Рішення
від 25.01.2011 по справі 2/112
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

2/112

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул.Шевченка 16, м.Івано-Франківськ, 76000, тел. 77-96-83

 

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

  

25 січня 2011 р.   Справа № 2/112   

Гоподарський суд Івано-Франківської області у складі:

Cудді  Круглової О.М.  

При секретарі   Григорійчук Я.В.

Розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом Публічного акціонерного товариства "Імексбанк", м. Одеса, Проспект   Гагаріна,   12-а, від імені якого діє  Івано-Франківське відділення №299 акціонерного товариства "Імексбанк",  вул.Незалежності,65, м.Івано-Франківськ, 76000

до відповідача  Товариство з обмеженою відповідальністю "Ітеко" Л.Т.Д., вул.Залізнична,2 корпус А, с. Угринів, Тисменицький район, Івано-Франківська область, 77423

про стягнення 100935,35 грн. заборгованості за кредитним договором

за участю представників сторін:

від позивача: Йосифів П.І - юрисконсульт, (довіреність №160810  від 16.08.2010р. )

від відповідача: Григор"єв І.О. - юрист, (довіреність №б/н  від 05.01.2011р. )

Позивач звернувся до суду з позовною заявою за Вх.№5096 від 08.12.10 про стягнення з відповідача 100935,35 грн. заборгованості, в тому числі 91044,44 грн. простроченого тіла кредиту, 1037,66 грн. відсотків за користування кредитом та 8853,25 грн. пені.

В засіданні суду 13.01.11 оголошувалась перерва до 25.01.11.

25.01.11 розгляд справи продовжено.

В засіданні суду відповідач подав доказ про погашення відсотків за користування кредитом, а саме платіжне доручення 2780 від 30.12.10 та визнав позов щодо стягнення    91044,44 грн. простроченого тіла кредиту та 8853,25 грн. пені  

Позивач в засіданні суду позовні вимоги підтримав  в частині стягнення 91044,44 грн. простроченого тіла кредиту та 8853,25 грн. пені. В обгрунтування позовних вимог посилається на порушення відповідачем умов Договору поновлювальної кредитної лінії №96 від 05.10.07 та додаткових угод №1 від 14.04.08 та №2 від 14.01.09, а саме не повернув отриманий кредит в термін обумовлений вказаним договором.  

Розглянувши матеріали справи, вислухавши представників сторін, дослідивши та оцінивши зібрані докази відповідно до приписів ст. 43 ГПК України, з"ясувавши обставини, на яких грунтуються  позовні вимоги, судом

встановлено:

05.10.07 між акціонерним комерційним банком "Імексбанк", правонаступником по всіх правах і зобов'язаннях якого є публічне акціонерне товариство „Імексбанк", що підтверджується поданим позивачем наказом про зміну найменування банку від 14.08.09 (а.с.17), від імені якого діє Івано-Франківське відділення №299 АТ "Імексбанк" надалі Кредитор та Товариством з обмеженою відповідальністю "Ітеко" Л.Т.Д., надалі Позичальник укладено Договір поновлювальної кредитної ліні №96, а також додаткові угоди №1 від 14.04.08 та №2 від 14.01.09.

Відповідно до п. 1.1. Договору  кредитор (позивач) надає Позичальнику (відповідачу) у тимчасове користування на умовах забезпеченості, повернення, строковості, платності та цільового характеру використання. Як зазначено у п.1.1.1 Договору надання коштів буде здійснюватися окремим частинами на умовах визначених цим Договором в межах відновлювальної кредитної лінії з максимальним лімітом заборгованості до 100000 грн., надалі за текстом кожна частина окремо - „Транш", а у сукупності - „Транші", зі сплатою 18 (вісімнадцять) відсотків річних (згідно додаткової угоди №1 - 20 відсотків річних, додаткової угоди №2 - 32 відсотків річних) та кінцевим терміном повернення заборгованості за всіма Траншами до 04.10.09 на умовах, визначених цим Договором та Додатковими угодами.

Як вбачається з матеріалів справи, відповідачу надано кредитні кошти в сумі     100000 грн. на підставі наявних в матеріалах справи належним чином завірених платіжних доручень (а.с.), тобто, позивач виконав взяті на себе зобов"язання належним чином.

Пунктом 2.7. Договору встановлено, що  нарахування відсотків за користування  траншем кредиту коштами здійснюється  у валюті кредиту на фактичну суму заборгованості на позичковому рахунку щоденно за методом факт/факт виходячи з фактичної кількості днів у році та сплачуються Позичальником щомісячно до останнього робочого дня поточного місяця в період дії цього договору  .

Відповідно до ст. 533 ЦК України грошове зобов"язання має бути виконане в гривнях. Відповідно до ч. 2 вказаної статті , якщо у  зобов"язанні визначено грошовий еквівалент в іноземній валюті, сума, що підлягає сплаті у гривнях, визначається за офіційним курсом відповідної валюти на день платежу, якщо інший порядок її визначення не встановлений законом чи іншим  нормативно-правовим актом.

З матеріалів справи вбачається, що Позичальник (Відповідач) не виконав взяті на себе зобов'язання відповідно до умов Договору поновлювальної кредитної лінії №96 від 05.10.07 та додаткових угод №1 від 14.04.08 та №2 від 14.01.09, у встановлені строки не повернув кредит у сумі 91044,44 грн.  

Відповідно до статті 193 ГК України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання  - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. Не допускається одностороння відмова від виконання зобов'язань, крім випадків, передбачених законом, а також відмова від виконання або відстрочка виконання з мотиву, що зобов'язання другої сторони за іншим договором не було виконано належним чином.

Відповідно до ст.1054 ЦК України за кредитним договором банк або інша  фінансова установа ( кредитодавець)зобов'язуєтьсяя  надати грошові кошти ( кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальникзобов'язуєтьсяя повернути кредит та сплатити проценти. Відповідно до  ст.2 Закону України  "Про банки і банківську діяльність " поняття банківського кредиту визначається як будь-яке зобов'язанняя  банку надати певну суму грошей, будь-яка гарантія, будь-якезобов'язанняя придбати право вимоги боргу, будь-яке продовження строку погашення боргу, яке надано в обмін на зобов'язанняя боржника щодо повернення заборгованої суми, а також назобов'язанняя на сплату процентів та інших зборів з такої суми. Кредитний договір є концесуальним, він вважається укладеним із моменту досягнення згоди між сторонами за всіма істотними умовами , двостороннім ( встановлює права й обов"зки як для кредитодавця, так і для позичальника) та відплатним (обов'язковаа відплатність фінансових послуг з надання кредиту у вигляді процентів).

Згідно із ч.2 ст.345 ГК України кредитні відносини здійснюються на підставі кредитного договору, що укладається між кредитором і позичальником у письмовій формі. У кредитному договорі передбачається мета, сума і строк кредиту, умови і порядок його видачі та погашення, види забезпечення зобов'язань позичальника, відсоткові ставки, порядок сплати за кредит, обов'язки, права і відповідальність сторін щодо видачі та погашення кредиту.

Частиною 1 ст. 1049 ЦК України встановлено, що позичальник зобов'язаний повернути позикодавцеві позику (грошові кошти у такій самій сумі або речі, визначені родовими ознаками, у такій самій кількості, такого роду та такої самої якості, що були передані йому позикодавцем) у строк та в порядку, що встановлені договором.

Стаття 526 ЦК України передбачає, що зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог Цивільного кодексу України, інших актів цивільного законодавства. Згідно ч.1 ст.530 ЦК України якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) й виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Враховуючи, що відповідач після звернення позивача до суду сплатив відсотки за кростування кредитом, що підтверджується платіжним дорученням 2780 від 30.12.10, провадження в частині стягнення 1037,66 грн. відсотків за користування кредитом  підлягає припиненню за відсутністю предмету спору відповідно до п.1-1 ст.80 ГПК України, з віднесенням на відповідача в цій частині судових витрат.

Щодо стягнення  8853,25 пені за період прострочки з 14.03.10 по 13.09.10, слід зазначити наступне:

Статтею ст.216 ГК України передбачено, що учасники господарських відносин несуть господарсько-правову відповідальність за правопорушення у сфері господарювання шляхом застосування до правопорушників господарських санкцій на підставах і в порядку, передбачених цим Кодексом, іншими законами та договором.

Відповідно до ч.1 ст.230 ГК України, штрафними санкціями у цьому Кодексі визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов'язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов'язання.

В силу ст.546 ЦК України виконання зобов'язання може забезпечуватися, зокрема неустойкою (штрафом, пенею), якою, з огляду на положення ст.549 ЦК України, є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання. При цьому, пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасного виконання грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.

Пункт 6 ст.231 ГК України визначає, що штрафні санкції за порушення грошових зобов'язань встановлюються у відсотках, розмір яких визначається обліковою ставкою НБУ, за увесь час користування чужими коштами, якщо інший розмір відсотків не передбачено законом або договором.

Згідно п. 4.1 Договору, у випадку прострочення Позичальником строків сплати відсотків та  прострочення строків повернення кредиту, визначених у Договорі, Позичальник сплачує  Кредиторові пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ, що діє у цей період від несвоєчасно сплаченої суми.

Пунктом 6 ст.232 ГК України передбачено: нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання грошового зобов'язання, якщо інше не встановлено законодавством або договором, припиняється через 6 місяців від дня коли зобов'язання мало бути виконано.

В даному випадку позивач отримав право нараховувати пеню з 05.10.09 по 05.04.10 (кінцевий термін повернення кредиту 04.10.09).

Враховуючи вищенаведене, обгрунтований розмір пені, який підлягає до стягнення з врахуванням періоду прострочки з 14.03.10 по 05.04.10 та вимог п.6 ст.232 ГК України становитиме 1201,98 грн. В решті стягнення пені слід відмовити за необгрунтованістю вимог.

Відповідно до ст.33 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування (ст.34 ГПК України).

Згідно із ч.1, 2 ст.43 ГПК України господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що грунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом. Ніякі докази не мають для господарського суду заздалегідь встановленої сили.  

З врахуванням вищенаведеного та визнання позову відповідачем до стягнення підлягає 91044,44 грн. простроченого тіла кредиту та 1201,98 грн.  пені.

Оскільки спір виник внаслідок неправильних дій відповідача, на нього відповідно до приписів, встановлених ст. 49 ГПК України, слід покласти судові витрати пропорційно задоволеним вимогам, а саме: 932,84 грн. державного мита та 218,11  грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Керуючись ст.ст.124,129 Конституції України, ст.ст. 509, 526, 527, 546, 549,  629, 651, 1049, 1054  Цивільного кодексу України, ст.ст.193, 230, 231, 232, 345 Господарського кодексу України, ст.ст. 33, 43, 49, п.1-1 ст.80, ст.ст.82-85 Господарського процесуального кодексу  України, суд,-

ВИРІШИВ:

позов Публічного акціонерного товариства "Імексбанк" в особі Івано-Франківського відділення №299 АТ "Імексбанк" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Ітеко" Л.Т.Д. про стягнення 100935,35 грн. заборгованості за кредитним договором - задовольнити частково.

Стягнути з Товариство з обмеженою відповідальністю "Ітеко" Л.Т.Д., вул. Залізнична,2 корпус А, с. Угринів, Тисменицький район, Івано-Франківська область, 77423 (код 30699191) на користь Публічного акціонерного товариства "Імексбанк", м.Одеса, Проспект Гагаріна, 12-а, (код ЄДРПОУ 20971504) - 91044 (дев"яносто одну тисячу сорок чотири) гривні 44 коп. заборгованості по кредиту, 1201 (одну тисячу двісті одну) гривню 98 коп. пені, 932 (дев"ятсот тридцять дві) гривні 84 коп. державного мита та 218 (двісті вісімнадцять) гривень 11 коп. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

В частині стягнення 1037,66 грн. відсотків за користування кредитом провадження у справі  припинити за відсутністю предмету спору.

В частині стягнення 7651,27 грн. пені відмовити за безпідставністю вимог.

Наказ видати позивачу після набрання рішенням законної сили.

Суддя                                                            Круглова О.М.

повне рішення складено 28.01.11

Дата ухвалення рішення25.01.2011
Оприлюднено07.02.2011
Номер документу13614817
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 100935,35 грн. заборгованості за кредитним договором

Судовий реєстр по справі —2/112

Ухвала від 22.03.2010

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Кравчук Н.М.

Ухвала від 01.02.2011

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Колубаєва В.О.

Ухвала від 18.01.2011

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Колубаєва В.О.

Ухвала від 29.12.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Колубаєва В.О.

Судовий наказ від 06.08.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Савченко Г. І.

Ухвала від 08.07.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Савченко Г. І.

Ухвала від 23.12.2010

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Круглова О. М.

Ухвала від 21.11.2012

Господарське

Господарський суд Київської області

Конюх О.В.

Ухвала від 06.11.2012

Господарське

Господарський суд Київської області

Конюх О.В.

Постанова від 15.05.2012

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Агрикова О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні