Постанова
від 11.03.2011 по справі 15/4-10
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕ ЛЯЦІЙНИЙ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11.03.2011 року Справа № 15/4-10

Дніпропетровський апеляц ійний господарський суд у ск ладі колегії суддів: гол овуючого судді Білецької Л.М.- доповідача

суддів: Тищик І.В., Верхог ляд Т.А.

при секретарі судового зас ідання: Коваль Ю.Ю.

за участю представників ст орін:

від відповідача: Крайня к О.Є. представник, довіреніст ь №б/н від 21.01.11;

від позивача: Радочина А.А. представник, довіреність №37 від 20.12.10;

розглянувши апеляційну с каргу товариства з обмеже ною відповідальністю “Юриди чна фірма Правник” в особі ре дакції Газети “Дніпро Вечірн ій”

на рішення господарськ ого суду Дніпропетровсько ї області від 11.01.11р.

у справі №15/4-10

за позовом: приват ного акціонерного товариств а “Юнікон”,

м. Дніпропетровськ

до: товариства з обмеже ною відповідальністю “Юриди чна фірма Правник” в особі ре дакції Газети “Дніпро Вечірн ій”, м. Дніпропетровськ

про визнання інформаці ї такою, що не відповідає дійс ності, зобов' язання спросту вати розповсюджені недостов ірні відомості

ВСТАНОВИВ:

Рішенням господарськог о суду Дніпропетровської обл асті від 11.01.11р. у справі № 15/4-10 (суд дя Петренко Н.Е.) позов задовол ено у повному обсязі.

Рішення мотивовано тим, що звернення АТ „Юнікон" д о товариства з обмеженою від повідальністю „Юридична фір ма Правник" в особі редакції Г азети „Дніпро Вечірній" з дан им позовом до суду є обґрунто ваним та таким, що відповідає нормам чинного законодавст ва.

Не погодившись з зазначен им рішенням, товариство з обм еженою відповідальністю “Юр идична фірма Правник” в особ і редакції Газети “Дніпро Ве чірній”, звернулось з апеляц ійною скаргою до Дніпропетро вського апеляційного господ арського суду в якій вважає, щ о судом першої інстанції пор ушено норми матеріального та процесуального права, проси ть скасувати оскаржуване ріш ення та закрити провадження у даній справі за позовом при ватного акціонерного товари ства “Юнікон” до товариства з обмеженою відповідальніст ю „Юридична фірма Правник" в о собі редакції Газети „Дніпро Вечірній".

В обґрунтування своїх вим ог скаржник посилається на т е, що: - даний спір не підлягає в ирішенню в господарських суд ах України, а тому господарсь кий суд першої інстанції пов инен був припинити проваджен ня у справі на підставі п.1.ч.1.ст .80 ГПК;

- позивачем не надані, а судо м не витребувані і не дослідж енні ніякі докази того, що опу блікування статті завдало бу дь-якої шкоди позивачеві;

- будівництво одинадцятипо верхового житлового комплек су по вул. Рибінська 15-17 у м. Дніп ропетровську є незаконною, о скільки не відповідає рішенн ям міської ради від 25.07.07р. № 2/17 та від 26.03.08р. № 33/30, Генеральному Пла ну міста до 2006 року та Правилам забудови;

- вимоги позивача щодо вста новлення достовірності або н едостовірності відомостей м ожуть бути розглянуті лише п ісля закінчення судових розг лядів з приводу встановлення законності такого будівницт ва.

Ухвалою Дніпропетровськог о апеляційного господарсько го суду від 31.01.11р. апеляційну ск аргу призначено до розгляду.

Вислухавши представн иків сторін, дослідивши дока зи у справі, суд вважає, що апе ляційна скарга підлягає задо воленню, рішення слід скасув ати, а провадження у справі пр ипинити, виходячи з наступно го.

Як вбачається з матер іалів справи, предметом пози вних вимог є визнання недост овірною інформації, яка надр укована у випуску №70 (12122) газети «Дніпро Вечірній»18.05.2010 р. у ста тті «Частный сектор против « небоскреба»і вимога зобов' язати відповідача здійснити спростування цієї інформаці ї.

Судом першої інстанц ії правильно встановлено, що ця інформація викладена у ви щенаведеній статті (автор О СОБА_7) і розповсюджена газе тою «Дніпро Вечірній»18.05.2010р. №70 (12122), власником, засновником і в идавником якої є відповідач як юридична особа.

Разом з тим, судом перш ої інстанції порушено вимоги ч.1 ст. 43 ГПК України, у відповід ності до якої господарський суд оцінює докази за своїм вн утрішнім переконанням, що ґр унтується на всебічному, повному і об' єктивн ому розгляді в судовому проц есі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись закон ом.

Розглядаючи справу, с уд першої інстанції не зверн ув уваги на те, що публікація п обудована таким чином, що та і нформація, вимога про визнан ня якої недостовірною заявле на у позові, міститься у висло влюваннях жителів - ОСОБА _1, ОСОБА_2, пенсіонерів ОСОБА_3 і ОСОБА_4, студент ки ОСОБА_5, юриста ОСОБА_ 6, тобто фізичних осіб.

За таких обставин, кол и позов подано про спростува ння відомостей, опубліковани х у пресі як відповідачі мают ь притягатися автор та від повідний орган масової інфор мації (редакція, агентство , інший орган, що здійснив випу ск інформації) - п.6 оглядовог о листа Вищого Господарськог о Суду України від 12.11.08р. №01-8/676 «Пр о деякі питання практики вир ішення спорів, пов' язаних і з застосуванням господарськ ими судами законодавства про інформацію (за матеріалами с прав, розглянутих у касаційн ому порядку Вищим Господарсь ким Судом України)».

Автор статті є фізичн ою особою.

У п. 9 постанови Пленум у Верховного Суду України №1 в ід 27.02.09р. «Про судову практику у справах про захист гідності та честі фізичної особи, а так ож ділової репутації фізично ї та юридичної особи»зазначе но, що у випадку, кали інформац ія була поширена у засобі мас ової інформації з посилан ням на особу, яка є джерелом ці єї інформації, ця особа та кож є належним відповідачем.

Про необхідність при тягнення автора як відповіда ча йдеться і у постанові Вищ ого Господарського Суду Укра їни від 27.03.07р. у справі №52/175-06 та по станові Вищого Господарськ ого Суду України від 11.03.08р. у спр аві 7/513 пн (судді Селіваненко В. П., Бенедисюк І.М., Львов Б.Ю.).

Суд першої інстанці ї неповно встановив обставин и справи, не звернув уваги на н еобхідність залучення у якос ті відповідачів автора та фі зичних осіб, які є джерелом ін формації. А оскільки стороно ю у справі у господарських су дах не можуть бути фізичні ос оби, провадження у справі має бути припинено на підставі п .1 ч.1 ст.80 ГПК України

Таким чином, судом першої і нстанції неправильно встано влені фактичні обставини спр ави, внаслідок чого вони діст али неправильну юридичну оці нку - з порушенням норм матері ального права. А тому рішення суду підлягає скасуванню, ап еляційну скаргу слід задовол ьнити як обґрунтовану.

Керуючись ст.ст.101, 103-105 ГПК Ук раїни, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Рішення господарського суду Дніпропетровської обл асті від 11.01.2011р. у справі № 15/4-10 - ск асувати.

Апеляційну скаргу товарис тва з обмеженою відповідальн істю “Юридична фірма Правник ” в особі редакції Газети “Дн іпро Вечірній” - задовольнит и.

Провадження у справі припи нити.

Постанова може бути оскаржена до Вищого господа рського суду України.

Головуючий суддя Л.М. Білецька

Суддя І.В. Тищик

Суддя Т.А. Верхогляд

Дата ухвалення рішення11.03.2011
Оприлюднено25.03.2011

Судовий реєстр по справі —15/4-10

Постанова від 11.03.2011

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Білецька Людмила Миколаївна

Рішення від 11.01.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петренко Наталія Едуардівна

Ухвала від 21.12.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петренко Наталія Едуардівна

Ухвала від 29.07.2010

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Лабунська Т.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні