Постанова
від 03.03.2011 по справі 15/189/10
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

15/189/10

              

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД


П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ  УКРАЇНИ

"03" березня 2011 р. Справа № 15/189/10

Одеський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого Бойко Л.І.,    

суддів Величко Т. А., Журавльова О. О.,(згідно розпорядження голови суду № 134 від 16.02.2011р.),

при секретарі судового засідання Павлюк О. М.

за участю представників сторін

від Колективного підприємства “Веселинівський Агрошляхбуд” – Коваль М. Г.;

від Приватного підприємства “Вікторія” –Коваль М. Г.;

від відповідача –Дубровний М. О.;

від відповідача –Луста В. В.(директор);

від 3-тіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача:

від Березанської міжгосподарської пересувної механізованої шляхо-будівноїа колони –не з'явився;

від ТОВ “Дорстройагро-1” –не з'явився;

розглянувши апеляційну скаргу Обласного міжколгоспного проектно-шляхово-будівельного об'єднання “Миколаївоблагрошляхбуд”

на рішення  господарського суду Миколаївської області від 28.12.2010р.

у справі № 15/189/10

за позовом: Приватного підприємства “Вікторія”, Колективного підприємства “Веселинівський Агрошляхбуд”

до Обласного міжколгоспного проектно-шляхово-будівельного об'єднання “Миколаївоблагрошляхбуд”

за участю третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача: 1) Березанська міжгосподарська пересувна механізована шляхо-будівна колона, 2) Товариство з обмеженою відповідальністю  “Дорстройагро-1”

про визнання недійсними рішень загальних зборів та визнання недійсною нової редакції статуту

ВСТАНОВИВ:

Позивач ПП “Вікторія” (Миколаївська обл., Врадіївський р-н, смт. Врадіївка, вул. Перемоги, 65, код ЄДРПОУ 20892748) та КП “Веселинівський Агрошляхбуд” (Миколаївська обл., Веселинський р-н, смт. Веселинове, вул. Київська, 21, код ЄДРПОУ 03585372) звернулись до господарського суду Миколаївської області до Обласного міжколгоспного проектно-шляхово-будівельного об'єднання “Миколаївоблагрошляхбуд”, треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача: Березанська міжгосподарська пересувна механізована шляхо-будівна колона, Товариство з обмеженою відповідальністю “Дорстройагро-1” про визнання недійсними рішень загальних зборів конференції засновників (учасників) Обласного міжколгоспного проектно-шляхово-будівельного об'єднання “Миколаївоблагрошляхбуд”, які оформлені протоколом № 12/05 позачергової конференції від 12.05.2005р. та визнання недійсним нової редакції статуту Обласного міжколгоспного проектно-шляхово-будівельного об'єднання “Миколаївоблагрошляхбуд”, затверджену рішенням конференції № 12/05 від 12.05.2010р. та зареєстровану виконкомом Миколаївської міської ради від 19.07.2010р.

Рішенням господарського суду Миколаївської області від 28.12.2010р. у справі № 15/189/10 позов задоволено. Визнано недійсним рішення Загальних зборів конференції засновників Обласного міжколгоспного проектно-шляхово-будівельного об'єднання “Миколаївоблагрошляхбуд”, оформлені протоколом № 15/05 від 12.05.2010р. Визнано недійсним Статут Обласного міжколгоспного проектно-шляхово-будівельного  об'єднання  “Миколаївоблагрошляхбуд” в  редакції, затвердженої рішенням загальних зборів конференції засновників Обласного міжколгоспного проектно –шляхово - будівельного об'єднання “Миколаївоблагрошляхбуд”, які оформлені протоколом № 12/05 від 12.05.2010р.

Стягнуто з Обласного міжколгоспного проектно-шляхово-будівельного об'єднання “Миколаївоблагрошляхбуд” на користь ПП “Вікторія” та КП “Веселинівський Агрошляхбуд” кожному держмито в сумі по 42, 50 грн. та по 118 грн. на ІТЗ судового процесу.

Не погоджуючись з прийнятим рішенням відповідач звернувся з апеляційною скаргою, в якій просить його скасувати, в позові відмовити, посилаючись на порушення судом норм матеріального та процесуального права, а саме на те, що позивачі не є засновниками Обласного міжколгоспного проектно-шляхово-будівельного об'єднання “Миколаївоблагрошляхбуд”, жодних доказів правонаступництва будь якого з  перелічених у Статуті 1999р. учасників позивачі не надали, тому загальні збори були законні, реєстрація змін до Статуту проведена правомірно, а судом неповно з'ясовані обставини, що мають значення для справи.

Позивачі вважають рішення суду обґрунтованим та просять залишити його без змін, а апеляційну скаргу без задоволення.

Треті особи не скористались своїм правом прийняти участь у розгляді апеляційної скарги.

Заслухавши сторони, дослідивши та проаналізувавши матеріали справи, судова колегія вважає, що апеляційна скарга задоволенню не підлягає з наступних підстав.

Предметом розгляду справи є правомірність рішення загальних зборів конференції засновників Обласного міжколгоспного проектно-шляхово-будівельного об'єднання “Миколаївоблагрошляхбуд”, оформлені протоколом № 12/05 позачергової конференції від 12.05.2010р. та визнання недійсною нову редакцію Статуту, затверджену цім рішенням.

Як встановлено судом на цих зборах був присутній лише один учасник об'єднання - Березанська міжгосподарська пересувна механізована шляхо-будівна колона, що, як вказано в протоколі, складає 100% учасників.

Згідно з протоколом конференцією прийняті рішення про  залишення у складі засновників Об'єднання наступної організації: Березанська міжгосподарська пересувна механізована шляхо-будівельна колона; виключення із складу засновників організацій, зокрема,

Веселинівської міжгосподарської пересувної механізованої шляхо-будівельної колони (рішення від 11.02.1997);

Врадієвської міжгосподарської пересувної механізованої шляхо-будівельної колони (рішення від 08.02.1997р.);

Приватного підприємства «Вікторія»(рішення господарського суду Миколаївської області від 02.04.2009р. про визнання статуту Об'єднання „Миколаївоблагрошляхбуд” в редакції від 15.09.2006р. недійсним);

Колективного підприємства «Веселинівський Агрошляхбуд»(рішення господарського суду Миколаївської області від 02.04.2009р. про визнання статуту Об'єднання „Миколаївоблагрошляхбуд” в редакції від 15.09.2006р. недійсним);

Включення до складу засновників Об'єднання нового учасника - Товариство з обмеженою відповідальністю «ДОРСГРОЙАГРО-1»;

Затвердження нової редакції статуту Об'єднання.

Протокол № 12/05 від 12.05.2010р. став підставою для внесення змін до Єдиного державного реєстру та державної реєстрації нової редакції статуту Об'єднання.

Позовні вимоги обгрунтовані тим, що ТОВ «Вікторія»та КП «Веселинівський Агрошляхбуд», як засновники Обласного міжколгоспного проектно-шляхо-будівельного об'єднання «Миколаївоблагрошляхбуд»були позбавлені можливості взяти участь у конференції, так як не були взагалі повідомлені, що є порушення ст. 122 ГК України; рішень про вихід зі складу Об'єднання вони не приймали; заяви про вихід не надавали.

Щодо включення до складу засновників Об'єднання ТОВ «ДОРСГРОЙАГРО-1», то на 12.05.2010р. це товариство не існувало, так як воно було зареєстровано тільки 24.06.2010р., про що свідчить свідоцтво про державну реєстрацію цього товариства.

Суд першої інстанції з доводами позивачів погодився та зазначив:

При вирішенні даного спору господарський суд виходить з того, що у відповідності до рішень господарського суду Миколаївської області від 02.04.2009р. у справі № 1/660/08 та від 08.02.2010р. у справі № 1/246/09 діючою редакцією Статуту відповідно є редакція від 07.02.1999р., що не заперечується сторонами у цій справі.

У розділі 5 Статуту об'єднання (в редакції від 07.02.1999р.) вищим органом правління зазначено конференцією учасників, виконавчими органами –Рада об'єднання, та голова Ради.

Відповідно до абз. 2 п. 5. 1 Статуту, конференція може скликатися позачергово по ініціативі Ради об'єднання, ревізійної комісії або не менш  як 2/3 членів об'єднання.

Пунктом 5.3 Статуту ( в редакції від 07. 02.1999  року) встановлено, що конференція визначається правомочною, якщо в ній приймають участь 2/3 учасників об'єднання.

Голосувавшими учасниками об'єднання відповідно до п. 1.6 Статуту (в редакції 1999р.) є 18 учасників, у тому числі Веселинівська міжгосподарська пересувна механізована шляхо-будівельна колона (МПМШК) та Врадієвська міжгосподарська пересувна механізована шляхо-будівельна колона (МПМШК).

Відповідно до положень п. 5.3 об'єднана конференція (загальні збори) є правомочною, якщо в ній приймає участь не менше 12 її учасників, а на зборах 12.05.2010р. був присутній один учасник.

Крім того в матеріалах справи відсутні докази того, що відповідачем дотримані при скликанні позачергової конференції вимоги, передбачені абзацом 2 п. 5.1 Статуту, відповідно до якого: «Вищим органом управління Об'єднання є конференція його членів. На конференцію членів Об'єднання обираються делегати, вибрані Радами трудових колективів по 3-4 делегата від кожного члена Об'єднання. Конференція скликається один раз на рік. Конференція може скликатися позачергово за ініціативою Ради Об'єднання, ревізійної комісії, або не менше як 2/3 членів Об'єднання.

Відповідно до ч.ч. 1, 3 ст. 92 ЦК України, юридична особа набуває цивільних прав та обов'язків і здійснює їх через свої органи, які діють відповідно до установчих документів та закону. Орган або особа, яка відповідно до установчих документів юридичної особи чи закону виступає від її імені, зобов'язана діяти в інтересах юридичної особи, добросовісно і розумно та не перевищувати своїх повноважень.

Відповідно до ст. 97, ч.ч. 1-2 ст. 98 ЦК України, управління товариством здійснюють його органи. Органами управління товариством є загальні збори його учасників і виконавчий орган, якщо інше не встановлено законом. Загальні збори учасників товариства мають право приймати рішення з усіх питань діяльності товариства, у тому числі і з тих, що передані загальними зборами до компетенції виконавчого органу. Рішення загальних зборів приймаються простою більшістю від числа присутніх учасників, якщо інше не встановлено установчими документами або законом. Рішення про внесення змін до статуту товариства, відчуження майна товариства на суму, що становить п'ятдесят і більше відсотків майна товариства, та про ліквідацію товариства приймаються більшістю не менш як у ѕ голосів, якщо інше не встановлено законом.

Відповідач, як в суді першої інстанції так і в засіданні апеляційної інстанції наполягав на тому, що позивачі не є засновниками Об'єднання, тому не можуть бути позивачами у справі.

Суд правильно дійшов висновку про необґрунтованість цих тверджень відповідача, оскільки доводи останнього спростовуються наступним.

ПП «Вікторія»та КП «Веселинівський Агрошляхбуд»зазначені в Статуті Об'єднання (в редакції 1999р.) як Врадієвська міжгосподарська пересувна механізована шляхо-будівельна колона та Веселинівська міжгосподарська пересувна механізована шляхо-будівельна колона, відповідно.

Веселинівська міжгосподарська пересувна шляхо-будівельна колона (код 03585372) створена у 1962році та включена до ЄДРПОУ 06.04.1994р. 25.09.1997р. в ЄДРПОУ було внесено запис про зміну назви на Веселинівське колективне підприємство «Агрошляхбуд»(без зміни коду ЄДРПОУ) яке існує у ЄДРПОУ до теперішнього часу.

Це підтверджується листом головного управління статистики у Миколаївській області №1915/04/3-11 від 13.12.2010р., Протоколом №1 зборів трудового колективу засновників Веселинівської МПМШК від 28.08.1997р. про створення Веселинівького КП «Агрошляхбуд», довідки від 08.12.2010р. за вих. №18 Веселинівського КП «Агрошляхбуд», та розпорядження №453-р від 19.09.97р. Веселинівської райдержадміністрації про перереєстрацію Веселинівського шляхово-будівельного підприємства.

В статуті Веселинівського КП «Агрошляхбуд» в п.2.1 зазначено, що засновником є колектив Веселинівського МПМШК, в п. 7.1 зазначено, що майно КП «Агрошляхбуд»складається з майна колективу бувшого МПМШК.

Врадіївська міжгосподарська пересувна механізована шляхо - будівельна колона створена у 1962році, 28.04.1994р. згідно протоколу №1 від 06.03.1994р. перереєстровано у Врадіївське підприємство «Агродорстрой»(копія статуту від 28.04.1994р. додається) яке 14.03.1995р. включене до ЄДРПОУ.

23.04.1997р. зміна назви на Колективне аграрне шляхо-будівельне підприємство «Агродорстрой»(код ЄДРПОУ та юридична адреса не змінювались).

27.11.2000р. змінилась назва на колективне підприємство «Врадіївський Агрошляхбуд»(код ЄДРПОУ та юридична адреса не змінювались)

28.03.2003р. перереєстровано у приватне підприємство «Вікторія», яке існує у ЄДРПОУ до теперішнього часу.

Це підтверджується: листом №1916/04/3-11 від 13.12.2010р. головного управління статистики у Миколаївській області, статутом від 28.04.] 994р., рішенням №1 від 10.03.2003р., протоколом від 24.03.2003р., статутом від 26.03.2003р.

В статуті ПП «Вікторія»затвердженого 10.03.2003р. в п.4.1 чітко зазначено, що майно підприємства складається з майна переданого приватному підприємству як правонаступнику Врадієвського аграрно-шляхово-будівельного підприємства Агрошляхбуд. Тобто відбулось перетворення даної юридичної особи в розумінні ст. 108 Цивільного Кодексу України.

Веселинська МПМШБК та Врадіївська МПМШБК ніколи не ліквідовувались, код ЄДРПОУ при зміні назв та організаційно-правових форм не змінювався.

Таким чином в ході судового розгляду  найшли підтвердження доводи позивачів про порушення оскаржуваним рішенням загальних зборів та положеннями нової редакції Статуту об'єднання їхніх прав, в т.ч. знайшло підтвердження і те, що позивачі не були повідомлені належним чином про час і місце проведення конференції.

Доводи позивача, що вказана в протоколі дата 12.05.2010 року є помилковою правильно не прийняті судом до уваги, так як ця дата вказана не тільки в протоколі, але і в Статуті, а виходячи з того, що ТОВ «ДОРСГРОЙАГРО-1»зареєстровано в червні 2010 року суд також правильно дійшов висновку про незаконність включення останнього до складу учасників Обласного міжколгоспного проектно-шляхово-будівельного об'єднання “Миколаївоблагрошляхбуд”.

Вирішуючи правомірність позовних вимог стосовно визнання недійсними положень нової редакції Статуту, суд правильно виходив з того, що статут є локальним нормативним актом і відповідно до роз'яснень Президії Вищого арбітражного суду України від 26.01.2000р. N 02-5/35 „Про деякі питання практики вирішення спорів” господарські суди розглядають на загальних підставах справи у спорах про визнання недійсними актів, прийнятих (виданих) іншими, крім державних, органами, у тому числі актів органів господарських товариств, громадських організацій тощо, які відповідно до закону чи установчих документів мають обов'язковий характер.

З огляду на об'єктивно встановлені вище обставини, з урахуванням ст. 119 ч. 3 ГК України та те, що прийняті 12.05.2010р. рішення були прийняті неповноважним органом, суд першої інстанції правильно дійшов висновку про обґрунтованість позовних вимог.

Враховуючи вищевказане, судова колегія вважає рішення суду таким, що ґрунтуються на всебічному, повному, об'єктивному з'ясуванні всіх обставин, що мають значення для справи та оцінки доводів, тому підстави для задоволення апеляційної скарги відсутні.

Керуючись ст.ст. 101, 103-105ГПК України, суд

постановив :

Рішення господарського суду Миколаївської області від 28.12.2010р. у справі № 15/189/10 залишити без змін, апеляційну скаргу без задоволення.

Постанова в порядку ст. 105 ГПК України набирає законної сили з дня її прийняття.

Постанова апеляційної інстанції може бути оскаржена у касаційному порядку до Вищого господарського суду України.

Головуючий суддя                                                                          Л.І. Бойко

Судді :                                                                                              Т. А. Величко

                                                                                                   О. О. Журавльов

Постанова підписана 09.03.2011 року.

СудОдеський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення03.03.2011
Оприлюднено14.03.2011
Номер документу14104383
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —15/189/10

Ухвала від 21.06.2010

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Горохов І.С.

Ухвала від 03.06.2010

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Горохов І.С.

Ухвала від 21.06.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Чернов Є.В.

Постанова від 03.03.2011

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Бойко Л.І.

Ухвала від 17.02.2011

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Бойко Л.І.

Ухвала від 11.01.2011

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Бойко Л.І.

Рішення від 28.12.2010

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Ржепецький В.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні