Ухвала
від 25.02.2008 по справі 9/482/07-нр
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

9/482/07-НР

 

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

=======================================================================

УХВАЛА

про порушення провадження у справі

 

"25" лютого 2008 р.Справа №  9/482/07-НР

Суддя Т.М.Дубова, розглянувши матеріали

за позовом           Приватного підприємства “Екватор”

                    вул. Камяномостівська, 14, м. Первомайськ, Миколаївська обл., 55200

до           Комунальне підприємство “Первомайське міжміське бюро технічної інвентаризації”

                    вул. Грушевського, 1,  м. Первомайськ, Миколаївська обл., 55200

Треті особи без самостійних вимог

на стороні відповідача  

- Суб”єкт підприємницької діяльності Новиков Ігор Павлович

                    пер. Гранітний, 18, м. Первомайськ, Миколаївська обл., 55200

                    - 55-е управління начальника робіт Міністерство Оборони України

                    29006, м. Хмельницький, вул. Чорновола, 165

про визнання права власності на нерухоме майно –комплекс нежитлових будівель за адресою: вул. Новогрушівська, 1, м. Первомайськ за ВКФ “Екватор” та зобов”язання КП Первомайське МБТІ зареєструвати право власності на нерухоме майно –комплекс нежитлових будівель за адресою: вул. Новогрушівська, 1, м. Первомайськ за ВКФ “Екватор”

визнав їх достатніми для прийняття справи до розгляду  в частині визнання права власності на нерухоме майно –комплекс нежитлових будівель за адресою: вул. Новогрушівська, 1, м. Первомайськ за ВКФ “Екватор”.

В частині зобов”язання КП Первомайське МБТІ зареєструвати право власності на нерухоме майно –комплекс нежитлових будівель за адресою: вул. Новогрушівська, 1, м. Первомайськ за ВКФ “Екватор”, в прийнятті слід відмовити, оскільки предметом спору у цій частині є правомірність дій відповідача щодо відмови у реєстрації за позивачем права власності на нерухоме майно.

В силу ст.12 ГПК України, господарським судам підвідомчі зазначені у цій нормі справи, крім, зокрема, інших спорів, вирішення яких відповідно до законів України та міжнародних договорів України віднесено до відання інших органів.

Згідно п.1 ч.1 ст.17 КАС України, компетенція адміністративних судів поширюється на спори фізичних чи юридичних осіб із суб'єктом владних повноважень щодо оскарження його рішень (нормативно-правових актів чи правових актів індивідуальної дії), дій чи бездіяльності.

За змістом п.1 ст.3 КАС України, справа адміністративної юрисдикції - переданий на вирішення адміністративного суду публічно-правовий спір, у якому хоча б однією зі сторін є орган виконавчої влади, орган місцевого самоврядування, їхня посадова чи службова особа або інший суб'єкт, який здійснює владні управлінські функції на основі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень.

Згідно підпункту 10 п."б" ст.30 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", до відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належить, зокрема, делеговане повноваження щодо обліку та реєстрації відповідно до закону об'єктів нерухомого майна незалежно від форм власності.

Відносини, пов'язані з державною реєстрацією речових прав на нерухоме майно всіх форм власності, їх обмежень та правочинів щодо нерухомості регулюються нормами Закону України “Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень”, що визначено ст.1 цього Закону.

Відповідно до п.1 ст.4 Закону, обов'язковій державній реєстрації підлягають речові права на нерухоме майно, що знаходиться на території України, фізичних та юридичних осіб, держави, територіальних громад, іноземців та осіб без громадянства, іноземних юридичних осіб, міжнародних організацій, іноземних держав, зокрема, право власності на нерухоме майно.

В силу п.4 ст.5 Закону, державна реєстрація прав проводиться місцевими органами державної реєстрації прав виключно за місцем знаходження нерухомого майна, а саме: в містах Києві та Севастополі, місті обласного підпорядкування, районі.

Місцевими органами державної реєстрації, у відповідності з ст.7 Закону, є відділеннями державної госпрозрахункової юридичної особи з консолідованим балансом (центру державного земельного кадастру).

У відповідності з п.5 Прикінцевих положень зазначеного Закону,  до створення єдиної системи органів реєстрації прав, а також до формування Державного реєстру прав у складі державного земельного кадастру реєстрація об'єктів нерухомості проводиться комунальними підприємствами бюро технічної інвентаризації. Повноваження бюро технічної інвентаризації щодо реєстрації прав власності на нерухоме майно   також визначені п.1.3 Тимчасового положення про порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно, що затверджено наказом Міністерства юстиції України від 7 лютого 2002 року N 7/5 (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 18.02.2002р. за N 157/6445).

Реєстрація прав власності згідно п.1.3 Тимчасового положення про порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 28 січня 2003 року № 615 (зареєстрований в Міністерстві юстиції України 28 січня 2003 року № 66 /7387) здійснюють комунальні підприємства бюро технічної інвентаризації.

Отже, відповідач виконує делеговані йому виконавчим органом місцевого самоврядування повноваження щодо реєстрації прав власності на нерухоме майно.

Таким чином, відповідач у розумінні п.7 ст.3 КАС України  є суб'єктом владних повноважень.

Враховуючи суб'єктний склад та характер правовідносин, спір у даній частині справи підвідомчий суду, до компетенції якого належить розгляд адміністративних справ.

Відповідно до ч.6 Прикінцевих та перехідних положень КАС України, до    початку    діяльності    окружних   та   апеляційних адміністративних   судів   адміністративні   справи,    підвідомчі господарським  судам  відповідно  до Господарського процесуального кодексу України,  вирішують  у  першій  та апеляційній    інстанціях   відповідні   місцеві   та   апеляційні господарські   суди   за   правилами   Кодексу   адміністративного судочинства України.

Між тим, за правилами ч.3 ст.21  КАС України не допускається об”єднання в одне провадження кількох вимог, які належать розглянути в порядку різного судочинства.

За таких обставин, спір у цій частині справи не підвідомчий господарським судам України і в прийнятті до свого провадження справи в цій частині слід відмовити на підставі п.1 ст.62 ГПК України.

Крім того, з матеріалів справи вбачається, що рішення з цього спору може вплинути на права або обов”язки   СПД Новикова Ігора Павловича, м. Первомайськ та  55-го управління начальника робіт Міністерство Оборони України, м. Хмельницький, тому суд вважає необхідним за своєю ініціативою залучити їх до участі в справі в якості третіх осіб без самостійних вимог на стороні відповідача.

Керуючись статтями 62, 64, 65 Господарського процесуального кодексу України та на підставі  Постанови Вищого господарського суду України від 17.01.08р.

      УХВАЛИВ:

    1.Прийняти справу  №  9/482/07 до нового розгляду в частині визнання права власності на нерухоме майно –комплекс нежитлових будівель за адресою: вул. Новогрушівська, 1, м. Первомайськ за ВКФ “Екватор”та присвоїти їй  №  9/482/07-НР (08).

    2.  Відмовити в прийнятті справи до свого провадження в частині зобов”язання КП Первомайське МБТІ зареєструвати право власності на нерухоме майно – комплекс нежитлових будівель за адресою: вул. Новогрушівська, 1, м. Первомайськ за ВКФ “Екватор”.

3.           Розгляд справи призначити на “19” березня  2008 р.   о 14 год. 15хвил.

Засідання відбудеться у приміщенні господарського суду за адресою: м. Миколаїв, Будинок Рад,  вул. Адміральська, 22, кабінет 927.

Зобов'язати за 3 дня до судового засідання надати:

Сторони надати письмові пояснення та докази на підтвердження своєї правової позиції, з урахуванням вимог, викладених у постанові ВГСУ від 17.01.08р. з визначенням доказів та аркушів справи, на яких вони  містяться.

Позивача:

-          надіслати копію позову та постанови ВГСУ від 17.01.08р. на адресу третіх осіб, докази надіслання надати суду

Відповідача:

-          довідку  про включення   відповідача до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та  фізичних осіб-підприємців України із  зазначенням керівника та юридичної адреси   станом на час розгляду справи;

-          матеріали інвентаризаційних справ на спірний об”єкт позивача та суб”єкта підприємницької діяльності Новикова Ігора Павловича

-          належним чином засвідчений витяг з реєстру прав власності на спірне нерухоме майно

4.   Залучити до участі в справі в якості третіх осіб без самостійних вимог на стороні відповідача:  Суб”єкта підприємницької діяльності Новикова Ігора Павловича та 55-е управління начальника робіт Міністерства Оборони України

                    

Зобов”язати третіх осіб за 3 дня до судового засідання надати :

СПД Новикова І.П.

-          письмове пояснення з приводу позову з урахуванням постанови ВГСУ від 17.01.08р.

-          довідку  про включення  СПД до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та  фізичних осіб-підприємців України із  зазначенням юридичної адреси   станом на час розгляду справи

55-е управління начальника робіт Міністерство Оборони України

-  довідку  про включення   управління до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців України із  зазначенням керівника та юридичної адреси   станом на час розгляду справи;

-          докази правонаступництва ВЧ –А 3212 від ВЧ –А3228

-          докази правонаступництва управління від ВЧ –А 3212

-          докази знаходження спірних об”єктів у військових частин або у управління

-          письмове пояснення з приводу позову з урахуванням постанови ВГСУ від 17.01.08р.

                    

5.  Звернути увагу сторін на те, що відповідно до п.5 ст.83 ГПК України Господарський суд має право стягнути в доход державного бюджету з винної сторони штраф до 1700 грн. за ненадання  витребуваних судом матеріалів, а також за ухилення від вчинення дій, покладених господарським судом на сторону.

Явка представників сторін з належним чином оформленими повноваженнями  в судове засідання обов'язкова.

Суддя Т.М.Дубова

                                       

СудГосподарський суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення25.02.2008
Оприлюднено12.03.2008
Номер документу1424003
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —9/482/07-нр

Ухвала від 04.06.2008

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Дубова Т.М.

Ухвала від 07.05.2008

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Дубова Т.М.

Ухвала від 09.04.2008

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Смородінова О.Г.

Ухвала від 19.03.2008

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Дубова Т.М.

Ухвала від 25.02.2008

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Дубова Т.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні