Постанова
від 15.02.2011 по справі 8/253пн
ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

донецький апеляційний го сподарський суд

Постанова

Іменем України

14.02.2011 р. справа №8/253 пн

Донецький апеляційний господарський суд у складі к олегії суддів:

головуючого: Новікової Р.Г.

суддів Волкова Р.В., Дучал Н.М.

за участю представників:

від позивача: не з' явився

від відповідача:

від третьої особи: не з' явився

не з' явився

розглянувши у відкритому с удовому засіданні апеляційн у скаргу Чорнухинської селищної ра ди Перевальського району Луг анської області смт. Чорнухи не

на рішення

господарського суду Луганської області

від 08 листопада 2010 року

(повний текст підписаний 10.11. 2010р.)

по справі №8/253пн (суддя - Середа А.П.)

за позовом Регіонального відділення Фонду державного майна Укра їни по Луганській області м. Л уганськ

до Чорнухинської селищної ра ди Перевальського району Луг анської області смт. Чорнухи не

за участю третьої особи, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору Відкритого акціонерног о товариства «Племінне птахо -господарство «Мирний»смт.Це нтральний

про зобов' язання виконати пе вні дії

ВСТАНОВИВ:

Регіональне відділення Ф онду державного майна Україн и по Луганській області м.Луг анськ звернулося до Чорнухин ської селищної ради Переваль ського району Луганської обл асті смт.Чорнухине, за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предме т спору на стороні позивача Відкритого акціонерного т овариства «Племінне птахого сподарство «Мирний»смт.Цент ральний з позовом про визнан ня незаконними дії Чорнухинс ької селищної ради Лугансько ї області щодо неприйняття у комунальну власність терито ріальної громади смт.Чорнухи не житлових будинків - об' є ктів державної власності, що знаходяться на балансі Від критого акціонерного това риства «Племінне птахогоспо дарство «Мирний»та розташов ані за адресою: смт.Чорнухине Луганської області, вул.Дзер жинського, 2 та 3, а також по вул .Корольова, 11; покладення на Чо рнухинську селищну раду Луга нської області обов' язку пр ийняти до комунальної власно сті територіальної громади с мт Чорнухине житлові будинки - об' єкти державної власно сті, що знаходяться на баланс і Відкритого акціонерно го товариства «Племінне птах огосподарство «Мирний»та ро зташовані за адресою: смт.Чор нухине Луганської області, в ул.Дзержинського, 2 та 3, а також по вул.Корольова, 11.

Рішенням господарського с уду Луганської області від 08.1 1.2010р. позовні вимоги задоволен і у повному обсязі. Визнано та кими, що не відповідають чинн ому законодавству України, д ії Чорнухинської селищної ра ду Перевальського району Луг анської області, пов'язані з в ідмовою у прийнятті до комун альної власності територіал ьної громади смт.Чорнухине ж итлових будинків - об'єктів державної власності, що розт ашовані за адресами: смт. Чорн ухине, вул. Дзержинського, 2 (дв а) та 3 (три), а також в смт.Кругли к, вул.Корольова, 11 (одинадцять ) Перевальського району Луга нської області, які знаходят ься на балансі Відкритого акціонерного товариства «П лемінне птахогосподарство « Мирний», ідентифікаційний ко д 00857999, юридична адреса: смт.Цент ральний Перевальського райо ну Луганської області. Зобов 'язано Чорнухинську селищну раду Перевальського району Л уганської області прийняти до комунальної власності те риторіальної громади смт.Чор нухине житлові будинки - об 'єкти державної власності, що розташовані за адресами: смт .Чорнухине, вул. Дзержинськог о, 2 (два) та 3 (три) та смт.Круглик, вул. Корольова, 11 (одинадцять) П еревальського району Луганс ької області, які знаходятьс я на балансі Відкритого а кціонерного товариства «Пле мінне птахогосподарство «Ми рний», ідентифікаційний код 00857999, юридична адреса: смт.Центр альний Перевальського район у Луганської області.

Не погодившись з судовим рі шенням, Чорнухинська селищна рада Перевальського району Луганської області смт.Чорну хине звернулася з апеляційно ю скаргою, в якій просить скас увати рішення господарськог о суду Луганської області ві д 08.11.2010р. та прийняти нове, яким в ідмовити у задоволенні позов у.

У мотивування апеляційної скарги скаржник посилається на те, що рішення суду першої інстанції прийнято з порушен ням норм матеріального та пр оцесуального права. Скаржник зазначає, що судом першої інс танції не встановлено факту належності житлових будинкі в до сфери управління Фонду д ержавного майна України. Вка зує, що прийняття у комунальн у власність об' єктів житлов ого фонду з огляду на приписи чинного законодавства є пра вом органу місцевого самовря дування, а не обов' язком. Крі м того, заявник вважає, що дани й спір повинен розглядатись за правилами адміністративн ого судочинства, оскільки ві дповідач як орган місцевого самоврядування є суб' єктом владних повноважень.

Регіональне відділення Фо нду державного майна України по Луганській області у відз иві на апеляційну скаргу не п огодилось з твердженнями поз ивача та наполягало на відмо ві у задоволенні апеляційної скарги, оскільки рішення суд у прийнято за результатами в себічного, повного та об' єк тивного розгляду у судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності з дотримання м та правильним застосування норм матеріального та проце суального права.

21.12.2010р. на адресу Донецького а пеляційного господарського суду надійшов відзив третьо ї особи на апеляційну скаргу , відповідно до якого ліквіда тор Відкритого акціонер ного товариства «Племінне пт ахогосподарство «Мирний»см т.Центральний вважає апеляці йну скаргу безпідставною та такою, що не підлягає задовол енню. Також, просить суд розгл янути справу за відсутності свого представника.

У судовому засіданні 24.01.2011р. п редставник відповідача підт римав правову позицію виклад ену в апеляційній скарзі та н адав клопотання про продовже ння строку розгляду справи № 8/253пн на 15 календарних днів. Пре дставники позивача та третьо ї особи у судове засідання не з' явилися, про час та місце п роведення якого були повідом лені належним чином.

14.02.2010р. представники позивача , відповідача та третьої особ и не скористались своїм проц есуальним правом щодо участ і їх представників у судовом у засіданні.

Ухвалою Донецького апеляц ійного господарського суду в ід 24.01.2011р. явка сторін не була ви знана обов' язковою і сторон и були попереджені, що у випад ку неявки їх представників, а пеляційна скарга буде розгля нута за наявними матеріалами , яких достатньо у справі для ї ї розгляду. Неявка у судове за сідання представників не тяг не за собою перенесення розг ляду справи на інші строки, то му справу розглянуто за наяв ними в ній матеріалами, а повн ий текст постанови направляє ться сторонам в установленом у порядку.

Колегія суддів Донецького апеляційного господарськог о суду відповідно до ст.101 Госп одарського процесуального к одексу України, на підставі в становлених фактичних обста вин, переглядає матеріали го сподарської справи та виклад ені в скарзі доводи щодо заст осування судом при розгляді норм матеріального та процес уального права, що мають знач ення для справи. Апеляційний господарський суд не зв' яз аний доводами апеляційної ск арги і перевіряє законність і обґрунтованість рішення мі сцевого господарського суду у повному обсязі.

Розглянувши матеріали гос подарської справи, апеляційн у скаргу, відзиви, перевіривш и правильність застосування судом першої інстанції норм матеріального та процесуаль ного права, судова колегія ап еляційної інстанції встанов ила наступне.

Як вбачається з матеріалів справи, 18.01.1994 року Регіональни м відділенням Фонду державно го майна України по Луганськ ій видано наказ №41 «Про приват изацію державного майна плем інного птахорадгоспу «Мирни й», відповідно до якого було в ирішено приватизувати майно Перевальського племінного птахорадгоспу «Мирний».

Наказом «Про затвердження акту оцінки»№257 від 28.02.1994 року з атверджено акт оцінки вартос ті майна Перевальського пле мінного птахорадгоспу «Мирн ий».

19.01.1995 року позивачем був вид аний наказ №43 «Про перетворен ня племінного птахорадгоспу «Мирний»у відкрите акціонер не товариство»

Крім того, Регіональне відд ілення Фонду державного майн а України по Луганській обла сті наказом №27 від 19.01.1995 року за твердило план приватизації п лемінного птахорадгоспу «Ми рний»шляхом його перетворен ня у Відкрите акціонерне тов ариство «Племінне птахо-госп одарство «Мирний».

Згідно акту оцінки вартост і цілісного майнового компле ксу племінного птахорадгосп у «Мирний», вартість цього ко мплексу становить 11741406тис.карб ., при цьому, приватизації підл ягала частина цілісного майн ового комплексу вартістю 11740591т ис. карб. З числа майна, що підл ягало приватизації, виключен о державний житловий фонд ва ртістю 214 тис. карб.

Факт приймання-передачі ці лісного майнового комплексу , у тому числі державного житл ового фонду, до складу якого у війшли також спірні житлові будинки, підтверджується вищ езгаданим планом приватизац ії, згідно до якого директор п тахорадгоспу «Мирний»Пол яков І.Р. разом з планом прив атизації в якості додатку до нього отримав передаточний баланс та матеріали інвентар изації.

В подальшому, постановою го сподарського суду Лугансько ї області від 16.04.2009 року по спра ві №20/18б Відкрите акціонерне т овариство «Племінне птахо-го сподарство»Мирний»визнане банкрутом та відкрито лікві даційну процедуру.

У зв' язку з цим, позивач на підставі ст.ст. 1, 3, 41, 6 та 7 Закону України «Про передачу об' є ктів права державної та кому нальної власності», видав ро зпорядження «Про передачу де ржавного майна у комунальну власність»№22 від 22.04.2009 року, від повідно до п.1 якого 7 житлових будинків, у тому числі 2 однок вартирних будинки, розташова ні у смт.Чорнухине, по вул. Дзе ржинського 2 та 3, та один 16-тикв артрний будинок, розташовани й у смт.Круглик, по вул.Корольо ва, 11, які не увійшли до статутн ого фонду ВАТ «Племінне птах о-господарство «Мирний»», ал е залишилися на його балансі , підлягають передачі у комун альну власність територіал ьної громади смт. Чорнухине П еревальського району.

Регіональне відділення Фо нду державного майна України по Луганській області, у зв' язку з реалізацією управлінс ьких рішень по частині об' є ктів державного майна, яке не увійшло до статутного фонду ВАТ «Племінне птахогосподар ство «Мирний», але перебуває на його балансі, направило на адресу відповідача розпоряд ження «Про передачу державно го майна у комунальну власні сть»№22 від 22.04.2009 року, про що свід чать наявні у матеріалах спр ави листи №11-07-02684 та №05-07-02685 від 30.04.2009 року.

У відповідь на зазначене ро зпорядження Чорнухинська се лищна рада листом №384 від 25.05.09 ро ку повідомила, що вчинить дії щодо прийняття 3-х спірних буд инків у комунальні власність лише після виконання ВАТ «Пл емінне птахогосподарство «М ирний»усіх вимог чинного зак онодавства, які передбачені у таких випадках.

27.01.2010р. позивач листом №05-07-00348 зв ернувся до відповідача з вим огою надати інформацію про п роведену роботу з прийому-пе редачі спірних житлових буди нків до комунальної власност і територіальної громади смт .Чорнухине.

У листі №44 від 02.02.2010р. відповід ач повідомив, що на звернення ліквідатора ВАТ «Племінне п тахо-господарство «Мирний»щ одо здійснення прийому-перед ачі у комунальну власність ж итлових будинків, розташован их у селищі Чорнухине, по вул. Дзержинського, 2 та 3 йому було рекомендовано підготувати н еобхідні для цього документи . При цьому, стверджує, що буди нок, розташований у смт.Кругл ик, по вул. Корольова, 11 - зруйно ваний.

Виходячи з наданого до мате ріалів справи протоколу зас ідання постійної комісії з п итань зв' язку, транспорту, у правління комунальною власн істю та житлово-комунальним господарством Чорнухинсько ї селищної ради 5-го скликання від 12.05.2009 року, комісією було ро зглянуто питання про передач у державного майна у комунал ьну власність територіально ї громади смт.Чорнухине, при ц ьому виконкому ради було рек омендовано підготувати паке т документів з цього приводу на розгляд сесії селищної ра ди.

Проте, в матеріалах справи в ідсутні будь-які докази здій снення відповідачем подальш их дій, направлених на прийня ття спірних житлових будинкі в у комунальну власність.

За таких обставин, позивач д ійшов до висновку про наявні сть правових підстав для зве рнення до господарського суд у з позовом про визнання неза конними дії Чорнухинської се лищної ради Луганської облас ті щодо неприйняття у комуна льну власність територіальн ої громади смт.Чорнухине жит лових будинків - об' єктів д ержавної власності, що знахо дяться на балансі Відкрито го акціонерного товариств а «Племінне птахо-господарст во «Мирний»та розташовані за адресою: смт.Чорнухине Луган ської області, вул.Дзержинсь кого, 2 та 3, а також по вул.Корол ьова, 11; покладення на Чорнухи нську селищну раду Лугансько ї області обов' язку прийнят и до комунальної власності т ериторіальної громади смт Чо рнухине житлові будинки - об ' єкти державної власності, що знаходяться на балансі В ідкритого акціонерного то вариства «Племінне птахо-гос подарство «Мирний»та розташ овані за адресою: смт.Чорнухи не Луганської області, вул.Дз ержинського, 2 та 3, а також по ву л.Корольова, 11.

Пунктом 1.3. Положення про уп равління державним майном, я ке не увійшло до статутних ка піталів господарських товар иств у процесі приватизації , але перебуває на їх баланс і, затвердженого наказом Фо нду державного майна Україн и та Міністерства економіки України №908/68 від 19.05.1999 року, орга ном, уповноваженим управлят и державним майном, яке не у війшло до статутних капітал ів господарських товариств у процесі приватизації, але перебуває на їх балансі ви значено державні органи при ватизації.

Виходячи з аналізу наданих до суду матеріалів приватиз ації, а саме, наказу №41 від 18.01.1994р . «Про приватизацію державно го майна Племінного плахорад госпу «Мирний», акту оцінки в артості цілісного майнового комплексу Племінного плахор адгоспу «Мирний», затверджен ого наказом №257 від 28.02.1994р., плану приватизації Племінного пла хорадгоспу «Мирний», затверд женого наказом №27 від 19.01.1995р., нак азу «Про перетворення племін ного плахорадгоспу «Мирний» у відкрите акціонерне товари ство», об' єкти державного ж итлового фонду, в тому числі с пірні житлові будинки, не уві йшли до статутного фонду ВАТ «Племінне плахогосподарств о «Мирний», але залишись на ба лансі цього товариства.

Отже, органом управління жи тлових будинків - об' єктів д ержавної власності, що знахо дяться на балансі Відкрито го акціонерного товариств а «Племінне птахо-господарст во «Мирний»та розташовані за адресою: смт.Чорнухине Луган ської області, вул.Дзержинсь кого, 2 та 3, а також по вул.Корол ьова, 11 є державний орган прив атизації, а саме, Регіональне відділення Фонду державного майна України по Луганській області м.Луганськ.

За приписами абзацу 6 частин и 1 статті 2 Закону України «П ро передачу об' єктів права державної та комунальної власності», об'єктами переда чі є житловий фонд та інші об 'єкти соціальної інфраструкт ури (далі - об'єкти соціально ї інфраструктури), які перебу вають у повному господарськ ому віданні чи оперативно му управлінні державних під приємств, установ, організа цій (далі - підприємств) або у тому числі не завершені буді вництвом, які не увійшл и до статутних фондів госпо дарських товариств, створени х у процесі приватизації (ко рпоратизації).

Згідно статті 3 цього Закону ініціатива щодо передачі об 'єктів права державної та ко мунальної власності може ви ходити від органів, уповно важених управляти державни м майном.

Частиною 1 статті 4 Закону Ук раїни «Про передачу об' єкті в права державної та комунал ьної власності»передача об 'єктів з державної у комуна льну власність здійснюєтьс я за рішенням органів, уповно важених управляти державним майном, самоврядних організ ацій.

Таким чином, Регіональним в ідділенням Фонду державного майна України по Луганській області на законних підстав ах видано розпорядження «Про передачу державного майна у комунальну власність»№22 від 22.04.2009 року, відповідно до якого 2 одноквартирних житлових бу динки, розташованих у смт.Чор нухине, по вул.Дзержинського 2 та 3 та один 16-тиквартрний буд инок, розташований у смт.Круг лик, по вул.Корольова, 11, які не увійшли до статутного фонду ВАТ «Племінне птахо-господар ство «Мирний», але залишилис я на його балансі, підлягають передачі у комунальну власн ість територіальної громади смт.Чорнухине Перевальськог о району.

Слід зазначити, що відповід но до частини 2 статті 4 Закону України «Про передачу об' є ктів права державної та кому нальної власності», передача об'єктів з державної у комуна льну власність територіальн их громад сіл, селищ, міст, рай онів у містах здійснюється з а наявності згоди відповідни х сільських, селищних, міськ их, районних у містах рад, якщ о інше не передбачено законо м, а у спільну власність терит оріальних громад сіл, селищ, міст - за наявності згоди районних або обласних рад, якщо інше не передбачено за коном.

Як зазначалось раніше, пост ановою господарського суду Луганської області від 16.04.2009 р оку по справі №20/18б ВАТ «Плем інне птахо-господарство «Мир ний»визнано банкрутом та в ідкрито ліквідаційну проце дуру.

Отже, суд першої інстанції д ійшов обґрунтованого виснов ку про те, що при вирішенні дан ого спору слід керуватися сп еціальними нормами чинного з аконодавства, які безпосеред ньо регулюють правовідносин и, що виникають при банкрутст ві підприємств.

Відповідно до ч.1 ст.26 Закон у України «Про відновлення п латоспроможності боржника а бо визнання його банкрутом», усі види майнових активів (майно та майнові права) банк рута, які належать йому на п раві власності або повного господарського відання на д ату відкриття ліквідаційної процедури та виявлені в ході ліквідаційної процедури, вк лючаються до складу ліквідац ійної маси, за винятком об'єк тів житлового фонду, в т ому числі гуртожитків, дитяч их дошкільних закладів та об 'єктів комунальної інфрастру ктури, які в разі банкрутства підприємства передаються в порядку, встановленому закон одавством, до комунальної вл асності відповідних територ іальних громад без додаткови х умов і фінансуються в установленому порядку.

Передача об' єктів держав ного житлового фонду підприє мств, визнаних банкрутами аб о ліквідованих, до комунальн ої власності відповідних рад передбачена частиною 9 статт і 8 Закону України «Про приват изацію державного житлового фонду», відповідно до якої у р азі банкрутства підприємст в, зміни форми власності, зл иття, приєднання, поділу, пер етворення, виділу або ліквід ації підприємств, установ, о рганізацій, у повному госпо дарському віданні яких переб уває державний житловий фонд , останній (у тому числі гурт ожитки) одночасно передаєть ся у комунальну власність ві дповідних міських, селищни х, сільських рад.

З правового аналізу зазнач ених законодавчих норм вбача ється, що передача об'єктів жи тлового фонду до комунальн ої власності у разі банкрутс тва підприємства, на балансі якого знаходяться житлові б удинки, здійснюється без зг оди відповідної ради.

Таким чином, місцевий госпо дарський суд правомірно та з аконно задовольнив позовні в имоги в частині зобов'язання Чорнухинської селищної ради Перевальського району Луган ської області прийняти до ко мунальної власності терито ріальної громади смт.Чорнухи не житлові будинки - об'єкти державної власності, що розт ашовані за адресами: смт.Чорн ухине, вул.Дзержинського, 2, 3 т а смт. Круглик, вул.Корольова, 11 Перевальського району, Луга нської області, які знаходят ься на балансі Відкритого акціонерного товариства « Племінне птахогосподарство «Мирний».

Що стосуються позовних вим ог про визнання незаконними дії Чорнухинської селищної р ади Луганської області щодо неприйняття у комунальну вла сність територіальної грома ди смт.Чорнухине житлових бу динків - об' єктів державно ї власності, що знаходяться н а балансі Відкритого акц іонерного товариства «Племі нне птахо-господарство «Мирн ий»та розташовані за адресою : смт.Чорнухине Луганської об ласті, вул.Дзержинського, 2 та 3, а також по вул.Корольова, 11, то суд апеляційної інстанції з азначає наступне.

Відповідно до ст.1 Господарс ького процесуального кодекс у України, підприємства, уста нови, організації мають прав о звертатися до господарсько го суду згідно з встановлено ю підвідомчістю господарськ их справ за захистом своїх по рушених або оспорюваних прав і охоронюваних законом інте ресів.

Це право кореспондується з повноваженнями суду щодо за хисту цих прав та охоронюван их законом інтересів, які пер едбачені Законом України «Пр о судоустрій України».

Згідно зі ст. 15 Цивільного ко дексу України кожна особа ма є право на захист свого права у разі його порушення, невизн ання або оспорювання; кожна о соба має право на захист свог о інтересу, який не суперечит ь загальним засадам цивільно го законодавства.

Статтею 16 Цивільного кодекс у України передбачений перел ік способів захисту цивільни х прав та інтересів, згідно з я кими кожна особа має право зв ернутися до суду за захистом свого особистого немайновог о права та інтересу. Приписи д аної норми кореспондуються і з ст. 20 Господарського кодексу України, якою також закріпле ні способи захисту суб'єктом господарювання своїх прав і законних інтересів.

Предметом позову є матеріа льно-правова вимога позивача до відповідача, а підставою - посилання на належне йому пр аво, юридичні факти, що призве ли до порушення цього права, т а правове обґрунтування необ хідності його захисту.

Позивач самостійно визнач ає і обґрунтовує в позовній з аяві, в чому полягає порушенн я його прав та інтересів, а суд повинен перевірити доводи, н а яких ґрунтуються позовні в имоги, і в залежності від вста новлених обставин вирішити п итання про наявність чи відс утність підстав для правовог о захисту.

При цьому, спір про право ха рактеризується наявністю ро збіжностей між суб' єктами п равовідносин з приводу їх прав та обов' язків та нем ожливістю їх здійснення без усунення перешкод в судовому порядку. Спір про право може м ати місце також у випадку, кол и на шляху здійснення особою права виникають перешкоди, я кі можуть бути усунуті за доп омогою суду.

Проте, при розгляді позовни х вимог про визнання незакон ними дії Чорнухинської селищ ної ради Луганської області щодо неприйняття у комунальн у власність територіальної г ромади смт.Чорнухине житлови х будинків, судом не здійснює ться захист прав та охоронюв аних законом інтересів учасн иків господарських правовід носин.

За таких обставин, позовні в имоги в цій частині не підляг ають задоволенню.

Щодо тверджень заявника ап еляційної скарги про те, що це й спір є непідвідомчим та неп ідсудним господарському суд у Луганської області, оскіль ки відповідач як орган місце вого самоврядування є суб' є ктом владних повноважень, а т ому спір повинен розглядатис я за правилами адміністратив ного судочинства, то вони не п риймаються судом апеляційно ї інстанції з огляду на насту пне.

Перелік спорів, на які пошир юється компетенція адмініст ративних судів визначено час тиною 1 статті 17 Кодексу адмін істративного судочинства Ук раїни, а саме: спори фізичних ч и юридичних осіб із суб'єктом владних повноважень щодо ос карження його рішень (нормат ивно-правових актів чи право вих актів індивідуальної дії ), дій чи бездіяльності; спори з приводу прийняття громадян на публічну службу, її проход ження, звільнення з публічно ї служби; спори між суб'єктами владних повноважень з приво ду реалізації їхньої компете нції у сфері управління, у том у числі делегованих повноваж ень, а також спори, які виникаю ть з приводу укладання та вик онання адміністративних дог оворів; спори за зверненням с уб'єкта владних повноважень у випадках, встановлених зак оном; спори щодо правовіднос ин, пов'язаних з виборчим проц есом чи процесом референдуму .

Згідно до положень статті 3 цього Кодексу суб'єкт владни х повноважень - це орган держа вної влади, орган місцевого с амоврядування, їхні посадові чи службові особи, інший суб'є кт при здійсненні ними владн их управлінських функцій на основі законодавства, в тому числі на виконання делегова них повноважень.

Необхідною та єдиною ознак ою суб'єкта владних повноваж ень є здійснення цим суб'єкто м владних управлінських функ цій, при цьому ці функції пови нні здійснюватись суб'єктом саме у тих правовідносинах, у яких виник спір.

Якщо суб' єкт, у тому числі орган місцевого самоврядува ння, у спірних правовідносин ах не здійснює владних управ лінських функцій щодо іншої особи, яка є учасником спору, т о такий суб' єкт не має встан овлених нормами Кодексу адмі ністративного судочинства У країни ознак суб' єкта владн их повноважень. Отже, спір за у частю такого суб' єкту повин ен вирішуватись господарськ им судом.

Виходячи з матеріалів спра ви, позивач не оспорює будь-як і владні повноваження Чорнух инської селищної ради Перева льського району Луганської о бласті як суб' єкта владних повноважень, а просить спону кати відповідача до вчинення певних дій, передбачених чин ним законодавством.

Таким чином, судом першої ін станції правомірно розгляну то даний спір за правилами го сподарського судочинства.

З огляду на наведене, апеляц ійна скарга Чорнухинської се лищної ради Перевальського р айону Луганської області смт .Чорнухине на рішення господ арського суду Луганської обл асті від 08.11.2010р. у справі №8/253пн пі длягає частковому задоволен ню, а рішення господарського суду Луганської області від 08.11.2010р. у справі №8/253пн - частков ому скасуванню.

Результати розгляду апеля ційної скарги оголошені в су довому засіданні.

Керуючись статтями 49, 99, 101, 102, 1 03, 104, 105 Господарського процесуа льного кодексу України, Доне цький апеляційний господарс ький суд -

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу Чорну хинської селищної ради Перев альського району Луганської області смт.Чорнухине на ріш ення господарського суду Луг анської області від 08.11.2010р. у сп раві №8/253пн - задовольнити ча стково.

Рішення господарського су ду Луганської області від 08.11.20 10р. у справі №8/253пн - скасувати частково в частині задоволе ння позовних вимог Регіональ ного відділення Фонду держав ного майна України по Луганс ькій області м.Луганськ до Чо рнухинської селищної ради Пе ревальського району Лугансь кої області смт.Чорнухине пр о визнання незаконними дій Ч орнухинської селищної ради Л уганської області щодо непри йняття у комунальну власніст ь територіальної громади смт .Чорнухине житлових будинків - об' єктів державної влас ності, що знаходяться на бала нсі Відкритого акціонер ного товариства «Племінне пт ахо-господарство «Мирний»та розташовані за адресою: смт.Ч орнухине, Луганської області , вул.Дзержинського, 2 та 3, а так ож по вул.Корольова, 11.

У задоволенні позовних вим ог Регіонального відділення Фонду державного майна Укра їни по Луганській області м.Л уганськ до Чорнухинської сел ищної ради Перевальського ра йону Луганської області смт. Чорнухине про визнання незак онними дій Чорнухинської сел ищної ради Луганської област і щодо неприйняття у комунал ьну власність територіально ї громади смт.Чорнухине житл ових будинків - об' єктів д ержавної власності, що знахо дяться на балансі Відкрито го акціонерного товариств а «Племінне птахо-господарст во «Мирний»та розташовані за адресою: смт.Чорнухине, Луган ської області, вул.Дзержинсь кого, 2 та 3, а також по вул.Корол ьова, 11 відмовити.

В іншій частині рішення гос подарського суду Луганської області від 08.11.2010р. у справі №8/253п н - залишити без змін.

Стягнути з Регіонального в ідділення Фонду державного м айна України по Луганській о бласті м.Луганськ (91000, м.Луганс ьк, пл.Героїв ВВв, 3а, ЄДРПОУ 13398493) на користь Чорнухинської сел ищної ради Перевальського ра йону Луганської області смт. Чорнухине (94340, Луганська обл., П еревальський район, смт.Чорн ухине, вул.Леніна, 285, ЄДРПОУ 04335660) суму державного мита за пода чу апеляційної скарги в розм ірі 21грн.25коп.

Доручити господарському с уду Луганської області видат и відповідний наказ.

Постанова набирає законно ї сили з дня її прийняття. Пост анову апеляційної інстанції може бути оскаржено до Вищог о господарського суду Україн и протягом двадцяти днів з на брання постановою апеляційн ого господарського суду зако нної сили.

Головуючий Р.Г. Новікова

Судді Р.В. Волков

Н.М. Дучал

Надруковано 5 при м.: 1 - позивачу; 1 - відповідачу; 1- 3-й особі; 1- у справу; 1 - господар ському суду; 1 - ДАГС

Дата ухвалення рішення15.02.2011
Оприлюднено23.02.2011
Номер документу13836403
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —8/253пн

Постанова від 15.02.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Новікова Р.Г.

Ухвала від 31.01.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Новікова Р.Г.

Ухвала від 24.12.2010

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Новікова Р.Г.

Ухвала від 06.12.2010

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Новікова Р.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні