Постанова
від 14.02.2011 по справі 12/18-б-11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОН СЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м. Херсон, вул. Горького, 18


ПО СТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"14" лютого 2011 р. Справа № 12/18-Б-11

Господарський суд Херсонс ької області у складі судді Пінтеліна Т.Г., при секрета рі Чумаченко М.М. розглянувши справу

за заявою: Державної п одаткової інспекції у м. Хер соні

до: Приватного підприєм ства "Мега-Тавріябуд" вул. Увар ова, буд. 4, кв. 54, м. Херсон, код ЄДР ПОУ 34785472

про визнання банкрутом

за участю представників:

від кредитора - Крюковська І.М., довір. № 287/9/10-105 від 13.01.2011р.

від боржника - не прибув

в с т а н о в и в:

Кредитор звернувся до господарського суду із заяв ою про визнання боржника бан крутом з урахуванням особли востей, встановлених статте ю 52 Закону України “Про відно влення платоспроможності бо ржника або визнання його бан крутом”, оскільки боржник ма є заборгованість перед держа вним бюджетом ( орган стягнен ня ДПІ ) загальною сумою 1434,79г рн. До заяви додано копії наст упних документів: довідки ст атуправління про включення боржника до Єдиного державн ого реєстру, свідоцтва про де ржавну реєстрацію, витягу з Є диного державного реєстру пі дприємств та організацій Укр аїни та інших документів, що п ідтверджують наявність забо ргованості боржника, про від сутність будь-якої господарс ької та підприємницької дія льності боржника.

Боржник у призначене судов е засідання не прибув, витреб уваних судом документів не н адав з невідомих суду причин .

На вимогу суду надійшли до відки стосовно документів та активів боржника - від кред итора супровідний лист з дод атком, від ВДВС Комсомольськ ого РУЮ у м. Херсоні лист з інф ормацією про відсутність на виконанні виконавчих прова джень ПП " Мега - Тавріябуд".

Приватне підприємство „Ме га-Тавріябуд" зареєстровано рішенням Херсонського місь квиконкому від 15.01.07. Як платник а податків ПП "Мега-Тавріябуд " взято на податковий облік до ДПІ у м. Херсоні 18.01.07р.

Згідно особових рахунків П П „Мега-Тавріябуд" станом на 23 .11.10 обліковується податковий борг на загальну суму 1434,79грн., в т.ч. податковий борг по податк у на прибуток приватних підп риємств - 1434,79грн,, а саме:

Податковий борг по податку на прибуток приватних підпр иємств -1434,79грн. Вник за рахунок несплати узгоджених податко вих зобов'язань, згідно надан их декларацій на суму 229,00грн., н есплати штрафних санкцій нар ахованих відповідно до статт і 17 Закону України від 21 грудня 2000 року № 2181 -III "Про порядок погаш ення зобов'язань платників п одатків перед бюджетом та де ржавними цільовими фондами" (із змінами та доповненнями) (д алі Закон України № 2181-ІІІ) та з гідно акту перевірки від 10.11.08р . „Про результати невиїзної д окументальної перевірки сво єчасності сплати податку на прибуток до бюджету". В резуль таті податковою інспекцією п рийняті податкові повідомле ння-рішення по податку на при буток від 12.11.08р. на суму 45,40 грн., як е розміщено на дошці податко вих оголошень 21.11.08. Несвоєчасн ої сплати штрафних санкцій н арахованих за несвоєчасне по дання податкової звітності, відповідно підпункту 17.1.1 пунк ту 17.1 статті 17 Закону України № 2181-Ш та згідно акту перевірки в ід 07.10.10р. "Про результати невиїз ної документальної перевірк и своєчасності подання подат кової звітності". В результат і податковою інспекцією прий нято податкове повідомлення -рішення (форми „Р") по податку на прибуток від 12.10.10р. на суму 850, 00 грн., яке розміщено на дошці п одаткових оголошень 08.11.10р.

За рахунок наявної перепла ти в сумі 69,61 грн., залишок неспл ачених податкових зобов'язан ь становить 1 434,79 грн.

Для стягнення податкового боргу ДПІ у м. Херсоні вжиті н аступні заходи:

Згідно п.п.6.2.1 п.6.2 ст.6 Закону Ук раїни № 2181-Ш від 21.12.2000р. «Про поряд ок погашення зобов'язань пла тників податків перед бюджет ами та державними цільовими фондами», боржнику вручено п ершу податкову вимогу від 21 се рпня 2008 року на суму - 310,39грн. чере з дошку податкових оголошень , яка розміщена на дошці подат кових оголошень 08.09.08, та вручен о другу податкову вимогу від 09 жовтня 2008 року на суму - 310,39 грн., яка розміщена на дошці подат кових оголошень 23.10.08.

Згідно статті 10 Закону Укра їни № 2181-Ш, податковим органом п рийнято Рішення про стягненн я коштів та продаж інших акти вів платника податків в раху нок погашення його податково го боргу від 24 листопада 2008 рок у.

Кредитором проведено пере вірку достовірності юридичн ої адреси ПП „Мега-Тавріябуд ", в результаті якої встановле но, що боржник не знаходиться за юридичною адресою, про що с кладено акти від 08.09.08р. та від 23.10 .08 „Про результати перевірки достовірності юридичної адр еси". Згідно витягу з Єдиного д ержавного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підпри ємців станом на 08.10.10 статус від омостей про юридичну особу - в ідсутність юридичної особи з а місцем знаходження.

З метою встановлення наявн ості активів зареєстрованих за ПП „Мега-Тавріябуд" ДПІ у м . Херсоні направлено запити д о державних органів реєстрац ії та отримані довідки: від Хе рсонського державного бюро т ехнічної інвентаризації про відсутність зареєстрованих за боржником домоволодінь, в ід ВДАІ УМВС України в Херсон ській області про відсутніст ь зареєстрованого за боржник ом автомототранспорту, від І нспекції державного технічн ого нагляду облдержадмініст рації про відсутність зареєс трованої сільгосптехніки за боржником.

До ГВПМ ДПІ у м. Херсоні напр авлено службову записку від 26.11.08 щодо встановлення фактичн ого місцезнаходження активі в підприємства ПП „Мега-Тавр іябуд" для реєстрації податк ової застави та подальшої ре єстрації активів в рахунок п огашення податкового боргу т а отримано відповідь, що факт ичне місцезнаходження актив ів ПП „Мега-Тавріябуд" не вста новлено.

Управлінням оподаткування юридичних осіб повідомлено, що боржником останню деклар ацію з податку на прибуток на дано 21.04.09р. про відсутність фін ансово-господарської діяльн ості.

Застосовані податковим ор ганом заходи погашення подат кового боргу підприємства не призводять до надходжень по датків та зборів до бюджетів усіх рівнів.

Матеріали справи та відомо сті про майновий стан боржн ика свідчать про те, що підпр иємницька діяльність боржни ка відсутня протягом тривало го часу, боржник неспроможн ий провести розрахунок з кре диторами без визнання його банкрутом та відкриття лікв ідаційної процедури, відсутн і будь-які активи для відновл ення підприємницької діял ьності боржника .

Згідно статті 209 Господарсь кого кодексу України, у разі н ездатності суб'єкта підприєм ництва після настання встано вленого строку виконати свої грошові зобов'язання перед і ншими особами або державою і накше як через відновлення й ого платоспроможності, цей с уб'єкт відповідно до частини четвертої статті 205 цього Код ексу визнається неспроможни м. Нездатність боржника відн овити свою платоспроможніст ь та задовольнити визнані су дом вимоги кредиторів інакше як через застосування визна ченої судом ліквідаційної пр оцедури вважається банкрутс твом.

Відповідно ст. 23 Закону Укра їни “Про відновлення платос проможності боржника або ви знання його банкрутом ”, з дн я прийняття господарським су дом постанови про визнання б оржника банкрутом і відкритт я ліквідаційної процедури :

- підприємницька діяльніст ь банкрута завершується за к інченням технологічного цик лу з виготовлення продукції у разі можливості її продажу ;

- строк виконання всіх грошо вих зобов'язань банкрута та з обов'язання щодо сплати стра хових внесків на загаль нооб ов'язкове державне пенсійне страхування та інші види заг альнообов'язкового державно го соціального страхуван ня, податків і зборів (обов'язков их платежів) вважається таки м, що настав;

- припиняється нарахування неустойки (штрафу, пені), проц ентів та інших економічних с анкцій по всіх видах за борго ваності банкрута;

- відомості про фінансове становище банкрута переста ють бути конфіденційними чи становити комерційну таєм ни цю;

- укладення угод, пов'язаних з відчуженням майна бан крут а чи передачею його майна тре тім особам, допускаєть ся в по рядку, передбаченому Законом ,

- скасовується арешт, накла дений на майно боржника, визн аного банкрутом, чи інші обме ження щодо розпоря дження ма йном такого боржника. Наклад ення нових аре штів або інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута не допускає ться;

- вимоги за зобов'язаннями б оржника, визнаного банкру то м, що виникли під час проведен ня процедур банкрутства, мож уть пред'являтися тільки в ме жах ліквідаційної п ро цедури;

- виконання зобов'язань бор жника, визнаного банкрутом, з дійснюється у випадках і пор ядку, передбаченому цим розд ілом.

3 дня прийняття господарськ им судом постанови про визна ння боржника банкрутом і від криття ліквідаційної процед ури припиняються повноважен ня органів управлін ня банкр ута щодо управління банкруто м та розпоряджен ня його майн ом, ке рівник банкрута звільн яється з роботи у зв'язку з бан крут ством підприємства, про що робиться запис у його труд овій книжці, а також припиняю ться повноваження власника ( власників) майна банкрута .

Відповідно до ст. 25 Закону, п осадові особи банкрута зобов 'язані передати всі документ и, печатки, штампи, бланки банк рута і його активи ліквідато ру. Невиконання цієї вимоги Закону є складом злочину, згі дно ст. 221 Кримінального кодек су України - Незаконні дії у разі банкрутства.

Відповідно до пункту 2 статт і 2 Закону України "Про відновл ення платоспроможності борж ника або визнання його банкр утом" державний орган з питан ь банкрутства забезпечує ре алізацію процедури банкрутс тва щодо відсутнього боржни ка.

Статтею 52 Закону України "Пр о відновлення платоспроможн ості боржника або визнання й ого банкрутом" встановлено особливості банкрутства ві дсутнього боржника.

У разі, якщо громадянин-підп риємець - боржник або керівні органи боржника - юридичної особи відсутні за її місцезн аходженням, або у разі ненада ння боржником про тягом року до органів держав ної податкової служби згідно із законодавством податкови х декларацій, документів бух галтерської звітності, а так ож за наявності інших ознак, щ о свідчать про відсутність п ідприємницької діяльності б оржника, заява про порушення справи про банкрутство відс утнього боржника може бути п одана кредитором неза лежно від розміру його вимог до бор жника та строку ви конання зо бов'язань.

Господарський суд у двотиж невий строк з дня вине сення у хвали про порушення провадже ння у справі про банкрутство відсутнього боржника виноси ть постанову про визнання ві дсутнього боржника банкруто м, відкриває ліквідаційну пр оцедуру і призначає ліквідат ором ініціюючого кредитора з а згодою останнього.

У разі, якщо кредитор не под ав до господарського суду кл опотання щодо кандидатури ар бітражного керуючого (ліквід атора), ухвала господарськог о суду надсилається державно му органу з питань банкрутст ва, якою зобов'язу ється протя гом семи днів від дати винесе ння ухвали забез печити учас ть у справі ліквідатора з чис ла працівників державного ор гану з питань банкрутства.

Станом на день розгляду сп рави до суду не надійшли від омості від Херсонського обл асного сектора з питань бан крутства. Суд зазначає, що за весь час дії Закону України “ Про відновлення платоспромо жності боржника або визнання його банкрутом” Херсонський обласний сектор з питань бан крутства як державний орган з питань банкрутства не зді йснив жодної ліквідаційної процедури відсутнього борж ника.

Враховуючи викладене, керу ючись ст. ст. 22 - 34, 52 Закону Укра їни “Про відновленн я платоспроможності боржник а або визнання його банкруто м ”, ст. 86 Господарс ького процесуального кодекс у України, ст.ст. 209 - 215 Господа рського кодексу України, суд -

п о с т а н о в и в:

1. Визнати грошові вимо ги ДПІ у м. Херсоні до ПП "Мега-Т авріябуд" у розмірі 1434,79грн.

2. Визнати Приватне підприє мство "Мега-Тавріябуд" вул. Ув арова, буд. 4, кв. 54, м.Херсон, код Є ДРПОУ 34785472 банкрутом та відкри ти щодо нього ліквідаційну процедуру строком на 3 місяц і.

3. Призначити ліквідатором б анкрута Херсонський обласни й сектор з питань банкрутств а та зобов'язати його здійсн ити повноваження ліквідатор а згідно ст.ст. 25 - 34 Закону, піс ля закінчення ліквідаційної процедури подати суду звіт т а ліквідаційний баланс боржн ика згідно ст. 32 Закону.

4. Припинити повноваженн я органів управління банкрут а щодо управління банкрутом та розпорядження його майно м, припинити повноваження вл асників майна банкрута.

5. Зобов'язати ОСОБА_1 не п ізніше 10-денного строку пере дати всі документи, печатки, штампи банкрута і його актив и ліквідатору. Один примірни к акту надати до суду.

7. ПОВТОРНО АТ "УкрСиббанк" м. Харків надати статут боржник а в останній чинній редакції , установчий договір, картку з разків підписів, рух коштів з 01.06.10р., кількість рахунків, дата останньої операції за ініці ативою клієнта, залишки кошт ів.

8.Постанову надіслати: ДПІ у м. Херсоні, боржнику, АТ " УкрС иббанк" м. Харків, ВДВС Комсомо льського РУЮ, Херсонському о бласному сектору з питань ба нкрутства, Херсонському місь квиконкому (державному реєст ратору), Усенко В'ячеславу Вас ильовичу .

Суддя Т.Г. Пінтеліна

9 екз.

Дата ухвалення рішення14.02.2011
Оприлюднено21.02.2011
Номер документу13834448
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —12/18-б-11

Ухвала від 22.06.2011

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пінтеліна Т.Г.

Ухвала від 26.05.2011

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пінтеліна Т.Г.

Ухвала від 01.04.2011

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пінтеліна Т.Г.

Постанова від 14.02.2011

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пінтеліна Т.Г.

Ухвала від 14.01.2011

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пінтеліна Т.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні