайняття то ргівельного місця на Фастівс ькому ринку за адресою: Київс ька обл., АДРЕСА_1 зобов`яза ний сплачувати адміністраці ї ринку за використання торг івельного місця. На земельні й ділянці позивача розташова ний торгівельний кіоск, тобт о мала архітектурна форма, з я кої відповідачем здійснюєть ся торгівельна діяльність, з окрема, відповідачем займаєт ься торгівельне місце № 266, на я кому розташований металевий контейнер загальною площею 10 м.кв. Позивач зазначає, що поч инаючи з 21.07.09р. відповідач безп ідставно відмовляється спла чувати плату за надане торгі вельне місце, хоча фактично з аймає його, що підтверджуєть ся складеними актами. Відпов ідно до постанови правління Київської регіонспоживспіл ки, плата за користування тор гівельним місцем на Фастівсь кому ринку становить 2 грн. 40 ко п. за один метр квадратний. Від повідно до п. 23 правил торгівл і на ринках продавці на ринка х зобов`язані сплатити ринко вий збір до початку торгівлі . Справляння ринкового збору , плати за утримання торговел ьного місця в належному стан і й інші послуги ринку здійсн юють касири та контролери ри нку із застосуванням реєстра торів розрахункових операці й відповідно до вимог Закону України «Про застосування р еєстраторів розрахункових о перацій у сфері торгівлі, гро мадського харчування та посл уг»з видачею касових чеків. П озивач вважає, що відповідач розмістивши торгівельне міс це - металевий контейнер (кіос к) для ведення торгівлі на зем ельній ділянці позивача, зоб ов'язаний сплачувати за посл уги за надання торгівельного місця за кожен день тижня, крі м понеділка. При цьому зазнач ає, що заборгованість відпов ідача перед позивачем станов ить 8256 грн. 00 коп. за період з 21 лип ня 2009 року по 31 серпня 2010 року. Поз ивач в позовній заяві зазнач ає, що несплата відповідачем на користь позивача плат за ф актично надане торгівельне м ісце є збитками, які несе пози вач у зв`язку з протиправною п оведінкою відповідача, та пр осить стягнути зазначену сум у, посилаючись на ст. 22, ч. 1 ст. 1166 Ц К України.

В судовому засіданні 30.11.2010 р. п редставник відповідача нада в суду заперечення на позов, в яких відповідач посилається на те, що до 2009 року сплачував в ідповідачу кошти за послуги ринку, проте дії відповідача , зокрема виставлення вимог п ро сплату готівкою без видач і підтверджуючого документа та підписання угод, відповід но до яких торгівельні спору ди, встановлені підприємцями , ставали власністю позивача , стали причиною конфлікту, вн аслідок чого підприємці звер нулися до Фастівської місько ї ради, яка, розглянувши скар гу 200 підприємців, на сесії зас нувала юридичну особу - Ком унальне підприємство «Фас тівський міський ринок», яка і здійснювала господарську діяльність по наданню послуг фізичним особам-підприємцям , отримувала та перераховува ла до бюджету ринковий збір. В ідповідач зазначає, що саме з липня 2009 року він знаходиться в договірних відносинах з Комунальним підприємство м «Фастівський міський ринок », а жодних зобов`язань щодо сп лати грошових коштів між сто ронами по справі оформлено н е було, позивач не надавав нія ких послуг відповідачу.

Ухвалою господарського су ду Київської області від 30.11.2010р . було залучено Комунальне підприємство «Фастівськи й міський ринок»Фастівської міської ради в якості 3-ї особ и, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на сто роні відповідача.

14.12.2010р. на адресу господарськ ого суду Київської області в ід 3-ї особи надійшли письмові пояснення, в яких Комуналь не підприємство «Фастівсь кий міський ринок»Фастівськ ої міської ради посилається на те, що з моменту його створе ння та реєстрації, тобто з 29.07.2009 р., позивач на частині земельн ої ділянки, на якій розташова на тимчасова торгівельна спо руда, що належить фізичній ос обі підприємцю ОСОБА_1, ні яких послуг, передбачених Пр авилами торгівлі на ринках, н е надавав, утримання ринково го збору не здійснював, в дого вірних відносинах з відповід ачем не знаходився. Третя осо ба зазначає, що станом на груд ень 2010 р. КП «Фастівський місь кий ринок»Фастівської міськ ої ради здійснює господарськ у діяльність та знаходиться в договірних відносинах з ві дповідачем, на підставі чого надаються послуги, за що ФОП ОСОБА_1 сплачено встановл ені договором суми в повному обсязі.

20.12.2010р. на адресу суду від відп овідача надійшли письмові по яснення у даній справі.

21.12.2010 р. від позивача на адресу суду надійшли письмові пояс нення у справі.

Представник позивача в суд ових засіданнях 29.10.2010 р., 16.11.2010 р., 30.11. 2010 р., 14.12.2010 р. та 21.12.2010 р. позовні вимо ги підтримав.

Представник відповідача в судових засіданнях 30.11.2010 р., 14.12.2010 р. та 21.12.2010 р. проти позову запер ечував.

Представник третьої особи в судових засіданнях 14.12.2010 р. та 21.12.2010 р. проти позову заперечув ав.

Розглянувши матеріали спр ави та заслухавши пояснення представників сторін та трет ьої особи, господарський суд

встановив:

Позивач відповідно до п.1.1. Статуту, затвердженого постановою правління Київсь кої регіональної спілки спож ивчої кооперації від 27.09.2005 р. № 59 та зареєстрованого 12.04.2006 р. держ авним реєстратором виконавч ого комітету Фастівської міс ької ради, являється унітарн им підприємством Київської р егіональної спілки споживчо ї кооперації і знаходиться у безпосередньому підпорядку ванні Київської регіонально ї спілки споживчої коопераці ї. Підприємство є правонасту пником Фастівського ринку Ки ївської облспоживспілки. Зг ідно з статтею ІІ Статуту осн овною метою діяльності підпр иємства є створення необхідн их умов для завозу та продажу сільськогосподарської прод укції населенням, організаці ями та підприємствами, ферме рськими господарствами, коме рційними структурами; створе ння на ринку належних умов то ргуючим і покупцям; розвиток підприємством власної загот івельної, торгової, виробнич ої діяльності і послуг та інш е. Юридичною адресою ринку є: К иївська обл., АДРЕСА_1 (п. 1.8. С татуту).

На земельній ділянці за зазначеною адресою розта шований торгівельний кіоск, тобто мала архітектурна форм а, з якої відповідачем здійсн юється торгівельна діяльніс ть, зокрема, відповідачем зай мається торгівельне місце № 266, на якому розташований мета левий контейнер.

Позивач вважає, що відпові дач зобов`язаний сплачувати за послуги за надання торгів ельного місця за кожен день т ижня, крім понеділка. При цьом у зазначає, що заборгованіст ь відповідача перед позиваче м становить 8256,00 грн. за період з 21 липня 2009 року по 31 серпня 2010 ро ку.

Позивач стверджує, що відпо відач вносив плату за корист ування торгівельним місцем д о 21.07.2009р., на підтвердження чого надав копії фіскальних чекі в, а починаючи з 21.07.2009р. відповід ач безпідставно відмовляєть ся сплачувати плату за надан е торгівельне місце, хоча фак тично займає його, що підтвер джується складеними актами ( оригінали в матеріалах справ и).

Рішенням Фастівської міс ької ради від 21.07.2009 р. № 4-LIV-V «Про пр ипинення права постійного ко ристування земельними ділян ками Фастівським колгоспним ринком в АДРЕСА_1 та по А ДРЕСА_2»вирішено припинити право постійного користуван ня земельними ділянками Фаст івським колгоспним ринком в АДРЕСА_1 та по АДРЕСА_2 з агальною площею 1,74 га (з врахув анням вилучення земельної ді лянки площею 0,02 га, згідно ріше ння міськвиконкому) Фастівсь ким колгоспним ринком (п. 1 ріш ення); вважати недійсним Держ авний акт на право постійног о користування землею реєстр аційний № 000041 від 26 березня 1997 рок у, виданий Фастівському колг оспному ринку (п. 2 рішення); вил учити земельні ділянки загал ьною площею 1,74 га по АДРЕСА_1 та по АДРЕСА_2 та зарахува ти їх до земель запасу місько ї ради (п. 3 рішення); відділу зем ельних ресурсів у місті Фаст ові Київської області внести відповідні зміни до державн ого земельного кадастру (п. 4 р ішення);створити комуналь не підприємство «Фастівськи й міський ринок»Фастівської міської ради (п. 5 рішення).

Рішенням Фастівської місь кої ради від 29.07.2009 р. № 2-LV-V «Про зат вердження Статуту комунальн ого підприємства «Фастівськ ий міський ринок»Фастівсько ї міської ради вирішено: за твердити Статут комунальног о підприємства «Фастівський міський ринок»Фастівської м іської ради (п. 1); передати в постійне користування Комун альному підприємству «Фасті вський міський ринок»Фастів ської міської ради земельну ділянку за адресою АДРЕСА_1 та АДРЕСА_2, за виключенн ям частини земельної ділянки , на якій розташовані споруди , які мають власника, зареєстр ованого в передбаченому чинн им законодавством порядку (п . 2 рішення); зобов' язати Ком унальне підприємство «Фас тівський міський ринок»Фаст івської міської ради виготов ити та затвердити технічну д окументацію на постійне земл екористування (п.3 рішення); покладено на комунальне під приємство «Фастівський місь кий ринок»Фастівської міськ ої ради обов`язок утримувати та сплачувати ринковий збір до місцевого бюджету, звільн ивши від цього обов`язку підп риємство Фастівський ринок» Київської регіональної спіл ки (п.4 рішення).

Комунальне підприємств о «Фастівський міський ринок »Фастівської міської ради (т ретя особа) відповідно до п.п 1 .1. - 1.3. Статуту, затвердженого Р ішенням Фастівської міської ради від 29.07.2009 р. № 2-LV-V та зареєстр ованого 31.07.2009 р. державним реєст ратором виконавчого комітет у Фастівської міської ради, у творено в розпорядчому поряд ку на базі відокремленої ком унальної власності територі альної громади м. Фастів; влас ником підприємства є територ іальна громада м. Фастів; засн овником підприємства є Фасті вська міська рада. Пунктом 4.2. С татуту передбачено, що основ ними напрямками діяльності п ідприємства є організація то ргівлі на ринку та надання пл атних послуг торгуючим на ри нку: бронювання торговельних місць, прокат торговельного інвентарю, обладнання, засоб ів вимірювальної техніки, са нітарного одягу, зберігання особистих речей і продукції в камерах схову, на складах і в холодильниках, зважування н а товарних вагах, утримання т оргівельного місця в належно му стані, інформаційні оголо шення рекламного та довідков ого характеру та інше.

09.08.2009 р. між комунальним підпр иємством «Фастівський міськ ий ринок»Фастівської місько ї ради (Підприємство) та фізич ною особою-суб' єктом підпри ємницької діяльності ОСОБ А_1 (Підприємець) укладено до говір № 178, який регулює віднос ини між Підприємством та Під приємцем при здійсненні підп риємством статутних цілей. В ідповідно до умов договору № 178 Підприємство надає в оренд у площу торгівельного місця (об`єкт договору) у відповідно сті до схеми розташування то ргівельних місць з правом вс тановлення на визначеному то ргівельному місці тимчасово ї торгівельної споруди під № 266, а Підприємець приймає в оре нду об`єкт договору та має пра во за власний кошт встановит и тимчасову споруду, що є влас ністю Підприємця, для органі зації торгівельної діяльнос ті та надання споживачам пос луг належної якості. Додатка ми № 1 від 09.08.2009 р. та № 1/1 від 10.09.2009 р. ст орони визначили площу об`єкт у оренди (10 кв.м.) та розмір і пор ядок проведення оплати за пр аво встановлення на торгівел ьних місцях тимчасових спору д, послуг ринку, послуг охорон и, комунальних витрат та комп енсації адміністративних ви трат.

08.09.2009 р. Фастівською міською р адою було прийнято рішення № 1-LVI-V від 08.09.2009 р. «Про внесення змі н та доповнень до рішення міс ької ради від 21.07.2009 року № 4-LIV-V «Пр о припинення права постійног о користування земельними ді лянками Фастівським колгосп ним ринком в АДРЕСА_1 та по АДРЕСА_2», яким вирішено п ункт 2 рішення міської ради № 4 -LIV-V від 21.07.2009 р. «Про припинення пр ава постійного користування земельними ділянками Фастів ським колгоспним ринком в А ДРЕСА_1 та по АДРЕСА_2»ви класти в наступній редакції: витребувати з незаконного в олодіння державний акт на пр аво постійного користування землею реєстраційний № 000041 від 26 березня 1997 року, виданий Фаст івському колгоспному ринку, в порядку передбаченому чинн им законодавством (п. 1 рішення ); пункт 3 рішення міської ради № 4-LIV-V від 21.07.2009 р. викласти в насту пній редакції: зарахувати зе мельні ділянки за адресами АДРЕСА_1 та АДРЕСА_2 до зе мель запасу Фастівської місь кої ради (п. 2 рішення); внести до повнення до п. 5 рішення місько ї ради № 4-LIV-V від 21.07.2009 р. та викласт и його в наступній редакції: с творити Комунальне підп риємство «Фастівський міськ ий ринок»міської ради на баз і відокремленої частини кому нальної власності у вигляді земельних ділянок за адресам и АДРЕСА_1 та АДРЕСА_2 (п . 3 рішення).

08.09.2009 р. Фастівською міською р адою також було прийнято ріш ення № 2-LVI-V від 08.09.2009 р. «Про внесен ня змін та доповнень до рішен ня міської ради від 29.07.2009 року № 2-LV-V «Про затвердження Статуту Комунального підприємства « Фастівський міський ринок»Ф астівської міської ради»», я ким вирішено внести наступні зміни до рішення міської рад и від 29.07.2009 р. № 2-LV-V «Про затвердже ння Статуту Комунального під приємства «Фастівський місь кий ринок»Фастівської міськ ої ради»: п. 2 рішення міської р ади №2-LV-V від 29.07.2009 року виключити ; п. 3 рішення міської ради №2-LV-V в ід 29.07.2009 року викласти в наступн ій редакції:- зобов' язати Комунальне підприємство « Фастівський міський ринок»Ф астівської міської ради, піс ля державної реєстрації, офо рмити документацію на землек ористування в порядку, перед баченому чинним законодавст вом (п. 1 рішення); контроль за ви конанням даного рішення покл асти на комісію міської ради з питань регламенту, депутат ської етики, законності і пра вопорядку, забезпечення діял ьності депутатів та першого заступника міського голови ОСОБА_5 (п. 2 рішення).

Рішенням господа рського суду Київської облас ті від 07.10.2009 р. у справі № 20/160-09, яке з алишено в силі постановою Ви щого господарського суду Укр аїни від 20.05.2010 р., припинено пр овадження у справі в частині визнання недійсним пункту 4 р ішення Фастівської міської р ади Київської області від 29.07.20 09 р. № 2-LV-V «Про затвердження Стат уту Комунального підприємст ва «Фастівський міський рино к»Фастівської міської ради» ; визнано недійсними пункт и 2 та 3 рішення Фастівської мі ської ради Київської області від 29.07.2009 р. № 2-LV-V «Про затверджен ня Статуту Комунального підп риємства «Фастівський міськ ий ринок»Фастівської місько ї ради»; у задоволенні позо вних вимог про визнання неді йсним пункту 1 рішення Фастів ської міської ради від 29.07.2009 р. № 2-LV-V «Про затвердження Статуту Комунального підприємства « Фастівський міський ринок»Ф астівської міської ради»від мовлено; визнано недійсни м рішення Фастівської місько ї ради Київської області № 2-LVI-V від 08.09.2009 р. «Про внесення змін т а доповнень до рішення міськ ої ради від 29.07.2009 року № 2-LV-V «Про з атвердження Статуту Комунал ьного підприємства «Фастівс ький міський ринок»Фастівсь кої міської ради».

Рішенням господар ського суду Київської област і від 07.10.2009 р. у справі № 20/161-09, яке за лишено в силі постановою Вищ ого господарського суду Укра їни від 20.05.2010 р., визнано неді йсними пункти 1, 2, 3, 4 рішення Фас тівської міської ради Київсь кої області № 4-LIV-V від 21.07.2009 р. «Про припинення права постійного користування земельними діл янками Фастівським колгоспн им ринком в АДРЕСА_1 та по АДРЕСА_2»; визнано недійсни м рішення Фастівської місько ї ради Київської області № 1-LVI-V від 08.09.2009 р. «Про внесення змін т а доповнень до рішення міськ ої ради від 21.07.2009 року № 4-LIV-V «Про п рипинення права постійного к ористування земельними діля нками Фастівським колгоспни м ринком в АДРЕСА_1 та по АДРЕСА_2».

Отже, пункт 5 рішення Ф астівської міської ради від 21.07.2009 р. № 4-LIV-V, яким вирішено ств орити комунальне підприємст во «Фастівський міський рино к»Фастівської міської ради, пункт 1 рішення Фастівсько ї міської ради від 29.07.2009 р. № 2-LV-V, як им затверджено Статут ком унального підприємства «Фас тівський міський ринок»Фаст івської міської ради, та пу нкт 4 рішення Фастівської міс ької ради Київської області від 29.07.2009 р. № 2-LV-V, яким покладен о на комунальне підприємство «Фастівський міський ринок» Фастівської міської ради обо в`язок утримувати та сплачув ати ринковий збір до місцево го бюджету, звільнивши від ць ого обов`язку підприємство Ф астівський ринок»Київської регіональної спілки, в суд овому порядку недійсними не визнані. Пункт 5 рішення Фасті вської ради міської ради від 21.07.2009 р. № 4-LIV-V, пункт 1 та пункт 4 ріше ння Фастівської міської ради Київської області від 29.07.2009 р. № 2-LV-V на даний час є чинними.

Отже, комунальне підп риємство «Фастівський міськ ий ринок»Фастівської місько ї ради - це суб'єкт господарюва ння, створений за рішенням ор гану місцевого самоврядуван ня, функціональними обов'язк ами якого є надання послуг та створення для продавців і по купців належних умов у проце сі купівлі-продажу товарів.

Як вже зазначалося, са ме з комунальним підприємств ом «Фастівський міський рино к»Фастівської міської ради в ідповідачем укладений догов ір № 178, відповідно до умов яког о підприємство надає в оренд у відповідачу площу торгівел ьного місця.

Як вбачається з довід ки № 208 від 11.12.2010 р. комунального п ідприємства «Фастівський мі ський ринок»Фастівської міс ької ради, відповідач сплати ла на рахунок КП «Фастівськи й міський ринок»ринковий збі р за період з 01.08.2009 р. по 01.12.2010 р. вклю чно в сумі 3978,70 грн. та плату за д оговором № 178 від 09.08.2009 р. за періо д з 01.08.2009 р. по 01.12.2010 р. включно в сумі 4772,52 грн.

Позивач в обґрунтування п озовних вимог посилається на Правила торгівлі на ринках, з атверджені наказом Міністер ства економіки та з питань єв ропейської інтеграції Украї ни, Міністерства внутрішніх справ України, Державної под аткової адміністрації Украї ни, Державного комітету стан дартизації, метрології та се ртифікації України від 26 люто го 2002р. № 57/188/84/10.

Проте, відповідно до п. 2 Нака зу № 57/188/84/10 ці правила носять рек омендаційний характер для за твердження правил торгівлі н а ринках органами місцевого самоврядування.

Рішенням Фастівської міс ької ради від 03.06.2006 р. № 11-IV-V «Про за твердження Правил торгівлі н а ринках м. Фастова»затвердж ені Правила торгівлі на ринк ах м. Фастова згідно додатку № 1.

Пунктом 18 Правил торгівлі на ринках м. Фастова передбач ено, що за право займання торг овельного місця на ринку спр авляється ринковий збір у по рядку, визначеному законодав ством.

Згідно з пунктом 19 зазначен их Правил за окрему плату про давцям можуть надавати ся такі послуги: бронювання т орговельних місць, прокат то рговельного інвентарю, облад нання, засобів вимірювальної техніки, санітарного одягу, з берігання особистих речей і продукції в камерах схову, на складах і в холодильниках, зв ажування на товарних вагах, р озрубка м'яса (рубачами м'яса р инку), утримання торговельно го місця в належному стані, ін формаційні оголошення рекла много та довідкового характе ру, забезпечення місцями в го телях і на автостоянках за на явності їх на ринку, консульт ації спеціалістів, вантажно- розвантажувальні роботи і тр анспортні послуги, приймання для подальшого продажу сіль госппродуктів та інших товар ів у бюро торгових послуг тощ о.

Отже, обов`язковим платежем за право займання торговель ного місця на ринку є ринкови й збір, який належав до місцев их зборів (обов'язкових плате жів), відповідно до ст. 15 чинног о на час існування спірних ві дносин Закону України «Про с истему оподаткування».

Як вбачається з довідки № 452 в ід 20.12.2010 р. фінансового управлін ня виконавчого комітету Фас тівської міської ради, ринко вий збір до бюджету м. Фастова за 2009 рік (08-12 місяць) та 11 місяців 2010 року сплачує саме комуналь не підприємство «Фастівськи й міський ринок»Фастівської міської ради, а не позивач. За значений факт не спростовува вся представником позивача в судових засіданнях.

Інші послуги, передбачені пунктом 19 зазначених Правил, можуть надаватися прод авцям за окрему плату, проте, с плачуються вони лише за умов и їх отримання.

Пунктом 20 Правил торгівлі на ринках м. Фастова передбач ено, що адміністрація ринк у при наданні продавцям торг овельних місць на визначений термін укладає з ними письмо ву угоду, в якій рекомендує ться зазначати термін дії уг оди, асортимент (вид) товарів, що реалізуються, розташуванн я торговельного місця, умови оренди торговельного місця, розмір та порядок оплати за о ренду майна, перелік послуг, я кі надає ринок, та їх вартість .

Письмова угода про надання відповідачу торгівельного м ісця на період з 21.07.2009 р. по 31.08.2010 р. м іж позивачем та відповідачем не укладалася.

Відповідно до п. 23 Правил то ргівлі на ринках м. Фастова пе редбачено, що продавці на рин ках зобов'язані сплатити рин ковий збір до початку торгів лі. Справляння ринкового збо ру, плати за утримання торгов ельного місця в належному ст ані й інші послуги ринку здій снюють касири та контролери ринку із застосуванням реєст раторів розрахункових опера цій відповідно до вимог Зако ну України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, гр омадського харчування та пос луг»з видачею касових чеків.

Позивач в обґрунтування по зовних вимог посилається на зазначений пункт Правил, про те цим пунктом передбачена о бов`язковість сплати лише ри нкового збору, а щодо плати з а утримання торговельного мі сця в належному стані й інших послуг ринку, то цим пунктом п ередбачено порядок здійснен ня зазначених плат, але справ ляються вони продавцями на р инках за умови отримання від повідних послуг. Проте, факту надання зазначених послуг п озивачем не доведено.

Відповідно до п.3 П оложення про основні вимоги до організації діяльності пр одовольчих, непродовольчих т а змішаних ринків, затвердже ного постановою Кабінету Мін істрів України від 29 липня 2009 р . N 868, послуги з обслуговування та утримання торговельних м ісць на території ринку нада ються суб'єктом господарюван ня, який є юридичною особою.

Пунктом 4 Положення передб ачено, що у разі коли підприєм ець сплатив ринковий збір за 30 і більше днів на одному ринк у, суб'єкт господарювання зоб ов'язаний за заявою такого пі дприємця укласти з ним догов ір оренди торговельного місц я згідно з типовою формою.

Отже, як вбачається з матері алів справи, в спірний період (з 21.07.2009 р. по 31.08.2010 р.) послуги з обсл уговування та утримання торг овельних місць відповідачу н адавала третя особа, з якою у в ідповідача був укладений дог овір, за яким відповідач спла чував ринковий збір та плату за оренду площі і утримання торговельного місця в належн ому стані, а третя особа відпо відно до покладених на неї Фа стівською міською ради обов` язку утримувала та сплачувал а ринковий збір до місцевого бюджету.

Лише той факт, що позивач є н алежним землекористувачем з емельної ділянки за адресою: Київська обл., АДРЕСА_1, що підтверджується рішеннями г осподарського суду Київсько ї області, які набрали законн ої сили, від 07.10.2009 р. у справах № № 20/160-09, 20/161-09, не може бути підставою для сплати відповідачем поз ивачу плати за утримання тор говельного місця в належному стані й інших послуг ринку, ос кільки зазначені послуги поз ивачем відповідачу не надава лися. Даний спір виник через т е, що на земельній ділянці, зем лекористувачем якої є позива ч, здійснює ринкову діяльніс ть третя особа, а відповідач л ише сумлінно виконує обов`яз ки продавця по відношенню до суб'єкта господарювання, на я кого органом місцевого самов рядування покладені відпові дні функції, та з яким вона пер ебуває у договірних відносин ах.

Зазначене підтверджується тим, що Київська регіональна спілка споживчої кооперації зверталася до Фастівської м іської ради листом № 01-402 від 22.11.20 10 р., в якому, посилаючись на те, що в результаті діяльності к ерівництва комунального під приємства «Фастівський місь кий ринок»Фастівської міськ ої ради підприємству «Фасті вський ринок» Київської регі онспоживспілки завдано знач них збитків, просила вирішит и питання щодо відшкодування завданої підприємству «Фас тівський ринок»шкоди.

Отже, даний спір фактично є спором між позивачем та трет ьою особою.

Підстав, передбачених стат тею 11 ЦК України, з яких у відп овідача би виникли обов`язки перед позивачем, матеріали с прави не містять. Позивач та в ідповідач не перебувають у д оговірних відносинах, а з акт ів цивільного законодавства не вбачається обов`язку відп овідача сплачувати позивачу грошові кошти.

В позовній заяві поз ивач зазначає, що несплата ві дповідачем на користь позива ча плат за фактично надане то ргівельне місце є збитками, я кі несе позивач у зв`язку з про типравною поведінкою відпов ідача, та просить стягнути за значену суму, посилаючись на ст. 22, ч. 1 ст. 1166 ЦК України, при цьо му в тексті позовної заяви за значає також, що заборговані сть відповідача перед позива чем становить 8256,00 грн.

Згідно ст. 1166 ЦК України май нова шкода, завдана неправом ірними рішеннями, діями чи бе здіяльністю особистим немай новим правам фізичної або юр идичної особи, а також шкода, з авдана майну фізичної або юр идичної особи, відшкодовуєть ся в повному обсязі особою, як а її завдала.

Відповідно до ст. 22 ЦК Украї ни збитками є: втрати, яких осо ба зазнала у зв' язку зі знищ енням або пошкодженням речі, а також витрати, які особа зро била або мусить зробити для в ідновлення свого порушеного права (реальні збитки); доходи , які особа могла б реально оде ржати за звичайних обставин, якби її право не було порушен е (упущена вигода).

Згідно з ст. 224 ГК України уча сник господарських відносин , який порушив господарське з обов' язання або установлен і вимоги щодо здійснення гос подарської діяльності, повин ен відшкодувати завдані цим збитки суб' єкту, права або з аконні інтереси якого поруше ні.

Під збитками розуміються в итрати, зроблені управленою стороною, втрата або пошкодж ення її майна, а також не одерж ані нею доходи, які управлена сторона одержала б у разі нал ежного виконання зобов' яза ння або додержання правил зд ійснення господарської діял ьності другою стороною.

Загальні підстави цивіль но-правової відповідальност і за завдану майнову шкоду пе редбачені ст. 1166 ЦК України, згі дно якої для настання відпов ідальності необхідна наявні сть складу правопорушення, а саме: наявність шкоди; протип равна поведінка заподіювача шкоди; причинний зв' язок мі ж шкодою та протиправною пов едінкою заподіювача; вина.

Перераховані підстави ви знаються загальними, оскільк и їх наявність необхідна для всіх випадків відшкодування шкоди, якщо інше не передбаче но законом.

Важливим елементом доказу вання наявності реальних зби тків є встановлення причинно го зв' язку між протиправною поведінкою боржника та збит ками потерпілої сторони. Слі д довести, що протиправна дія чи бездіяльність заподіювач а є причиною, а збитки, які вин икли у потерпілої особи, - насл ідком такої протиправної пов едінки.

Проте, в ході розгляду спр ави судом не встановлено ная вності протиправної поведін ки відповідача та його вини, к рім того, позивачем належним и та допустимими доказами не доведено факту наявності у н ього збитків на суму 8256,00 грн., що виключає застосування такої міри відповідальності як ві дшкодування збитків.

Не встановлено судом і ная вності заборгованості у відп овідача перед позивачем, оск ільки, як вже зазначалося, поз ивач та відповідач не перебу вають у договірних відносина х, а так як позивачем не доведе но факту надання послуг відп овідачу, то з актів цивільног о законодавства не вбачаєтьс я обов`язку відповідача спла чувати позивачу грошові кошт и.

Відповідно до ч. ч. 1, 2 ст. 14 ЦК Ук раїни цивільні обов`язки вик онуються у межах, встановлен их договором або актом цивіл ьного законодавства. Особа н е може бути примушена до дій, в чинення яких не є обов`язкови м для неї.

Згідно ст. 33 Господарського процесуального кодексу Укра їни кожна сторона повинна до вести ті обставини на які вон а посилається, як на підставу своїх вимог і заперечень.

Відповідно до ст. 34 Господар ського процесуального кодек су України господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи. Об ставини справи, які відповід но до законодавства повинні бути підтверджені певними за собами доказування, не можут ь підтверджуватись іншими за собами доказування.

Враховуючи вищевикладене, оцінюючи докази у справі в їх сукупності, законодавство, щ о регулює спірні правовіднос ини, суд дійшов висновку, що по зовні вимоги є необґрунтован ими, безпідставними, недовед еними належними доказами та такими, що не підлягають задо воленню.

Витрати по сплаті державно го мита та витрати на інформа ційно-технічне забезпечення судового процесу відповідно до статті 49 ГПК України покла даються судом на позивача.

Враховуючи вищезазначене, керуючись статтею 124 Конститу ції України, статтями 44, 49, 82-85 Гос подарського процесуального кодексу України, господарсь кий суд

вирішив:

У задоволенні поз ову відмовити повністю.

Суддя Рябцева О.О.

Дата підписання: 31.01.2011р.

Дата ухвалення рішення21.12.2010
Оприлюднено03.02.2011
Номер документу13592745
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнен ня 8256,00 грн

Судовий реєстр по справі —15/140-10

Постанова від 04.07.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Карабань В.Я.

Ухвала від 20.06.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Карабань В.Я.

Ухвала від 14.06.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Глос О.І.

Ухвала від 20.05.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Глос О.І.

Постанова від 30.03.2011

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Разіна Т.І.

Рішення від 21.12.2010

Господарське

Господарський суд Київської області

Рябцева О.О.

Ухвала від 30.11.2010

Господарське

Господарський суд Київської області

Рябцева О.О.

Ухвала від 16.11.2010

Господарське

Господарський суд Київської області

Рябцева О.О.

Ухвала від 29.10.2010

Господарське

Господарський суд Київської області

Рябцева О.О.

Ухвала від 11.10.2010

Господарське

Господарський суд Київської області

Рябцева О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні