Рішення
від 18.01.2011 по справі 31/238пн
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

31/238пн

                                ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ  

                                  83048, м.Донецьк, вул.Артема, 157, тел.381-88-46

                                                             Р І Ш Е Н Н Я   

                                                            іменем України

18.01.11 р.                                                                                    Справа № 31/238пн                               

Господарський суд Донецької області, у складі судді Ушенко Л.В., при секретарі судового засідання Павловій Я.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи за позовною заявою

Товариства з обмеженою відповідальністю „Майбутнє зелене місто”, м. Горлівка

до відповідача Горлівської міської ради, м. Горлівка

третя особа без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Комунальне підприємство „Горлівське міське Бюро технічної інвентаризації”, м Горлівка

про визнання права власності на об'єкт нерухомості, включений до складу ліквідаційної маси підприємства – банкрута: будівлю кіоску, розташовану за адресою: м. Горлівка, пр. Леніна, 4б.

В присутності представників сторін:

від позивача: не з'явився

від відповідача: не з'явився

від третьої особи: не з'явився                               

                                                     ВСТАНОВИВ:

        Товариство з обмеженою відповідальністю „Майбутнє зелене місто”, м. Горлівка звернулося з позовом до Горлівської міської ради, м. Горлівка, третя особа без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Комунальне підприємство „Горлівське міське Бюро технічної інвентаризації”, м Горлівка про визнання права власності на об'єкт нерухомості, включений до складу ліквідаційної маси підприємства – банкрута: будівлю кіоску, розташовану за адресою: м. Горлівка, пр. Леніна, 4б.

В обґрунтування своїх вимог позивач посилається на те, що спірне майно включено до складу ліквідаційної маси банкрута – ТОВ „Майбутнє зелене місто”, яке відповідно до постанови господарського суду Донецької області по справі №27/85Б від 29.09.09р. визнано банкрутом. Позивач зазначає, що вищезазначений кіоск був придбаний товариством на підставі договору купівлі-продажу від 02.03.2006р., укладеним з товариством з обмеженою відповідальністю „Троянда”. На теперішній час ТОВ „троянда” ліквідовано та виключено з Державного реєстру підприємств та організацій України. Оскільки сторони виконали всі істотні умови договору купівлі-продажу від 02.03.2006р., позивач вважає себе добросовісним набувачем, в зв'язку з чим просить визнати право власності на спірне майно.

Відповідач надав відзив на позов, в якому зазначає, що позовні вимоги визнає в повному обсязі, як такий, що не порушує права територіальної громади.

Третя особа в судові засідання не з'являлась, про час та дні судових засідань була повідомлена в установленому порядку, про що свідчить поштове повідомлення повернене до канцелярії суду.

В судове засідання 18 січня 2011р. представники сторін не з'явились, про час та день судового засідання були повідомлені належним чином.

До канцелярії господарського суду від позивача надійшло клопотання, в якому він просив відкласти розгляд справи, в зв'язку з неможливістю прибуття в судове засідання.

Господарський суд зазначає, що відповідно до ст. 69 ГПК України спір має бути вирішено господарським судом у строк не більше двох місяців від дня одержання позовної заяви, таким чином строк розгляду даної справи закінчується 25 січня 2011р, що унеможливлює відкладення розгляду справи на іншу дату в межах строку з належним повідомленням сторін. Клопотання про подовження строку розгляду справи відповідно до ч.3 ст. 69 ГПК України від сторін до канцелярії суду не надходило.

Враховуючи зазначене, клопотання позивача є таким, що задоволенню не підлягає.

Господарський суд вважає можливим розглянути справу по суті за наявними у справі матеріалами.

Технічна фіксація судового процесу не здійснювалась за клопотанням позивача.

          

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, господарський суд встановив наступне.

02 березня 2006р. між Товариством з обмеженою відповідальністю „Троянда” (Продавець) та Товариством з обмеженою відповідальністю „Майбутнє зелене місто” (Покупець) укладено договір купівлі-продажу майна. Відповідно до умов зазначеного договору Продавець зобов'язується передати у власність Покупця майно ТОВ „Троянда”, розташоване за адресою: пр. Леніна, 4б, м. Горлівка, Донецька область, 84601, загальною площею 6кв.м., а Покупець зобов'язується прийняти майно та сплатити за нього грошові кошти в розмірі 5000грн. Відповідно до п.1.2 право власності на майно переходить до Покупця з моменту підписання акту приймання-передачі.

Передача майна здійснюється Продавцем Покупцю з моменту повної сплати вартості майна. В п.11.1 договору передбачено, що всі витрати, пов'язані з укладанням договору приймає на себе покупець.

Договір укладено в простій письмовій формі. Сторони в п.12.1 договору обумовили, що даний договір підлягає обов'язковому нотаріальному посвідченню

В підтвердження факту сплати вартості придбаного майна по договору позивач надав прибутковий касовий ордер без номеру та дати на суму 5000грн., виданий ТОВ „Троянда”.

10 вересня 2006р. між сторонами був підписаний акт приймання-передачі майна на виконання умов договору від 02.03.2006р., а саме будівлі, розташованої за адресою: м. Горлівка, вул. Леніна, 4б.

Постановою суду від 09.11.05р. ТОВ „Троянда” м. Горлівка визнано банкрутом

Постановою господарського суду від 13.05.2008р. затверджено звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс Товариства з обмеженою відповідальністю “Троянда” м. Горлівка. Ліквідовано юридичну особу – Товариство з обмеженою відповідальністю “Троянда” (м. Горлівка, вул. Інтернаціональна, 89; код ЄДРПОУ 03361885). Провадження по справі про банкрутство №27/118Б  припинено.

Господарським судом Донецької області ухвалою від 31.08.09р. порушена справа про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю „Майбутнє зелене місто” м. Горлівка згідно ст.51 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”.

Постановою господарського суду Донецької області від 29 вересня 2009р. Товариство з обмеженою відповідальністю „Майбутнє зелене місто” визнано банкрутом, відкрита ліквідаційна процедура.

Господарський суд вважає вимоги позивача такими, що не підлягають задоволенню з огляду на наступне.

Відповідно до ст.328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів.

Відповідно до ч.1 ст. 655 Цивільного кодексу України за договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов'язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов'язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму.

Господарський договір вважається укладеним, якщо між сторонами у передбачених законом порядку та формі досягнуто згоди щодо усіх його істотних умов. Істотними є умови, визнані такими за законом чи необхідні для договорів даного виду, а також умови, щодо яких на вимогу однієї із сторін повинна бути досягнута згода.

Згідно до ст. 657 Цивільного кодексу України договір купівлі-продажу земельної ділянки, єдиного майнового комплексу, житлового будинку (квартири) або іншого нерухомого майна укладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню та державній реєстрації.

За приписами п.3 ст. 640 ЦК України договір, який підлягає нотаріальному посвідченню або державній реєстрації є укладеним з моменту його нотаріального посвідчення або державної реєстрації, а в разі необхідності і нотаріального посвідчення,  і державної реєстрації – з моменту державної реєстрації.

„Інструкцією про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України”, затвердженої наказом Міністерства юстиції України від 03.03.2004 року N 20/5, передбачено, що нотаріальному посвідченню підлягають, зокрема, договори про відчуження майна, право власності на яке підлягає державній реєстрації за умови надання документів з відміткою про реєстрацію відповідних прав та витягу з Реєстру прав власності на нерухоме майно.

Як вбачається з матеріалів справи, договір купівлі-продажу, на підставі якого позивач придбав спірне майно, в порушення приписів ст. 657 ЦК України нотаріально не посвідчений та його державна реєстрація не здійснювалась.

Згідно ч.1 ст. 220 ГПК України у разі недодержання сторонами вимоги закону про нотаріальне посвідчення договору такий договір є нікчемним.

Відповідно ч. 2 ст. 220 ЦК України вбачається, що визнання нотаріально не посвідченого договору купівлі-продажу нерухомого майна дійсним можливе за умов, якщо сторони дійшли згоди по всіх істотних умовах договору, відбулося повне або часткове виконання договору сторонами, ухилення однієї із сторін договору від його нотаріального посвідчення.

Відповідно до п.3 ст.334 ЦК України право власності на майно за договором, який підлягає нотаріальному посвідченню, виникає у набувача з моменту такого посвідчення або з моменту набрання законної сили рішенням суду про визнання договору, не посвідченого нотаріально, дійсним.

Позивачем не надано доказів визнання вищезазначеного договору дійсним в судовому порядку та набрання таким судовим рішенням чинності.

Таким чином, господарський суд вважає, що право власності на спірний об'єкт нерухомості позивачем не набуто, оскільки набуттю права власності передує нотаріальне посвідчення договору та його державна реєстрація або визнання дійсним договору купівлі-продажу у судовому порядку за умови набрання судовим рішенням чинності. Зазначені умови у справі відсутні.

Судові витрати по справі покладаються на позивача, відповідно до ст. 49 ГПК України.

Керуючись ст. 328, 334, 655, 657 Цивільного кодексу України, ст.ст. 22, 33,43,49,82-85 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд,

ВИРІШИВ:

          В задоволенні позову Товариства з обмеженою відповідальністю „Майбутнє зелене місто”, м. Горлівка до відповідача Горлівської міської ради, м. Горлівка, третя особа без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Комунальне підприємство „Горлівське міське Бюро технічної інвентаризації”, м Горлівка про визнання права власності на об'єкт нерухомості, включений до складу ліквідаційної маси підприємства – банкрута: будівлю кіоску, розташовану за адресою: м. Горлівка, пр. Леніна, 4б– відмовити

Судові витрати у справі покласти на позивача.

Рішення господарського суду може бути оскаржене до Донецького апеляційного господарського суду протягом десяти днів з дня його прийняття. У разі якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину рішення, зазначений строк обчислюється з дня підписання рішення, оформленого відповідно до статті 84 цього Кодексу.

                    Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

          

Суддя                                                               Ушенко Л.В.                               

Повний текст рішення складений та підписаний 24 січня 2011р.

Дата ухвалення рішення18.01.2011
Оприлюднено08.02.2011
Номер документу13655120
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання права власності на об'єкт нерухомості, включений до складу ліквідаційної маси підприємства – банкрута: будівлю кіоску, розташовану за адресою: м. Горлівка, пр. Леніна, 4б. В присутності представників сторін: від позивача: не з'явився від відповідача: не з'явився від третьої особи: не з'явився                                                                                    &nbsp

Судовий реєстр по справі —31/238пн

Постанова від 04.04.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

М'ясищев А.М.

Ухвала від 10.02.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

М'ясищев А.М.

Рішення від 18.01.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ушенко Л.В.

Ухвала від 15.01.2008

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ушенко Л.В.

Ухвала від 18.12.2007

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ушенко Л.В.

Ухвала від 13.11.2007

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ушенко Л.В.

Ухвала від 20.11.2007

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ушенко Л.В.

Ухвала від 30.10.2007

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ушенко Л.В.

Ухвала від 11.10.2007

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ушенко Л.В.

Ухвала від 25.09.2007

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ушенко Л.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні