Постанова
від 03.02.2011 по справі 2а/0470/985/11
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 лютого 2011 р. Справа № 2а/0470/985/11

Дніпропетровський о кружний адміністративний су д у складі судді Конєвої С.О., р озглянувши в порядку скороче ного провадження адміністра тивний позов Північної міжра йонної державної податкової інспекції у м. Кривому Розі д о Приватного підприємства « Іллікс», м. Кривий Ріг про прип инення юридичної особи, -

ВСТАНОВИВ:

11.01.2011 року Північна міжр айонна державна податкова ін спекція у м. Кривому Розі зве рнулася з позовом до Приватн ого підприємства «Іллікс»та просить припинити юридичну особу - Приватне підприємст во «Іллікс»(код ЄДРПОУ 34545953) на п ідставі ст.38 Закону України «П ро державну реєстрацію юриди чних осіб та фізичних осіб-пі дприємців».

Свої позовні вимоги позива ч обґрунтовує тим, що відпові дач перебуває на обліку в Пів нічній міжрайонній державні й податковій інспекції у м. К ривому Розі як платник подат ків та інших обов' язкових п латежів, проте при здійсненн і своєї діяльності порушує в имоги діючого законодавства , а саме: з 18.01.2008 року відповідач н е подає звітність про отрима ні доходи, підприємство відп овідача за своєю юридичною а дресою не знаходиться, що не д ає можливості контролюючим о рганам здійснювати контроль за додержанням вимог податк ового та іншого законодавств а.

Ухвалою суду від 12.01.2011р. відпо відачу було запропоновано у строк до 31.01.2011 року надати до су ду заперечення на позов або з аяву про визнання позову.

Відповідач у встановлений судом строк не надав до суду ні заперечень на позов, ні зая ви про визнання позову, про ві дкриття провадження у цій сп раві та її розгляд у скорочен ому провадженні повідомлени й належним чином шляхом наді слання зазначеної ухвали на адресу відповідача згідно з витягом з Єдиного державного реєстру станом на 02.09.2010р.(а.с.3-4).

Пунктом 3 ч.1 ст. 183-2 Кодексу адм іністративного судочинства України визначено, що скороч ене провадження застосовуєт ься в адміністративних справ ах щодо припинення за зверне нням суб' єкта владних повно важень юридичних чи фізичних осіб-підприємців у випадках , передбачених законом.

Відповідно до ч. 4 ст. 183-2 Кодек су адміністративного судочи нства України суддя розгляда є справу в порядку скорочено го провадження одноособово, без проведення судового засі дання та виклику осіб, які бе руть участь у справі. За резул ьтатами розгляду справи у ск ороченому провадженні суддя , оцінивши повідомлені позив ачем, відповідачем обставини , за наявності достатніх підс тав приймає законне та обґру нтоване судове рішення.

Згідно до п.2 ч. 5 ст. 183-2 Кодексу адміністративного судочинс тва України справа повинна б ути розглянута у порядку ско роченого провадження не пізн іше трьох днів з дня закінчен ня строку, передбаченого час тиною третьою цієї статті, як що до суду не було подано запе речення відповідача та за ум ови, що справа розглядається судом за місцезнаходженням відповідача.

Дослідивши матеріали спра ви, оцінивши їх у сукупності, с уд находить підстави достатн іми для задоволення позову, в иходячи з наступного.

Пунктом 7 ч.1 ст. 3 Кодексу адмі ністративного судочинства У країни визначено, що суб' єк том владних повноважень - є орган державної влади орган місцевого самоврядування, їх ня посадова чи службова особ а, інший суб' єкт при здійсне нні ними владних управлінськ их функцій на основі законод авства, в тому числі на викона ння делегованих повноважень .

Згідно п.8 ч.1 ст. 3 Кодексу адм іністративного судочинства України позивачем є особа, на захист прав, свобод та інтере сів якої подано адміністрати вний позов до адміністративн ого суду, а також суб' єкт вл адних повноважень, на викона ння повноважень якого подана позовна заява до адміністра тивного суду.

Відповідно до п.5 ч. 2 ст. 17 Коде ксу адміністративного судоч инства України юрисдикція а дміністративних судів пошир юється на публічно-правові с пори, зокрема, спори за зверн енням суб' єкта владних повн оважень у випадках, встановл ених Конституцією та законам и України.

У статті 4 Закону України «П ро державну податкову службу в Україні»зазначено, що Держ авна податкова адміністраці я України є центральним орга ном виконавчої влади. Держав ні податкові адміністрації в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Сев астополі підпорядковуються Державній податковій адміні страції України. Державні по даткові інспекції у районах, містах, районах у містах, міжр айонні та об' єднані державн і податкові інспекції підпор ядковуються відповідним дер жавним податковим адміністр аціям в Автономній Республі ці Крим, областях, містах Києв і та Севастополі.

Статтею 11 Закону України «П ро державну податкову службу України»органи державної по даткової служби у випадках, в межах компетенції та у поряд ок встановлений законами Укр аїни, мають право звертатися до судових органів із заявою (позовною заявою) про скасува ння державної реєстрації суб ' єкта підприємницької діял ьності.

Тобто, позивач - орган держ авної податкової служби є су б' єктом владних повноважен ь, який у спірних правовіднос инах реалізує надані йому вл адні управлінські функції по веденню оперативного обліку податків і зборів (обов' язк ових платежів) до бюджетів та державних цільових фондів н а підставі законодавства.

Відповідно до ч. 1 пункту 2 ста тті 9 Закону України «Про сист ему оподаткування», платники податків і зборів (обов' язк ових платежів) зобов' язані подавати до державних податк ових органів та інших держав них органів відповідно до за конів декларації, бухгалтерс ьку звітність та інші докуме нти і відомості, пов' язані з обчисленням і сплатою подат ків і зборів (обов' язкових п латежів).

Так, судом встановлено, що ю ридична особа - Приватне під приємство «Іллікс»зареєстр оване Виконавчим комітетом Криворізької міської ради 22.0 3.2007р. та взято на податковий об лік 23.03.2007р. за № 1814 Північною міжр айонною державною податково ю інспекцією у м. Кривому Розі , що підтверджується відпові дною довідкою позивача від 14.1 0.2010р. за № 362 (а.с.8).

Згідно довідки Північної М ДПІ у м. Кривому Розі № 21500/9/150 від 15.09.2010р. відповідач з 18.01.2008р. не под ає декларації та документи п одаткової звітності, що є пор ушенням ст. 9 Закону України «П ро систему оподаткування»(а. с.5).

Заборгованість по податко вому боргу зі сплати податкі в, зборів та обов' язкових пл атежів у відповідача відсутн я, що підтверджується довідк ою Північної МДПІ від 15.09.2010р. № 215 00/9/150 (а.с.5).

Крім того, підприємство ві дповідача - ПП «Іллікс»за св оєю юридичною адресою (вул. Де сантна, буд.1В, м. Кривий Ріг) не знаходяться, що підтверджує ться актом від 15.09.2010р., який скл адений посадовими особами по зивача та копією довідки з ЄД РПОУ запис № 7 щодо внесення ін формації про відсутність юри дичної особи за вказаною адр есою (а.с.3-4).

Згідно з п.8.6 Порядку обліку п латників податків, зборів (об ов' язкових платежів) затвер дженого наказом Державної по даткової адміністрації Укра їни № 80 від 19.02.98 року, якщо платни к податків не має заборгован ості перед бюджетом та у разі неподання протягом одного р оку в органи державної подат кової служби податкових декл арацій, документів податково ї звітності, то керівник орга ну державної податкової служ би приймає рішення у вигляді розпорядження відносно плат ника податків - про зверненн я до суду або господарського суду із заявою (позовною заяв ою) про припинення юридичної особи чи підприємницької ді яльності фізичної особи-підп риємця.

На виконання вищезазначен ого Порядку позивачем було п рийнято розпорядження від 30.09 .2010р. № 106-р про звернення до суду з позовом про припинення юри дичної особи - ПП «Іллікс»(а .с.7).

Відповідно до ч. 2 ст. 38 Закону України «Про державну реєст рацію юридичних осіб та фізи чних осіб-підприємців»підст авами для постановлення судо вого рішення щодо припинення юридичної особи, зокрема, є не подання протягом року органа м державної податкової служб и податкових декларацій, док ументів фінансової звітност і відповідно до закону.

Оскільки судом встановлен ий факт неподання відповіда чем документів фінансової зв ітності з 18.01.2008р. до органів под аткової служби, то позовні ви моги Північної МДПІ до відпо відача про припинення юридич ної особи є обґрунтованими т а такими, що підлягають задов оленню.

Вирішуючи питання про розп оділ судових витрат, суд вихо дить із того, що відповідно до ч. 4 ст. 94 Кодексу адміністрати вного судочинства України у справах, у яких позивачем є су б' єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витра ти з відповідача не стягують ся.

Керуючись ст.ст. 86, 94, 159-163, 183-2 Код ексу адміністративного судо чинства України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний поз ов Північної міжрайонної дер жавної податкової інспекції у м. Кривому Розі до Приватног о підприємства «Іллікс» про припинення юридичної особи - задовольнити повністю.

Припинити юридичну особу - Приватне підприємство «Іллі кс» (50106, м. Кривий Ріг, вул. Десан тна, буд. 1В, код ЄДРПОУ 34545953).

Копію постанови направити Управлінню з питань державн ої реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємці в для внесення державним реє стратором відповідного запи су до ЄДРПОУ згідно до вимог ст.38 Закону України «Про держа вну реєстрацію юридичних осі б та фізичних осіб-підприємц ів».

Постанова може бути оскар жена в апеляційному порядку до Дніпропетровського апеля ційного адміністративного с уду через суд першої інстанц ії шляхом подачі апеляційної скарги у порядку та у строки, встановлені ст.183-2, ст.186 Кодексу адміністративного судочинс тва України.

Постанова набирає законно ї сили у порядку та у строки, п ередбачені ст. 254 Кодексу адмі ністративного судочинства У країни.

Постанова, прийнята у скор оченому провадженні, крім ви падків її оскарження в апеля ційному порядку, є остаточно ю.

Суддя

С.О. Конєва

Дата ухвалення рішення03.02.2011
Оприлюднено15.02.2011
Номер документу13722523
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0470/985/11

Постанова від 11.02.2011

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Конєва Світлана Олександрівна

Ухвала від 12.01.2011

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Конєва Світлана Олександрівна

Постанова від 03.02.2011

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Конєва Світлана Олександрівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні