Постанова
від 02.02.2011 по справі 2а/0570/754/2011
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІ НІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

02 лютого 2011 р. справа № 2а/0570/754/2011

Приміщення суду за адре сою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвард ійської дивізії, 17

час прийняття постанови:

Донецький окружний адмін істративний суд в складі:

головуючого судді Скріпні ка А.І.

при секретарі Чумарі ної Д.В.

Донецький окружний адмі ністративний суд у складі го ловуючого судді Скріпніка А. І., при секретарі судового зас ідання Чумаріної Д.В., за участ ю: представника позивача Га врилової Ю.В.; представника відповідача: Устименко К.В . - згідно довіреностей; ро зглянувши у відкритому судов ому засіданні адміністратив ну справу за позовом Управлі ння Пенсійного фонду України в Червоногвардійському райо ні м. Макіївки до Державного п ідприємства «Макіїввугілля » про стягнення заборгованос ті по сплаті фактичних витра т на виплату та доставку пенс ій в сумі 2 485,18 грн.,

В С Т А Н О В И В:

17 січня 2011 року Управління Пе нсійного фонду України в Чер воногвардійському районі м. Макіївки звернулося до суду із адміністративним позовом до Державного підприємства «Макіїввугілля» про стягнен ня заборгованості по сплаті фактичних витрат на виплату та доставку пенсій з 01 жовтня 2010 року по 01 січня 2011 року в сумі 2 485,18 грн., мотивуючи свої вимоги тим, що відповідач повинен бу в відшкодувати до 25 числа щомі сяця місячну суму фактичних витрат на виплату та доставк у пенсій, призначених на піль гових умовах працівникам під приємства. Станом на день под ання позову відповідач має з аборгованість з покриття фак тичних витрат на виплату та д оставку пільгових пенсій за Списком № 2, яка підтверджуєть ся відповідним розрахунком з 01 жовтня 2010 року по 01 січня 2011 рок у в сумі 2 485,18 грн. Позивач просит ь стягнути з відповідача заз начену суму фактичних витрат на виплату та доставку пільг ових пенсій.

У судовому засіданні предс тавник позивача підтримав по зовні вимоги, просив їх задов ольнити. Представник відпові дача у судовому засіданні ви знав адміністративний позов в повному обсязі.

Згідно з ч. 3 ст. 136 Кодексу адмі ністративного судочинства У країни (далі - КАС України), суд ове рішення, в тому числі, у зв ' язку з визнанням адміністр ативного позову ухвалюється за правилами, встановленими ст. 112 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 3 ст. 112 КАС Укр аїни, у разі повного визнання відповідачем адміністратив ного позову і прийняття його судом приймається постанова суду про задоволення адміні стративного позову.

Суд приймає визнання відпо відачем адміністративного п озову, оскільки визнання адм іністративного позову відпо відачем не суперечить закону та не порушує чиї-небудь прав а, свободи або інтереси.

Перевіривши матеріали спр ави, вирішивши питання чи мал и місце обставини, якими обґр унтовувалися вимоги та запер ечення, та якими доказами вон и підтверджуються, чи є інші ф актичні дані, які мають значе ння для вирішення справи, та д окази на їх підтвердження, як у правову норму належить зас тосувати до цих правовідноси н, суд приходить до висновку п ро те, що позов підлягає задов оленню з таких підстав.

У відповідності до п. 12 «Прик інцевих положень» Закону Укр аїни «Про загальнообов'язков е державне пенсійне страхува ння», у період до перетворенн я Пенсійного фонду України в неприбуткову самоврядну орг анізацію він функціонує як ц ентральний орган виконавчої влади на підставі норм цього Закону (крім норм, зазначених в абзаці шостому пункту 1 цьог о розділу) та Положення про Пе нсійний фонд України, яке зат верджує Президент України. Б юджет Пенсійного фонду Украї ни в зазначений період затве рджує Кабінет Міністрів Укра їни.

Відповідно до пункту 1 Полож ення про Пенсійний фонд Укра їни, затвердженого Указом Пр езидента № 121/2001 від 01 березня 2001 р оку, Пенсійний фонд України є центральним органом виконав чої влади, що здійснює керівн ицтво та управління солідарн ою системою загальнообов'язк ового державного пенсійного страхування, провадить збір , акумуляцію та облік страхов их внесків, призначає пенсії та готує документи для їх вип лати, забезпечує своєчасне і в повному обсязі фінансуван ня та виплату пенсій, допомог и на поховання, інших соціаль них виплат, які згідно із зако нодавством здійснюються за р ахунок коштів Пенсійного фон ду України, здійснює контрол ь за цільовим використанням коштів Пенсійного фонду Укра їни. Діяльність Пенсійного ф онду України спрямовується т а координується Кабінетом Мі ністрів України через Мініст ра праці та соціальної політ ики України. Він здійснює сво ї повноваження безпосереднь о та через утворені в установ леному порядку головні управ ління в Автономній Республіц і Крим, областях, містах Києві , Севастополі та управління у районах, містах і районах у мі стах (п. 15 Положення).

Позивач - Управління Пенсій ного фонду України в Червоно гвардійському районі м. Макі ївки, є органом виконавчої вл ади, який в цих правовідносин ах здійснює повноваження, по кладені на нього п. 12 Прикінце вих положень Закону України «Про загальнообов'язкове дер жавне пенсійне страхування» , Положенням про Пенсійний фо нд України, затвердженим Ука зом Президента України від 01 б ерезня 2001 року № 121/2001, з наступним и змінами та доповненнями.

Відповідно до преамбули За кону України «Про загальнооб ов' язкове державне пенсійн е страхування» (далі Закон N 1058- IV) визначено, що цей закон визн ачає принципи, засади і механ ізми функціонування системи загальнообов'язкового держа вного пенсійного страхуванн я, призначення, перерахунку і виплати пенсій, надання соці альних послуг з коштів Пенсі йного фонду, що формуються за рахунок страхових внесків р оботодавців, бюджетних та ін ших джерел, передбачених цим Законом, а також регулює поря док формування Накопичуваль ного пенсійного фонду та фін ансування за рахунок його ко штів видатків на оплату дого ворів страхування довічних п енсій або одноразових виплат застрахованим особам, члена м їхніх сімей та іншим особам , передбаченим цим Законом.

Пунктом 2 Перехідних положе нь зазначеного Закону визнач ено, що пенсійне забезпеченн я застрахованих осіб, які пра цювали або працюють на підзе мних роботах, на роботах з осо бливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за спи ском N 1 та на інших роботах із ш кідливими і важкими умовами праці за списком N 2 виробництв , робіт, професій, посад і пока зників, затверджених Кабінет ом Міністрів України, та за ре зультатами атестації робочи х місць, на посадах, що дають п раво на призначення пенсії з а віком на пільгових умовах а бо за вислугу років, які відпо відно до законодавства, що ді яло раніше, мали право на пенс ію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавч им актом через професійні та корпоративні фонди. До запро вадження пенсійного забезпе чення через професійні та ко рпоративні фонди особам, заз наченим в абзаці першому цьо го пункту, пенсії призначают ься за нормами цього Закону в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України "Про пенсійне забезп ечення".

Відповідно до пункту 6 «Інст рукції про порядок обчисленн я та сплати страхувальниками та застрахованими особами в несків на загальнообов' язк ове державне пенсійне страху вання до Пенсійного фонду Ук раїни», затвердженої Постано вою правління Пенсійного фон ду України від 19.12.2003 №21-1, /далі Інс трукція/, відшкодуванню підл ягають витрати Пенсійного Фо нду на виплату та доставку пе нсій, призначених на пільгов их умовах відповідно до ч. 2 Пр икінцевих положень Закону Ук раїни «Про загальнообов' яз кове державне пенсійне страх ування».

На підставі п.6.1 Інструкції в ідшкодуванню підлягають вит рати Пенсійного Фонду на вип лату та доставку пенсій, приз начених на пільгових умовах відповідно до частини 2 Прикі нцевих положень Закону Украї ни «Про загальнообов' язков е державне пенсійне страхува ння» в таких розмірах: для під приємств-платників - 100 відсо тків фактичних витрат на вип лату і доставку пенсій, призн ачених відповідно до абзацу першого частини 2 Прикінцеви х положень Закону застрахова ним особам, які працювали або працюють на роботах із шкідл ивими і важкими умовами прац і за Списком № 2 виробництв, ро біт, професій, посад і показни ків, затверджених Кабінетом Міністрів України та за резу льтатами атестації робочих м ісць, на посадах, що дають прав о на призначення пенсії за ві ком на пільгових умовах.

Відповідно до пункту 6.4. Інст рукції розмір сум до відшкод ування на поточний рік визна чається відділами надходжен ня доходів органів Пенсійног о фонду України щорічно у роз рахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгов их пенсій, призначених відпо відно до частини 2 Прикінцеви х положень Закону (згідно з до датками 6 та 7), які надсилаютьс я підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 д нів з новопризначених (перер ахованих) пенсій.

Пунктом 6.8 Інструкції перед бачено, що підприємства щомі сяця до 25-го числа вносять до П енсійного Фонду зазначену в повідомленні місячну суму фа ктичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначени х на пільгових умовах.

Відповідно до пункту 6.10 Інст рукції, відшкодування сум і ф актичних витрат на виплату т а доставку пенсій, призначен их на пільгових умовах, здійс нюється підприємством на рах унки органу Пенсійного Фонду за місцем його реєстрації.

Як встановлено у судовому з асіданні, відповідач - Держав не підприємство «Макіїввугі лля» (код ЄДРПОУ 32442295), відповідн о до п.2.1.1 Інструкції є платнико м страхових внесків на загал ьнообов`язкове державне пенс ійне страхування. Відокремле ний підрозділ «Макіївспецре монт» ДП «Макіїввугілля» зар еєстровано у якості відокрем леного підрозділу без права юридичної особи, включено до ЄДРПОУ та має ідентифікацій ний код - 26391110.

Через несплату відповідач ем суми відшкодування фактич них витрат на виплату та дост авку пільгових пенсій за пер іод з 01 жовтня 2010 року по 01 січня 2011 року утворилася заборгова ність у сумі 2 485,18 грн.. Судом вст ановлено, що сума заборгован ості відповідача по сумам ві дшкодування фактичних витра т на виплату та доставку піль гових пенсій, призначених на підставі пункту «б» - «з» стат ті 13 Закону України «Про пенсі йне забезпечення» у розмірі 2 485,18 грн. на час розгляду справи відповідачем не сплачена, що підтверджується розрахунко м суми позовних вимог (а.с.5), роз рахунком суми фактичних витр ат на виплату та доставку піл ьгових пенсій (а.с.8).

З огляду на зазначене, суд д ійшов висновку про наявність підстав для задоволення зая влених позивачем вимог про с тягнення заборгованості з ві дшкодування фактичних витра т на виплату та доставку пенс ій, призначених на підставі п ункту «б»- «з» статті 13 Закону України «Про пенсійне забез печення» (за списком № 2) в сумі 2 485,18 грн. в повному обсязі.

Відповідно до ч.4 ст. 94 КАС Укр аїни, у справах, в яких позивач ем є суб'єкт владних повноваж ень, а відповідачем - фізична ч и юридична особа, судові витр ати, здійснені позивачем, з ві дповідача не стягуються.

На підставі наведеного, ке руючись ст.ст. 17-20, 69-72, 86, 94, 158-164, 167, 254, 257 КА С України, суд,

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов У правління Пенсійного фонду У країни в Червоногвардійсько му районі м. Макіївки до Держа вного підприємства «Макіївв угілля» в про стягнення забо ргованості з відшкодування ф актичних витрат на виплату т а доставку пільгових пенсій в сумі 2 485,18 грн. - задовольнити п овністю.

Стягнути з Державного підп риємства «Макіївугілля» на к ористь управління Пенсійног о фонду України в Червоногва рдійському районі м. Макіївк и заборгованість у розмірі 2 48 5,18 (дві тисячі чотириста вісім десят п' ять) грн. 18 (вісімнадц ять) коп.

Постанова прийнята у нарад чій кімнаті, її вступну та рез олютивну частину проголошен о у судовому засідання 02 лютог о 2011 року.

Повний текст постанови буд е виготовлено 04 лютого 2011 року.

Постанова може бути оскарж ена до Донецького апеляційно го адміністративного суду че рез Донецькій окружний адмін істративний суд у порядку, ви значеному статтею 186 КАС Украї ни. Апеляційна скарга на пост анову суду першої інстанції подається протягом десяти дн ів з дня її проголошення. У раз і застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодек су, а також прийняття постано ви у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня от римання копії постанови.

Суддя Скріпнік А.І.

Дата ухвалення рішення02.02.2011
Оприлюднено10.02.2011
Номер документу13684162
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0570/754/2011

Ухвала від 04.09.2012

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Скріпнік А.І.

Постанова від 02.02.2011

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Скріпнік А.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні