Постанова
від 02.02.2011 по справі 26/61/10
ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

26/61/10

донецький апеляційний господарський суд

 

Постанова

Іменем України

31.01.2011 р.           справа №26/61/10

Донецький апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:    

Головуючого: М?ясищева А.М.,

Суддів: Величко Н.Л., Москальової І.В.

При секретарі: Жильцовій О.В.

За участю представників сторін:

від кредиторів: не з'явились;

від боржника: не з'явився;

ліквідатор: не з'явився.

           Розглянув у судовому засіданні апеляційну скаргу Державної податкової інспекції у Ленінському районі м. Запоріжжя

на ухвалу господарського суду Запорізької області від 22.12.2010р. у справі №26/61/10 (суддя Юлдашев О.О.)

кредитори: Державна податкова інспекція у Ленінському районі м. Запоріжжя, Правобережний міжрайонний центр зайнятості м. Запоріжжя, УПФУ в Ленінському районі м. Запоріжжя, Відділення виконавчої дирекції фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань в України в м. Запоріжжя, ТОВ “Легіон плюс” с. Новопетрівка, фізична особа Ревка Микола Васильович м. Запоріжжя

за заявою боржника: Електромонтажне Дочірнє підприємство “ГЕМ-південь-схід” ВАТ “ГЕМ” м. Запоріжжя

про визнання банкрутом

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою господарського суду Запорізької області від 22.12.2010р. по справі №26/61/10 затверджено звіт та ліквідаційний баланс банкрута, ліквідовано банкрута –Електромонтажне дочірнє підприємство “ГЕМ-південь-схід” ВАТ “ГЕМ” м.Запоріжжя , провадження у справі припинено.

Ухвала господарського суду мотивована тим, що на розгляд господарського суду Запорізької області було подано звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс  Електромонтажного дочірнього підприємства “ГЕМ-південь-схід” ВАТ “ГЕМ”, якого визнано банкрутом постановою суду від 04.03.2010р.

Судом було встановлено, що за період ліквідаційної процедури до ліквідатора з майновими (грошовими) вимогами до боржника звертались кредитори, які були включені ліквідатором до реєстру вимог кредиторів банкрута. Загальний розмір вимог становить 776 145,00грн.

Ліквідатором погашена заборгованість із заробітної плати та вимоги фізичної особи Ревка М.В.

Грошові вимоги кредиторів –ДПІ у Ленінському районі м. Запоріжжя в сумі 230 573,94грн., Правобережного міжрайонного центру зайнятості у розмірі 8 162,53грн., Управління Пенсійного фонду України в Ленінському райноі м. Запоріжжя в розмірі 121 033,34грн., Відділення виконавчої  дирекції фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Запоріжжя у розмірі 23 475,84грн. та ТОВ “Легіон плюс” у розмірі 30 369,47грн. залишились непогашеними у зв'язку з відсутністю майна та грошових коштів у підприємства-банкрута.

Враховуючи те, що за результатами ліквідаційного балансу у банкрута не залишилось майна для здійснення своєї підприємницької діяльності, суд дійшов висновку звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс затвердити, банкрута ліквідувати, а провадження у справі припинити.

Оскаржуючи ухвалу суду, ДПІ у Ленінському районі м. Запоріжжя просить її скасувати, оскільки  вважає, що судом неповно з'ясовано обставини, що мають значення для справи.

Підприємство-боржник знаходиться на обліку у Державній податковій інспекції у Ленінському районі м. Запоріжжя.

У зв'язку з ліквідацією підприємства, ДПІ у Ленінському районі                       м. Запоріжжя  направила лист з вимогою надати усі документи для проведення перевірки на адресу ліквідатора ЕДП “ГЕМ-південь-схід” ВАТ “ГЕМ” Чалаплюк С.В. Відповідно до відповіді на вказаний лист, ліквідатором було повідомлено, що первинні бухгалтерські документи підприємством йому не передавались, у зв'язку з чим він не має можливості надати документи для проведення перевірки.

Таким чином, факт ненадання ДПІ будь-яких документів, що пов'язані з господарською діяльністю підприємства, унеможливлює проведення фахівцями ДПІ виїзної позапланової перевірки платника податків, як того вимагає Закон України “Про державну податкову службу в Україні” та Інструкція про порядок обліку платників податків, затверджена Наказом ДПА України №80 від 19.02.1998р.

Станом на 27.12.2010р. позапланова виїзна перевірка ЕДП “ГЕМ-південь-схід” ВАТ “ГЕМ”  з питань дотримання вимог податкового та валютного законодавства не проведена, первинні бухгалтерські, банківські та касові документи, товарно-транспортні накладні до перевірки платником не надані, місцезнаходження посадових осіб ЕДП “ГЕМ-південь-схід” ВАТ “ГЕМ”  невідомо.

Розглянувши матеріали справи, судова колегія встановила:

Ухвалою від 23.02.2010р. господарським судом Запорізької області порушено провадження у справі про банкрутство Електромонтажного Дочірнього підприємства “ГЕМ-південь-схід” ВАТ “ГЕМ” м. Запоріжжя на підставі ст. 51 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” (далі-Закон).

Постановою від 04.03.2010р. Електромонтажне Дочірнє підприємство “ГЕМ-південь-схід” ВАТ “ГЕМ” визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру, ліквідатором призначено арбітражного керуючого Чалаплюка Сергія Вікторовича.

14.12.2010р. до господарського суду Запорізької області надійшов звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс Електромонтажного Дочірнього підприємства “ГЕМ-південь-схід” ВАТ “ГЕМ”, згідно якого 16.03.2010р. у газеті “Голос України” №46(4796) опубліковане оголошення про визнання боржника, що ліквідується, банкрутом.

У встановлений Законом строк на адресу ліквідатора надійшли заяви кредиторів з грошовими вимогами до боржника від ДПІ у Ленінському районі м. Запоріжжя на суму 230 573,94грн., Правобережного міжрайонного центру зайнятості у розмірі 8 162,53грн., Управління Пенсійного фонду України в Ленінському райноі м. Запоріжжя в розмірі 121 033,34грн., Відділення виконавчої  дирекції фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Запоріжжя у розмірі 23 475,84грн., ТОВ “Легіон плюс” у розмірі 30 369,47грн., фізичної особи Ревка Миколи Васильовича на суму 34 654,91грн.

На дату визнання боржника банкутом та відкриття ліквідаційної процедури в штаті підприємства значилось 74 співробітника. Заборгованість банкрута перед співробітниками склала 322 756,54грн.

В ході ліквідаційної процедури проводилась робота зі стягнення дебіторської заборгованості банкрута, з витребування майна, що знаходиться у третіх осіб, в тому числі у органів державної виконавчої служби.

Так, ліквідатором в ході ліквідаційної процедури стягнута дебіторська заборгованість в сумі 154 142,37грн. Крім того, за рішенням господарського суду Одеської області, повернутий транспортний засіб.

Грошові кошти, отримані в ході ліквідаційної процедури згідно ст. 31 Закону, направлені на погашення витрат, пов'язаних з провадженям у справі про банкрутство в сумі 9 543,80грн., оплатою послуг арбітражного керуючого в сумі 12 300,00грн., а також погашення кредиторських вимог першої черги в сумі 253 536,75грн. (виплата вихідних виплат звільненим працівникам, а також заборгованості з забортної плати за три місяці роботи, що передували порушенню провадження у справі про банкрутство, грошової компенсації за усі невикористані дні щорічної відпустки). Інші вимоги кредиторів залишились непогашеними у зв'язку з недостатністю грошових коштів банкрута.

Таким чином, під час  проведення ліквідаційної  процедури  в порядку ст. 51 Закону, ліквідатором були проведені всі необхідні заходи по виявленню можливих кредиторів, оцінці та включення їх до реєстру кредиторських вимог, робота зі стягнення дебіторської заборгованості банкрута, з витребування майна, що знаходиться у третіх осіб, що підтверджується наявними в матеріалах справи доказами.

Ст. 32 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” встановлено, якщо за результатами ліквідаційного балансу після задоволення вимог кредиторів не залишилося майна, господарський суд виносить ухвалу про ліквідацію юридичної особи - банкрута.

Оскільки відсутність майна у банкрута підтверджена матеріалами справи, тому з огляду на приписи ст.32 та 40 вищеназваного Закону господарський суд обґрунтовано затвердив звіт ліквідатора, прийняв рішення про ліквідацію банкрута  та припинив провадження у справі.

Посиланння скаржника на неможливість проведення позапланової перевірки підприємства боржника внаслідок неподання бухгалтерських документів не може бути прийнято до уваги, оскільки на цю обставину скаржник не посилався під час розгляду справи про банкрутство господарським судом і вона  не спростовує факту неможливості боржника   виконати свої зобов'язання перед кредиторами.

З огляду на наведене, ухвала господарського суду відповідає приписам чинного законодавства, матеріалам справи та не підлягає скасуванню.

 Керуючись ст.ст. 103, 104, 105, 106 ГПК  України, судова колегія,-

ПОСТАНОВИЛА:

Ухвалу господарського суду Запорізької області від 22.12.2010р. по справі №26/61/10 залишити без змін, апеляційну скаргу без задоволення.

Головуючий                                                                             А.М.М?ясищев

Судді:                                                                                       Н.Л.Величко

                                                                                                 І.В.Москальова

                                                                                                                                      Надруковано 11 примірників:

1-до справи

6-кредиторам

1-ліквідатору

1-боржнику

1-госп.суду

                                                                                                             1-ДАГС

СудДонецький апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення02.02.2011
Оприлюднено11.02.2011
Номер документу13700926
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —26/61/10

Ухвала від 14.12.2010

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Юлдашев О.О.

Ухвала від 14.05.2010

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Юлдашев О.О.

Ухвала від 14.05.2010

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Юлдашев О.О.

Ухвала від 14.09.2010

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Юлдашев О.О.

Ухвала від 24.02.2010

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Юлдашев О.О.

Ухвала від 23.02.2010

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Юлдашев О.О.

Постанова від 20.04.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Короткевич O.Є.

Ухвала від 22.12.2010

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Юлдашев О.О.

Постанова від 02.02.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

М'ясищев А.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні