Постанова
від 01.03.2011 по справі 2а/0570/2010/2011
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІ НІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

01 березня 2011 р. справа № 2а/0570/2010/2011

Приміщення суду за адре сою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвард ійської дивізії, 17

час прийняття постанови: 1 4 год.45 хв.

Донецький окружний адмін істративний суд в складі:

головуючого судді Мозгово ї Н. А.

при секретарі Сметан а М.В.

за участю

представника позивача Чмель М.М.

представника відповідача Антощук О. С.

розглянувши у відкритому с удовому засіданні за адресою : м. Донецьк, вул. 50 Гвардійської дивізії,17 адміністративну сп раву за позовною заявою Това риства з обмеженою відповіда льністю "Санмарін" до Жовтнев ої міжрайонної державної под аткової інспекції м. Маріупо ля про визнання дій незаконн ими та зобов' язання вчинити певні дії, -

В С Т А Н О В И В:

04.02.2011 року позивач, Товариств о з обмеженою відповідальніс тю "Санмарін", звернувся до суд у з позовом до Жовтневої міжр айонної державної податково ї інспекції м. Маріуполя про в изнання дій незаконними та з обов' язання вчинити певні д ії, мотивуючи свої вимоги тим , що згідно ст.1 Указу Президен та України «Про спрощену сис тему оподаткування, обліку т а звітності суб' єктів малог о підприємництва» спрощена с истема оподаткування, обліку та звітності запроваджуєтьс я для юридичних осіб - суб' єктів підприємницької діяль ності будь-якої організаційн о-правової форми та форми вла сності, в яких за рік середньо облікова численність працюю чих не перевищує 50 осіб і обся г виручки яких від реалізаці ї продукції (товарів, робіт, по слуг) за рік не перевищує 1 млн . гривень. Оскільки загальна в иручка ТОВ «Санмарін» за 2010 рі к склала 825 тис. грн., то відпові дно податковий орган зобовяз аний видати позивачу свідоцт во про сплату єдиного податк у на 2011 рік.

Відповідачем по справі, Жов тневою міжрайонною державно ю податковою інспекцією м. Ма ріуполя, надано до суду запер ечення на адміністративний п озов, відповідно до якого не з годен з позовними вимогами н а підставі наступного:

Указом Президента України №727/98 визначено допустимий роз мір виручки, який дозволяє за стосовувати спрощену систем у оподаткування, обліку та зв ітності суб' єктам малого пі дприємництва - юридичним ос обам, який не може перевищува ти 1 млн. гривень.

Статтею 1 цього Указу передб ачено, що виручкою від реаліз ації продукції (товарів, робі т, послуг) вважається сума, фак тично отримана суб' єктом пі дприємницької діяльності на розрахунковий рахунок або (т а) в касу за здійснення опера цій з продажу продукції (това рів, робіт, послуг).

Зазначає, що відповідно до н аданої позивачем податкової звітності з податку на додан у вартість за 12 місяців 2010 року , вбачається, що сума коштів, я ка була отримана підприємств ом у 2010 році складає 5691,8 тис. грн. (загальний обсяг поставки.)

З метою визначення права пе ребування на спрощеній систе мі оподаткування, обліку та з вітності суб' єкти малого пі дприємництва, включаючи й ти х, які здійснюють комісійну т оргівлю, надають експедиторс ькі, брокерські послуги, пови нні враховувати всі надходже ння коштів, отриманих на розр ахунковий рахунок та в касу в ід продажу продукції (товарі в, робіт, послуг), суми позареа лізаційних доходів та виручк у від іншої реалізації.

В зв' язку з тим, що загальн ий обсяг поставки позивача з гідно з податковою деклараці єю з ПДВ за 2010 рік складає 5691,8 тис . грн., що є перевищенням грани чного розміру виручки, встан овленого Указом Президента У країни №727/98.

У судовому засіданні предс тавник позивача підтримав по зовні вимоги, представник ві дповідача проти задоволення позову заперечував.

Суд, заслухавши пояснення п редставників сторін, досліди вши наявні в матеріалах спра ви письмові докази за своїм в ласним переконанням, встанов ив наступне:

Товариство з обмеженою від повідальністю «Санмарін» за реєстровано у якості юридичн ої особи згідно зі свідоцтво м про державну реєстрацію се рії А00 №283879, знаходиться у Єдино му державному реєстрі підпри ємств та організацій України за номером 31419443, перебуває на по датковому обліку у Жовтневій міжрайонній державній подат ковій інспекції м. Маріуполя .

Згідно зі свідоцтвом про пр аво сплати єдиного податку с уб' єктом малого підприємни цтва - юридичною особою № 584 011597 позивач у 2010 році застосовув ав спрощену систему оподатку вання, обліку та звітності.

14.12.2010 року підприємством до Ж овтневої МДПІ м. Маріуполя бу ло надано заяву про видачу св ідоцтва про право сплати єди ного податку на 2011 рік, в якій з азначено, що середньообліков а чисельність працюючих на д ату подання заяви становить 7 чоловік, обсяг виручки від ре алізації продукції (товарів , робіт, послуг), майна, основни х фондів за 2010 рік становить 789 тис.грн.

21.12.2010 року відповідачем по сп раві вказану заяву було розг лянуто та прийнято рішення п ро відмову у видачі свідоцтв а на 2011 рік, оскільки відповідн о до податкової звітності з П ДВ за 12 місяців 2010 року загальн ий обсяг поставки склав 5691,8 тис . грн., що є перевищенням грани чного розміру виручки, встан овленого Указом Президента У країни №727/98.

Не погодившись з цим рішенн я суб' єкта владних повноваж ень ТОВ «Санмарін» звернулос ь до суду з позовом про визна ння незаконними дій та зобо в' язання видати свідоцтво п ро сплату єдиного податку на 2011 рік.

Судом встановлено, що згідн о договору № 04-6/141 від 03 грудня 2008 р оку, укладеного між Державни м підприємством «Маріупольс ький морський торгівельний п орт» та позивачем, ТОВ «Санма рін» (агент) діє в інтересах Д П «Маріупольський морський т орговельний порт» у відповід ності до положень глави 31 Гос подарського кодексу України , глави 5 розділу 4 Кодексу торг овельного мореплавства Укра їни як повноважний представн ик судновласників, на підста ві договору доручення з оста ннім.

Відповідно до розділу 7 дого вору строк його дії з 01.01.2009 року по 31.12.2009 року. Додатковою угодо ю від 01.12.2009 року сторони узгодил и пролонгацію договору № 04-6/141 н а 2010 рік.

Відповідно до умов договор у №199/П-07 від 25.12.2007 року, укладеного між позивачем (агент) та Держа вним підприємством «Дельта - лоцман» (підприємство). На умо вах даного договору Підприєм ство зобов' язується за зая вками Агента надавати послуг и з лінійного і портового лоц манського проведення, послуг и по перешвартуванню, перетя гуванню (переміщенню) суден в акваторії порту, надавати по слуги Служби регулювання ру ху суден у зонах дії центрів і постів регулювання руху су ден та надавати право проход ження по Бузько-Дніпровсько- лиманському, Херсонському мо рському каналам та глибоково дному судновому ходу р. Дунай - Чорне море, а також надават и інформаційну послугу судну при проходженні судном глиб оководного суднового ходу, а Агент зобов' язується прийн яти та оплатити надані послу ги. При цьому споживачем посл уг Підприємства є Судновласн ики.

Згідно з розділом 8 договору строк його дії з 01.01.2008 року по 31.12. 2008 року. Додатковою угодою від 01.10.2008 року внесено зміни до дог овору №199/П-07, відповідно до яки х договір набирає чинності з 01.01.2008 року та діє до 31.12.2010 року.

Крім того, 05.01.2009 року між ТОВ «С анмарін» (морський агент) та Д ержавною установою «Держгід рографія» укладений договір №737-М3,який укладено відповідн о до положення про портові зб ори, затвердженого постаново ю Кабінету Міністрів України від 12 жовтня 2000 року №1544 та наказ у Міністерства транспорту та зв' язку України від 04 травня 2006 року №423 «Про затвердження П орядку сплати маякового збор у».

Розділом 7 договору п ередбачено, що він набирає си ли з моменту підписання та ді є до 31.12.2009 року.

Згідно п.7.2 договору ві н вважається пролонгованим н а кожний наступний рік, якщо ж одною із сторін не було заявл ено в письмовій формі за міся ць до закінчення терміну дії договору про його розірванн я.

Таким чином, зі змісту перел ічених договорів вбачається , що позивач виконує агентськ і функції (морські агентські функції) у морському порті а бо поза його територією як по стійний представник судновл асників, що за договорами мор ського агентування за винаго роду зобов' язався надавати послуги в галузі торговельн ого мореплавства.

Згідно зі статтею 117 Кодексу торговельного мореплавства України Морський агент вико нує формальності та дії, пов'я зані з прибуттям, перебуванн ям і відходом судна, допомага є капітану судна у налагодже нні контактів з службами пор ту, місцевими органами держа вної виконавчої влади, в орга нізації постачання і обслуго вування судна в порту, оформл яє митні документи та докуме нти на вантаж, інкасує суми фр ахту та інші суми для оплати в имог судновласника, що виник ають з договору перевезення, сплачує за розпорядженням с удновласника і капітана судн а суми, пов'язані з перебуванн ям у порту, залучає вантажі дл я морських ліній, здійснює зб ір фрахту, експедирування ва нтажу, наймання екіпажів для роботи на суднах, виступає ві д імені вантажовласника, а та кож договірною стороною учас ників перевезення вантажів у прямому змішаному сполученн і.

Статтею 118 цього кодексу пер едбачено, що для здійснення в ідповідних агентських функц ій морський агент отримує ві д судновласника необхідну су му коштів.

Відповідно до статті 295 Госп одарського кодексу України к омерційне посередництво (аге нтська діяльність) є підприє мницькою діяльністю, що поля гає в наданні комерційним аг ентом послуг суб' єктам госп одарювання при здійсненні ни ми господарської діяльності шляхом посередництва від ім ені, в інтересах, під контроле м та за рахунок суб' єкта, яко го він представляє.

Статтею 301 Господарського к одексу України передбачено, що взаєморозрахунки в агент ських відносинах проводятьс я з урахуванням того, що комер ційний агент одержує винагор оду у розмірі, передбаченому договором.

З аналізу вищеперелічених договорів комерційного пос ередництва (морського агент ування) вбачається, що кошти, о тримані позивачем, поступали на його рахунок транзитом та не є власністю ТОВ «Санмарін », оскільки підлягають обов' язковій передачі третім особ ам.

Таким чином, в даному випадк у, при визначенні граничного обсягу виручки відповідно д о умов Указу Президента Укра їни №727/98 необхідно враховуват и розмір винагороди, отриман ої позивачем за договором ко мерційного посередництва (мо рського агентування), а не заг альний розмір коштів, отрима них ТОВ «Санмарін» на розрах унковий рахунок.

Відповідно до статті 1 Указу Президента України №727/98 від 03 л ипня 1998 року «Про спрощену сис тему оподаткування, обліку т а звітності суб' єктів малог о підприємництва» спрощена с истема оподаткування, обліку та звітності запроваджуєтьс я для юридичних осіб - суб' єктів підприємницької діяль ності будь-якої організаційн о-правової форми та форми вла сності, в яких за рік середньо облікова численність працюю чих не перевищує 50 осіб і обся г виручки яких від реалізаці ї продукції (товарів, робіт, по слуг) за рік не перевищує 1 млн . гривень.

18.01.2011 року ТОВ «Санмарін» над ано до податкового органу ро зрахунок сплати єдиного пода тку суб' єктом малого підпри ємництва - юридичною особою за 2010 рік, відповідно до якого виручка від реалізації проду кції (товарів, робіт, послуг) с клала 8244664 грн.

Пунктом 5.3 «Порядку заповне ння та подання податкової де кларації з податку на додану вартість», затвердженого на казом Державної податкової а дміністрації України від 30.05.199 7 року № 166 (зі змінами та доповн еннями) встановлено, що при ви значенні обсягу поставки за звітний (податковий) період п латник зобовязаний враховув ати значення терміну «поста вка товарів (послуг)» відпові дно до вимог пункту 1.4 статті 1 З акону України «Про податок н а додану вартість» (чинний на момент виникнення спірних п равовідносин), яке не є тотожн ім поняттям «виручка від реа лізації продукції (товарів, р обіт, послуг)» у розумінні Ука зу Президента України №727.

Виручкою від реалізації по слуг є комерційна винагорода , а не всі кошти, отримані плат ником єдиного податку.

Таким чином, оскільки обсяг виручки від реалізації ТОВ « Санмарін» не перевищив встан овлену Указом Президента Ук раїни №727/98 межу, то у відповіда ча відсутні підстави для від мови у видачі свідоцтва про с плату єдиного податку на 2011 рі к.

З огляду на викладене, суд д ійшов висновку, що позовні ви моги є обґрунтованими та так ими, що підлягають задоволен ню.

Відповідно до статті 94 Коде ксу адміністративного судоч инства України якщо судове р ішення ухвалене на користь с торони, яка не є суб' єктом вл адних повноважень, суд прису джує всі здійснені нею докум ентально підтверджені судов і витрати з Державного бюдже ту України.

Керуючись ст.ст. 17, 18, 19, 20, 51, 69, 70, 71, 72, 86 , 94, 158, 159, 160, 161, 162, 163, 167 КАС України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Позов Товариства з обмежен ою відповідальністю «Санмар ін" до Жовтневої міжрайонної державної податкової інспек ції м. Маріуполя про визнання дій незаконними та зобов' я зання вчинити певні дії задо вольнити.

Визнати незаконними дії Жо втневої міжрайонної державн ої податкової інспекції м. Ма ріуполя щодо відмови Товарис тву з обмеженою відповідальн істю «Санмарін» у видачі сві доцтва про сплату єдиного по датку на 2011 рік.

Зобов' язати Жовтневу між районну державну податкову інспекцію м. Маріуполя видат и Товариству з обмеженою від повідальністю «Санмарін» св ідоцтво про сплату єдиного п одатку на 2011 рік.

Стягнути з Державного бюдж ету України на користь Товар иства з обмеженою відповідал ьністю «Санмарін» (87510, Донець ка область, м. Маріуполь, пр. На хімова, б.1,кв.23, код ЄДРПОУ 31419443) су довий збір в сумі 3 (три) грн. 40 ко п.

Постанова може бути оскарж ена в апеляційному порядку д о Донецького апеляційного ад міністративного суду через с уд першої інстанції шляхом п одачі в 10 - денний строк з дня отримання постанови апеляці йної скарги з подачею її копі ї до суду апеляційної інстан ції.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання апеляційної скарг и. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо й ого не скасовано, набирає зак онної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного про вадження або набрання законн ої сили рішенням за наслідка ми апеляційного провадження .

Постанову прийнято у нарад чій кімнаті та проголошено ї ї вступну та резолютивну час тини у судовому засіданні 01.03.20 11 року.

Повний текст постанови у ві дповідності з вимогами ст. 160 К одексу адміністративного су дочинства України виготовл ений та підписаний 04.03.2011 року.

Суддя Мозговая Н. А.

Дата ухвалення рішення01.03.2011
Оприлюднено22.03.2011
Номер документу14225091
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0570/2010/2011

Ухвала від 18.03.2011

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Нікулін Олександр Анатолійович

Ухвала від 18.03.2011

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Нікулін Олександр Анатолійович

Ухвала від 15.04.2011

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Нікулін О.А.

Постанова від 01.03.2011

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Мозговая Н. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні