Рішення
від 08.02.2008 по справі 11/4-08
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

11/4-08

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

  

29.01.08р.

Справа № 11/4-08

За позовом  товариства з обмеженою відповідальністю "Мостбуд", м. Дніпропетровськ 

до  Бабушкінської районної санітарно-епідеміологічної станції м. Дніпропетровська, м. Дніпропетровськ  

про встановлення земельного сервітуту

Суддя  Мельниченко І.Ф.

Представники:

  Від позивача: Краснов С.В., доручення від 03.12.07р., представник Від відповідача: не з'явився  

СУТЬ СПОРУ:

Позивач звернувся до господарського суду Дніпропетровської області з позовом про встановлення земельного сервітуту на право проїзду транспортних засобів на земельну ділянку за адресою вул. Плеханова, 7а, що знаходиться у користуванні товариства з обмеженою відповідальністю "Мостбуд" по наявному шляху земельної ділянки за адресою вул. Плеханова, 11 в м. Дніпропетровську, на якій розташована Бабушкінська районна санітарно-епідеміологічна станція, м. Дніпропетровськ.

29.01.08р. позивачем надана заява про уточнення позовних вимог, відповідно до якої останній просить встановити безстроковий безоплатний земельний сервітут на право проїзду транспортних засобів на земельну ділянку за адресою: вул. Плеханова, 7а в м. Дніпропетровську, що знаходиться у користуванні товариства з обмеженою відповідальністю "Мостбуд" по наявному шляху земельної ділянки шириною 5м. і довжиною 70м., площа якої складає 350кв.м. за адресою вул. Плеханова,11 в м. Дніпропетровськ на якій розташована Бабушкінська районна санітарно-епідеміологічна станція, м. Дніпропетровськ.

Від Бабушкінської районної санітарно-епідеміологічної станції, м. Дніпропетровськ на адресу суду надійшов лист №1/3128 де останній просить розглянути даний спір без присутності її представника, та повідомляє про те, що проти задоволення вимог позивача останній не заперечує.  

В судовому засіданні за згодою представника  позивача оголошені вступна та резолютивна частини рішення (ст. 85 Господарського процесуального кодексу України.).

Дослідивши матеріали справи, заслухавши представника позивача, господарський суд, -   

ВСТАНОВИВ:

18.06.07р. позивачем укладено з Дніпропетровською міською радою договір оренди земельної ділянки загальною площею 0,6580 га, яка розташована за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Плеханова, буд.7А (п.п.1.1; 2.1).

Вказаний договір укладено на п'ятнадцять років (п.3.1).

На зазначеній вище земельній ділянці позивачем споруджені будівлі офісних приміщень, які є його власністю.

Як вбачається із наданого плану-схеми, позивач не має автономного проїзду транспортних засобів для обслуговування земельної ділянки, яка знаходиться в нього в користуванні, отже, проїзд до неї, останній має можливість здійснювати по наявному шляху  через земельну ділянку за адресою вул. Плеханова, 11 в м. Дніпропетровську, на якій розташована Бабушкінська районна санітарно-епідеміологічна станція, м. Дніпропетровськ.

Як вбачається із матеріалів справи та пояснень представника позивача, нормальне господарське використання нерухомості (офісних приміщень), що знаходяться на земельній ділянці, користувачем якої є останній, неможливе без встановлення земельного сервітуту.

Відповідно до ст. 98 Земельного кодексу України право земельного сервітуту - це право власника або землекористувача земельної ділянки не обмежене платне або безоплатне користування чужою земельною ділянкою.

Відповідно до ст. 110 Земельного кодексу України, власник або землекористувач земельної ділянки має право на встановлення земельного сервітуту для обслуговування своєї земельної ділянки.  

Ч.2 ст. 100 Земельного кодексу України передбачена можливість становлення земельного сервітуту за домовленістю між власниками сусідніх земельних ділянок на підставі договору.

Матеріали даної справи свідчать про те, що сторонами не було досягнуто домовленості щодо встановлення земельного сервітуту.

Із наданого позивачем акту складеного сторонами 24.01.08р. та плану-схеми, залученого до нього, вбачається, що плаща земельної ділянки   відповідача, що необхідна для проїзду та проходу на територію розташованих офісних приміщень позивача за адресою м. Дніпропетровськ вул. Плеханова, 7а складає: 5м. по ширині та 70м. по довжині.

Заперечень відповідача щодо задоволення позовних вимог про  встановлення на його земельній ділянці земельного сервітуту до суду не надходило.

З огляду на викладене вимоги позивача слід визнати обґрунтованими і такими, що підлягають задоволенню.    

Керуючись ст.ст. 98, 100, 110 Земельним кодексу України, ст.ст. 49,  82-85 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -  

ВИРІШИВ:

Встановити безстроковий, безоплатний земельний сервітут на право проїзду транспортних засобів на земельну ділянку за адресою: вул. Плеханова, 7а в м. Дніпропетровську, що знаходиться у користуванні товариства з обмеженою відповідальністю "Мостбуд" по наявному шляху земельної ділянки шириною 5м. і довжиною 70м., площа якої складає 350кв.м. за адресою вул. Плеханова,11 в м. Дніпропетровську на якій розташована Бабушкінська районна санітарно-епідеміологічна станція, м. Дніпропетровськ.

Стягнути з  Бабушкінської районної санітарно-епідеміологічної станції м. Дніпропетровська, м. Дніпропетровськ на користь товариства з обмеженою відповідальністю "Мостбуд", м. Дніпропетровськ  85 грн. держмита, 118 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Наказ  видати після набрання рішенням законної сили.  

 

Суддя

 І.Ф. Мельниченко

Рішення підписано 08.02.2008 року

 

   

Дата ухвалення рішення08.02.2008
Оприлюднено20.02.2008
Номер документу1370424
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —11/4-08

Постанова від 02.09.2008

Господарське

Вищий господарський суд України

Продаєвич Л.В.

Ухвала від 04.08.2008

Господарське

Вищий господарський суд України

Панова I.Ю.

Постанова від 29.05.2008

Господарське

Житомирський апеляційний господарський суд

Вечірко І.О.

Судовий наказ від 19.02.2008

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мельниченко І.Ф.

Рішення від 18.02.2008

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Матвійчук В.В.

Рішення від 08.02.2008

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мельниченко І.Ф.

Ухвала від 08.01.2008

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мельниченко І.Ф.

Ухвала від 24.01.2008

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Матвійчук В.В.

Ухвала від 17.12.2007

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Матвійчук В.В.

Ухвала від 30.11.2007

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мельниченко І.Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні