Рішення
від 17.12.2010 по справі 2-2101-2010
КОМУНАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЗАПОРІЖЖЯ

Справа №2-2101/10

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17.12.2010 р. м.Запоріжжя Комунарський районний суд м. Запоріжжя у складі:

Головуючого судді Наумової І.Й.

при секретарі К ниш С.Г.

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА _2 про визначення додатково го строку для прийняття спад щини, -

ВСТАНОВИВ:

У суд з позовом звернувся п озивач з вищезазначеними ви могами.

В обґрунтування своїх поз овних вимог позивач зазначив , що ІНФОРМАЦІЯ_1 р. померла його мати - ОСОБА_3, після її смерті відкрилась спадщи на у вигляді частки квартири АДРЕСА_1. Позивач зазнача є, що його мати залишила запов іт в якому заповіла йому част ку вищезазначеної квартири, але він пропустив строк для з вернення до нотаріальної кон тори із заявою про прийняття спадщини, в звязку з тим, що ві н постійно мешкає в Канаді та приїхав на Україну лише 15.12.2009 р . Відповідач по справі є його р ідним братом, а також спадкоє мцем. Позивач просить визнач ити йому додатковий строк дл я прийняття спадщини, в звязк у з тим, що він пропустив його з поважних причин.

Позивач в судовому засідан ні позов підтримав і просив й ого задовольнити з підстав з азначених в позовній заяві.

Відповідач в судовому засі данні позовні вимоги визнав повністю та не заперечував в ідносно їх задоволення.

Суд, вислухавши пояснення с торін та інших учасників про цесу, дослідивши матеріали с прави та інші докази, вважає, що позов підлягає задоволен ню з наступних підстав.

Судом встановлено, що 11.07.2002 р. ОСОБА_3 залишила заповіт, в якому заповіла належну їй ча стку квартири сину - ОСОБА_1 (позивачу) (згідно заповіту). ІНФОРМАЦІЯ_1 р. ОСОБА_3 п омерла (згідно свідоцтва про смерть). Згідно постанови дер жавного нотаріуса Шостої дер жавної нотаріальної контори м. Запоріжжя від 16.12.2010 р. позивач у відмовлено у видачі свідоц тва про право на спадщину, оск ільки він пропустив строк вс тановлений законодавством д ля подання заяви про прийнят тя спадщини. Встановлено, поз ивач постійно мешкає в за кор доном - в Канаді і приїхав на У країну лише 15.12.2010 р., тобто суд вв ажає, що позивач з поважних пр ичин пропустив строк встанов лений для прийняття спадщини .

Згідно з ч. 1 ст. 1268 ЦК України с падкоємець за заповітом чи з а законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

За правилами ст. 1269 ЦК Україн и спадкоємець, який бажає при йняти спадщину, але на час від криття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, ма є подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини. Заява пр о прийняття спадщини подаєть ся спадкоємцем особисто.

Відповідно до ч. 1 ст. 1270 ЦК Укр аїни для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з ч асу відкриття спадщини.

Наслідки пропущення цього строку передбачені ст. 1272 ЦК Ук раїни, відповідно до ч. 3 якої з а позовом спадкоємця, який пр опустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому дода тковий строк, достатній для п одання ним заяви про прийнят тя спадщини.

Згідно з ч. 6 п. 24 постанови Пле нуму Верховного Суду України від 30.05.2008 № 7 «Про судову практик у у справах про спадкування» вирішуючи питання про визна чення особі додаткового стро ку, суд досліджує поважність причин пропуску строку для п рийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов' яз ані з об' єктивними, непереб орними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення ц их дій.

На підставі викладеног о і керуючись ст.ст. 1217, 1268 ЦК Укра їни, ст.ст. 10, 209, 212-215, 218 ЦПК України, с уд, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повніс тю.

Визначити ОСОБА_1 додат ковий строк для подання заяв и про прийняття спадщини піс ля смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 р. м атері - ОСОБА_3 у 3 місяці з д ня набрання даного рішенням законної сили.

Апеляційна скарга на ріш ення суду може бути подана пр отягом десяти днів з дня його проголошення до Апеляц ійного суду Запорізької обла сті через Комунарський районний суд м. Запоріжжя.

Суддя Наумова І.Й .

СудКомунарський районний суд м.Запоріжжя
Дата ухвалення рішення17.12.2010
Оприлюднено14.02.2011
Номер документу13709600
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-2101-2010

Рішення від 17.12.2010

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Наумова Ірина Йосипівна

Рішення від 03.09.2010

Цивільне

Горохівський районний суд Волинської області

Адамчук Галина Миколаївна

Рішення від 26.07.2010

Цивільне

Дебальцевський міський суд Донецької області

Афанасьєва Юлія Олегівна

Рішення від 09.04.2010

Цивільне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Хаустова Тетяна Анатоліївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні