Постанова
від 20.06.2011 по справі 57/217-10
ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙН ИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"14" червня 2011 р. Справа № 57/217-10

Колегія суддів у с кладі: головуючий суддя Черл еняк М.І., суддя Івакіна В.О., суд дя Медуниця О.Є.

при секретарі Новіковій Ю .В.

за участю представників:

прокурора - не з' явився

позивача - не з' явився

1-ша третя особа - ОСОБА_1 довіреність у справі

2-га третя особа - ОСОБА_2 (довіреність № 13-14-34/28004 від 31.03.2011 р.)

відповідача - ОСОБА_3 (д овіреність від 18.03.2011 р.)

розглянувши у відкритому с удовому засіданні у приміщен ні Харківського апеляційно го господарського суду апеля ційну скаргу відповідача ( вх. №) 1631Х/1-38 на рішення господ арського суду Харківської об ласті від 25.01.2011 р. у справі № 57/217-10

за позовом Харківськог о міжрайонного прокурора Хар ківської області м. Харків в особі Кулиничівської селищн ої ради, смт. Кулиничі

треті особи які не заявл яють самостійних вимог на пр едмет спору на стороні позив ача: 1) Харківська районна Держ авна адміністрація Харківсь кої області , м.Харків,

2)Головне Управління Держко мзему у Харківській області , м. Харків

до Приватного підприєм ства "Квадр", м. Харків

про стягнення 967085,09 грн.

ВСТАНОВИЛА:

Харківський міжрайонни й прокурор Харківської облас ті м. Харків звернувся до гос подарського суду Харківсько ї області з позовом в інтерес ах держави в особі Кулиничів ської селищної ради, в якому п росив суд стягнути ПП “Квадр ” на користь позивача втрати сільськогосподарського вир обництва у розмірі 967085,09 грн., що виникли на підставі неналеж ного виконання договору орен ди від 30.11.2007 р. та розпорядження голови Харківської районної державної адміністрації № 2706 від 13.11.2007 р.

Рішенням господарського с уду Харківської області від 25.01.2011 р. у справі № 57/217-10 (суддя Аюпо ва Р.М.) позов задоволено повні стю. Стягнуто з ПП “Квадр” на к ористь Кулиничівської селищ ної ради втрати сільськогосп одарського виробництва у роз мірі 967085,09 грн. Стягнуто з ПП “Кв адр” на користь державного б юджету державне мито в сумі 967 0,85 грн. та 236 грн. витрат на інфор маційно - технічне забезпеч ення судового процесу.

Відповідач, ПП “Квадр”, з рі шенням суду першої інстанції не погодився, звернувся до Ха рківського апеляційного гос подарського суду з апеляційн ою скаргою, в якій зазначає, що рішення суду вважає незакон ним. Просить скасувати рішен ня господарського суду Харкі вської області від 25.01.2011 р. у спр аві № 57/217-10 та прийняти нове, яки м в позові відмовити.

В додаткових поясненнях ві дповідач зазначає, що додатк овою підставою скасування рі шення місцевого господарськ ого суду у частині стягнення втрат сільськогосподарсько го виробництва у сумі понад 580 251,06 грн. є винесення судом саме всупереч положенням Земельн ого кодексу України (а саме вс упереч положенням ч.1 ст. 209 Земе льного кодексу України, в ред акції, що діяла на час визначе ння розміру відшкодування вт рат та виникнення заборгован ості). Оскільки проект землеу строю щодо відведення земель ної ділянки був затверджений відповідним розпорядженням Харківської районної адміні страції 13.11.2007 р., до спірних прав овідносин мають застосовува тися положення законодавств а, які діяли на той час.

Згідно позовної заяви прок урора, він просив суд стягнут и з ПП “Квадр” на користь пози вача втрати сільськогоспода рського виробництва у розмір і 967085,09 грн.

13.05.2011 р. прокурор надав відзив на апеляційну скаргу (б/н і да ти), в якому зазначає, що частк ово погоджується із вимогами ПП “Квадр” за апеляційною ск аргою і також просить рішенн я господарського суду Харкі вської області від 25.01.2011 р. по да ній справі - скасувати та пр ийняти нове рішення, яким поз ов задовольнити. Стягнути з П П “Квадр” на користь держави - 967085,09 грн., у тому числі на кори сть Кулиничівської селищної ради Харківського району Ха рківської області 60% - 580251,06 грн., Х арківської районної ради Хар ківської області 15% - 145062,76 грн., Ха рківській обласній рад 25% -241771,27 г рн.

Харківська районна держав на адміністрація посилаючис ь на розрахункову відомість також просить суму відшкодув ання втрат сільськогосподар ського виробництва в сумі ро зподілити в такому ж порядку , як і зазначив прокурор. При ц ьому учасники процесу не вка зали реквізити, за якими має в ідбуватися спеціальне перер ахування відповідачем стягн утої суми до бюджету відпові дних місцевих та обласної ра ди.

Головне Управління Держко мзему у Харківській області відзив на апеляційну скаргу не надав, представник в судов ому засіданні пояснив, що вва жає апеляційну скаргу безпід ставною, при цьому просить ск асувати рішення суду першої інстанції, прийняти нове, яки м стягнути з ПП “Квадр” суму в трат розподіливши їх відпові дно до процентного відношенн я.

Прокурор в судове засіданн я вдруге не з' явився, про при чини неприбуття не повідомив .

Позивач, відзив на апеляцій ну скаргу відповідача не над ав, вдруге в судове засідання свого представника не напра вив, про причини неприбуття н е повідомив.

Дослідивши матеріали спра ви, заслухавши пояснення про курора та представників стор ін, перевіривши правильність застосування господарським судом першої інстанції норм матеріального та процесуаль ного права, колегія суддів Ха рківського апеляційного гос подарського суду встановила наступне.

Як вбачається з матеріалів справи, розпорядженням Харк івської районної державної а дміністрації “Про надання зг оди на розроблення проекту з емлеустрою щодо відведення з емельної ділянки ПП “Квадр“ від 10.09.2007 р. за №1943 відповідачу бу ло надано згоду на розроблен ня проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянк и (для передачі її в оренду) ор ієнтовною площею 9,3 га ріллі, з а рахунок земель запасу кате горії сільськогосподарсько го призначення сільськогосп одарських угідь, розташовано ї за межами населеного пункт у на території Кулиничівсько ї селищної ради, з подальшим в іднесенням її до земель кате горії промисловості, транспо рту, зв' язку, енергетики, обо рони та іншого призначення, д ля будівництва та обслуговув ання торгівельно-розважальн ого центра та офісних приміщ ень з паркінгом.

ПП “Квадр“ мало подати розр облений та погоджений згідно вимог чинного законодавства проект землеустрою у шестим ісячний термін з дня видання розпорядження для розгляду до райдержадміністрації. (а. с . 8).

Межі вказаної земельної ді лянки погодженні з суміжними землекористувачами, що підт верджується відповідним акт ом погодження меж земельної ділянки від 10.06.2007 р. (а.с. 52).

Згідно вимог п.2 ст.20 Земельно го кодексу України зміна ціл ьового призначення земель пр овадиться органами виконавч ої влади або органами місцев ого самоврядування, які прий мають рішення про передачу ц их земель у власність або над ання у користування, вилучен ня (викуп) земель і затверджую ть проекти землеустрою або п риймають рішення про створен ня об' єктів природоохоронн ого та історико-культурного призначення.

Відповідно до п.2 ст.207 Земель ного кодексу України відшкод уванню підлягають втрати сіл ьськогосподарських угідь (рі ллі, багаторічних насаджень, перелогів, сінокосів, пасови щ), лісових земель та чагарник ів як основного засобу вироб ництва в сільському і лісово му господарстві внаслідок ви лучення (викупу) їх для потреб , не пов' язаних із сільськог осподарським і лісогосподар ським виробництвом.

В матеріалах справи містит ься висновок відділу земельн их ресурсів Харківського рай ону, який свідчить про те, що о станній погоджує проект відв едення та вважає за можливе о формити право оренди на земе льну ділянку за дотриманням умов: земельну ділянку викор истовувати тільки за цільови м призначенням, зобов' язати ПП “Квадр“ відшкодувати втр ати сільськогосподарського виробництва. (а.с.14).

Відповідно до акту визначе ння втрат сільськогосподарс ького виробництва які підляг ають відшкодуванню від 19.09.2007 р. встановлено, що ПП “Квадр“ ві дшкодовує втрати сільського сподарського виробництва зг ідно розрахунку в сумі 974508,27 грн . та зазначено, що втрати відшк одувати після прийняття розп орядження Харківської райде ржадміністрації про вилучен ня земельної ділянки у періо д до видачі документа, що посв ідчує право на земельну діля нку ( а.с. 13).

Розпорядженням Харківсько ї районної державної адмініс трації “Про надання земельно ї ділянки ПП “Квадр“ від 13.11.2007 р . за №2708 затверджено проект зем леустрою, вказано приступити до використання земельної д ілянки після відшкодування в трат сільськогосподарськог о виробництва, укладання дог овору оренди та його державн ої реєстрації. (а.с.8 зворотня с торона).

Пунктом 4 постанови Кабінет у Міністрів України за №1279 від 17.11.1997 р. “Про розміри та порядок визначення втрат сільського сподарського і лісогосподар ського виробництва, які підл ягають відшкодуванню“ перед бачено, що відшкодування втр ат сільськогосподарського і лісогосподарського виробни цтва, спричинених вилученням сільськогосподарських і ліс ових угідь для цілей, не пов' язаних із веденням сільськог о і лісового господарства, пр овадиться юридичними і фізич ними особами в двомісячний т ермін після затвердження в у становленому порядку проект у відведення їм земельних ді лянок, а у випадках поетапног о освоєння відведених угідь для добування корисних копал ин відкритим способом - у мі ру їх фактичного надання.

30 листопада 2007 року між Харкі вською райдержадміністраці єю та ПП “Квадр“ укладено дог овір оренди землі, зареєстро ваний в реєстрі за №2336 та в Держ авному реєстрі земель за №04077030 0024 від 07.12.2007 р. (а.с.10-12).

ПП “Квадр“ прийняв від Харк івської райдержадміністрац ії вказану земельну ділянку, про що свідчить підписаний с торонами по договору оренди землі акт приймання - переда чі земельної ділянки згідно з договором № 040770300024 від 07.12.2007 р. (а.с .13).

При цьому відшкодування вт рат сільськогосподарського виробництва згідно вимог чи нного законодавства ПП “Квад р“ здійснено не було, в зв' яз ку з чим листом Харківської р айдержадміністрації від 26.11.2009 р. за №11448/02-11 відповідачу було по відомлено про необхідність п огашення виниклої заборгова ності та надання доказів спл ати до Харківської райдержад міністрації.

30 червня 2010 р. Харківською рай держадміністрацією направл ено на адресу ПП “Квадр“ прет ензію № 002704, в якій 1-ша третя осо ба просила відповідача в 10-ти денний термін погасити забор гованість втрат сільськогос подарського виробництва, які підлягають відшкодуванню у сумі 974508,27 грн. та надати докази сплати ( т. 1 а. а. 62,63).

Відповідно до ч.1 ст.209 Земель ного кодексу України, в редак ції, що діяла на момент виникн ення спірних правовідносин, втрати сільськогосподарськ ого і лісогосподарського вир обництва, зумовлені вилученн ям сільськогосподарських уг ідь, лісових земель та чагарн иків, підлягають відшкодуван ню і зараховуються на спеціа льні рахунки відповідних міс цевих рад у таких розмірах: Ав тономній Республіці Крим, об ласним радам - 25%; районним ра дам - 15%; міським, сільським, се лищним радам - 60%.

Відповідно до вказаної нор ми була складена розрахунков а відомість до акту визначен ня втрат сільськогосподарсь кого виробництва, які підляг ають відшкодуванню, відповід но до якої на користь Кулинич івської селищної ради були р озраховані 60% втрат сільськог осподарського виробництва в сумі 580,25106 грн.; Харківської рай онної ради - 15% у сумі 241,77127 грн.; Х арківській обласній раді - 25% у сумі 145,06276 грн.

Відповідно до п.п.2, 34 ч.1 ст.2 Бюд жетного кодексу України бюдж ети селища, району, області є о кремими бюджетами та віднося ться до місцевих бюджетів.

Згідно положень статті 142 Ко нституції України та частини 3 статті 16 Закону України “Про місцеве самоврядування в Ук раїні“ кожний місцевий бюдже т має свого власника - відпо відну територіальну громаду . Щодо кожного місцевого бюдж ету діючим законодавством вс тановлені органи місцевого с амоврядування, які розробляю ть, затверджують та виконуют ь відповідні бюджети, отже на ділені на підставі закону ві дповідними повноваженнями д іяти щодо складання та викон ання місцевих бюджетів від і мені їх власників. Тобто повн оваження складання та викона ння районних і обласних бюдж етів здійснюється відповідн им радами, стосовно бюджету с елища таким органом є селищн а рада.

Враховуючи наведене, право заявити позовну вимогу щодо стягнення коштів, що віднесе ні законом до доходів бюджет ів Харківського району та Ха рківської області належить в ідповідним радам, на користь яких позовні вимоги щодо стя гнення відшкодування втрат с ільськогосподарського виро бництва не заявлені.

З огляду на наведене, судом першої інстанції безпідстав но стягнуто заявлені прокуро ром втрати сільськогоспода рського виробництва в сумі 9670 85 грн. 09 коп. на користь Кулинич івської селищної ради.

Враховуючи вище викладене колегія суддів дійшла висно вку, що при прийнятті рішення від 25.01.2011 р. у справі № 57/217-10 господ арський суд Харківської обла сті в частині задоволення по зовних вимог про стягнення з відповідача на користь Кули ничівської селищної ради 967085 г рн. 09 коп. втрат сільськогоспо дарського виробництва непов но з' ясував обставини, що ма ють значення для справи та пр ийняв рішення з порушенням н орм матеріального та процесу ального права, в зв' язку з чи м апеляційна скарга відповід ача підлягає частковому задо воленню, а рішення суду першо ї інстанції частковому скас уванню, а саме судова колегія вважає обґрунтованим стягне ння на користь Кулиничівсько ї селищної ради 580251,06 грн., в част ині стягнення на її користь 386 834,03 грн. слід відмовити.

Керуючись статтями 99, 101, 102 п. 2 с татті 103, п. п. 1, 4 ч.1 статті 104, статт ею 105 Господарського процесуа льного кодексу України, коле гія суддів Харківського апел яційного господарського суд у, -

ПОСТАНОВИЛА:

Апеляційну скаргу від повідача задовольнити частк ово.

Рішення господарського су ду Харківської області від 25.0 1.2011 р. у справі № 57/217-10 в частині ст ягнення з ПП “Квадр” 386834,03 втрат сільськогосподарського вир обництва, 5802,51 грн. державного м ита та 236 грн. витрат на інформа ційно - технічне забезпечен ня судового процесу скасуват и та прийняти нове рішення, як им в позові в цій частині відм овити.

Рішення господарського су ду Харківської області від 25.0 1.2011 р. у справі № 57/217-10 в частині ст ягнення з ПП “Квадр” 580251,06 грн. н а користь Кулиничівської сел ищної ради залишити без змін .

Головуючий суддя Черленяк М.І.

Суддя Івакіна В.О.

Суддя Медуниця О.Є.

Повний текст постанови по справі № 57/217-10 підписано 20.06.2011 р.

СудХарківський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення20.06.2011
Оприлюднено29.06.2011
Номер документу16486796
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —57/217-10

Ухвала від 30.11.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Аюпова Р.М.

Ухвала від 18.07.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Аюпова Р.М.

Ухвала від 17.11.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Аюпова Р.М.

Ухвала від 21.07.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Аюпова Р.М.

Ухвала від 20.12.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Аюпова Р.М.

Ухвала від 16.05.2011

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Медуниця О.Є.

Постанова від 20.06.2011

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Медуниця О.Є.

Рішення від 25.01.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Аюпова Р.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні