Постанова
від 08.12.2010 по справі 2а-13528/10/0470
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 грудня 2010 р. Справа № 2а-13528/10/0470

Дніпропетровський о кружний адміністративний су д у складі:

головуючого судді Врони О. В.

при секретарі Манько К.А.

за участю:

представник позивача Палій Є.О.

розглянувши у відкритом у судовому засіданні у місті Дніпропетровську адміністр ативну справу за адміністрат ивним позовом Державної пода ткової інспекції у Жовтневом у районі м.Дніпропетровська до товариства з обмеженою ві дповідальністю "Факторингов а компанія "Крок", товариства з обмеженою відповідальністю "Мистецтво Придніпров"я ЛТД", товариства з обмеженою відпо відальністю "Атекс про стягн ення заборгованості, -

ВСТАНОВИВ:

До суду надійшов адмі ністративний позов Державно ї податкової інспекції у Жов тневому районі м. Дніпропетр овська до товариства з обмеж еною відповідальністю «Факт орингова компанія «Крок», то вариства з обмеженою відпові дальністю «Мистецтво Придні пров' я ЛТД», товариства з об меженою відповідальністю «А текс» про стягнення заборгов аності.

Представник позивача в суд овому засіданні позовні вимо ги підтримав повністю та про сив позов задовольнити у пов ному обсязі. В обґрунтування позовних вимог позивачем за значено, що товариством з обм еженою відповідальністю «Фа кторингова компанія «Крок» б ули порушені вимоги до п. 4.1.4 ст . 4 Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платн иків податків перед бюджетам и та державними цільовими фо ндами»№ 2181-III від 21.12.2000р., саме: не по дано звітність по податку на додану вартість за вересень 2009 року - лютий 20010р., внаслідок чого у нього утворилась забо ргованість у сумі 909,51 грн., яка є не сплаченою. Ненадходженн я до бюджету обов' язкових п латежів наносить суттєву шко ду інтересам держави в особі Державної податкової інспек ції у Жовтневому районі м. Дні пропетровська, тому податко ва заборгованість має бути с тягнута у судовому порядку т а, оскільки відповідачі 2 і 3 є з асновниками відповідача -1, ма ють відповідати за зобов' яз аннями відповідача-1 своїми м айном.

Відповідачі в судове засід ання не з' явились, про час, да ту та місце судового засідан ня повідомлялися належним чи ном відповідно до вимог ст. 35 К АС України. За даних обставин суд, керуючись положеннями с т. 128 КАС України, вважає за можл иве розглянути справу за від сутності відповідачів.

Розглянувши матеріали спр ави, заслухавши пояснення пр едставника позивача, суд вва жає, що адміністративний поз ов підлягає частковому задов оленню з наступних підстав.

Судом встановлено, матеріа лами справи підтверджено, що Товариство з обмеженою відп овідальністю „Факторингова компанія" Крок" (далі по текст у -ТОВ „Факторингова компані я „Крок") зареєстроване 12.08.2008р. т а знаходиться на обліку ДПІ у Жовтневому районі у м. Дніпро петровську як платник податк ів.

30.03.2010р. працівниками позивача було здійснено документальн у - невиїзну перевірку своєча сності подання податкової зв ітності ТОВ „Факторингова ко мпанія „Крок". В ході перевірк и було встановлено порушення п.п. „а" п.п. 4.1.4 п. 4.1 ст. 4 Закону Укра їни від 21.01.2000р. №2181-111 "Про порядок п огашення зобов'язань платник ів податків перед бюджетами та державними цільовими фонд ами", а саме: не надано звітніс ть по податку на додану варті сть у строки, визначені закон одавством (податкові деклара ція по податку на додану варт ість за вересень 2009р. - лютий 2010р .).

За наслідками перевірки Ін спекцією складено податкове повідомлення-рішення форми «Р» № 0051091502/0 від 30.03.2010р., яке розміще но на дошці податкових оголо шень, у зв'язку з відсутністю п ідприємства за юридичною адр есою, про що складено акт від 3 0.03.2010р. У зв'язку з існуванням пе реплати на особовому рахунку платника податків у сумі 110,49 г рн. сума недоїмки частково сп лачена (1020,00 грн. - 110,49 грн. = 909,51 грн.).

Станом на 19.07.1010р. сума заборго ваності з податку на додану в артість ТОВ «Факторингова ко мпанія «Крок» складає 909,51 грн .

У відповідності до пп.6.2.3 "а" п. 6.2 ст.6 Закону України №2181 та у зв 'язку зі несплатою до бюджету податкового борг позивачем виставлена перша податкова в имога №1/783 від 13.04.2010р. Представни ком ДПІ у Жовтневому районі б уло здійснено перевірку відп овідності юридичної адреси т овариства. В зв'язку з відсутн істю підприємства за юридичн ою адресою було складеною ак т перевірки підприємства щод о його фактичного місцезнахо дження. Керуючись пп.. 6.2.4 п. 6.2 ст. 6 Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платн иків податків перед бюджетам и та державними і цільовими ф ондами» податкову вимогу бу ло розміщено на дошці оголош ень про що складено акт про ро зміщення на дошці оголошень податкових вимог 13.04.2010р.

У відповідності до пп.6.2.3 "б" п. 6.2 ст.6 Закону України №2181 та у зв 'язку з несплатою до бюджету п одаткового боргу Інспекцією виставлена друга податкова вимога №2/1005 від 13.05.2010р. Представн иком ДПІ у Жовтневому районі було здійсненої перевірку в ідповідності юридичної адре си товариства. В зв'язку з відс утністю підприємства за юрид ичною адресою було складеною акт перевірки підприємства щодо його фактичного місцезн аходження. В зв'язку з тим, що п ідприємство не знаходиться з а місцем розташування, керую чись п.п. 6.2.4 п. 6.2 ст. 6 Закону Украї ни «Про порядок погашення зо бов'язань платників податків перед бюджетами та державни ми цільовими фондами» другу податкову вимогу було розмі щено на дошці оголошень про щ о складено акт про розміщенн я на дошці оголошень податко вих вимог 14.05.2010р.

Відповідно до п.2 ч.І ст.9 Зако ну України «Про систему опод аткування» від 25.06.1991р.. п.п.4.1.1, 4.1.4 ст .4 Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платн иків податків перед бюджетам и та державними цільовими фо ндами» від 21.12.2000р. платники пода тків і зборів (обов'язкових пл атежів) зобов'язані вести бух галтерський облік, складати звітність про фінансово-госп одарську діяльність і забезп ечувати її зберігання у терм іни, встановлені законами, по давати до державних податков их органів та інших державни х органів відповідно до зако нів декларації, бухгалтерськ у звітність та інші документ и і відомості, пов'язані з обчи сленням і сплатою податків і зборів (обов'язкових платежі в).

Також, згідно п.3 ч.І ст.9 Закон у України «Про систему опода ткування», платники податків і зборів (обов'язкових платеж ів) зобов'язані сплачувати на лежні суми податків і зборів (обов'язкових платежів) у вста новлені законами терміни.

Згідно пп. 7.8.1 н.7.8 ст.7 Закону Ук раїни «Про податок на додану вартість» №168/97 - ВР піл 03.04.1997 року , податковим періодом для спл ати податку на додану вартіс ть є один календарний місяць .

Відповідно до абз. „а" пп.4.1.4 п. 4.1 ст.4 Закону України «Про поря док погашення зобов'язань пл атників податків перед бюдже тами та державними цільовими фондами» № 2181-III від 21.12.2000 р. (далі - З акон України № 2181) податкові де кларації подаються за базови й податковий (звітний) період , що дорівнює календарному мі сяцю (у тому числі при сплаті м ісячних авансових внесків) - п ротягом 20 календарних днів, на ступних за останнім календар ним днем звітного (податково го) місяця.

Відповідно до пп.17.1.1 п. 17.1 ст.17 За кону України «Про порядок по гашення зобов'язань платникі в податків перед бюджетами т а державними цільовими фонда ми», за не подання податкової декларації у строки, визначе ні законодавством, платник п одатків зобов'язаний сплатит и штраф у розмірі десяти неоп одатковуваних мінімумів дох одів громадян за кожне таке н еподання або її затримку.

Відповідно до п. 4.9 «Порядку н аправлення органами державн ої податкової служби України податкових повідомлень плат никам податків» затверджено го Наказом Державної податко вої адміністрації України N 247 від 27.05.2003р. день розміщення так ого податкового повідомленн я на дошці податкових оголош ень (повідомлень), зафіксован ий в акті про причини неможли вості його вручення платнику податків, вважається днем йо го вручення.

У строк, встановлений пп.5.3.1 п .5.3 ст.5 Закону України № 2181 (протя гом 10 календарних днів від дня отримання податкового повід омлення-рішення), відповідач -1 не сплатив суму штрафних сан кцій, визначених рішенням по даткового органу, та не оскар жив ці рішення у встановлено му порядку.

Згідно пп. 5.4.1 п.5.4 ст. 5 Закону Ук раїни «Про порядок погашення зобов'язань платників подат ків перед бюджетами та держа вними цільовими фондами», уз годжена сума податкового зоб ов'язання, не сплачена платни ком податків у визначені зак оном строки, визнається сумо ю податкового боргу платника податків.

Таким чином, суми штрафних с анкцій, застосованих до това риства з обмеженою відповіда льністю «Факторингова компа нія «Крок» згідно зазначених податкових повідомлень - ріш ень, є узгодженими, і набули ст атусу податкового боргу плат ника податків.

Відповідно до пункту «а» пп . 6.2.3 пункту 6.2 ст. 6 закону України № 2181, перша податкова вимога на дсилається платнику податкі в контролюючим органом не ра ніше першого робочого дня пі сля закінчення граничного ст року сплати узгодженої суми податкового зобов'язання. Пе рша податкова вимога містить повідомлення про факт узгод ження податкового зобов'язан ня та виникнення права подат кової застави на активи плат ника податків, обов'язок пога сити суму податкового боргу та можливі наслідки непогаше ння його у строк.

Друга податкова вимога, у ві дповідності до пункту "б" пп. 6.2. 3 пункту 6.2 ст. 6 Закону України № 2181, направляється платнику по датків не раніше тридцятого календарного дня від дня нап равлення (вручення) йому перш ої податкової вимоги, у разі н епогашення платником податк ів суми податкового боргу у в становлені строки. Друга под аткова вимога додатково до в ідомостей, викладених у перш ій податковій вимозі, може мі стити повідомлення про дату та час проведення опису акти вів платника податків, що пер ебувають у податковій застав і, а також про дату та час пров едення публічних торгів з їх продажу.

У зв'язку з цим, на підставі с т.6 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платн иків податків перед бюджетам и та державними цільовими фо ндами" № 2181 від 21.12.2000р. та п.49 Порядк у направлення органами держа вної податкової служби подат кових вимог платникам податк ів, затвердженого Наказом ДП А України від 03.07.2001р. № 226, першу та другу податкові вимоги Това риства з обмеженою відповіда льністю «Факторингова компа нія «Крок» в той же день розмі щено на дошці податкових ого лошень.

Проте податковий борг відп овідачем-1 сплачений не був. На явність боргу підтверджуєть ся матеріалами справи.

Згідно пункту 1 1 ст. 10 Закону У країни "Про державну податко ву службу України", державні п одаткові інспекції в районах , містах без районного поділу , районах у містах, міжрайонні та об'єднанні державні подат кові інспекції подають до су дів позови до підприємств, ус танов, організацій та громад ян про стягнення заборговано сті перед бюджетом і державн ими цільовими фондами за рах унок їх майна.

У відповідності до пп. 3.1.1 п. 3.1 с т. Закону України № 2181, активи п латника податків можуть бути примусово стягнені в рахуно к погашення його податкового боргу виключно за рішенням с уду, що відповідно до п. 1.6 ст. 1 ць ого ж Закону, є зверненням на а ктиви платника податків в ра хунок погашення податкового боргу.

У відповідності до пп. 7.2.1 п. 7.2 с т. 7 Закону України № 2181, джерела ми погашення податкового бор гу платника податків за ріше нням органу стягнення є будь -які активи.

Відповідно до ч. 1 ст. 79 Господ арського кодексу України (№ 436 -IV від 16.01.2003р.) господарськими тов ариствами визнаються підпри ємства або інші суб'єкти госп одарювання, створені юридичн ими особами та/або громадяна ми шляхом об'єднання їх майна і участі в підприємницькій д іяльності товариства з метою одержання прибутку. У випадк ах, передбачених цим Кодексо м, господарське товариство м оже діяти у складі одного уча сника.

Статтею 80 Господарського к одексу України визначено, що до господарських товариств належать: акціонерні товарис тва, товариства з обмеженою в ідповідальністю, товариства з додатковою відповідальніс тю, повні товариства, команди тні товариства.

Частиною 3 вищезазначеної с татті встановлено, що товари ством з обмеженою відповідал ьністю є господарське товари ство, що має статутний фонд, по ділений на частки, розмір яки х визначається установчими д окументами, і несе відповіда льність за своїми зобов'язан нями тільки своїм майном. Уча сники товариства, які повніс тю сплатили свої вклади, несу ть ризик збитків, пов'язаних з діяльністю товариства, у меж ах своїх вкладів.

Зазначена норма кореспонд ується з ч. 3 ст. 50 Закону Україн и «Про господарські товарист ва» N 1576-XII, 19.09.1991, а саме: учасники то вариства несуть відповідаль ність в межах їх вкладів.

Відповідач-2 товариство з об меженою відповідальністю «М истецтво Придніпров' я ЛТД» та Відповідач-3 товариство з о бмеженою відповідальністю « Атекс», відповідно до Витягу з Єдиного державного реєстр у юридичних осіб та фізичних осіб та статуту товариства з обмеженою відповідальністю «Факторингова компанія «Кро к» є засновниками товариства з обмеженою відповідальніст ю «Факторингова компанія «Кр ок», розмір їх внесків до стат утного фонду товариства стан овить відповідно 36000,00грн. та 24000,0 0 грн.

Таким чином, товариство з об меженою відповідальністю «М истецтво Придніпров' я ЛТД» та товариство з обмеженою ві дповідальністю «Атекс» несу ть ризик збитків, пов' язани х з діяльністю товариства з о бмеженою відповідальністю « Факторингова компанія «Крок » у межах свого вкладу.

Тобто відповідно до положе нь Цивільного, Господарськог о кодексів та Закону України "Про господарські товариств а" товариством з обмеженою ві дповідальністю визнається т овариство, що має статутний (с кладений) капітал, розділени й на частки, розмір яких визна чається установчими докумен тами. Товариство є власником : майна, переданого йому учас никами товариства у власніст ь як вклад до статутного (скла деного) капіталу; продукції, виробленої товариством у рез ультаті господарської діяль ності; одержаних доходів; інш ого майна, набутого на підста вах, що не заборонені законом .

Відповідач-2 та Відповідач-3 , як засновники товариства з о бмеженою відповідальністю « Факторингова компанія «Крок », не є власниками майна цього товариства, а лише реалізуют ь свої корпоративні права в у правлінні товариством у поря дку, визначеному статутом то вариства. Власником майна т овариства є саме товариство.

За даних обставин суд прихо дить до висновку, що позовні в имоги підлягають задоволенн ю частково, а саме в частині зв ернення стягнення на активи боржника товариства з обмеже ною відповідальністю «Факто рингова компанія «Крок» пода ткового боргу зі сплати пода тку на додану вартість у сумі 909 грн. 51 коп.

Крім того, відповідно до ч. 4 с т. 94 Кодексу адміністративног о судочинства України передб ачено, що у справах, в яких поз ивачем є суб' єкт владних по вноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, су дові витрати з відповідача н е стягуються.

Керуючись ст.ст. 158 - 163 Кодек су адміністративного судочи нства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний поз ов Державної податкової інсп екції у Жовтневому районі м. Д ніпропетровська до товарист ва з обмеженою відповідальні стю «Факторингова компанія « Крок», товариства з обмежено ю відповідальністю «Мистецт во Придніпров' я ЛТД» та тов ариства з обмеженою відповід альністю «Атекс» про звернен ня стягнення на активи - задов ольнити частково.

Звернути стягнення на акти ви товариства з обмеженою ві дповідальністю «Факторинго ва компанія «Крок» (код ЄДРПО У 36095579) податковий борг у сумі 909,5 1 грн. на користь державного бю джету (р/р 31117029700005, код платежу 14010100, одержувач: УДКУ у Жовтневому районі, код ЄДРПОУ 24246786, банк од ержувача: ГУДКУ у Дніпропетр овській області, МФО 805012).

В задоволенні решти позовн их вимог - відмовити.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ків подання апеляційної скар ги, якщо вони не були подані у встановлені строки. У разі по дання апеляційної скарги пос танова, якщо її не скасовано, н абирає законної сили після з акінчення апеляційного розг ляду справи.

Постанова може бути оскарж ена в апеляційному порядку д о Дніпропетровського апеляц ійного адміністративного су ду через суд першої інстанці ї шляхом подачі апеляційної скарги відповідно до ст. 186 Укр аїни.

Якщо постанову проголошен о у відсутності особи, яка бер е участь у справі, то строк под ання апеляційної скарги обчи слюється з дня отримання нею копії постанови.

Текст постанови в повном у обсязі складено 13.12.2010 року.

Суддя

О.В. Врона

СудДніпропетровський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення08.12.2010
Оприлюднено03.03.2011
Номер документу13949352
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-13528/10/0470

Постанова від 26.02.2011

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Врона Олена Віталіївна

Ухвала від 04.11.2010

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Врона Олена Віталіївна

Постанова від 08.12.2010

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Врона Олена Віталіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні