Рішення
від 25.01.2011 по справі 57/217-10
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

57/217-10

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,  

тел. приймальня (057) 705-14-50, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"25" січня 2011 р.                                                            Справа № 57/217-10

вх. № 10033/4-57

Суддя господарського суду Аюпова Р.М.

при секретарі судового засідання Павленко А.В.

за участю представників сторін:

прокурора -  Марченко М.Ю.

Представник 1 Третьої особи - Колісніченко А.О., дов. №1277/02/1 від 19.04.10р.

Представник 2 Третьої особи - не з"явився;

Відповідач - не з"явився.

Представник позивача - не з"явився;    

розглянувши справу за позовом  Харківського міжрайонного прокурора Харківської області м. Харків  в особі Кулиничівської селищної ради, смт. Кулиничі

Треті особи які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача: 1) Харківська районна Державна адміністрація Харківської області , м.Харків,

2)Головне Управління Держкомзему у Харківській області , м. Харків  

до  Приватного підприємства "Квадр", м. Харків  

про стягнення 967085,09 грн.

ВСТАНОВИВ:

Харківський міжрайонний прокурор звернувся до господарського суду Харківської області в інтересах держави в особі Кулининчівської селищної ради Харківського району Харківської області   із позовом про стягнення з відповідача ПП “Квадр”на користь позивача втрати сільськогосподарського виробництва у розмірі 967085,09 грн.,  що виникла на підставі неналежного виконання договору оренди від 30.11.2007 р. та розпорядження голови Харківської районної державної адміністрації № 2706 від 13.11.2007 р. а також віднести на відповідача витрати по оплаті державного мита та витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Ухвалою господарського суду Харківської області від  17 листопада  2010 року прийнято вказану позовну заяву до розгляду, порушено провадження у справі та призначено її до розгляду у судовому засіданні на 30 листопада 2010 року о 10:00 год.Також зазначеною ухвалою суду в якості третьої особи-1, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача - Харківську районну Державну адміністрацію Харківської області та  в якості третьої особи-2, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача - Головне Управління Держкомзему у Харківській області .

Ухвалами господарського суду Харківської області від 30.11 2010 року, 09.12.2010 року, 20.12.2010 року розгляд справи відкладався.

У призначеному судовому засіданні 25.01.2011 року прокурор позов підтримував та наполягав на його задоволенні.

Присутній у судовому засіданні представник третьої особи – 1 – Харківської РДА Харківської області вважає позовні вимоги прокурора обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню, з підстав, викладених у наданому відзиву на позов (вх. № 1975), який судом долучено до матеріалів справи.

Позивач правами, передбаченими ст. 22 Господарського процесуального кодексу України, не скористався, процесуальне право на участь у судовому засіданні не реалізував, про час і місце розгляду справи був повідомлений належним чином, про що свідчать наявні в матеріалах справи поштові повідомлення.

Третя особа 2 -Головне Управління Держкомзему у Харківській області правами, передбаченими ст. 22 Господарського процесуального кодексу України, не скористалась, процесуальне право на участь у судовому засіданні не реалізувала, про час і місце розгляду справи була повідомлена належним чином, про що свідчать наявні в матеріалах справи поштові повідомлення..

У судове засідання представник відповідача не з'явився, відзиву на позов та інші витребувані судом документи не надав, про причини неявки у судове засідання суд не повідомив, заборгованість не спростував, про час і місце розгляду справи був повідомлений належним чином, про що свідчать наявні в матеріалах справи поштові повідомлення.

Присутній в судовому засіданні 24 січня 2011  року позивач вважає за можливе розглянути справу по суті в даному судовому засіданні без участі представників позивача, третьої особи 2 та   відповідача.

Статтею 6 Конвенції про захист прав і основних свобод людини 1950 року, ратифікованою Верховною Радою України ( Закон України від 17.07.1997 року № 475/97 - ВР ), кожній особі гарантовано право на справедливий і відкритий розгляд при визначенні її громадських прав і обов'язків впродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, створеним відповідно до закону.

Враховуючи те, що норми ст.38 Господарського процесуального кодексу України, щодо права господарського суду витребувати у сторін документи і матеріали, необхідні для вирішення спору, кореспондуються з диспозитивним правом сторін подавати докази, п.4 ч.3 ст. 129 Конституції України визначає одним з принципів судочинства свободу в наданні сторонами суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості, суд вважає, що господарським судом в межах наданих ним повноважень створені належні умови для надання сторонами доказів та здійснені всі необхідні дії щодо витребування додаткових доказів, суд дійшов висновку про достатність в матеріалах справи доказів та можливість розгляду справи за наявними у справі матеріалами і документами відповідно до приписів ст. 75 Господарського процесуального кодексу України.

З'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позов, дослідивши матеріали справи та заслухавши пояснення представників сторін, всебічно та повно дослідивши надані учасниками судового процесу докази, суд встановив наступне.

Розпорядженням Харківської районної державної адміністрації Харківської області №1943 „Про надання згоди на розроблення проекту землеустрою щодо відведення  земельної ділянки ПП ”КВАДР”  від 10 вересня 2007 року надано Приватному   підприємству   "КВАДР (далі - відповідач)  надано згоду   на   розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки (для передачі її в оренду), орієнтовною площею 9,3000 га ріллі, за рахунок земель запасу категорії сільськогосподарського призначення сільськогосподарських угідь, розташованої за межами населеного пункту на території Кулиничівської селищної ради, з подальшим  віднесенням  її  до  земель  категорії  промисловості,  транспорту, зв'язку, енергетики, оборони та іншого   призначення,   для   будівництва  та обслуговування  готелю, офісних приміщень, та обслуговуючої інфраструктури з  паркінгом. Згідно зазначеного розпорядження, відповідач повинен був подати у шестимісячний термін з дня видання цього розпорядження, проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки  для розгляду до райдержадміністрації.

19.09.2007 року головою Харківської районної державної адміністрації затверджено акт  визначення  втрат  сільськогосподарського виробництва які підлягають відшкодуванню відповідно до якого ПП ”КВАДР”  має відшкодувати втрати сільськогосподарського виробництва згідно розрахунку в сумі 967085,09 грн. Відшкодування витрат відповідачем мало бути здійснено після прийняття розпорядження Харківської райдержадміністрації про вилучення земельної ділянки у період до видачі документа, що посвідчує право на земельну ділянку.

13.11.07 року Харківською районною державною адміністрацією Харківської області  видано розпорядження №2708  „Про надання земельної ділянки ПП ”КВАДР”  відповідно до якого, затверджено проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки ПП „КВАДР” зі зміною її цільового призначення для будівництва готелю, офісних приміщень, та обслуговуючої інфраструктури з  паркінгом розташованої за межами населеного пункту на території Кулиничівської селищної ради Харківського району Харківської області. Відповідно до вказаного розпорядження та договору  оренди землі від 30 листопада 2007 року, укладеного між  Харківською РДА та ПП «Квадр», відповідачу передано в строкове платне користування строком на 50 років земельну ділянку загальною площею 9,3 га ріллі за рахунок земель запасу категорії сільськогосподарського призначення  сільськогосподарських угідь  зі зміною цільового призначення землі з  віднесенням її до категорії земель промисловості, транспорту, зв'язку, енергетики, оборони та іншого призначення. До використання земельної ПП „КВАДР” мав приступити після відшкодування втрат сільськогосподарського виробництва, укладення договору оренди та його державної реєстрації.

Листом Харківської райдержадміністрації від 26.11.09 за № 11448/02 відповідача повідомлено про необхідність погашення заборгованості втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва та надання доказів сплати до Харківської районної державної адміністрації.

Не отримавши відповіді на вищевказаний лист, Харківською райдержадміністрацією 30.06.2010 за №2351/02-11 на ім'я ПП"КВАДР" (відповідача) направлено претензію, про погашення в 10-ти денний термін заборгованості втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва, які підлягають відшкодуванню у сумі 967085,09 грн. та надати докази сплати до Харківської районної державної адміністрації.

Проте, як зазначає третя особа – Харківська РДА, відповідач на вказану не відповів, втрати, які підлягають відшкодуванню не сплатив.

На момент прийняття рішення по справі в матеріалах справи відсутні будь-які докази про відшкодування  нарахованої суми втрат сільськогосподарського виробництва в сумі 967085,09 грн.

Надаючи правову кваліфікацію викладеним обставинам з урахуванням фактичних та правових підстав позовних вимог  суд виходить з наступного.

Відповідно ст.14 Конституції України земля є основним національним багатством, що перебуває під особливою охороною держави.

Відповідно до п. 2 ст. 20 Земельного кодексу України  зміна  цільового  призначення  земель провадиться органами виконавчої  влади  або  органами  місцевого  самоврядування,   які приймають  рішення про передачу цих земель у власність або надання у користування,  вилучення (викуп) земель і  затверджують  проекти землеустрою   або   приймають   рішення   про  створення  об'єктів природоохоронного та історико-культурного призначення.

Відповідно до п.2 ст. 207 Земельного кодексу України відшкодуванню підлягають втрати сільськогосподарських угідь (ріллі, багаторічних насаджень, перелогів, сінокосів, пасовищ), лісових земель та чагарників як основного засобу виробництва в сільському і лісовому господарстві внаслідок вилучення (викупу) їх для потреб, не пов'язаних із сільськогосподарським і лісогосподарським виробництвом.

Пунктом 4 постанови Кабінету Міністрів України №1279 від 17 листопада 1997 року "Про розміри та порядок визначення втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва, які підлягають відшкодуванню" передбачено, що відшкодування втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва, спричинених вилученням сільськогосподарських і лісових угідь для цілей, не пов'язаних із веденням сільського і лісового господарства, провадиться юридичними і фізичними особами в двомісячний термін після затвердження в установленому порядку проекту відведення їм земельних ділянок, а у випадках поетапного освоєння відведених угідь для добування корисних копалин відкритим способом - у міру їх фактичного надання.

19 вересня 2007 року комісією, у складі якої брав участь директор відповідача, визначено розмір втрат сільськогосподарського виробництва, які підлягають відшкодуванню у сумі 967085,09 грн. Цей акт затверджено головою Харківськрої районної державної адміністрації 25.09.2007року. Акт станом на даний час є чинним, доказів його оскарження чи скасування відповідачем не надано.

Разом з тим, з матеріалів справи вбачається, що відповідач,  в порушення п.1 ст. 209 Земельного кодексу України та  постанови Кабінету Міністрів України №1279 від 17 листопада 1997 року "Про розміри та порядок визначення втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва, які підлягають відшкодуванню", відповідно до якої втрати сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва,          зумовлені вилученням сільськогосподарських угідь, лісових земель та чагарників розраховуються і зараховуються на спеціальні рахунки відповідних місцевих рад, до місцевих бюджетів кошти не перерахував.

Враховуючи вищевикладене та приймаючи до уваги, що відповідачем не надано суду відповідних доказів, що свідчать про сплату втрат сільскогосподарського виробництва у розмірі 967085,09 грн., що виникла на підставі неналежного виконання договору оренди від 30.11.2007 р. та розпорядження голови Харківської районної державної адміністрації № 2708 від 13.11.2007 р., у зв'язку з чим, суд має всі підстави для задоволення вимог позивача.

Всупереч вимог ст. 4-3 та ст. 33 ГПК України (судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності; сторони та інші особи, які беруть участь у справі, обґрунтовують свої вимоги і заперечення поданими суду доказами; кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень) відповідач доказів на спростування викладених обставин не надав. У зв'язку з цим суд приходить до висновку про наявність у справі достатніх правових підстав для задоволення позовних вимог у повному обсязі.

Вирішуючи питання розподілу судових витрат суд керується ст. 49 ГПК України. У спорах, що виникають при виконанні договорів та з інших підстав державне мито покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Державне мито,  від  сплати  якого  позивач  у  встановленому порядку звільнений,  стягується  з  відповідача  в  доход  бюджету пропорційно  розміру  задоволених  вимог,  якщо   відповідач  не звільнений від сплати державного мита.

Враховуючи викладене та керуючись ст.14 Конституції України, п.2 ст.20, п.2. ст. 207, п.1 ст. 209 Земельного кодексу України, постановою Кабінету Міністрів України №1279 від 17 листопада 1997 року "Про розміри та порядок визначення втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва, які підлягають відшкодуванню", ст. , 4, 12, 22, 33, 43, 46, 49, 75,  82-85  Господарського процесуального кодексу України, суд -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з Приватного підприємства "КВАДР" (61023, м.Харків, вул. Весніна, 5, код 32438632) на користь Кулиничівської селищної ради Харківського району Харківської області (вул.7ої Гвард.Армії, буд.14, пгт. Кулиничі, Харківський район, Харківська область,  код ЄДРПОУ 24134461, р/р 33217848700439 банк ГУДКУ в Харківській області, МФО 851011, отримувач УДК в Харківському районі Харківської області,  для зарахування по коду бюджетної класифікації 2110000) втрати сільськогосподарського виробництва у розмірі 967085,09 грн .

Стягнути з Приватного підприємства "КВАДР" (61023, м.Харків, вул. Весніна, 5, код 32438632) на користь державного бюджету України (одержувач коштів - УДК у м. Харкові, код ЄДРПОУ № 24134490, р/р № 31110095700002 в ГУДКУ у Харківській області, МФО 851011, код бюджетної класифікації 22090200, символ звітності банку 095) державне мито в сумі 9670,85 грн.

Стягнути з Приватного підприємства "КВАДР" (61023, м.Харків, вул. Весніна, 5, код 32438632) на користь держбюджету України (одержувач коштів  -  УДК у м. Харкові ГУДКУ у Харківській області, № рахунку 31219264700002, код ЄДРПОУ 24134490, код бюджетної класифікації 22050003, символ звітності банку 264, банк одержувача - ГУДКУ у Харківській області, МФО 851011) 236,00грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Видати накази після набрання рішенням законної сили.

Суддя                                                                              Аюпова Р.М.

Рішення оформлено згідно з вимогами ст. 84 ГПК України

та повний текст рішення складено та підписано 28 січня 2011 року

справа № 57/217-10     

СудГосподарський суд Харківської області
Дата ухвалення рішення25.01.2011
Оприлюднено08.02.2011
Номер документу13658996
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —57/217-10

Ухвала від 30.11.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Аюпова Р.М.

Ухвала від 18.07.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Аюпова Р.М.

Ухвала від 17.11.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Аюпова Р.М.

Ухвала від 21.07.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Аюпова Р.М.

Ухвала від 20.12.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Аюпова Р.М.

Ухвала від 16.05.2011

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Медуниця О.Є.

Постанова від 20.06.2011

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Медуниця О.Є.

Рішення від 25.01.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Аюпова Р.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні