Рішення
від 20.12.2010 по справі 33/287-10
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

33/287-10

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

  

06.12.10р.

Справа № 33/287-10

За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю !Організація сприяння порятунку на воді", м. Дніпропетровськ

до Приватного підприємства "Райс", м. Дніпродзержинськ,

про визнання права власності.

Суддя Рудовська І.А.

ПРЕДСТАВНИКИ:

від позивача: Шкляров А.М., довіреність від 02.02.2010 року  

від відповідача: Овсяникова Є.Д., довіреність від 15.01.2010 року

СУТЬ СПОРУ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Організація сприяння порятунку на воді" звернулось до господарського суду Дніпропетровської області з позовом до Приватного підприємства "Райс" про визнання права власності та спонукання вчинити певні дії.

Свої позовні вимоги позивач обґрунтовує  тим, що між позивачем та відповідачем 13.07.2010 було укладено договір купівлі –продажу нерухомого майна, а саме будівель рятувальної станції, що знаходяться за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Набережна Перемоги, 11 А. Сторонами було погоджено усі істотні умови договору, що свідчить про досягнення сторонами згоди щодо предмету договору.

Однак відповідач, заперечуючи право власності позивача на відповідне нерухоме майно від нотаріального посвідчення договору відмовився, чим порушив прийняті на себе зобов'язання. Відтак позивач просить визнати за ним право власності на приміщення рятувальної станції, побутові приміщення рятувальної станції, складське приміщення рятувальної станції, підсобне приміщення рятувальної станції, підсобне приміщення рятувальної станції та підсобне приміщення рятувальної станції. У подальшому позивачем  25.11.2010 р. було подано заяву про уточнення позовних вимог, відповідно до якої позивач просить визнати за ним право власності на приміщення рятувальної станції, а саме літ. А-1 –будівля роздягальні для рятівників, загальною площею 96,8 кв.м., літ. Б-1 - будівля роздягальні для рятівників, загальною площею 97,3 кв.м., літ. В-1 –складська будівля, загальною площею 21,4 кв.м., літ Д-1 –складська будівля, загальною площею 21,1 кв.м., літ. Г-1 –будівля рятувальної станції, загальною площею 25,5 кв.м, споруди №1-7, І, розташовані за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Набережна Перемоги, 11 А, без додаткових актів введення в експлуатацію, спонукати Відповідача  –Приватне підприємство "Райс" укласти договір купівлі-продажу  майна, на умовах, обумовлених договором купівлі-продажу  від 13.07.2010р. укладеного між позивачем та відповідачем.

У судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримав в повному обсязі та просив їх задовольнити.

Відповідач проти задоволення позивних вимог, а саме визнання прав власності не заперечує та зазначає, що у разі надання відповідних доказів щодо права власності позивача на нерухоме майно, що є предметом договору купівлі –продажу нерухомого майна, така вимога підлягає задоволенню. Стосовно спонукання відповідача укласти договір купівлі –продажу нерухомого майна відповідач надав відзив та у судовому засіданні зазначив, що купівля –продаж нерухомого майна є угода, за якою одна сторона зобов'язується передати, а інша прийняти нерухоме майно у власність та певну грошову суму. При цьому для укладення угоди купівлі –продажу повинні бути оформлені документи у відповідності з діючим законодавством України, що підтверджують право власності на нерухоме майно, у зв'язку з їх відсутністю на момент, визначений сторонами у договорі відповідачем не порушено прав та інтересів позивача.  

Розглянувши матеріали справи, заслухавши представників сторін, суд, -

ВСТАНОВИВ:

У листопаді 2010 року позивач - товариство з обмеженою відповідальністю "Організація порятунку на воді"  звернувся до господарського суду Дніпропетровської області звернулось до господарського суду Дніпропетровської області з позовною заявою з позовом до приватного підприємства "Райс", про визнання права власності та спонукання вчинити певні дії.

Свої позовні вимоги позивач обґрунтовує  тим, що між позивачем та відповідачем 13.07.2010 було укладено договір купівлі –продажу нерухомого майна, а саме будівель рятувальної станції, що знаходяться за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Набережна Перемоги, 11 А та були самочинно збудовані позивачем –Товариством з обмеженою відповідальністю "Організація сприяння порятунку на воді". Сторонами було погоджено усі істотні умови договору, зокрема такі як предмет договору, ціна, порядок розрахунків та інші. Передання об'єкта продавцем покупцю здійснюється протягом трьох днів з дати підписання та нотаріального посвідчення цього договору та посвідчується актом прийому- передачі нерухомого майна . За актом приймання передачі від 13.07.2010 р. ТОВ "Райс" передало , а ТОВ "Організація сприяння порятунку на воді" прийняла грошові кошти в розмірі 60 000 грн. в рахунок оплати за придбання нерухомого майна , у відповідності до договору купівлі - продажу нерухомого майна від 13.07.2010 р. , який підписаний сторонами з обох сторін.   Відповідно до п. 4.1. договору сторони прийняли на себе зобов'язання 17.08.2010 року з'явитись до нотаріальної контори для нотаріального посвідчення договору купівлі –продажу  нерухомого майна. Для належного виконання умов договору позивач надав відповідачу пакет документів стосовно права власності на майно, що є предметом договору купівлі –продажу, укладеного сторонами. Відповідач у супереч прийнятим на себе зобов'язанням повідомив позивача про те, що він не збирається виконувати умови договору купівлі –продажу від 13.07.2010 року.  

Таким чином, відповідач не виконав п. 4.1 договору і не прибув до нотаріуса для нотаріального укладання та посвідчення основного договору купівлі-продажу нерухомого майна.

Відповідно до ст.15 ЦК України, кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його невизнання. Стаття 16 ЦК України передбачає, що кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути, зокрема - визнання права.

Згідно ст. 316 Цивільного кодексу України, правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю  волею, незалежно від волі інших осіб.

Відповідно до ст.392 ЦК України власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

    Доказів  оспорення Відповідачем права власності Позивача на зазначене у позові нерухоме майно, суду не надано, але господарські  суди   на   загальних   підставах вирішують  усі  спори  між суб'єктами господарської діяльності,  а також спори, пов'язані з: захистом права власності,  в тому числі з  визнанням  цього права. Господарським судам  підвідомчі  також  справи  про  визнання фактів, що мають для суб'єктів господарювання юридичне значення ( п. 3 рекомендацій Президії ВГСУ 27.06.2007  N 04-5/120 „Про деякі питання підвідомчості і підсудності справ господарським судам” із змінами ).

Із матеріалів справи вбачається, що відповідно до розпорядження Дніпропетровської міської ради №479-р від 05.07.2010 року будівлям та спорудам що є предметом спору було присвоєно адресу –вул. Набережна Перемоги, 11-А.

До матеріалів справи, долучено копію технічного паспорту на будівлі та споруди, що розташовані за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Набережна Перемоги, 11-А, підготовлений Комунальним підприємством "Дніпропетровське міжміське бюро технічної інвентаризації" Дніпропетровської міської ради станом на 18.11.2010 р. Відповідно до зазначеного технічного паспорту, нерухоме майно має наступні характеристики: літ. А-1 –будівля роздягальні для рятівників, загальною площею 96,8 кв.м., літ. Б-1 - будівля роздягальні для рятівників, загальною площею 97,3 кв.м., літ. В-1 –складська будівля, загальною площею 21,4 кв.м., літ Д-1 –складська будівля, загальною площею 21,1 кв.м., літ. Г-1 –будівля рятувальної станції, загальною площею 25,5 кв.м., споруди №1-7, І.

У 2010 році Бюро "Стройтехекспертиза", а саме Сєріковим Андрієм Анатолійовичем (державна ліцензія серія АВ № 459214, строк дії з 25.03.2009 р. по 25.03.2012 року) проведено технічний огляд приміщень розташованих за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Набережна Перемоги, 11-А, про що складено відповідних звіт. Так, відповідно до звіту про проведення технічного огляду будівель та споруд розташованих за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Набережна Перемоги, 11-А на відповідність державним стандартам, будівельним нормам та правилам, нормативним актам з пожежної безпеки санітарному законодавству України, зазначено, що побудовані будівлі та споруди відповідають державним стандартам будівельним нормам і правилам, нормативним актам з пожежної безпеки санітарному законодавству. Конструкції будівель мають необхідний запас міцностних характеристик, які забезпечують жорсткість і просторову стійкість з достатніми запасами по здатності, що несе. Відповідно до звіту встановлено, що на момент обстеження всі конструкції знаходиться в справному стані, що забезпечує нормальне функціонування будівель за призначенням. Планувальні рішення відповідають вимогам ДБН В.2.2-15-2005 "будинки та споруди. Житлові будинки. Основні положення". Реалізовані на будівлях конструкції та архітектурно-планувальні рішення відповідають вимогам діючих нормативних документів СНиП 2.02.01-83, СНиП 11-22-81, СНиП 2.03-01-84, СНиП 3.03.01-87, ДБН В.1.1-5-2000, ДБН В.2.2-15-2005, СНиП 2.04.05-91.

Відповідно до ст.316 ЦК України правом власності є право особи на майно, яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

Стаття 321 ЦК України передбачає, що право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні. Особа може бути позбавлена права власності або обмежена у його здійсненні лише у випадках і в порядку, встановлених законом.

Згідно ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Нормами ч. 1-3 статті 376 ЦК передбачено, що житловий будинок, будівля, споруда, інше нерухоме майно вважаються самочинним будівництвом, якщо вони збудовані або будуються на земельній ділянці, що не була відведена для цієї мети, або без належного дозволу чи належно затвердженого проекту, або з істотними порушеннями будівельних норм і правил. Особа, яка здійснила або здійснює самочинне будівництво нерухомого майна, не набуває права власності на нього. Право власності на самочинно збудоване нерухоме майно може бути за рішенням суду визнане за особою, яка здійснила самочинне будівництво на земельній ділянці, що не була їй відведена для цієї мети, за умови надання земельної ділянки у встановленому порядку особі під уже збудоване нерухоме майно.

Враховуючи викладене, суд вважає, що заявлена вимога позивача визнання права власності підлягає задоволенню, а позовна вимога щодо спонукання відповідача укласти договір купівлі –продажу підлягає залишенню без задоволення.

         Відповідно до ст. 49 ГПК України покладає судові витрати по справі на Позивача,  оскільки суд не вбачає винних дій відповідачів у виникненні  спору.

На підставі викладеного, керуючись ст. 49, 82-85 ГПК України, господарський суд, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити частково.

Визнати за Товариством з обмеженою відповідальністю "Організація сприяння порятунку на воді" (49000, м. Дніпропетровськ, вул. Леніна, 20 кв. 40, код ЄДРПОУ 36726728) право власності на приміщення рятувальної станції, а саме літ. А-1 –будівля роздягальні для рятівників, загальною площею 96,8 кв.м., літ. Б-1 - будівля роздягальні для рятівників, загальною площею 97,3 кв.м., літ. В-1 –складська будівля, загальною площею 21,4 кв.м., літ Д-1 –складська будівля, загальною площею 21,1 кв.м., літ. Г-1 –будівля рятувальної станції, загальною площею 25,5 кв.м, споруди №1-7, І, розташовані за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Набережна Перемоги, 11 А, без додаткових актів введення в експлуатацію.

В решті позову –відмовити.

Рішення господарського суду Дніпропетровської області набирає законної сили після закінчення десятиденного терміну з дня підписання рішення.

Суддя                                                                                                                   І.А.Рудовська

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення20.12.2010
Оприлюднено10.03.2011
Номер документу13968521
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —33/287-10

Ухвала від 08.04.2011

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Могилєвкін Ю.О.

Ухвала від 25.01.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Савченко А.А.

Ухвала від 27.12.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Савченко А.А.

Рішення від 20.12.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Рудовська Інна Анатоліївна с

Рішення від 15.02.2011

Господарське

Господарський суд Харківської області

Савченко А.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні