Постанова
від 08.02.2011 по справі 9/73-18/48
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 лютого 2011 р. № 9/73-18/48

Вищий господарський су д України у складі колегії су ддів:

Головуючий суддя

судді Муравйов О. В.

Полянський А. Г.

Яценко О. В.

розглянувши у відкритому с удовому засіданні

касаційну скаргу Товариства з обмеженою ві дповідальністю "Франківськм іськбуд"

на постанову

від Львівського апеляційного господарського суду

16.11.2010 року

у справі № 9/73-18/48 Господарського суду І вано-Франківської області

за позовом Товариства з обмеженою ві дповідальністю "Франківськм іськбуд"

до Івано-Франківської місько ї ради

треті особи

про 1. ОСОБА_4

2. ОСОБА_5

3. ОСОБА_6

4. ОСОБА_7

5. ОСОБА_8

6. ОСОБА_9

7. ОСОБА_10

8. ОСОБА_11

9. ОСОБА_12

визнання права на отриманн я земельної ділянки в оренду

За участю представників ст орін:

від позивача:

від відповідача:

від третьої особи - 1:

від третьої особи - 2:

від третьої особи - 3:

від третьої особи - 4:

від третьої особи - 5:

від третьої особи - 6:

від третьої особи - 7:

від третьої особи - 8:

від третьої особи - 9:

не з'явились

не з'явились

не з'явились

не з'явились

не з'явились

не з'явились

не з'явились

не з'явились

не з'явились

не з'явились

не з'явились

В С Т А Н О В И В:

Товариство з обмежено ю відповідальністю "Франківс ькміскбуд" звернулось до Гос подарського суду Івано-Франк івської області з позово м до Івано-Франківської місь кої ради про визнання за пози вачем права на отримання зем ельної ділянки на вул. Є. Конов альця в м. Івано-Франківську, п оруч з будинком № 318-ж в оренду.

Заявою від 30.09.2008 року позивач змінив предмет позову та про сить визнати за ТОВ "Франківс ькміськбуд" право на отриман ня земельної ділянки площею 5,0240 га, що знаходиться по вул. Є. Коновальця в м. Івано-Франків ську, поруч з будинком № 318-ж в о ренду; визнати укладеним дог овір оренди земельної ділянк и площею 5,0240 га, що знаходиться по вул. Є. Коновальця в м. Івано -Франківську між ТОВ "Франків ськміськбуд" та Івано-Франкі вською міською радою на умов ах, запропонованих позивачем .

Рішенням Господарського с уду Івано-Франківської облас ті від 05.08.2010 року по справі № 9/73-18/48 (головуючий суддя Гриняк Б. П. , судді Калашник В. О., Малєєва О . В.), залишеним без змін постан овою Львівського апеляційно го господарського суду від 16.1 1.2010 року по справі № 9/73-18/48 (голову ючий суддя Новосад Д., судді Ми халюк О., Мельник Г.), в задоволе нні позовних вимог відмовлен о.

Не погоджуючись з вказаним и судовими рішеннями, Товари ство з обмеженою відповідаль ністю "Франківськміськбуд" з вернулось до Вищого господар ського суду України з касаці йною скаргою, в якій стверджу є про порушення судами норм м атеріального та процесуальн ого права, зокрема ст. ст. 13, 19 Кон ституції України, ст. ст. 179, 181, 187 Г К України, ст. 638, 640, 642 ЦК України, с т. ст. 4, 43 ГПК України, у зв'язку з чим просить скасувати оскар жені судові рішення та прийн яти нове, яким позовні вимоги задовольнити.

У відзиві на касаційну скар гу Івано-Франківська міська рада проти вимог та доводів з аявника заперечує, просить з алишити в силі оскаржені суд ові рішення.

Треті особи в запереченні н а касаційну скаргу просять в ідмовити з задоволенні вимог заявника, залишити без змін о скаржені судові рішення.

Відводів складу суду не зая влено.

Ухвалою Вищого господарсь кого суду України від 01.02.2010 року відкладено розгляд касаційн ої скарги Товариства з обмеж еною відповідальністю "Франк івськміськбуд" до 08.02.2010 року.

Від третіх осіб надійшла те леграма з клопотанням про ро згляд справи без їх участі.

Представники сторін і трет іх осіб в судове засідання ка саційної інстанції не з'явил ись, хоча про дату, час та місц е розгляду скарги повідомлен і заздалегідь належним чином .

Враховуючи особливості ро згляду справи в касаційній і нстанції, передбачені ст. ст. 1 115, 1117 Господарського процесуал ьного кодексу України, колег ія суддів вважає за можливе р озглянути справу за наявними матеріалами без участі пред ставників сторін і третіх ос іб.

Заслухавши суддю-доповіда ча, перевіривши наявні матер іали справи на предмет прави льності юридичної оцінки обс тавин справи та повноти їх вс тановлення, колегія суддів в важає, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з наст упних підстав.

Відповідно до вимог статей 107, 108, 1117 Господарського процесу ального кодексу України Вищи й господарський суд України переглядає за касаційною ска ргою рішення місцевого госпо дарського суду після їх пере гляду в апеляційному порядку та постанови апеляційного г осподарського суду, ухвалені за результатами апеляційног о розгляду; ухвали місцевого господарського суду, зазнач ені в частині першій статті 106 цього Кодексу, після їх перег ляду в апеляційному порядку та постанови апеляційного го сподарського суду, ухвалені за результатами апеляційног о розгляду на підставі встан овлених фактичних обставин с прави перевіряє застосуванн я судом першої чи апеляційно ї інстанції норм матеріально го і процесуального права.

Підставою для скасування а бо зміни рішення місцевого ч и апеляційного господарсько го суду або постанови апеляц ійного господарського суду є порушення або неправильне з астосування норм матеріальн ого чи процесуального права.

Судами першої та апеляційн ої інстанції встановлено, рі шенням Івано-Франківської мі ської ради від 10.05.2007 року "Про ма теріали управління архітект ури і містобудування виконав чого комітету міської ради" п озивачу дозволено проведенн я проектно-пошукових робіт д ля будівництва споруд торгов о-складського призначення на вул. Є. Коновальця в м. Івано-Фр анківську, поруч будинку № 318-ж .

На підставі даного рішення 13.07.2007 року складено акт вибору земельної ділянки.

Рішенням Господарського с уду Івано-Франківської облас ті від 07.12.2007 року по справі № А-8/396 визнано достатніми подані ТО В "Франківськміськбуд" матер іали для погодження місця ро зташування земельної ділянк и на вул. Є. Коновальця в м. Іван о-Франківську, поруч будинку № 318-ж і на отримання дозволу н а складання проекту землеуст рою.

ТОВ "Франківськміськбуд" ви готовлено проект землеустро ю земельної ділянки на вул. Є. Коновальця, в м. Івано-Франків ську, поруч будинку № 318-ж.

09.09.2008 року ТОВ "Франківськміс ькбуд" надіслало на адресу Ів ано-Франківської міської рад и проект договору оренди.

У встановлений чинним зако нодавством термін Івано-Фран ківська міська рада відповід і не надала.

Позивач звернувся до суду, о скільки вважає, що існують пі дстави для передачі спірної земельної ділянки йому в оре нду.

Відмовляючи в задоволенні позовних вимог, суди першої т а апеляційної інстанції вихо дили з того, що Івано-Франківс ька міська рада не приймала р ішень ні про затвердження ма теріалів погодження місця ро зташування земельної ділянк и позивачу, ні про надання доз волу на розробку проекту від ведення земельної ділянки по зивачу, а також не затверджув ала такого проекту та не прий мала рішення щодо укладення договору оренди.

Колегія суддів погоджуєть ся з висновком судів про відс утність підстав для задоволе ння позовних вимог, виходячи з наступного.

Частиною 1 статті 116 ЗК Укра їни передбачено, що громадян и та юридичні особи набувают ь права власності та права ко ристування земельними ділян ками із земель державної або комунальної власності за рі шенням органів виконавчої вл ади або органів місцевого са моврядування, або державних органів приватизації, або де ржавного органу виконавчої в лади з питань земельних ресу рсів, в межах їх повноважень, в изначених цим Кодексом.

Згідно ч. 1 ст. 124 ЗК України пер едача в оренду земельних діл янок, що перебувають у держав ній або комунальній власност і, здійснюється на підставі в ідповідного рішення органу в иконавчої влади або органу м ісцевого самоврядування шля хом укладення договору оренд и земельних ділянок.

Відповідно до п. 34 ст. 26 Закону України "Про місцеве самовря дування" до виключної компет енції відповідної ради належ ить вирішення відповідно до закону питань регулювання зе мельних відносин, які розгля даються виключно на пленарно му засіданні ради - сесії.

Статтею 16 Закону України "П ро оренду землі" визначено, що укладення договору оренди з емельної ділянки із земель д ержавної або комунальної вла сності здійснюється на підст аві рішення відповідного орг ану виконавчої влади або орг ану місцевого самоврядуванн я - орендодавця, прийнятого у п орядку, передбаченому Земель ним кодексом України, або за р езультатами аукціону.

Отже, обов'язковою умовою пе редачі в оренду земельних ді лянок, що перебувають у держа вній або комунальній власнос ті, є наявність рішення сесії відповідної ради про наданн я земельної ділянки в оренду .

Вищенаведене спростовує д оводи скаржника про наявніст ь підстав для визнання за поз ивачем права оренди спірної ділянки та укладення відпові дного договору.

Оскільки судами першої та а пеляційної інстанції встано влено, що Івано-Франківська м іська рада не приймала рішен ня про передачу спірної земе льної ділянки позивачу, коле гія суддів вважає, що позовні вимоги задоволенню не підля гають.

Доводи касаційної скарги п ро порушення судами положенн я ст. 43 ГПК України колегією су ддів відхиляються, оскільки вони зводяться до переоцінки обставин, встановлених суда ми першої та апеляційної інс танції, що ст. 1117 ГПК України не віднесено до повноважень су ду касаційної інстанції.

Колегія суддів Вищого госп одарського суду України вваж ає, що висновки судів першої т а апеляційної інстанції відп овідають встановленим обста винам справи, доводи касацій ної скарги їх не спростовуют ь, а тому підстав для зміни чи скасування постанови апеляц ійного господарського суду і рішення місцевого господарс ького суду не вбачається.

Керуючись ст. 1115, 1117, 1119, 11111 Господ арського процесуального код ексу України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Касаційну скаргу Това риства з обмеженою відповіда льністю "Франківськміськбуд " залишити без задоволення.

Постанову Львівського апе ляційного господарського су ду від 16.11.2010 року по справі № 9/73-18/48 Господарського суду Івано-ф ранківської області залишит и без змін.

Головуючий суддя О. В. Муравйов

Судді А. Г. Полянський

О. В. Яценко

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення08.02.2011
Оприлюднено16.02.2011
Номер документу13778698
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —9/73-18/48

Ухвала від 17.06.2010

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Гриняк Б. П.

Постанова від 08.02.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Муравйов O.В.

Ухвала від 01.02.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Муравйов O.В.

Ухвала від 11.01.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Муравйов O.В.

Постанова від 16.11.2010

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Новосад Д.Ф.

Ухвала від 19.10.2010

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Новосад Д.Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні