Постанова
від 20.12.2010 по справі 2а-14990/10/2670
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

2а-14990/10/2670

  ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД  міста КИЄВА01025,  м. Київ,  вул. Десятинна,  4/6, тел. 278-43-43

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М   У К Р А Ї Н И

м. Київ

 20 грудня 2010 року           17:05            № 2а-14990/10/2670

Окружний адміністративний суд міста Києва у складі головуючого судді  Скочок Т.О. при секретарі судового засідання Новик В.М.  за участю:

представника позивача –не з'явився,

представника відповідача –не з'явився

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу

за позовом  Управління Пенсійного фонду України в Подільському районі міста Києва

до  Товариства з обмеженою відповідальністю "Українська охоронна компанія "Січ"

про  стягнення заборгованості у розмірі 1 548,80грн.

ВСТАНОВИВ :

Управління Пенсійного фонду України у Подільському районі міста Києва звернулосья до суду з позовом про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю «Українська охоронна компанія «Січ»(далі –ТОВ «Українська охоронна компанія «Січ») 1 548, 80 грн. заборгованості зі сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.  Позовні вимоги мотивовані тим, що за ТОВ «Українська охоронна компанія «Січ»обліковується заборгованість по страхових внесках до Пенсійного фонду України у розмірі 1 548, 80 грн.

Ухвалою Окружного адміністративного суду м. Києва від 22 жовтня 2010 року відкрито скорочене провадження  у справі, оскільки позивачем пред'явлено вимогу, передбачену пунктом 4 частини першої статті 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України, а позовні вимоги не стосуються прав, свобод, інтересів та обов'язків третіх осіб.

Відповідно до частини 3 статті 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України відповідачу було встановлено десятиденний строк з дня одержання вищезазначеної ухвали  для подання заперечень проти позову та необхідних документів або заяви про визнання позову, а від позивача витребувані відповідні документи та зобов'язано їх безпосередньо подати через канцелярію суду до 05 листопада 2010 року.

Направлена ТОВ «Українська охоронна компанія «Січ»вищевказана ухвала від 22 жовтня 2010 року повернулася з відміткою про те, що відповідач за вказаною адресою не зареєстрований.

Керуючись частиною 4 статі 183-2 Кодексу адміністративного судочинства в Україні, виходячи з матеріалів справи та повідомленими позивачем обставинами ухвалою Окружного адміністративного суду м. Києва від 08 листопада 2010 року, відповідно до приписів частини 4 статті 183-2 КАСУ, постановлено розгляд справи здійснювати за загальними правилам Кодексу адміністративного судочинства.

Відповідач в судові засідання 30 листопада 2010 року та 14 грудня 2010 року не з'явився, хоча був повідомлений належним чином, заперечень на позов, як і доказів в їх обґрунтування, суду не надав. Судові повістки повернулися з відміткою про те, що відповідач за вказаною адресою не зареєстрований. Відповідно до частини 4 статті 33 та частини 11 статті 35 КАС України відповідач вважається таким, що повідомлений належним чином про час, дату і місце розгляду справи.

За таких обставин, судове засідання 30 листопада 2010 року на підставі п.3 ч.1  статі 128 КАС України було відкладено. Повторне неприбуття в судове засідання 14 грудня 2010 року представника відповідача не є перешкодою для розгляду справи у зв'язку з чим та на підставі ч. 4 ст. 128 КАС України справа розглянута за відсутності відповідача на підставі наявних у справі доказів.

14 грудня 2010 року позивач звернувся із заявою про розгляд справи без участі представника Управління Пенсійного фонду України в Подільському районі міста Києва та просив позов задовольнити у повному обсязі.

На підставі частини третьої статті 160 Кодексу адміністративного судочинства України в судовому засіданні 14 грудня 2010 року проголошено вступну та резолютивну частини постанови.

Розглянувши подані позивачем документи і матеріали, з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд встановив наступне.

Відповідач перебуває на обліку в Управлінні Пенсійного фонду у Подільському районі міста Києва та відповідно до ст.ст. 14, 15, 17 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" від 09.07.2003р. № 1058-IV є платником внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування та несе обов'язки з нарахування, обчислення і сплати страхових внесків в установлені строки в повному обсязі.

Частиною шостою статті 20 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" від 09.07.2003р. № 1058-IV (далі –Закон), передбачено, що страхувальники зобов'язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий звітний період (календарний місяць), не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду.

У разі здійснення протягом звітного періоду виплат, на які нараховуються страхові внески, платники одночасно з видачею зазначених сум зобов'язані сплачувати авансові платежі у вигляді сум страхових внесків, що підлягають нарахуванню на зазначені виплати (дохід) у розмірах, установлених для страхувальників страхових внесків цих виплат.

Перерахування страхових внесків здійснюється платниками одночасно з одержанням (перерахуванням) коштів на оплату праці (виплати доходу), у тому числі в безготівковій чи натуральній формі або з виручки від реалізації товарів. Остаточний розрахунок за базовий період здійснюється платником страхових внесків не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня зазначення цього періоду незалежно від виплати заробітної плати, на суми яких нараховуються страхові внески.

Згідно п. 12 ст. 20 Закону, страхові внески підлягають сплаті незалежно від фінансового стану платника страхових внесків.

Також, в ч. 1 ст.106 Закону зазначено, що у разі виявлення своєчасно не сплачених страхових внесків страхувальники зобов'язані самостійно обчислити ці внески і сплатити їх з урахуванням пені в порядку і в розмірах, визначених цією статтею.

Як встановлено судом на підставі наданих позивачем доказів, а саме, згідно довідки та картки особового рахунку відповідача, ТОВ «Українська охоронна компанія «Січ»має заборгованість по сплаті страхових внесків до Пенсійного фонду України, яка виникла в період з 01 січня 2010 року по 22 лютого 2010 року, та складає 1 548,80 грн.

Відповідно до частини 2 статті 106 Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” від 09.07.2003 р. № 1058-IV суми страхових внесків своєчасно не нараховані та/або не сплачені страхувальниками у строки, визначені статтею 20 цього Закону, в тому числі обчислені територіальними органами Пенсійного фонду у випадках, передбачених частиною третьою статті 20 цього Закону, вважаються простроченою заборгованістю із сплати страхових внесків (недоїмкою) і стягуються з нарахуванням пені та застосуванням фінансових санкцій.

Відтак, своєчасно не сплачена відповідачем сума страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування вважається вважаються простроченою заборгованістю (недоїмкою) та підлягає стягненню в порядку, встановленому законом.

Відповідно до частини 3 статті 106 Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” від 09.07.2003 р. № 1058-IV територіальні органи Пенсійного фонду за формою і у строки, визначені правлінням Пенсійного фонду, надсилають страхувальникам, які мають недоїмку, вимогу про її сплату. Вимога про сплату недоїмки є виконавчим документом. Протягом десяти робочих днів із дня одержання вимоги про сплату недоїмки страхувальник зобов'язаний сплатити суми недоїмки та суми фінансових санкцій. У разі незгоди з розрахунком суми недоїмки, зазначеної у вимозі про сплату недоїмки та суми фінансових санкцій, страхувальник узгоджує її з органом Пенсійного фонду, а в разі неузгодження має право на оскарження вимоги в судовому порядку. Про оскарження вимоги територіального органу Пенсійного фонду про сплату недоїмки до виконавчої дирекції Пенсійного фонду або в судовому порядку страхувальник зобов'язаний письмово повідомити відповідний територіальний орган Пенсійного фонду протягом трьох робочих днів із дня звернення до виконавчої дирекції Пенсійного фонду чи суду.

Управлінням Пенсійного фонду України в Подільському районі міста Києва на адресу Відповідача була направлена вимога про сплату боргу № Ю 1110 від 03 червня 2010 року на суму 1 548,80 грн., яка не була вручена поштою з незалежних від позивача причин, а поштове повідомлення повернулися з відміткою, що ТОВ «Українська охоронна компанія «Січ»за вказаною адресою не зареєстрований, а отже, виходячи із змісту «Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України», затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України від 19 грудня 2003 року № 21-1, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16 січня 2004 року за № 64/8663, ці повідомлення вважаються належним чином надісланими/врученими відповідачу.

Суду не надано доказів оскарження відповідачем зазначених вимог ні в адміністративному, ні в судовому порядку, а відтак, виходячи з положень статті 106  Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»,  заборгованість по вимозі вважається узгодженою.

Доказів сплати відповідачем суми заборгованості станом на день розгляду спору суду не надано.

Враховуючи всі наведені обставини в їх сукупності, суд дійшов висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими та підлягають задоволенню в повному обсязі.

Оскільки спір вирішено на користь суб'єкта владних повноважень, звільненого від сплати судового збору, а також за відсутності витрат позивача - суб'єкта владних повноважень, пов'язаних із залученням свідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (судовий збір) стягненню з відповідача не підлягають.

Роз'яснити відповідачу, що відповідно до п. 8 ч. 6 ст. 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України дана постанова підлягає негайному виконанню.

Керуючись вимогами ст. ст. 69-71, 94, 160-165, 167, 183-2, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, Окружний адміністративний суд міста Києва, -

П О С Т А Н О В И В:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Українська охоронна компанія «Січ»(ідентифікаційний код 36218566, адреса: 04070, м. Київ, вул. Спаська, буд. 27/16 літ. А з будь-яких рахунків виявлених державним виконавцем під час виконання судового рішення) на користь Управління Пенсійного фонду України в Подільському район міста Києва (ідентифікаційний код 26087978, адреса: 04070, м. Київ, вул. Борисоглібська, 14, розрахунковий рахунок 256013012610 Головному управлінні Ощадбанку по м. Києву та Київській області, МФО 322669) заборгованість по сплаті страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування за період з 01.01.2010 року по 22.02.2010 року в сумі 1 548 грн. 80 коп. (одна тисяча п'ятсот сорок вісім гривень 80 копійок).

 Постанова набирає законної сили в строк і порядку, передбачені статтею 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Постанова може бути оскаржена за правилами, встановленими ст.ст. 185-187 КАС України.

          

Суддя                                                                                                Т.О. Скочок

  Повний текст постанови складений та підписаний 20  грудня  2010 року.

СудОкружний адміністративний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення20.12.2010
Оприлюднено22.03.2011
Номер документу14287550
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-14990/10/2670

Ухвала від 08.11.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Скочок Т.О.

Ухвала від 22.10.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Скочок Т.О.

Постанова від 20.12.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Скочок Т.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні