Рішення
від 21.02.2008 по справі 3/50
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

3/50

 

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  міста КИЄВА01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б     тел.230-31-34

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

№  3/50

21.02.08

За позовом    Комунального підприємства «Київжитлоспецексплуатація»

До                       Товариства з обмеженою відповідальністю «Панакс ЛТД»

Про                         виселення

Суддя Сівакова В.В.

Представники:

Від позивача            Соколова Р.І. –по дов. № 155/11-77 від 12.09.2006

Від відповідача          Калюжна Я.О. –по дов. № б/н від 11.02.2008

У засіданні брали участь

СУТЬ СПОРУ :

На розгляд Господарського суду міста Києва передані вимоги  Комунального підприємства «Київжитлоспецексплуатація»про виселення Товариства з обмеженою відповідальністю «Панакс ЛТД»з нежитлового приміщення загальною площею 66 кв. м., що знаходиться в будинку № 35-Б по вул. Воровського в м. Києві, в зв'язку з зайняттям приміщення без законних підстав без договору оренди, повернувши вказане приміщення позивачу.

Відповідач письмовий відзив на позов не надав, представник відповідача в усних поясненнях заперечує проти задоволення позовних вимог та вважає, що Товариство з обмеженою відповідальністю «Панакс Л.Т.Д.»займає спірне приміщення на підставі договору купівлі-продажу та спірне приміщення є власністю Товариства з обмеженою відповідальністю «Панакс Л.Т.Д.».

Відповідно до ст. 75 Господарського процесуального кодексу України справа розглядається за наявними в ній матеріалами.

           

           Розглянувши матеріали справи та вислухавши пояснення представників позивача і відповідача, Господарський суд міста Києва,

ВСТАНОВИВ:

Відповідно до ст. 60 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» територіальним громадам сіл, селищ, міст, районів у містах належить право комунальної власності на рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, землю, природні ресурси, підприємства, установи та організації, в тому числі банки, страхові товариства, а також пенсійні фонди, частку в майні підприємств, житловий фонд, нежитлові приміщення, заклади культури, освіти, спорту, охорони здоров'я, науки, соціального обслуговування та інше майно і майнові права, рухомі та нерухомі об'єкти, визначені відповідно до закону як об'єкти права комунальної власності, а також кошти, отримані від їх відчуження.

Рішенням Київської міської ради від 16.03.2006 № 222/3313 «Про внесення змін до рішення Київради від 29.11.2002 № 151/1585 та до рішення Київради  від 27.12.2001 № 208/1642 з питань формування комунальної власності міста Києва»додаток 1 до рішення Київради від 27.12.2001 № 208/1642 «Про формування комунальної власності територіальних громад районів міста Києва»доповнено позицією 373, згідно якої нежилий будинок № 35 літера Б на вул. Воровського віднесений до комунальної власності міста Києва.

Розпорядженням Київської міської державної адміністрації № 1334 від 08.09.2006 «Про закріплення та передачу майна комунальної власності територіальної громади міста Києва»закріплено на праві господарського відання за Комунальним підприємством «Київжитлоспецексплуатація»нежилі приміщення та будинки, що належать до комунальної власності територіальної громади міста Києва згідно з додатком.

Додаток до зазначеного розпорядження містить перелік нежилих будинків (приміщень), які закріпляються (передаються) за КП «Київжитлоспецексплуатація», зокрема будинок № 35 літера Б по вул. Воровського.

06.11.2006 представниками КП «Київжитлоспецексплуатація»та ТОВ «Панас ЛТД»складено акт, згідно якого встановлено, що в будинку (приміщені) загальною площею 66 кв. м., яке знаходиться на балансі КП КЖСЕ  фактично знаходиться та займається виробничою чи іншою діяльністю ТОВ «Панакс ЛТД». Приміщення використовується за відсутності рішення Київради та договору оренди.

Таким чином, матеріалами справи доведено, що відповідач безпідставно займає спірне нежитлове приміщення, чим заважає позивачу здійснювати господарську діяльність в зазначеному приміщенні .              

Відповідно до ст. 2 Закону України «Про оренду державного та комунального майна»орендою є засноване на договорі строкове платне користування майном, необхідним орендареві для здійснення підприємницької та іншої діяльності.

Згідно п. 1 ст. 133 Господарського кодексу України основу правового режиму майна суб'єктів господарювання, на якій базується їх господарська діяльність, становлять право власності та інші речові права - право господарського відання, право оперативного управління. Господарська діяльність може здійснюватися також на основі інших речових прав (права володіння, права користування тощо), передбачених Цивільним кодексом України.

Відповідно до п. 1 ст. 136 Господарського кодексу України право господарського відання є речовим правом суб'єкта підприємництва, який володіє, користується і розпоряджається майном, закріпленим за ним власником (уповноваженим ним органом), з обмеженням правомочності розпорядження щодо окремих видів майна за згодою власника у випадках, передбачених цим Кодексом та іншими законами.

Згідно п. 3 ст. 136 Господарського кодексу України щодо захисту права господарського відання застосовуються положення закону, встановлені для захисту права власності.

Відповідно до ст. 387  Цивільного кодексу України власник має право витребувати своє майно від особи, яка незаконно, без відповідної правової підстави заволоділа ним.

Відповідно до ст. 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Щодо тверджень відповідача про те, що він є власником спірних приміщень, суд зазначає,

Як вбачається з матеріалів поданих відповідачем між Регіональним відділенням Фонду державного майна України по місту Києву (продавець) та Товариством з обмеженою відповідальністю «Панакс Л.Т.Д»укладений договір купівлі продажу цілісного майнового комплексу шляхом викупу . Відповідно до п. 1.1 вказаного договору продавець зобов»язується передати у власність покупця державне майно цілісного майнового комплексу відділу готових лікарських форм ДКПГ аптеки № 129, який знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Воровського буд, 35, а покупець зобов»язується прийняти майно і сплатити за нього ціну, відповідно до умов, що визначені в договорі. Майно, підприємства включає в себе всі його активи і пасиви, інвентар, обладнання, устаткування та все інше майно, згідно з протоколом інвентаризації.

Як вбачається з протоколу інвентаризації він не містить в собі відомостей щодо передачі у власність відповідачу у даній справі приміщення загальною площею 66 кв. м., що знаходиться в будинку № 35-Б по вул. Воровського в м. Києві не є майном Товариства з обмеженою відповідальністю «Панакс Л.Т.Д».

Акту приймання, передачі у власність Товариства з обмеженою відповідальністю «Панакс Л.Т.Д»за названим вище договором спірного приміщення, відповідачем не надано.

За вимогами частини першої статті 182 Цивільного кодексу України та пункту 1 частини першої статті 4 Закону України „Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень” право власності на нерухоме майно, його виникнення, перехід і припинення підлягає державній реєстрації.

Пунктом 5 Прикінцевих положень Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень»встановлено, що до створення єдиної системи органів реєстрації прав, а також до формування Державного реєстру прав у складі державного земельного кадастру реєстрація об'єктів нерухомості проводиться комунальними підприємствами бюро технічної інвентаризації.

Доказів реєстрації права власності на спірне приміщення відповідачем не подано.

Оскільки, докази щодо підтвердження права власності або права користування спірними приміщеннями відповідачем не надані, то вимоги позивача щодо виселення відповідача з нежитлового приміщення, що знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Воровського, 35 літера Б,  загальною площею  66 кв. м. обґрунтовані та підлягають задоволенню.

Витрати по сплаті державного мита та витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу, відповідно до ст. 49 ГПК України, підлягають стягненню з відповідача на користь позивача.

Враховуючи наведене та керуючись  ст. ст. 49, 82-85 ГПК України, суд

                                                В И Р І Ш И В:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Виселити Товариство з обмеженою відповідальністю «Панакс ЛТД»(м. Київ, вул. Павлівська, 29, код 20582599) з нежитлового приміщення загальною площею 66 кв. м., що розташовано за адресою м. Київ, вул. Воровського, 35 літера Б повернувши зазначене приміщення Комунальному підприємству «Київжитлоспецексплуатація»(м. Київ, вул. Володимирська, 51-А, код 03366500).

3. Стягнути з Товариство з обмеженою відповідальністю «Панакс ЛТД»(м. Київ, вул. Павлівська, 29, код 20582599) на користь Комунального підприємства «Київжитлоспецексплуатація»(м. Київ, вул. Володимирська, 51-А, код 03366500) 85 (вісімдесят п'ять) грн. витрат по сплаті держмита та 118 (сто вісімнадцять) грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Суддя                                              В.В.Сівакова

Рішення підписано 22.02.2008

Дата ухвалення рішення21.02.2008
Оприлюднено12.03.2008
Номер документу1417255
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —3/50

Ухвала від 05.05.2010

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Гончарук Олег Валентинович

Ухвала від 25.05.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Мамченко Ю. А.

Ухвала від 27.05.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Турецький І.М.

Ухвала від 20.08.2010

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Репех В.М.

Ухвала від 20.08.2010

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Репех В.М.

Ухвала від 30.10.2012

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Мамченко Ю. А.

Ухвала від 21.04.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Мамченко Ю. А.

Судовий наказ від 15.06.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Турецький І.М.

Ухвала від 09.03.2011

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Демидюк О.О.

Ухвала від 16.07.2013

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Андрійчук О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні