Постанова
від 24.02.2011 по справі 10/111
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 лютого 2011 р. № 10/111

Вищий господарський суд України у складі колегії су ддів:

Дерепа В.І.- головуючий

Грек Б.М.

Кривда Д.С.

за участю представників:

позивачів не з' явились (про час та мі сце судового засідання повід омлені належним чином)

відповідачів 1) не з' явились (про час та мі сце судового засідання повід омлені належним чином)

2) Родіченко М.М., предста вник

третіх осіб не з' явились (про час та мі сце судового засідання повід омлені належним чином)

Генеральної прокуратури У країни Говоруха О.О., проку рор відділу

розглянувши у відкритому с удовому засіданні

касаційну скаргу Заступника прокурора Черн ігівської області

на постанову Київського апеляційного г осподарського суду від 01.12.2010 ро ку

у справі № 10/111 господарськ ого суду Чернігівської облас ті

за позовом Першого заступника прокур ора Чернігівської області в інтересах держави в особі

1.Кабінету Міністрів Україн и

2.Державного комітету Украї ни по земельним ресурсам

3.Державного комітету Украї ни по водному господарству

4.Державного управління охо рони навколишнього природно го середовища в Чернігівські й області

до 1.Чернігівської районної д ержавної адміністрації

2.Товариства з обмеженою від повідальністю "Нова енергія"

треті особи, які не заявляю ть самостійних вимог на пред мет спору на стороні позивач ів 1.Іванівська сільська рада

2.Чернігівська обласна держ авна санітарно-епідеміологі чна станція

3.Головне державне управлін ня використання та відтворен ня водних живих ресурсів та р егулювання рибальства в Черн ігівській області

про визнання недійсним розпор ядження, договору оренди

ВСТАНОВИВ:

Рішенням господарського с уду Чернігівської області ві д 30.08.2010 року у справі № 10/111 позовн і вимоги задоволено повністю , а саме, визнано недійсним роз порядження Чернігівської ра йонної державної адміністра ції № 657 від 12.12.2007 року; визнано не дійсним договір оренди земел ьної ділянки площею 15,4933 га (кад астровий номер 7425582800:05:000:1001), що зна ходиться на території Іванів ської сільської ради, укладе ний 12.12.2007 року Чернігівською ра йонною державною адміністра цією та Товариством з обмеже ною відповідальністю "Нова е нергія", зобов' язано Товари ство з обмеженою відповідаль ністю "Нова енергія" повернут и земельну ділянку площею 15,4933 га, що знаходиться на територ ії Іванівської сільської рад и, до складу земель запасу Іва нівської сільської ради.

Постановою Київського апе ляційного господарського су ду від 01.12.2010 року (судді: Гарник Л .Л. - головуючий, Іваненко Я .Л., Пантелієнко В.О.) ріше ння господарського суду Черн ігівської області від 30.08.2010 рок у у справі № 10/111 скасовано, викл адено резолютивну частину в наступній редакції. Припине но провадження у справі в час тині позовних вимог першого заступника прокурора Черніг івської області про визнання недійсним розпорядження Чер нігівської районної державн ої адміністрації № 657 від 12.12.2007 р оку. У задоволенні решти позо ву відмовлено.

Не погоджуючись з постанов ою суду, Заступник прокурора Чернігівської області зверн увся до Вищого господарськог о суду України з касаційною с каргою, в якій просить постан ову у справі скасувати, залиш ити без змін рішення суду пер шої інстанції, мотивуючи кас аційну скаргу доводами про п орушення судом апеляційної і нстанції норм матеріального та процесуального права, зок рема, Конституції України, Ци вільного кодексу України, Зе мельного кодексу України, За кону України "Про оренду земл і".

Відзив на касаційну скаргу не надано.

Відводів складу суду не зая влено.

Заслухавши доповідь судді - доповідача, перевіривши ная вні матеріали справи та дово ди, викладені у касаційній ск арзі, колегія суддів вважає, щ о касаційна скарга підлягає задоволенню частково з таких підстав.

Згідно статті 108 Господарсь кого процесуального кодексу України судом каса ційної інстанції є Вищий гос подарський суд України.

Відповідно до вимог статті 1117 Господарського процесуаль ного кодексу України перегля даючи у касаційному порядку судові рішення, касаційна ін станція на підставі встановл ених фактичних обставин спра ви перевіряє застосування су дом першої чи апеляційної ін станції норм матеріального і процесуального права.

Як встановлено господарсь кими судами першої та апеляц ійної інстанції, розпоряджен ням Чернігівської районної д ержавної адміністрації № 657 в ід 12.12.2007 року затверджено техні чну документацію із землеуст рою та надано в оренду Товари ству з обмеженою відповідаль ністю "Нова енергія" строком н а 49 років земельну ділянку пло щею 15,4933 га, з них 11,897 га забудован их земель, 1,2964 га пасовищ та 2,2999 г а під ставками за рахунок зем ель запасу для ведення товар ного сільськогосподарськог о виробництва на території І ванівської сільської ради.

На підставі цього розпоряд ження відповідачами укладен о спірний договір оренди зем ельної ділянки від 12.12.2007 року, з ареєстрований 24.12.2007 року у Черн ігівському районному відділ і регіональної філії ДЗК за № 040783900170, та додаткова угода № 12/14 до цього договору, зареєстрова на 20.01.2009 року у Чернігівському р айонному відділі регіональн ої філії ДЗК за № 040983900001.

Відповідно до умов названо го договору в оренду Товарис тву з обмеженою відповідальн істю "Нова енергія" за актом пр ийому-передачі від 18.12.2007 року пе редано земельну ділянку площ ею 15,4933 га, з них 11,897 га забудовани х земель, 1,2964 га пасовищ та 2,2999 га під ставками за рахунок земе ль запасу для ведення товарн ого сільськогосподарського виробництва на території Ів анівської сільської ради.

Скасовуючи рішення суду пе ршої та припиняючи проваджен ня в частині позовних вимог п ро визнання недійсн им розпорядження Чернігівсь кої районної державної адмін істрації № 657 від 12.12.2007 року, на пі дставі пункту 1 частини 1 статт і 80 Господарського проце суального кодексу України у зв' язку з тим, що спір н е підлягає вирішенню в госпо дарських судах України, суд а пеляційної інстанції зазнач ив, що, згідно рішення Кон ституційного Суду України ві д 01.04.2010р. № 10-рп/2010 у справі № 1- 6/2010 положення пункту 1 частини першої статті 17 Кодексу а дміністративного судочинст ва України стосовно пош ирення компетенції адмініст ративних спорів на "спори фіз ичних чи юридичних осіб із су б' єктом власних повноважен ь щодо оскарження його рішен ь (нормативно-правових актів індивідуальної дії), дій чи бе здіяльності" слід розуміти т ак, що до публічно-правових сп орів, на які поширюється юрис дикція адміністративних суд ів, належать і земельні спори фізичних чи юридичних осіб з органом місцевого самовряду вання як суб' єктом владних повноважень, пов' язані з ос карженням його рішень, дій чи бездіяльності.

З огляду на викладене, колег ія суддів вважає за необхідн е зазначити наступне.

У визначенні підвідомчост і спору, що виник із земельни х правовідносин, господарськ им судам необхідно виходити з положень статей 1, 2, 12 Господа рського процесуального коде ксу України (далі - ГПК), статті 17 Кодексу адміністративного судочинства України з ураху ванням частини третьої статт і 22 Закону України "Про судоус трій і статус суддів", положен ь цивільного та господарсько го законодавства.

Спори, підвідомчі господар ським судам, визначені статт ею 12 ГПК, за змістом пункту 1 час тини першої якої господарськ им судам підвідомчі спори що виникають при укладанні, змі ні, розірванні і виконанні го сподарських договорів, у том у числі приватизації майна, т а з інших підстав, крім катего рій спорів, визначених абзац ами другим-шостим цього пунк ту, в тому числі спорів, що вин икають з публічно-правових в ідносин та віднесених до ком петенції Конституційного Су ду України і адміністративни х судів.

Таким чином, у вирішенні пит ання про підвідомчість спору , що виник із земельних правов ідносин за участю державних органів або органів місцевог о самоврядування, господарсь ким судам необхідно вирішува ти питання про приватноправо вий чи публічно-правовий хар актер правовідносин, з яких в иник спір.

У земельних відносинах дер жава та територіальні громад и через свої органи можуть бр ати участь як для реалізації влади у публічно-правових ві дносинах, так і з метою реаліз ації цивільних та інших прав у приватноправових відносин ах, зокрема, прав власника зем ельних ділянок.

З положень статей 13, 14, 140, 142, 143 Кон ституції України, статей 11, 16, 167, 169, 374 ЦК, статей 2, 8, 48,133,148, 152, 197, 283 ГК, стат ей 80, 84, 123, 124, 127, 128 ЗК випливає, що орг ани виконавчої влади або орг ани місцевого самоврядуванн я у правовідносинах щодо роз порядження земельними ділян ками державної та комунально ї власності (надання земельн их ділянок громадянам та юри дичним особам у власність аб о у користування, відчуження земельних ділянок державної або комунальної власності, у кладення, зміна, розірвання д оговорів купівлі-продажу, ре нти, оренди земельної ділянк и, про встановлення сервітут у, суперфіцію, емфітевзису та інших договорів щодо земель них ділянок, в тому числі прий няття державними органами та органами місцевого самовряд ування відповідних рішень) д іють як органи, через які держ ава або територіальна громад а реалізують повноваження вл асника земельних ділянок.

Реалізуючи повноваження щ одо управління майном держав ні органи або органи місцево го самоврядування вступають з юридичними та фізичними ос обами у цивільні та господар ські правовідносини, зокрема , шляхом вчинення правочинів . У таких відносинах відповід но до статті 14 Конституції Укр аїни держава або територіаль ні громади є рівними учасник ами земельних відносин з інш ими юридичними та фізичними особами, у тому числі суб'єкта ми підприємницької діяльнос ті.

Спори за участю державних о рганів та органів місцевого самоврядування, що виникають з правовідносин, у яких держа вні органи та органи місцево го самоврядування реалізуют ь повноваження власника земл і, інші спори, які виникають із земельних відносин приватно правового характеру, за відп овідності складу сторін спор у статтям 1, 2 ГПК підвідомчі го сподарським судам.

Отже, висновок суду апеляці йної інстанції щодо непідвід омчості спору про визнання н едійсним розпорядження Черн ігівської районної державно ї адміністрації № 657 від 12.12.2007 рок у про передачу в оренду земел ьної ділянки є передчасним, о скільки судом не з'ясовано ді йсних правовідносин, що скла лися, зокрема, щодо реалізаці ї, у даному випадку, державною адміністрацією повноважень власника землі.

Також колегія суддів зазна чає наступне.

Відповідно до статті 58 Земе льного кодексу України до зе мель водного фонду належать землі, зайняті: а) морями, річк ами, озерами, водосховищами, і ншими водними об'єктами, боло тами, а також островами, не зай нятими лісами; б) прибережним и захисними смугами вздовж м орів, річок та навколо водойм , крім земель, зайнятих лісами ; в) гідротехнічними, іншими во догосподарськими спорудами та каналами, а також землі, ви ділені під смуги відведення для них; г) береговими смугами водних шляхів.

Для створення сприятливог о режиму водних об'єктів уздо вж морів, навколо озер, водосх овищ та інших водойм встанов люються водоохоронні зони, р озміри яких визначаються за проектами землеустрою.

За частиною 4 статті 59 Земель ного кодексу України (в редак ції на день укладення догово ру оренди) громадянам та юрид ичним особам органами викона вчої влади або органами місц евого самоврядування із земе ль водного фонду можуть пере даватися на умовах оренди зе мельні ділянки прибережних з ахисних смуг, смуг відведенн я і берегових смуг водних шля хів, а також озера, водосховищ а, інші водойми, болота та остр ови для сінокосіння, рибогос подарських потреб, культурно -оздоровчих, рекреаційних, сп ортивних і туристичних цілей , проведення науково-дослідн их робіт тощо.

Згідно статті 60 Кодексу взд овж річок, морів і навколо озе р, водосховищ та інших водойм з метою охорони поверхневих водних об'єктів від забрудне ння і засмічення та збережен ня їх водності у межах водоох оронних зон виділяються земе льні ділянки під прибережні захисні смуги.

Розмір та межі прибережної захисної смуги уздовж морів та навколо морських заток і л иманів встановлюються за про ектами землеустрою, а в межах населених пунктів - з урахува нням містобудівної документ ації.

Порядок передачі в оренду о зер, водосховищ, інших водних об'єктів регулюється статте ю 51 Водного кодексу України, з а якою у користування на умов ах оренди водні об'єкти (їх час тини) місцевого значення пер едаються Верховною Радою Авт ономної Республіки Крим та о бласними радами. Користуванн я водними об'єктами (їх частин ами) на умовах оренди здійсню ється відповідно до вимог во дного законодавства і регулю ється цим Кодексом та іншими актами законодавства Україн и.

Враховуючи викладене, суд п ершої інстанції дійшов обґру нтованого висновку щодо пору шення державною адміністрац ією при прийнятті спірного р ішення про передачу в оренду земельної ділянки, до складу якої входять землі водного ф онду, норм чинного на той час з аконодавства України.

Відповідно до статті 6 Закон у України "Про місцеві держав ні адміністрації" (у відповід ній редакції) на виконання Ко нституції України, законів У країни, актів Президента Укр аїни, Кабінету Міністрів Укр аїни, міністерств та інших це нтральних органів виконавчо ї влади, власних і делеговани х повноважень голова місцево ї державної адміністрації в межах своїх повноважень вида є розпорядження, а керівники управлінь, відділів та інших структурних підрозділів - на кази.

Розпорядження голів місце вих державних адміністрацій , прийняті в межах їх компетен ції, є обов'язковими для викон ання на відповідній територі ї всіма органами, підприємст вами, установами та організа ціями, посадовими особами та громадянами.

Згідно статті 43 зазначеного Закону, акти місцевих держав них адміністрацій, що супере чать Конституції України, за конам України, рішенням Конс титуційного Суду України, ак там Президента України та Ка бінету Міністрів України або інтересам територіальних гр омад чи окремих громадян, мож уть бути оскаржені до органу виконавчої влади вищого рів ня або до суду.

Розпорядження голови держ авної адміністрації, що супе речать Конституції України, законам України, рішенням Ко нституційного Суду України, іншим актам законодавства аб о є недоцільними, неекономни ми, неефективними за очікува ними чи фактичними результат ами, скасовуються Президенто м України, Кабінетом Міністр ів України, головою місцевої державної адміністрації вищ ого рівня або в судовому поря дку.

Розпорядження голів місце вих державних адміністрацій , акти інших посадових осіб, як і призначаються ними, можуть бути оскаржені в судовому по рядку відповідно до закону (с таття 50 Закону).

Статтею 203 Кодексу передбач ено, що зміст правочину не мож е суперечити цьому Кодексу, і ншим актам цивільного законо давства, а також моральним за садам суспільства.

Частинною 3 статті 215 Кодексу передбачено, що оспорюваний правочин може бути визнаний недійсним в судовому порядк у за позовом однієї із сторін цього правочину або іншої за інтересованої особи, що запе речують його дійсність на пі дставах, встановлених законо м.

Враховуючи вищевикладені норми чинного законодавства , висновки місцевого господа рського суду про невідповідн ість договору оренди земельн ої ділянки положенням Земель ного та Водного кодексу Укра їни є правомірними та обґрун тованими.

Колегія суддів Вищого госп одарського суду України зазн ачає, що судом апеляційної ін станцій при прийнятті постан ови по суті спору наведеним п равовим положенням юридично го аналізу в контексті спірн их правовідносин надано не б уло, в той час, як у даному випа дку необхідно було враховува ти вказані норми в комплексі .

В той же час рішення суду пе ршої інстанції в частині зад оволення позовних вимог про визнання недійсним розпоряд ження Чернігівської районно ї державної адміністрації № 657 від 12.12.2007 року та визнання неді йсним договору оренди земель ної ділянки площею 15,4933 га (када стровий номер 7425582800:05:000:1001), що знах одиться на території Іванівс ької сільської ради, укладен ого між Чернігівською районн ою державною адміністрацією та Товариством з обмеженою в ідповідальністю "Нова енергі я" прийнято у відповідності з нормами матеріального та пр оцесуального права, та підля гає залишенню без змін, відпо відно до пункту 6 статті 1119 Госп одарського процесуального к одексу України.

Щодо позовних вимог про зоб ов' язання Товариство з обме женою відповідальністю "Нова енергія" повернути земельну ділянку площею 15,4933 га, що знахо диться на території Іванівсь кої сільської ради, до складу земель запасу Іванівської с ільської ради, колегія відзн ачає наступне.

Відповідно до статті 54 Госп одарського процесуального к одексу України позовна заява , серед іншого, повинна містит и виклад обставин, на яких ґру нтуються позовні вимоги; заз начення доказів, що підтверд жують позов; обґрунтований р озрахунок сум, що стягуються чи оспорюються; законодавст во, на підставі якого подаєть ся позов.

Однак, позовні вимоги в част ині зобов' язання Товариств о з обмеженою відповідальніс тю "Нова енергія" повернути зе мельну ділянку взагалі не об ґрунтовані; жодних правових підстав для зобов'язання зві льнити земельну ділянку, ані прокурором ані позивачем не наведено.

Враховуючи викладене, пост анова суду апеляційної інста нції в частині відмови у задо воленні позову щодо зобов' я зання Товариство з обмеженою відповідальністю "Нова енер гія" повернути земельну діля нку підлягає залишенню без з мін.

Враховуючи викладене, керу ючись статтями 1115, 1117, 1119, 11110, 11111, 11112 Го сподарського процесуальног о кодексу України, Вищий госп одарський суд України, -

ПОСТАНОВИВ:

Касаційну скаргу За ступника прокурора Чернігів ської області задовольнити ч астково.

Постанову Київського апел яційного господарського суд у від 01.12.2010 року у справі № 10/111 господарського суду Ч ернігівської області в части ні скасування рішення господ арського суду Чернігівської області від 30.08.2010 року щодо зад оволення позовних вимог про визнання недійсним розпоряд ження Чернігівської районно ї державної адміністрації № 657 від 12.12.2007 року та визнання неді йсним договору оренди земель ної ділянки площею 15,4933 га (када стровий номер 7425582800:05:000:1001), що знах одиться на території Іванівс ької сільської ради, укладен ого між Чернігівською районн ою державною адміністрацією та Товариством з обмеженою в ідповідальністю "Нова енергі я" скасувати.

Рішення господарського су ду Чернігівської області від 30.08.2010 року у справі № 10/111 в цій час тині залишити без змін.

В іншій частині постанову К иївського апеляційного госп одарського суду від 01.12.2010 року у справі № 10/111 господа рського суду Чернігівської о бласті залишити без змін.

Головуючий В. Дерепа

Судді Б. Грек

Д. Кривда

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення24.02.2011
Оприлюднено28.03.2011
Номер документу14346159
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —10/111

Ухвала від 23.04.2024

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Бородавкіна С.В.

Ухвала від 27.03.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Моцьор В.В.

Ухвала від 28.02.2024

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Ольга ТКАЧЕНКО

Ухвала від 22.02.2024

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Ольга ТКАЧЕНКО

Ухвала від 20.04.2018

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

Ухвала від 02.11.2017

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Бородавкіна С.В.

Ухвала від 25.10.2017

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Мурашко І.Г.

Ухвала від 08.12.2010

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Гончар Т. В.

Ухвала від 13.09.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Зайцева Ірина Володимирівна

Судовий наказ від 12.02.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Півторак М.Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні