Рішення
від 21.02.2011 по справі 5/110
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

5/110

  

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Кіровоградської області

      ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

 "21" лютого 2011 р.Справа № 5/110

Господарський суд Кіровоградської області в складі судді Змеула О.А. розглянув у відкритому судовому засіданні матеріали справи

за позовом: приватного підприємства "Пластмонтаж"

до: корпорації  "Система ССБ" (виробниче об'єднання)      

про стягнення 26605,34 грн.,

в засіданні взяли учать представники:

від позивача - не брав участі,

від відповідача - Мар'яш В.І., довіреність б/н від 31.12.10.

Приватне підприємство "Пластмонтаж" (далі - ПП "Пластмонтаж") звернулося до господарського суду з позовною заявою, яка містить вимоги про стягнення з корпорації "Система ССБ" (виробниче об'єднання) (далі - корпорація "Система ССБ") грошових коштів у сумі 26 605,34 грн., що складається з суми основного боргу в розмірі 18816,00 грн., трьох процентів річних у розмірі 1093,39 грн., інфляційних втрат у розмірі 4195,95 грн. та суми збитків у розмірі 2500,00 грн. в зв'язку з неналежним виконанням договору підряду № 56 від 29.10.2008 року.

Відповідач 18.01.2011 року подав господарському суду відзив на позовну заяву у якому зазначив, що визнає позовні вимоги в частині стягнення основного боргу, трьох процентів річних та інфляційних втрат, а в частині стягненні збитків - просить відмовити.

Позивач 31.01.2011 року подав суду заперечення на відзив № 3374 від 24.01.2011 року щодо необхідності задоволення вимоги про стягнення збитків.

Заслухавши в судовому засіданні пояснення представника відповідача, розглянувши матеріали справи, оцінивши наявні в матеріалах справи докази, господарський суд встановив наступні обставини справи.

Між ПП "Пластмонтаж" - підрядник та корпорацією "Система ССБ" - замовник 29.10.2008 року укладено договір підряду № 56 (далі - Договір).

Згідно вказаного договору підрядник зобов'язався надавати в користування для виконання робіт бульдозер та екскаватор. Дизпаливо надає замовник. Ціна договору становить 96,00 грн. на годину.

Відповідно до п. 3.3. Договору розрахунки за договором проводяться замовником протягом трьох банківських днів після підписання актів прийому - здавання виконаних робіт.

30.11.2008 року сторони Договору склали та підписали акт прийому - здавання виконаних робіт вартість яких становить 18816,00 грн.

Відповідно до ст. 173 Господарського кодексу України господарським визнається зобов'язання, що виникає між суб'єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб'єкт (зобов'язана сторона, у тому числі боржник) зобов'язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб'єкта виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися (від певних дій, а інший суб'єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку.

Відповідно до ст. 193 Господарського кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до норм ст. 837 Цивільного кодексу України за договором підряду одна сторона (підрядник) зобов'язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов'язується прийняти та оплатити виконану роботу.

Згідно ст. 853 Цивільного кодексу України замовник зобов'язаний прийняти роботу, виконану підрядником відповідно до договору підряду, оглянути її і в разі виявлення допущених у роботі відступів від умов договору або  інших недоліків негайно заявити про них підрядникові.

Якщо замовник не зробить такої заяви, він втрачає право у подальшому посилатися на ці відступи від умов договору або недоліки у виконаній роботі.

Згідно частини 1 ст. 854 ЦК України якщо договором підряду не передбачена попередня оплата виконаної роботи або окремих її етапів, замовник зобов'язаний сплатити підрядникові обумовлену ціну після остаточної здачі роботи за умови, що роботу виконано належним чином і в погоджений строк або, за згодою замовника, - достроково.

Відповідно до частини 4 ст. 882 ЦК України передання робіт підрядником і прийняття їх замовником оформляється актом, підписаним обома сторонами. У разі відмови однієї із сторін від підписання акта про це вказується в акті і він підписується другою стороною.

Акт прийому-здавання виконаних робіт підписаний повноважними представниками сторін Договору 30.11.2008 року без зауважень.

Положеннями статті 625 Цивільного кодексу України встановлено, що боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов'язання.

Боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

У зв'язку з цим, грошовими зобов'язаннями боржника перед кредитором є грошова сума, що визначена з урахуванням встановленого індексу інфляції та трьох процентів річних.

Інфляційні втрати пов'язані з інфляційними процесами в державі, за своєю правовою  природою є компенсацією за понесені збитки, спричинені знеціненням грошових коштів, а три проценти річних - платою за користування коштами, що не були своєчасно сплачені боржником.

Позивач втрати від інфляції обґрунтовано обчислив за період з грудня 2008 року по жовтень 2010 року в розмірі 4195,95 грн., а три проценти річних - за період з 04.12.2008 року по 12.11.2010 року у розмірі 1093,39 грн.

У відповідності до частини 5 ст. 78 ГПК України, у разі визнання відповідачем позову господарський суд приймає рішення про задоволення позову за умови, що дії відповідача не суперечать законодавству або не порушують прав і охоронюваних законом інтересів інших осіб.

Враховуючи наведені вище обставини, наявні в матеріалах справи документи та відсутність доказів належного виконання відповідачем свого обов'язку щодо сплати коштів, позовні вимоги про стягнення 24105,34 грн., з яких основний борг у розмірі 18816,00 грн., три проценти річних у розмірі 1093,39 грн., інфляційні втрати в розмірі 4195,95 грн., підлягають задоволенню.

Також, позивач у позовній заяві просить стягнути збитки у розмірі 2500,00 грн., понесених на отримання юридичних послуг. На підтвердження понесених збитків позивачем надано договір  про надання юридичних послуг № 1/10 від 29.10.2010 року, що укладений між позивачем (замовник) і приватним підприємством "Юридична фірма "Евіденс" (виконавець), та виписку по рахунку від 22.11.2010 року щодо оплати юридичних послуг на суму 2500 грн. на користь юридичної фірми "Евіденс".

При розгляді цієї вимоги господарський суд виходить з наступного.

Згідно ст. 623 Цивільного кодексу України боржник, який  порушив  зобов'язання,  має  відшкодувати кредиторові завдані цим збитки. Розмір збитків, завданих порушенням  зобов'язання, доказується кредитором.

Збитки визначаються з урахуванням ринкових цін, що існували на день добровільного  задоволення боржником вимоги кредитора у місці, де зобов'язання має бути виконане, а якщо вимога не була задоволена добровільно, у день пред'явлення позову, якщо інше не встановлено договором або законом. Суд може задовольнити вимогу про відшкодування  збитків,  беручи  до  уваги ринкові ціни, що існували на день ухвалення рішення.

Для застосування такої міри цивільно-правової відповідальності, як відшкодування збитків, необхідною є наявність всіх чотирьох умов відповідальності, а саме:

протиправна поведінка боржника, яка проявляється у невиконанні або неналежному виконанні ним зобов'язання;

наявність збитків;

причинний зв'язок між протиправною поведінкою та завданими збитками, що означає, що збитки мають бути наслідком саме даного порушення боржником зобов'язання, а не якихось інших обставин, зокрема, дій самого кредитора або третіх осіб;

вина боржника.

Сплачені позивачем ПП "Юридична фірма "Евіденс" кошти у розмірі 2500,00 грн. за надані юридичні послуги не мають обов'язкового характеру і факт їх наявності та розмір не знаходяться у необхідному зв'язку із заявленими збитками за порушення зобов'язання, встановленого договором підряду між сторонами.

Так, стаття 28 Господарського процесуального кодексу України, визначаючи підстави представництва юридичних осіб у господарському суді, не обмежує їх у виборі тих осіб, які здійснюватимуть таке представництво.

Водночас частиною 3 статті 48 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що витрати, що підлягають сплаті за послуги адвоката, визначаються у порядку, встановленому Законом України "Про адвокатуру".

Відповідно до статті 2 Закону України "Про адвокатуру" адвокатом може бути громадянин України, який має вищу юридичну освіту, стаж роботи за спеціальністю юриста або помічника адвоката не менше двох років, склав кваліфікаційні іспити, одержав свідоцтво про право на зайняття адвокатською діяльністю та прийняв Присягу адвоката України.

Таким чином, стаття 44 Господарського процесуального кодексу України передбачає відшкодування як судових витрат сум, що були сплачені стороною за отримання послуг адвокатів, а не будь-яких представників.

Виходячи з викладеного вище, господарський суд дійшов до висновку про те, що правові підстави для задоволення вимоги про стягнення з відповідача збитків, понесених у зв'язку з оплатою юридичних послуг, відсутні.

Отже, вимога про стягнення   збитків у розмірі 2500,00 грн. задоволенню не підлягає.

З урахуванням вимог статті 49 Господарського процесуального кодексу України  державне мито та витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу покладаються на обидві сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Керуючись ст.ст. 44, 49, 82, 83, 84, 85 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

                                                        ВИРIШИВ:

Позов задовольнити частково.

Стягнути з корпорації "Система ССБ" (виробниче об'єднання) (адреса: 25014, м.Кіровоград, проспект Промисловий, 1, ідентифікаційний код 23235177) на корить приватного підприємства "Пластмонтаж" (адреса: 25028, м. Кіровоград, вул. Автолюбителів, 11, ідентифікаційний код 31400516):

основний борг у розмірі 18 816,00 грн., три проценти річних у розмірі 1093,39 грн., інфляційні втрати в розмірі 4195,95 грн.;

судові витрати у справі на державне мито в розмірі 241,05 грн. та інформаційно-технічне забезпечення судового процесу в розмірі 236 грн.

У іншій частині позову про стягнення збитків у розмірі 2500 грн. відмовити.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення може бути оскаржено до Дніпропетровського апеляційного господарського суду через господарський суд Кіровоградської області протягом десяти днів з дня його оголошення господарським судом. У разі якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину рішення, зазначений строк обчислюється з дня підписання рішення, оформленого відповідно до статті 84 ГПК України.

Суддя                                                                                                                 О.А. Змеул

  

Повне рішення складено 25.02.2011

СудГосподарський суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення21.02.2011
Оприлюднено24.03.2011
Номер документу14310189
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5/110

Ухвала від 23.03.2010

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Цюх Г. З.

Судовий наказ від 10.08.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Войтюк В.Р.

Ухвала від 30.06.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Войтюк В.Р.

Ухвала від 13.07.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Войтюк В.Р.

Ухвала від 01.02.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Войтюк В.Р.

Судовий наказ від 19.05.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Андрушків Г.З.

Ухвала від 13.01.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Андрушків Г.З.

Ухвала від 03.04.2013

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Острович С.Е.

Ухвала від 08.02.2013

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Левицька Н.Г.

Ухвала від 07.03.2013

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Острович С.Е.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні