Рішення
від 01.03.2011 по справі 21/23-11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

21/23-11

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

  

24.02.11р.

Справа № 21/23-11

За позовом  Відкритого акціонерного товариства "Енергопостачальна компанія "Дніпрообленерго", м. Дніпропетровськ в особі "Дніпропетровських міських електричних мереж", м. Дніпропетровськ  

до  Товариства з обмеженою відповідальністю "Спартак-8", м. Дніпропетровськ  

про стягнення 3565,95 грн. за спожиту електричну енергію

            

Суддя  Назаренко Н.Г.

Представники:

  від позивача - Козятинський І.П., дов. № 254 від 07.05.10р.;

 від відповідача - не з'явився.   

СУТЬ СПОРУ:

Відкрите акціонерне товариство "Енергопостачальна компанія "Дніпрообленерго" в особі структурної одиниці "Дніпропетровські міські електричні мережі" (далі - позивач) звернулося до господарського суду з позовною заявою, в якій просить стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Спартак-8" (далі - відповідач) заборгованість за спожиту електроенергію за період з травня по червень 2008р. у розмірі 3 565,95 грн.

Позовні вимоги обґрунтовує тим, що відповідачем порушено умови договору № 224  про постачання електричної енергії ВАТ "Дніпрообленерго" для споживачів Дніпропетровської області від 05.04.2002р. щодо оплати за споживання активної електричної енергії.

Відповідач в судові засідання призначені для розгляду справи не з'явився, витребував судом документи не надав, про дату, час та місце проведення судових засідань повідомлений належним чином за його місцезнаходженням згідно матеріалів справи, в тому числі підтверджено довідкою з Головного управління статистики у Дніпропетровській області станом на 01.02.11р. /а.с. 32/.

Згідно з Інформаційним листом Вищого господарського суду України від 13.08.2008р. № 01-8/482 «Про деякі питання застосування норм Господарського процесуального кодексу України, порушені у доповідних записках про роботу господарських судів у першому півріччі 2008 року»відповідно до пункту 3.5.11 Інструкції з діловодства в господарських судах України, затвердженою наказом Вищого господарського суду України від 10.12.2002р. № 75 (з подальшими змінами), перший, належним чином підписаний, примірник процесуального документа (ухвали, рішення, постанови) залишається у справі; на звороті у лівому нижньому куті цього примірника проставляється відповідний штамп суду з відміткою про відправку документа, що містить: вихідний реєстраційний номер, загальну кількість відправлених примірників документа, дату відправки,  підпис працівника, яким вона здійснена.

Дана відмітка, за умови, що її оформлено відповідно до наведених вимог названої Інструкції, є підтвердженням належного надсилання копій процесуального документа сторонам та іншим учасникам судового процесу.

За таких обставин, господарський суд вважає, що відповідач не скористався своїм правом на участь представника у судовому засіданні.

Статтею 22 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що сторони зобов'язані добросовісно користуватися належними  їм процесуальними  правами,  виявляти взаємну повагу до прав і охоронюваних законом інтересів другої сторони, вживати заходів  до всебічного, повного  та  об'єктивного  дослідження  всіх  обставин справи.

При цьому, суд вважає достатніми матеріали справи для слухання справи у відповідно до ст. 75 Господарського процесуального кодексу України за наявними в ній матеріалами.

Розгляд справи відкладався з 20.01.11р. до 08.02.11р., з 08.02.11 до 24.02.11р.

Клопотання про здійснення технічної фіксації судового процесу представником сторони не заявлялось.

В судовому засіданні 24.02.11р. оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, оцінивши докази у їх сукупності, господарський суд, -

встановив:

05 квітня 2002 року між Відкритим акціонерним товариством "Енергопостачальна компанія "Дніпрообленерго" в особі Дніпропетровських міських електричних мереж (далі - Енергопостачальник, Позивач) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Спартак-8" (далі - Споживач, Відповідач) було укладено договір № 224 про постачання електричної енергії ВАТ "Дніпрообленерго" для споживачів Дніпропетровської області (далі - Договір), відповідно до п.1.1 предметом договору є постачання і передача електроенергії Енергопостачальником та оплата спожитої електроенергії Споживачем.

Відповідно до п.11.4. Договору, договір укладається на строк до 31.12.2002р. і набирає чинності з дня його підписання та вважається продовжений, якщо за місяць до закінчення строку не буде заявлено однією із сторін про відмову від цього договору або його перегляд.

Обсяги постачання електроенергії та її вартість визначається відповідно до додатку 1, за тарифами на електроенергію, які визначаються у порядку, затвердженому НКРЕ України (п.2.1. Договору).

Відповідно до п.2.2 Договору, постачання електричної енергії здійснюється в межах 20 кВА (кВт) заявленої Споживачем потужності, у тому числі за ступенем напруги 0,4кВ 20 кВА (кВт).

Відповідно до п.3.1. Договору, для визначення обсягів фактично спожитої електроенергії Споживач зобов'язаний змінити показання розрахункових приладів обліку та подати їх значення Енергопостачальнику за встановленою формою (додаток 5). Графік зняття показань лічильників та порядок їх подання Енергопостачальнику визначені в додатку 11.

Споживач зобов'язаний вносити плату за споживання активної електричної енергії у вигляді передоплати виключно коштами. Оплата за активну електроенергію здійснюється до уповноваженого банку на розподільчий рахунок Енергопостачальника (п. 4.1 договору).

Згідно п. 4.2 договору, споживач вносить передплату за активну електричну енергію в такому порядку:

-          до першої, другої та третьої щотижневої середи розрахункового місяця оплачує за кожний тиждень 30%  і з третьої до четвертої середи 10% вартості на розрахунковий місяць обсягу споживання електроенергії.

-          остаточний розрахунок здійснюється за фактично спожиту електроенергію у розрахунковому  місяці у термін до 7 числа місяця наступного за розрахунковим.

 Відповідно до п. 7.1.1 договору споживач зобов'язаний сплачувати за фактично спожиту електричну енергію, а також вносити всі інші платежі за розрахунковий період згідно з обумовленою ціною (тарифом) у термін, визначений умовами договору.

Відповідно до п.6.11 Правил користування електричною енергією остаточний розрахунок споживача за електричну енергію, спожиту протягом розрахункового періоду, здійснюється на підставі виставленого постачальником електричної енергії рахунка відповідно до даних про фактичне споживання електричної енергії, визначеного за показами розрахункових засобів обліку, які фіксуються у терміни, передбачені договором, та/або розрахунковим шляхом у випадках, передбачених цими Правилами.

Позивач посилається на те, що свої обов'язки за договором виконує сумлінно і в повному обсязі, але не зважаючи на це, внаслідок невиконання умов договору за відповідачем існує заборгованість у сумі 3 565,95 грн. за спожиту електричну енергію, яка не оплачена, що і є причиною спору.

Внаслідок невиконання умов договору в частині оплати за спожиту електроенергію за відповідачем виникла заборгованість за спожиту електричну енергію за період з  з травня по червень 2008р. у розмірі 3 565,95 грн., яка відповідно до виставлених рахунків /а.с. 20-21/ не оплачена.

Отже, станом на дату розгляду справи за Відповідачем налічується заборгованість на загальну суму 3 565,95 грн. за активну електроенергетику.

Споживач доказів оплати спірної суми заборгованості у встановлені Договором строки та на час розгляду даного спору не надав, обставин, зазначених позивачем не спростував.

Статтею 629 Цивільного кодексу України передбачено, що договір є обов'язковим для виконання сторонами. Відповідно до ст. 193 Господарського кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання  належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору.  

Згідно ст. 275 Господарського кодексу України, за договором енергопостачання енергопостачальне підприємство (енергопостачальник) відпускає електричну енергію, пару, гарячу і перегріту воду (далі - енергію) споживачеві (абоненту), який зобов'язаний оплатити прийняту енергію та дотримуватися передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного обладнання, що ним використовується.

До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених господарським кодексом України.  

Згідно зі ст.ст. 525, 526 Цивільного кодексу України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог Цивільного кодексу України, інших актів цивільного законодавства. Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором  або законом.

Умовами п. 1 ст. 530 ЦК України визначено, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Відповідно до ч. 1 ст. 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи (ч. 1 ст. 34 Господарського процесуального кодексу України).

Вивчивши матеріали справи суд встановив, що внаслідок порушення відповідачем умов Договору та додаткових угод до нього в частині своєчасної та повної оплати спожитої активної електроенергії за спірний період визначений вище, яка відповідає фактичним обставинам справи та підтверджена належними доказами, тому визнається господарським судом обґрунтованою і підлягає задоволенню.

Відповідно до ст. 49 ГПК України судові витрати підлягають стягненню з відповідача на користь позивача.

Керуючись ст.ст.525, 526, 530, 629 Цивільного кодексу України, ст.ст. 193, 275 Господарського кодексу України, ст.ст. 1, 33, 34, 49, 75, 82-85, 87, 116-118 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд –

                                                           ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Спартак-8" (49070, м. Дніпропетровськ, вулиця Чкалова, буд. 38, код ЄДРПОУ 23079339) на користь Відкритого акціонерного товариства "Енергопостачальна компанія "Дніпрообленерго" в особі "Дніпропетровських міських електричних мереж" (49070, м. Дніпропетровськ, вул. Ленінградська, 40, код ЄДРПОУ 00130777) за спожиту активну електроенергію у сумі                 3 565,95 грн. (три тисячі п'ятсот шістдесят п'ять грн. 95 коп.) на п/р 260393021240 в ОПЕРВ філії Дніпропетровського обласного управління ВАТ “Ощадбанк”, МФО 305482; витрати по оплаті державного мита у сумі 102,00 грн. (сто дві грн. 00 коп.) та витрати по оплаті інформаційно-технічного забезпечення судового процесу у сумі 236,00 грн. (двісті тридцять шість грн. 00 коп.) на п/р 26008050202488 в КБ „Приватбанк”, МФО 3305299), про що видати наказ.

Наказ видати після набрання судовим рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Суддя

 Н.Г. Назаренко

Дата підписання рішення, оформленого відповідно до вимог ст. 84 ГПК України, - 28.02.2011р.

   

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення01.03.2011
Оприлюднено09.03.2011
Номер документу13970796
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —21/23-11

Ухвала від 07.05.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Назаренко Наталія Григорівна

Рішення від 01.03.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Назаренко Наталія Григорівна

Ухвала від 08.02.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Назаренко Наталія Григорівна

Ухвала від 20.01.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Назаренко Наталія Григорівна

Ухвала від 31.12.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Назаренко Наталія Григорівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні