Постанова
від 11.02.2011 по справі 2а/0470/985/11
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 лютого 2011 р. Справа № 2а/0470/985/11 Дніпропетровський окружний адміністративний суд у складі судді Конєвої С.О., розглянувши в порядку скороченого провадження адміністративний позов Північної міжрайонної державної податкової інспекції у м. Кривому Розі до Приватного підприємства «Іллікс», м. Кривий Ріг про припинення юридичної особи, -

ВСТАНОВИВ :

11.01.2011 року Північна міжрайонна державна податкова інспекція у м. Кривому Розі звернулася з позовом до Приватного підприємства «Іллікс»та просить припинити юридичну особу -Приватне підприємство «Іллікс»(код ЄДРПОУ 34545953) на підставі ст.38 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців».

Свої позовні вимоги позивач обґрунтовує тим, що відповідач перебуває на обліку в Північній міжрайонній державній податковій інспекції у м. Кривому Розі як платник податків та інших обов'язкових платежів, проте при здійсненні своєї діяльності порушує вимоги діючого законодавства, а саме: з 18.01.2008 року відповідач не подає звітність про отримані доходи, підприємство відповідача за своєю юридичною адресою не знаходиться, що не дає можливості контролюючим органам здійснювати контроль за додержанням вимог податкового та іншого законодавства.

Ухвалою суду від 12.01.2011р. відповідачу було запропоновано у строк до 31.01.2011 року надати до суду заперечення на позов або заяву про визнання позову.

Відповідач у встановлений судом строк не надав до суду ні заперечень на позов, ні заяви про визнання позову, про відкриття провадження у цій справі та її розгляд у скороченому провадженні повідомлений належним чином шляхом надіслання зазначеної ухвали на адресу відповідача згідно з витягом з Єдиного державного реєстру станом на 02.09.2010р.(а.с.3-4).

Пунктом 3 ч.1 ст. 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України визначено, що скорочене провадження застосовується в адміністративних справах щодо припинення за зверненням суб'єкта владних повноважень юридичних чи фізичних осіб-підприємців у випадках, передбачених законом.

Відповідно до ч. 4 ст. 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України суддя розглядає справу в порядку скороченого провадження одноособово, без проведення судового засідання та виклику осіб, які беруть участь у справі. За результатами розгляду справи у скороченому провадженні суддя, оцінивши повідомлені позивачем, відповідачем обставини, за наявності достатніх підстав приймає законне та обґрунтоване судове рішення.

Згідно до п.2 ч. 5 ст. 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України справа повинна бути розглянута у порядку скороченого провадження не пізніше трьох днів з дня закінчення строку, передбаченого частиною третьою цієї статті, якщо до суду не було подано заперечення відповідача та за умови, що справа розглядається судом за місцезнаходженням відповідача.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши їх у сукупності, суд находить підстави достатніми для задоволення позову, виходячи з наступного.

Пунктом 7 ч.1 ст. 3 Кодексу адміністративного судочинства України визначено, що суб'єктом владних повноважень -є орган державної влади орган місцевого самоврядування, їхня посадова чи службова особа, інший суб'єкт при здійсненні ними владних управлінських функцій на основі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень.

Згідно п.8 ч.1 ст. 3 Кодексу адміністративного судочинства України позивачем є особа, на захист прав, свобод та інтересів якої подано адміністративний позов до адміністративного суду, а також суб'єкт владних повноважень, на виконання повноважень якого подана позовна заява до адміністративного суду.

Відповідно до п.5 ч. 2 ст. 17 Кодексу адміністративного судочинства України юрисдикція адміністративних судів поширюється на публічно-правові спори, зокрема, спори за зверненням суб'єкта владних повноважень у випадках, встановлених Конституцією та законами України.

У статті 4 Закону України «Про державну податкову службу в Україні»зазначено, що Державна податкова адміністрація України є центральним органом виконавчої влади. Державні податкові адміністрації в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі підпорядковуються Державній податковій адміністрації України. Державні податкові інспекції у районах, містах, районах у містах, міжрайонні та об'єднані державні податкові інспекції підпорядковуються відповідним державним податковим адміністраціям в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі.

Статтею 11 Закону України «Про державну податкову службу України»органи державної податкової служби у випадках, в межах компетенції та у порядок встановлений законами України, мають право звертатися до судових органів із заявою (позовною заявою) про скасування державної реєстрації суб'єкта підприємницької діяльності.

Тобто, позивач -орган державної податкової служби є суб'єктом владних повноважень, який у спірних правовідносинах реалізує надані йому владні управлінські функції по веденню оперативного обліку податків і зборів (обов'язкових платежів) до бюджетів та державних цільових фондів на підставі законодавства.

Відповідно до ч. 1 пункту 2 статті 9 Закону України «Про систему оподаткування», платники податків і зборів (обов'язкових платежів) зобов'язані подавати до державних податкових органів та інших державних органів відповідно до законів декларації, бухгалтерську звітність та інші документи і відомості, пов'язані з обчисленням і сплатою податків і зборів (обов'язкових платежів).

Так, судом встановлено, що юридична особа -Приватне підприємство «Іллікс»зареєстроване Виконавчим комітетом Криворізької міської ради 22.03.2007р. та взято на податковий облік 23.03.2007р. за № 1814 Північною міжрайонною державною податковою інспекцією у м. Кривому Розі, що підтверджується відповідною довідкою позивача від 14.10.2010р. за № 362 (а.с.8).

Згідно довідки Північної МДПІ у м. Кривому Розі № 21500/9/150 від 15.09.2010р. відповідач з 18.01.2008р. не подає декларації та документи податкової звітності, що є порушенням ст. 9 Закону України «Про систему оподаткування»(а.с.5).

Заборгованість по податковому боргу зі сплати податків, зборів та обов'язкових платежів у відповідача відсутня, що підтверджується довідкою Північної МДПІ від 15.09.2010р. № 21500/9/150 (а.с.5).

Крім того, підприємство відповідача -ПП «Іллікс»за своєю юридичною адресою (вул. Десантна, буд.1В, м. Кривий Ріг) не знаходяться, що підтверджується актом від 15.09.2010р., який складений посадовими особами позивача та копією довідки з ЄДРПОУ запис № 7 щодо внесення інформації про відсутність юридичної особи за вказаною адресою (а.с.3-4).

Згідно з п.8.6 Порядку обліку платників податків, зборів (обов'язкових платежів) затвердженого наказом Державної податкової адміністрації України № 80 від 19.02.98 року, якщо платник податків не має заборгованості перед бюджетом та у разі неподання протягом одного року в органи державної податкової служби податкових декларацій, документів податкової звітності, то керівник органу державної податкової служби приймає рішення у вигляді розпорядження відносно платника податків -про звернення до суду або господарського суду із заявою (позовною заявою) про припинення юридичної особи чи підприємницької діяльності фізичної особи-підприємця.

На виконання вищезазначеного Порядку позивачем було прийнято розпорядження від 30.09.2010р. № 106-р про звернення до суду з позовом про припинення юридичної особи -ПП «Іллікс»(а.с.7).

Відповідно до ч. 2 ст. 38 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців»підставами для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, зокрема, є неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону.

Оскільки судом встановлений факт неподання відповідачем документів фінансової звітності з 18.01.2008р. до органів податкової служби, то позовні вимоги Північної МДПІ до відповідача про припинення юридичної особи є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Вирішуючи питання про розподіл судових витрат, суд виходить із того, що відповідно до ч. 4 ст. 94 Кодексу адміністративного судочинства України у справах, у яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем -фізична чи юридична особа, судові витрати з відповідача не стягуються.

Керуючись ст.ст. 86, 94, 159-163, 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Північної міжрайонної державної податкової інспекції у м. Кривому Розі до Приватного підприємства «Іллікс» про припинення юридичної особи - задовольнити повністю.

Припинити юридичну особу - Приватне підприємство «Іллікс» (50106, м. Кривий Ріг, вул. Десантна, буд. 1В, код ЄДРПОУ 34545953).

Копію постанови направити Управлінню з питань державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців для внесення державним реєстратором відповідного запису до ЄДРПОУ згідно до вимог ст.38 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців».

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції шляхом подачі апеляційної скарги у порядку та у строки, встановлені ст.183-2, ст.186 Кодексу адміністративного судочинства України.

Постанова набирає законної сили у порядку та у строки, передбачені ст. 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Постанова, прийнята у скороченому провадженні, крім випадків її оскарження в апеляційному порядку, є остаточною.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення11.02.2011
Оприлюднено19.10.2015
Номер документу52245990
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0470/985/11

Постанова від 11.02.2011

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Конєва Світлана Олександрівна

Ухвала від 12.01.2011

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Конєва Світлана Олександрівна

Постанова від 03.02.2011

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Конєва Світлана Олександрівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні