Постанова
від 17.02.2011 по справі 3/111-10-4601
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГО СПОДАРСЬКИЙ СУД


П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"17" лютого 2011 р. Справа № 3/111-10-4601

Одеський апеляційний гос подарський суд у складі коле гії суддів:

головуючого судді Л.І. Б андури

суддів Л.В. Поліщук, В.Б. Ту ренко

при секретарі судового зас ідання: О.О. Довбиш

за участю представників сторін:

від позивача - ОСОБА_1 , ОСОБА_2

від відповідача - О.В . Марченко

розглянувши у відкритом у судовому засіданні апеляці йну скаргу Дальницької сі льської ради Овідіопольсько го району Одеської області

на рішення господарськ ого суду Одеської області ві д 06.12.2010 р.

у справі № 3/111-10-4601

за позовом Фізичної осо би - підприємця ОСОБА_1

до Дальницької сільськ ої ради Овідіопольського рай ону Одеської області

про визнання правонаст упником всіх прав і обов'язкі в орендаря за договором орен ди

ВСТАНОВИВ:

У жовтні 2010 р. Фізич на особа - підприємець ОСО БА_1 звернулась до господар ського суду з позовом та уточ ненням до нього до Дальницьк ої сільської ради Овідіополь ського району Одеської облас ті про визнання її правонаст упником всіх прав і обов'язкі в орендаря за договором орен ди земельної ділянки від 21.02.2003 р ., укладеним між відповідачем та суб'єктом підприємницько ї діяльності ОСОБА_4

В обґрунтування позо ву позивач послався на те, що в ін є спадкоємцем ОСОБА_4, а отже, правонаступником всіх прав і обов'язків орендаря за договором.

Рішенням господарськ ого суду Одеської області ві д 06.12.2010 р. (суддя Т.Г. Д'яченко), офор мленим відповідно до вимог с т. 84 ГПК України 08.12.2010 р., позов зад оволено з підстав обґрунтова ності позовних вимог.

Не погодившись з дани м рішенням, відповідач зверн увся з апеляційною скаргою, в якій просить його скасувати та припинити провадження у с праві, посилаючись на неправ ильне застосування судом нор м матеріального та процесуал ьного права, неповне з'ясуван ня усіх обставин, що мають зна чення для справи. Зокрема, ска ржник посилається на непідві домчість даної справи господ арським судам у зв'язку з тим, що правовідносини щодо право наступництва є цивільними пр авовідносинами та не пов'яза ні з підприємницькою діяльні стю.

Фізична особа - підп риємець ОСОБА_1 надала від зив на апеляційну скаргу, в як ому просила залишити її без з адоволення як безпідставну т а необґрунтовану, а рішення с уду без змін як прийняте з дот риманням норм матеріального та процесуального права.

Заслухавши доводи представників сторін, перев іривши наявні матеріали спра ви на предмет їх юридичної оц інки, дослідивши надані дока зи та обговоривши доводи апе ляційної скарги, судова коле гія встановила:

Рішенням Дальницько ї сільської ради від 30.09.2002 р. № 96 н адано Суб'єкту підприємницьк ої діяльності ОСОБА_4 в до вгострокову оренду, терміном на 25 років земельну ділянку з агальною площею 19,5 га, із них 5,95 га пасовища, 10,0 га - під водою, 3,55 г а - болота, що знаходиться на т ериторії Дальницької сільсь кої ради, с. Грибівка, для розв едення та вирощування риби, о рганізації аматорського риб альства (культурно-риболовно го господарства “Ксенія”). Ор енда плата за користування з емельною ділянкою встановле на у розмірі 3203,51 грн. в рік.

21.02.2003 р. між Дальницькою сільською радою Овідіопольс ького району Одеської област і (орендодавець) та Суб'єктом п ідприємницької діяльності ОСОБА_4 (орендар) укладено до говір оренди земельної ділян ки, за умовами якого орендода вець на підставі рішення Дал ьницької сільської ради від 30.09.2002 р. № 96 надає, а орендар прийм ає в довгострокове користува ння на умовах оренди земельн у ділянку загальною площею 19,5 га, яка знаходиться на терито рії Дальницької сільської ра ди, с. Грибівка, Овідіопольськ ого району Одеської області. Земельна ділянка передаєтьс я в оренду на 25 років для розве дення та вирощування риби, ор ганізації аматорського риба льства (культурно-риболовног о господарства “Ксенія”) (п. п. 2.1, 2.2 договору).

Відповідно до п. 4 дого вору оренди дія договору при пиняється, зокрема, в разі сме рті орендаря і відмови його с падкоємців від виконання умо в цього договору або при відс утності таких спадкоємців.

26.11.2009 р. Відділом реєстр ації актів цивільного стану Овідіопольського районного управління юстиції Одеської області видано свідоцтво пр о смерть ОСОБА_4 ІНФОРМА ЦІЯ_3

26.05.2010 р. приватним нотар іусом Овідіопольського райо нного нотаріального округу О деської області ОСОБА_3 по свідчено, що на підставі ст. 1261 ЦК України спадкоємцем зазна ченого у цьому свідоцтві май на ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 , є її донька, ОСОБА_1, ІНФ ОРМАЦІЯ_2, що мешкає за адрес ою: АДРЕСА_1. Свідоцтво про право на спадщину за законом зареєстровано в реєстрі за № 1225.

03.06.2010 р. ОСОБА_1 зверн улась до Дальницької сільськ ої ради з проханням вважати ї ї правонаступником усіх прав і обов' язків орендаря за до говором оренди земельної діл янки від 21.02.2003 р. та внести відпо відні зміни до преамбули та р озділу “Дані сторін” дог овору в частині відомостей п ро орендаря, шляхом оформлен ня додатку до договору, в зв'яз ку зі смертю орендаря ОСОБА _4, спадкоємцем якої є заявни к.

Рішенням Дальницької сільської ради від 30.06.2010 р. № 2421-V ОСОБА_1 як фізичній особі - підприємцю відмовлено у визн анні її правонаступником всі х прав та обов'язків орендаря за договором оренди земельн ої ділянки від 21.02.2003 р.

Відповідно до ст. ст. 1216 , 1218 Цивільного кодексу Україн и спадкуванням є перехід пра в та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (с падкодавця), до інших осіб (спа дкоємців). До складу спадщини входять усі права та обов'язк и, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщин и і не припинилися внаслідок його смерті.

Згідно з ч. 1 ст. 7 Закону України “Про оренду землі” право на оренду земельної ді лянки переходить після смерт і фізичної особи - орендаря, як що інше не передбачено догов ором оренди, до спадкоємців , а в разі їх відмови чи відсу тності таких спадкоємців - до осіб, які використовували цю земельну ділянку разом з оре ндарем і виявили бажання ста ти орендарями в разі, якщо це н е суперечить вимогам Земельн ого кодексу України та цього Закону.

Розглядаючи спір по с уті, місцевий господарський суд встановив, що ОСОБА_1 є спадкоємцем ОСОБА_4, пере дача права на оренду земельн ої ділянки передбачена чинни м законодавством та умовами договору від 21.02.2003 р., в зв'язку з чим дійшов обґрунтованого ви сновку про задоволення позов у.

Посилання скаржника на непідвідомчість даної спр ави господарським судам у зв 'язку з тим, що правовідносини щодо правонаступництва є ци вільними та не пов'язані з під приємницькою діяльністю, не приймаються судовою колегіє ю до уваги з огляду на наступн е.

В даному випадку пред метом спору є не прийняття сп адщини і визнання позивача с падкоємцем, а питання визнан ня правонаступником всіх пра в та обов'язків орендаря за до говором оренди земельної діл янки. ОСОБА_1 визнана спад коємцем ОСОБА_4 приватним нотаріусом Овідіопольськог о районного нотаріального ок ругу Одеської області ОСОБА_3, про що свідчить свід оцтво про право на спадщину з а законом, яке зареєстровано в реєстрі за № 1225 від 26.05.2010 р.

Відповідно до ч. 1 ст. 1 Г ПК України підприємства, уст анови, організації, інші юрид ичні особи (у тому числі інозе мні), громадяни, які здійсню ють підприємницьку діяльніс ть без створення юридичної о соби і в установленому поряд ку набули статусу суб'єкта пі дприємницької діяльності (далі - підприємства та орган ізації), мають право зверта тися до господарського суду згідно з встановленою підвід омчістю господарських справ за захистом своїх порушених або оспорюваних прав і охоро нюваних законом інтересів , а також для вжиття передбач ених цим Кодексом заходів, сп рямованих на запобігання пра вопорушенням.

Згідно з ч. 1 ст. 12 ГПК Укр аїни господарським судам під відомчі, зокрема, справи у спо рах, що виникають із земельни х відносин, в яких беруть учас ть суб'єкти господарської ді яльності, за винятком тих, що в іднесено до компетенції адмі ністративних судів.

Частиною 1, пунктом 1 ча стини 2 ст. 17 КАС України передб ачено, що юрисдикція адмініс тративних судів поширюється на правовідносини, що виника ють у зв'язку з здійсненням су б'єктом владних повноважень владних управлінських функц ій, а також у зв'язку з публічн им формуванням суб'єкта влад них повноважень шляхом вибор ів або референдуму. Юрисдикц ія адміністративних судів по ширюється на публічно-правов і спори, зокрема, спори фізичн их чи юридичних осіб із суб'єк том владних повноважень щодо оскарження його рішень (норм ативно-правових актів чи пра вових актів індивідуальної д ії), дій чи бездіяльності.

Відповідно до ч. 1 ст. 15 Ц ПК України суди розглядають у порядку цивільного судочин ства справи щодо захисту пор ушених, невизнаних або оспор юваних прав, свобод чи інтере сів, що виникають із цивільни х, житлових, земельних, сімейн их, трудових відносин; інших п равовідносин, крім випадків, коли розгляд таких справ про водиться за правилами іншого судочинства.

Земельні відносини п оділяються на публічні і при ватні. Відповідно, і спори в та ких відносинах можуть бути я к публічно-правовими (адміні стративними), так і приватно-п равовими (цивільними, господ арськими).

Дальницька сільська рада у даній справі виступає як суб'єкт цивільних правові дносин і має такий самий прав овий статус, що й інші учасник и цих відносин. Реалізуючи пр аво розпорядження земельною ділянкою, яка перебуває у її в ласності, рада згідно зі ст. 5 З К України має рівні права з гр омадянами та юридичними особ ами, з якими вона вступає у від носини щодо володіння, корис тування і розпорядження земл ею. Тобто, при здійсненні повн оважень власника землі відпо відач є рівноправним суб'єкт ом земельних відносин, дії як ого спрямовані на реалізацію права розпоряджатися землею . У даному випадку відсутня пі дпорядкованість одних учасн иків земельних правовідноси н іншим, яка має місце під час здійснення органом місцевог о самоврядування владних упр авлінських функцій.

Оскільки ОСОБА_4 б ула орендарем земельної діля нки як суб'єкт підприємницьк ої діяльності; ОСОБА_1 так ож є суб'єктом підприємницьк ої діяльності; Дальницька сі льська рада є юридичною особ ою, то за суб'єктним складом це й спір підсудний господарськ им судам. Крім того, на орендов аній земельній ділянці прово диться господарська діяльні сть - розведення та вирощуван ня риби, організація аматорс ького рибальства (культурно- риболовне господарство), тоб то ці правовідносини є госпо дарсько-правовими.

Таким чином, підстави для скасування рішення суду першої інстанції відсутні.

Керуючись ст. ст. 99, 103, 105 Г ПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Рішення господар ського суду Одеської області від 06.12.2010 р. у справі № 3/111-10-4601 залиш ити без змін, а апеляційну ска ргу без задоволення.

Постанова апеляційн ої інстанції набирає законно ї сили з дня її прийняття і мож е бути оскаржена в касаційно му порядку до Вищого господа рського суду України протяго м двадцяти днів з дня набранн я постанови законної сили.

Головуючий судд я Л.І. Бандура

Суддя Л.В. Поліщук

Суддя В.Б. Туренко

Повний текст п останови підписано 18.02.2011 р.

СудОдеський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення17.02.2011
Оприлюднено22.02.2011
Номер документу13868342
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —3/111-10-4601

Ухвала від 23.03.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Цвігун В. Л.

Постанова від 17.02.2011

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Бандура Л.І.

Ухвала від 27.01.2011

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Бандура Л.І.

Рішення від 06.12.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Д'яченко Т.Г.

Ухвала від 24.11.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Д'яченко Т.Г.

Ухвала від 15.11.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Д'яченко Т.Г.

Ухвала від 29.10.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Д'яченко Т.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні