Постанова
від 01.03.2011 по справі 2а-9583/10/0870
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АД МІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 березня 2011 року Справа № 2а-9583/10/08 70

Запорізький окружний ад міністративний суд у складі головуючого - судді Артоуз О.О.,при секретарі судового за сідання Вітковській С.О.

розглянув у відкритому суд овому засіданні адміністрат ивну справу

за позовною заявою: Товарис тва з обмеженою відповідальн істю «АВС-Плюс»

до: Регіона льного управління департаме нту контролю за

виробн ицтвом та обігом спирту, алко гольних напоїв і тютюнових

виробі в державної податкової адмін істрації в Запорізькій облас ті

про: визнанн я протиправним та скасувати рішення і розпорядження

ВСТАНОВИВ:

23 листопада 2010 року Товарист во з обмеженою відповідальні стю «АВС-Плюс» звернулось до Запорізького окружного адмі ністративного суду із позовн ою заявою до Регіонального у правління департаменту конт ролю за виробництвом та обіг ом спирту, алкогольних напої в і тютюнових виробів держав ної податкової адміністраці ї в Запорізькій області про в изнання протиправним та скас ування рішення про застосува ння фінансових санкцій № 080675/0832 від 27.10.2010 та розпорядження про а нулювання ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогол ьними напоями № 127/ІV від 27.10.2010.

Ухвалою суду від 26.11.2010 відкри то провадження в адміністрат ивній справі та призначений судовий розгляд на 13.12.2010. Ухвал ою суду від 13.12.2010 провадження по справі було зупинено. 29.12.2010 ухв алою суду був продовжений ст рок зупинення провадження у адміністративній справі до 2 5.01.2011. Ухвалою суду від 25.01.2011 прова дження по справі було поновл ено. За клопотанням позивача провадження по справі було з упинено до 01.03.2011. Ухвалою суду в ід 01.03.2011 провадження по справі б уло поновлено.

В позовній заяві зазначено , що рішення від 27.10.2010 № 080675/0832-31 про з астосування до ТОВ «АВС-Плюс » фінансових санкцій в розмі рі 6 800 грн. та розпорядження ві д 27.10.2010 № 127 про анулювання ліценз ії на право роздрібної торгі влі алкогольними напоями бул и прийняті без повідомлення позивача.

Відповідно до заперечень, Р егіональне управління депар таменту контролю за виробниц твом та обігом спирту, алкого льних напоїв і тютюнових вир обів державної податкової ад міністрації в Запорізькій об ласті позовні вимоги не визн ає. В запереченнях зазначено , що під час перевірки закусоч ної, розташованої за адресою вул. Перспективна, 6, м. Запоріж жя, яка належить ТОВ «АВС-Плюс » встановлено, що продавцем з акусочної ОСОБА_1 продано одну пляшку слабоалкогольно го напою «Бренді кола» особі , яка не досягла 18 років, про що складено протокол від 23.09.2010 № 26010 5 про адміністративне правоп орушення за ч. 2 ст. 156 КУпАП. Факт продажу алкогольних напоїв неповнолітній особі підтвер джується протоколом про адм іністративне правопорушенн я, поясненнями покупця, прода вця, свідків. За вказане поруш ення до ТОВ «АВС-Плюс» рішенн ям від 27.10.2010 № 080675/0832-31 були застосов ані фінансові санкцій у розм ірі 6 800 грн. Просить в задоволе нні позовних вимог відмовити .

Відповідно до вимог ч. 6 ст. 12, с т. 41 КАС України, у зв' язку з н еявкою в судове засідання вс іх осіб, які беруть участь у сп раві, фіксування судового за сідання за допомогою звукоз аписувального технічного з асобу не здійснювалось.

Дослідивши матеріали спра ви, з' ясувавши обставини сп рави та перевіривши їх доказ ами, суд приходить до наступн ого висновку.

04.10.2010 до Регіонального управл іння департаменту контролю з а виробництвом та обігом спи рту, алкогольних напоїв і тют юнових виробів державної под аткової адміністрації в Запо різькій області від Заводськ ого РВ ЗМУ ГУМВС України в Зап орізькій області надійшли ма теріали перевірки закусочн ої розташованої за адресою: в ул. Перспективна, 6, м. Запоріжж я, яка належить ТОВ «АВС-Плюс» (ідентифікаційний код 32040285). На підставі матеріалів перевір ки встановлено, що 23.09.2010 продавц ем даної закусочної ОСОБА_1 продану одну пляшку слабоа лкогольного напою «Бренді ко ла» особі, яка не досягла 18 рок ів ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Відповідно до матеріалів с прави протоколом № 260105 від 23.09.2010 ОСОБА_1 було притягнуто до а дміністративної відповідал ьності за порушення ч. 2 ст. 156 КУ пАП.

Відповідно до положень ст. 1 5-3 Закону України « Про держав не регулювання виробництва і обігу спирту етилового конь ячного і плодового, алкоголь них напоїв та тютюнових виро бів» від 19.12.1995 № 481 забороняється продаж пива (крім безалкогол ьного), алкогольних, слабоалк огольних напоїв, вин столови х та тютюнових виробів особа м, які не досягли 18 років.

Згідно ст. 17 Закону України « Про державне регулювання ви робництва і обігу спирту ети лового коньячного і плодовог о, алкогольних напоїв та тютю нових виробів» за порушення норм цього Закону щодо вироб ництва і торгівлі спиртом ет иловим, коньячним і плодовим , спиртом етиловим ректифіко ваним виноградним, спиртом е тиловим ректифікованим плод овим, спиртом-сирцем виногра дним, спиртом-сирцем плодови м, алкогольними напоями та тю тюновими виробами посадові о соби і громадяни притягаютьс я до відповідальності згідно з чинним законодавством.

До суб'єктів господарюванн я застосовуються фінансові с анкції у вигляді штрафів у ра зі порушення вимог статті 153 ц ього Закону - 6800 грн.

Рішення про стягнення штра фів, передбачених частиною д ругою цієї статті, приймають ся органами державної податк ової служби та/або органом, як ий видав ліцензію на право ви робництва і торгівлі спиртом етиловим, коньячним і плодов им, спиртом етиловим ректифі кованим виноградним, спиртом етиловим ректифікованим пло довим, спиртом-сирцем виногр адним, спиртом-сирцем плодов им, алкогольними напоями і тю тюновими виробами, та іншими органами виконавчої влади у межах їх компетенції, визнач еної законами України.

Відповідно до Постанови Ка бінету Міністрів України від 02.06.2003 № 790 Про затвердження Поряд ку застосування фінансових с анкцій, передбачених статтею 17 Закону України «Про державн е регулювання виробництва і обігу спирту етилового, конь ячного і плодового, алкоголь них напоїв та тютюнових виро бів» підставою для прийняття рішення про застосування фі нансових санкцій є: акт перев ірки додержання суб'єктом пі дприємницької діяльності вс тановлених законодавством в имог, обов'язкових для викона ння під час здійснення оптов ої і роздрібної торгівлі алк огольними напоями та/або тют юновими виробами, складений органом, що видав ліцензію, у я кому зазначається зміст пору шення і конкретні порушені н орми законодавства; результа ти проведення органом, який в идав ліцензію, іншими органа ми виконавчої влади в межах ї х компетенції перевірок суб' єкта підприємницької діяльн ості, пов'язаної з виробництв ом та обігом спирту, алкоголь них напоїв та тютюнових виро бів; матеріали правоохоронни х, податкових та інших органі в виконавчої влади щодо недо тримання суб'єктами підприєм ницької діяльності вимог зак онодавчих та інших нормативн о-правових актів про виробни цтво та обіг спирту, алкоголь них напоїв та тютюнових виро бів.

Пункт 6 Постанови Кабінету М іністрів України від 02.06.2003 № 790 пе редбачає, що порядок і строки розгляду матеріалів, які є пі дставою для застосування фін ансових санкцій, та прийнятт я рішення щодо їх застосуван ня встановлюються зазначени ми органами відповідно до їх компетенції.

Вказана Постанова також пе редбачає, що питання про заст осування фінансових санкцій може розглядатися за участю представника суб'єкта підпр иємницької діяльності на йог о вимогу або на вимогу органу , що прийняв рішення про засто сування санкцій.

Стаття 15 Закону України « Пр о державне регулювання вироб ництва і обігу спирту етилов ого коньячного і плодового, а лкогольних напоїв та тютюнов их виробів» встановлює, що лі цензія на роздрібну анулюєт ься шляхом прийняття органом , який видав ліцензію, відпові дного письмового розпорядже ння на підставі порушення ви мог ст. 153 цього Закону щодо про дажу алкогольних напоїв, тют юнових виробів особам, які не досягли 18 років або у не визна чених для цього місцях.

Ліцензія анулюється та вва жається недійсною з моменту одержання суб'єктом господар ювання письмового розпорядж ення про її анулювання.

Згідно матеріалів справи р озпорядженням № 127/ІV від 27.10.2010 бу ло анулювано ліцензію ТОВ «А ВС-Плюс» серія № АГ329033 на роздр ібну торгівлю алкогольних на поїв особам.

Враховуючи вищевикладене суд вважає, що позовні вимоги не підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст. 41, 161, 162, 163, 167 КАС України, суд,

ПОСТАНОВИВ:

У задоволенні адміністрат ивного позову Товариства з о бмеженою відповідальністю « АВС-Плюс» до Регіонального у правління департаменту конт ролю за виробництвом та обіг ом спирту, алкогольних напої в і тютюнових виробів держав ної податкової адміністраці ї в Запорізькій області про в изнання протиправним та скас ування рішення і розпоряджен ня - відмовити.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання апеляційної скарг и, якщо вона не була подана у в становлені строки. У разі под ання апеляційної скарги судо ве рішення, якщо його не скас овано, набирає законної сили після повернення апеляційн ої скарги, відмови у відкритт і апеляційного провадження а бо набрання законної сили рі шенням за наслідками апеляці йного провадження.

Постанова може бути оскарж ена в апеляційному порядку д о Дніпропетровського апеляц ійного адміністративного су ду через Запорізький окружни й адміністративний суд шляхо м подачі в 10-денний строк з дня її проголошення, а в разі скла дення постанови у повному об сязі відповідно до статті 160 К АС України, або прийняття пос танови у письмовому провадже нні - з дня отримання копії пос танови, апеляційної скарги, з подачею її копії відповідно до кількості осіб, які беруть участь у справі.

Якщо суб'єкта владних повно важень у випадках та порядку , передбачених частиною четв ертою статті 167 КАС України, бу ло повідомлено про можливіс ть отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, т о десятиденний строк на апел яційне оскарження постанов и суду обчислюється з наступ ного дня після закінчення п'я тиденного строку з моменту о тримання суб'єктом владних п овноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Копія апеляційної скарги о дночасно надсилається особо ю, яка її подає, до суду апеляц ійної інстанції.

Постанова складена у повно му обсязі у строк, визначений ч. 3 ст. 160 КАС України.

Суддя /підпис/ О.О. Артоуз

Дата ухвалення рішення01.03.2011
Оприлюднено15.03.2011
Номер документу14100003
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-9583/10/0870

Постанова від 01.03.2011

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Артоуз Олеся Олександрівна

Ухвала від 01.03.2011

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Артоуз Олеся Олександрівна

Ухвала від 25.01.2011

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Артоуз Олеся Олександрівна

Ухвала від 25.01.2011

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Артоуз Олеся Олександрівна

Ухвала від 29.12.2010

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Артоуз Олеся Олександрівна

Ухвала від 13.12.2010

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Артоуз Олеся Олександрівна

Ухвала від 26.11.2010

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Артоуз Олеся Олександрівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні