Рішення
від 09.03.2011 по справі 2-491/11
ЧЕРВОНОЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 2-491/11

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

02 березня 2011 року Червонозав одський районний суд м. Харко ва у складі:

головуючо го судді - Журавель В.А.

при секрет арі - Бєлєнчук С.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Харко ві цивільну справу за позово м Відкритого акціонерного то вариства «Інвестиційно-фіна нсовий консалтинг»до ОСОБ А_1, Національної акціонерн ої страхової компанії «Орант а»в особі Харківської обласн ої дирекції НАСК «Оранта» пр о відшкодування майнової шко ди, завданої в результаті дор ожньо-транспортної пригоди, суд -

В С Т А Н О В И В :

Позивач звернувся до суду із позовом про відшкоду вання майнової шкоди, посила ючись на те, що 30.08.2008 року в м. Хар кові сталася дорожньо-трансп ортна пригода за участю авто мобіля ДЕУ, державний реєстр аційний номер НОМЕР_1, під керуванням водія ОСОБА_2, автомобіля Хюндай, державни й реєстрацій номер НОМЕР_2 , власником якого є ОСОБА_3 , під її же керуванням та авто мобіля Мазда, державний р еєстрацій номер НОМЕР_3, п ід керуванням водія ОСОБА_1 . Згідно з довідкою УДАІ УМВ С України в Харківській обла сті від 23.04.2008 року дорожньо-тран спортна пригода сталася внас лідок порушення Правил дорож нього руху України з боку обо х водіїв. Відповідно до Поста нови Київського районного су ду м. Харкова від 05.09.2008 року по сп раві № 3-18784/08/02 особою, винною в скоєні адміністративного правопорушення, передбачено го ст. 124 КУпАП “Порушення воді ями правил дорожнього руху, щ о спричинило пошкодження тра нспортних засобів, вантажів, шляхів, шляхових споруд чи ін шого майна”, є водій автомобі лю Мазда, державний реєст рацій номер НОМЕР_3 - ОС ОБА_1 Автомобіль Хюндай, дер жавний реєстрацій номер НО МЕР_2, що отримав пошкодженн я в наслідок вищевказаної ДТ П, знаходиться під страховим захистом ЗАТ СК «ВУСО»згідн о Договору добровільного стр ахування наземного транспор ту № 018488-02-21-01 від 06.05.2008 року. В зв' яз ку з настанням страхового ви падку - шкода внаслідок ДТП - страховою компанією на під ставі страхового акту № 6723-02 ві д 03.10.2008 року було виплачено стра хове відшкодування в розмірі 5375,00 грн. На виконання умо в Полісу обов' язкового стра хування цивільно-правової ві дповідальності власників на земних транспортних засобів ВА/6978154, НАСК «Оранта»повинна с платити страхове відшкодува ння в розмірі 5375,00-510,00 = 4865,00 грн., а О СОБА_1 франшизу в розмірі 510,00 грн. Згідно з Договором відст уплення права вимоги від 23.12.2009 р . ВАТ «Інвестиційно-фінансов ий консалтинг»набуло належн е ЗАТ СК «ВУСО»право вимоги, я ке виникло у останнього на ви щевказаних підставах. Однак, не зважаючи на свій обов' яз ок відшкодувати позивачу зап одіяну матеріальну шкоду, ві дповідачі не реагують на зак онні вимоги позивача. Тому по зивач просив стягнути на йог о користь з ОСОБА_1 матері альну шкоду в розмірі 510 грн., з Національної акціонерної с трахової компанії «Оранта»в особі Харківської обласної дирекції суму завданої матер іальної шкоди в розмірі 4865,00 гр н. та витрати на оплату судово го збору та інформаційно-тех нічне забезпечення розгляду справи.

В судовому засіданн і представник позивача Клю с О.О. повністю підтримала з аявлені позовні вимоги, нада ла судові аналогічні пояснен ня.

Відповідач ОСОБА_1 у судове засідання не з»яви вся з невідомих суду причин, п ро день та час слухання справ и повідомлений належним чино м, про причини неявки до судов ого засідання суд не повідом ив.

Представник відповідача - Харківської обласної дире кції НСК «Оранта» у судове за сідання не з»явився з невідо мих суду причин, про день та ча с слухання справи повідомлен ий належним чином, про причин и неявки до судового засідан ня суд не повідомив. Зі згоди п редставника позивача суд ухв алює рішення при заочному ро згляді справи, що відповідає положенням ст. 224 ЦПК України.

Суд, вислухавши пояс нення представника позивачк а, перевіривши матеріали спр ави, вважає позов таким, що під лягає задоволенню, виходячи з наступного.

Як встановлено в судо вому засіданні 30.08.2008 р. в м. Харко ві сталася дорожньо-транспор тна пригода за участю автомо біля ДЕУ, державний реєстрац ійний номер НОМЕР_1, під ке руванням водія ОСОБА_2, ав томобіля Хюндай, державний р еєстрацій номер НОМЕР_2, в ласником якого є ОСОБА_3, п ід її же керуванням, та автомо біля Мазда, державний реє страцій номер НОМЕР_3, під керуванням водія ОСОБА_1

Відповідно до постан ови Київського районного суд у м. Харкова № 3-9599/08/09 від 15 вересня 2008 року, дорожньо-транспортна пригода, яка мала місце 30.08.2008 ро ку сталося внаслідок порушен ня вимог Правил дорожнього р уху України з боку водія авто мобілю Мазда, державний р еєстрацій номер НОМЕР_3, ОСОБА_1 / а. с. 8/.

01.09.2008 року страхувальни к ОСОБА_3 звернулась до ЗА Т СК «ВУСО»з заявою про випла ту страхового відшкодування на підставі настання страхо вого випадку згідно до умов Д оговору добровільного страх ування наземного транспорту № 018488-02-21-01 від 06.05.2008 року Відпо відно до ст. 8 Закону України « Про страхування»страховий в ипадок - подія, передбачена до говором страхування або зако нодавством, яка відбулася і з настанням якої, виникає обов ' язок страховика здійснити виплату страхової суми (стра хового відшкодування)

Згідно Договору стра хування страховим випадком в изначається подія, у разі яко ї внаслідок ДТП було завдано шкоду автомобілю Страхуваль ника. Розмір страхового відш кодування визначається Стра ховиком, виходячи із суми зап одіяного в результаті настан ні страхового випадку матері ального збитку, але не більше розміру страхової суми.

В результаті противоправ них дій ОСОБА_4 автомобіль Хюндай, державний реєстраці й номер НОМЕР_2, отримав по шкодження, що нанесли майнов ий збиток власнику автомобіл я - ОСОБА_3 Розмір страхо вого відшкодування визначає ться Страховиком виходячи із суми заподіяного в результа ті настання страхового випад ку матеріального збитку, але не більше розміру страхової суми. А підставою для виплати страхового відшкодування зг ідно п. 5.2 Договору страхуванн я є рахунок станції технічно го обслуговування. Сума збит ку підтверджується рахунком -фактурою № 379 від 12.09.2008року ПП «Л аско». Вартість матеріальног о збитку, заподіяного ОСОБА _3, складає 5375,00 грн. Отже, сума, щ о підлягає виплаті в якості с трахового відшкодування за Д оговором страхування, станов ить 5375,00 грн., про що було складен о страховий акт № 6723-02 від 03.10.2008 р.

В зв' язку з настанням стра хового випадку - майнова шк ода внаслідок ДТП - страхово ю компанією на підставі стра хового акту № 6723-02 від 03.10.2008 року б уло виплачено страхове відшк одування в розмірі 5375,00 гр н. (п' ять тисяч триста сімдес ят п' ять грн. 00 коп.) згідно пла тіжного доручення № 16409 від 03.10.2008 року.

На підставі ст. 27 Зако ну України «Про страхування» до страховика, який сплатив с трахове відшкодування за Дог овором страхування, в межах ф актичних витрат переходить п раво вимоги, яке страхувальн ик має до особи, відповідальн ої за нанесений збиток.

Згідно ст.993 ЦК Україн и до страховика, який виплати в страхове відшкодування за договором майнового страхув ання, у межах фактичних витра т переходить право вимоги, як е страхувальник або інша осо ба, що одержала страхове відш кодування, має до особи, відпо відальної за завдані збитки.

Статтею 1188 ЦК України в становлено, що шкода, завдана внаслідок взаємодії кількох джерел підвищеної небезпеки , відшкодовується на загальн их підставах, ва саме за наявн ості вини всіх осіб, діяльніс тю яких було завдано шкоди, ро змір відшкодування визначає ться у відповідної частці за лежно від обставин, що мають і стотне значення.

На підставі ст.1191 ЦК Укр аїни особа, яка відшкодувала шкоду, завдану іншою особою, м ає право зворотної вимоги(ре гресу) до винної особи в розмі рі виплаченого страхового ві дшкодування, якщо інший розм ір не встановлений законом.

На підставі Полісу об ов' язкового страхування ци вільно-правової відповідаль ності власників наземних тра нспортних засобів ВА/6978154, який виданий ХОД НАСК «Оранта», ци вільна відповідальність вод ія Мазда, державний реєст рацій номер НОМЕР_3 застра хована у Національної акціон ерної страхової компанії «Ор анта».

Відповідно до п. 22.1 ст. 22 Зако ну України “Про обов`язкове с трахування цивільно-правово ї відповідальності власникі в наземних транспортних засо бів” при настанні страхового випадку страховик відповідн о до лімітів відповідальност і страховика відшкодовує у в становленому законом порядк у оцінену шкоду, яка була запо діяна у результаті дорожньо- транспортної пригоди життю, здоров'ю, майну третьої особи . Статтею 12 Закону Україн и “Про обов`язкове страхуван ня цивільно-правової відпові дальності власників наземни х транспортних засобів” вста новлено, що розмір франшизи п ри відшкодуванні шкоди, запо діяної майну потерпілих вста новлюється при укладанні дог овору обов' язкового страху вання цивільно-правової відп овідальності та становить 510 г рн. Страхове відшкодування з авжди зменшується на суму фр аншизи. Відповідно до с т. 9 Закону України «про страху вання»франшиза - частина зб итків, що не відшкодовується страховиком за договором ст рахування.

Таким чином, на виконання у мов Полісу обов' язкового ст рахування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засоб ів ВА/6978154, НАСК «Оранта»повинн а сплатити страхове відшкоду вання в розмірі 5375,00-510,00 = 4865,00 (чотир и тисячі вісімсот шістдесят п' ять грн. 00 коп.), а ОСОБА_1 франшизу в розмірі 510,00 (п' ятсо т десять грн. 00 коп.).

Згідно з Договором відступ лення права вимоги від 23.12.2009 р. В АТ «Інвестиційно-фінансовий консалтинг»набуло належне З АТ СК «ВУСО»право вимоги, яке виникло у останнього на вище вказаних підставах. Тому суд вважає за необхідне стягнут и з відповідачів на користь п озивача майнову шкоду, а саме зі ОСОБА_1 - 510 грн. , з ХОД НА СК «Оранта»- 4865 грн.

Згідно до ч.1 ст.88 ЦПК України стороні, на користь я кої ухвалено рішення, суд при суджує з другої сторони поне сені нею ї документально під тверджені судові витрати.

Тому з відповідачів н а користь ЗАТ СК «ВУСО»підля гають стягненню понесені суд ові витрати, пропорційно до с уми задоволених позовних вим ог.

На підставі вищевикл аденого, керуючись ст. ст. 10,11, 57, 60 , 212, 214-215 ЦПК України, ст. ст. 993, 1166, 1188, 1191 ЦК України, ст. ст. 8, 25, 27 Закону Ук раїни «Про страхування», ст. с т. 9, 12, 22 Закону України «Про обов ' язкове страхування цивіль но-правової відповідальност і власників наземних транспо ртних засобів», суд -

В И Р І Ш И В :

Позов задовольни ти.

Стягнути зі ОСОБА _1 на користь відкритого акц іонерного товариства «Інвес тиційно-фінансовий консалти нг»суму завданої матеріальн ої шкоди в порядку регресу в р озмірі 510 гривень 00 копійок.

Стягнути Національної акц іонерної страхової компанії «Оранта»в особі Харківської обласної дирекції НАСК «Ора нта»( ЕДРПОУ 32249035, м. Харків, вул. Н овгородська, 11 А) на користь ві дкритого акціонерного товар иства «Інвестиційно-фінансо вий консалтинг»суму завдано ї матеріальної шкоди в поряд ку регресу в розмірі 4865 гривен ь 00 копійок.

Стягнути зі ОСОБА_1 на ко ристь відкритого акціонерно го товариства «Інвестиційно -фінансовий консалтинг»витр ати по сплаті судового збору в розмірі 20 грн та витрати на і нформаційно-технічне забезп ечення розгляду справи в роз мірі 30 грн.

Стягнути з Національної ак ціонерної страхової компані ї «Оранта» в особі Харківськ ої обласної дирекції НАСК «О ранта»на користь відкритого акціонерного товариства «Ін вестиційно-фінансовий конса лтинг» витрати по сплаті суд ового збору в розмірі 33 грн. 75 к оп. та витрати на інформаційн о-технічне забезпечення розг ляду справи в розмірі 90 грн.

Рішення може бути ос каржено до апеляційного суду Харківської області через р айонний суд протягом 10 днів з дня його проголошення шляхом подання апеляційної скарги.

Заочне рішення може б ути переглянуте судом за пис ьмовою заявою відповідача, п оданою протягом 10 днів з дня о тримання його копії.

Суддя: В.А.Журавель

СудЧервонозаводський районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення09.03.2011
Оприлюднено25.03.2011
Номер документу14203067
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-491/11

Ухвала від 17.05.2011

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Середа І. В.

Ухвала від 14.06.2011

Цивільне

Глобинський районний суд Полтавської області

Левицька Т. В.

Ухвала від 31.07.2022

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Русинчук Микола Миколайович

Ухвала від 14.06.2011

Цивільне

Снятинський районний суд Івано-Франківської області

КАЛИНОВСЬКИЙ М.

Постанова від 21.06.2022

Цивільне

Київський апеляційний суд

Нежура Вадим Анатолійович

Ухвала від 18.05.2022

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Левчук О. О.

Ухвала від 16.05.2022

Цивільне

Київський апеляційний суд

Нежура Вадим Анатолійович

Ухвала від 18.02.2022

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Ольшевська І. О.

Ухвала від 15.02.2022

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Левчук О. О.

Ухвала від 03.02.2022

Цивільне

Київський апеляційний суд

Нежура Вадим Анатолійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні