Постанова
від 15.03.2011 по справі 30/350-10
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕ ЛЯЦІЙНИЙ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15.03.2011 року Справа № 30/350-10

Дніпропетровський апеля ційний господарський суд у с кладі колегії суддів: голову ючого судді: Сизько І.А. (доп овідач)

суддів: Герасименко І .М., Прокопенко А.Є.,

секретар судового засідан ня Савін В.Ю.

представники сторін:

позивач: ОСОБА_1 суб' є кт підприємницької діяльнос ті - фізична особа, свідоцтв о НОМЕР_1 від 06.11.2003р.;

від відповідача: Козятин ський І.П. представник, дові реність №254 від 07.05.2010р.;

розглянувши у відкритому с удовому засіданні апеляційн у скаргу суб' єкта підпри ємницької діяльності - фізи чної особи ОСОБА_1 на ріше ння господарського суду Дніп ропетровської області від 28.12 .2010р. у справі №30/350-10

за позовом суб' єкта під приємницької діяльності - ф ізичної особи ОСОБА_1, м.Дн іпропетровськ

до відкритого акціонер ного товариства “Енергопост ачальна компанія “Дніпрообл енерго” в особі Дніпропетров ських міських електричних ме реж, м.Дніпропетровськ

про стягнення 18 748 грн.

В С Т А Н О В И В:

В листопаді 2010 року підпри ємець ОСОБА_1 звернувся до господарського суду Дніпроп етровської області з позовом до відкритого акціонерного товариства “Енергопостачал ьна компанія “Дніпрообленер го” в особі Дніпропетровськи х міських електричних мереж про стягнення 18 178 грн. матеріа льної шкоди у вигляді упущен ої вигоди.

Рішенням господарського с уду Дніпропетровської облас ті від 28.12.2010р. у справі №30/350-10 (суддя Євстигнеєва Н.М.) в задоволенн і позовних вимог відмовлено. Додатковим рішенням господа рського суду від 05.01.2011р. поверну то підприємцю ОСОБА_1. з Де ржавного бюджету України над мірно сплачене державне мито в розмірі 50, 00 грн.

Рішення господарського су ду мотивоване тим, що відключ ення позивача від постачання електроенергії з порушенням порядку, встановленого дого вором, є винною протиправною дією відповідача, але суд не в бачає причинно-наслідкового зв' язку між протиправною д ією та упущеною вигодою, вира женою у неможливості продовж увати працювати та надавати послуги, шкідливий результат протиправної дії, тобто спри чинення позивачу збитків у в игляді неодержаного прибутк у; розмір збитків у вигляді не одержаного прибутку позивач ем не доведений.

Не погодившись з прийнятим рішенням, позивач подав апел яційну скаргу, просить скасу вати рішення господарського суду по справі №30/350-10 і прийняти нове рішення, яким задовольн ити позовні вимоги.

В апеляційній скарзі скарж ник посилається на безпідста вне відключення відповідаче м електричної енергії, у зв' язку з чим позивачем не отрим ано прибуток в розмірі 18 748, 00грн ., оскільки починаючи з 26.07.2008р. до теперішнього часу позивач н е має можливості працювати, в ідсутність електроенергії у неможливлює надання населен ню послуг з ремонту взуття та , відповідно, отримання прибу тку.

Відповідач в відзиві на апе ляційну скаргу просить залиш ити рішення господарського с уду Дніпропетровської облас ті від 28.12.2010р. по справі №30/350-10 без з мін, а апеляційну скаргу - без задоволення.

Дослідивши матеріали спра ви, обговоривши доводи апеля ційної скарги, перевіривши п овноту встановлення господа рським судом обставин справи та правильність їх юридично ї оцінки, апеляційний суд при ходить до висновку, що апеляц ійна скарга не підлягає задо воленню, виходячи з наступно го.

04.07.2007р. ВАТ “ЕК “Дніпрооблене рго” в особі Дніпропетровськ их МЕМ (постачальник електри чної енергії) здійснило пере вірку дотримання підприємце м ОСОБА_1. Правил користув ання електричною енергією, в иявивши бездоговірне викори стання електричної енергії з а адресою: АДРЕСА_1, про що с кладено Акт №А007627. Протоколом № 60 від 20.05.2008р. позивачу проведено донарахування за спожиту ел ектроенергію у сумі 1 508, 18 грн.

12.07.2007р. між підприємцем ОСОБ А_1 (споживач) та ВАТ “ЕК “Дні прообленерго” (постачальник ) укладено договір про постач ання електричної енергії №6505.

В розділі 6 договору передба чено, що постачальник обмежу є або припиняє електропостач ання з повідомленням спожива ча не пізніше ніж за три робоч их дні у випадках, передбачен их п.п. 6.1.4 договору, в тому числі у разі несплати рахунків, від повідно до умов цього догово ру.

12.11.2008р. відповідачем виписани й рахунок №6505/56-434/10р-4пот, поперед ження про припинення подачі електроенергії з 18.11.2008р. Належн і докази повідомлення позива ча про припинення постачання електроенергії відповідно д о умов договору відсутні.

18.11.2008р. відповідачем виписани й наряд №220 на припинення відп уску електроенергії з 18.11.2008р. в зв' язку з наявністю заборго ваності в сумі 177, 21грн. Відключ ення здійснено 18.11.2008р.

Рішенням господарського с уду Дніпропетровської облас ті від 08.07.2010р. у справі №6/206-10 відмо влено в задоволенні позову В АТ “ЕК “Дніпрообленерго” в о собі Дніпропетровських МЕМ д о підприємця ОСОБА_1 про с тягнення 1 508, 18 грн., оскільки над ано договір №188 на приєднання до електричних мереж від 19.01.2004р ., Акт здачі-приймання на видач у дозволу на застосування ел ектричної енергії, а 12.07.2007р. сто ронами вдруге підписано дого вір №6505 на постачання електро енергії.

Відповідно до п.п. 3.2.2, 3.2.3 догов ору №6505 від 12.07.2007р. споживач має п раво вимагати відшкодування збитків, завданих споживачу внаслідок порушення постача льником умов цього договору, поновлення постачання елект ричної енергії в установлено му порядку після усунення по рушень, якщо припинення елек тропостачання відбулося без розірвання договору.

30.08.2010р. позивач звернувся до в ідповідача з заявою про відн овлення постачання електрое нергії в кіоску з ремонту взу ття. Листом від 17.09.2010р. №2987/600 Дніпр опетровські міські електрич ні мережі повідомили, що для п роведення технічного огляду і видачі акта допуску на підк лючення електроустановки до електричної мережі слід над ати: заяву про проведення тех нічного огляду та оформлення акта допуску на підключення електроустановки до електри чної мережі; документацію, в з алежності від типу електрооб ладнання, яке допускається д о підключення, а саме, протоко ли виміру опору ізоляції вві дної КЛ 0,4 кВ та внутрішньої пр оводки кіоску; протокол пере вірки знань Правил технічної експлуатації електроустано вок споживачів та правил без печної експлуатації електро установок споживачів, наказ про призначення особи, відпо відальної за електрогоспода рство.

Електропостачання в кіоск у по АДРЕСА_1 не відновлен о.

Позивач просить стягнути з відповідача упущену вигоду (неотриманий дохід) за період з липня 2008р. по вересень 2010р. вкл ючно, враховуючи припинення відповідачем електропостач ання кіоску з ремонту взуття , посилаючись на ст. 225 Господар ського кодексу України та ст .ст. 22, 1166 Цивільного кодексу Укр аїни.

До спірних відносин слід за стосовувати положення, що ре гулюють правовідносини, які виникають з договірних зобов ' язань.

Згідно ст. 22 Цивільного коде ксу України, особа, якій завда но збитків у результаті пору шення її цивільного права, ма є право на їх відшкодування. Збитками є: 1) втрати, яких ос оба зазнала у зв'язку зі знище нням або пошкодженням речі, а також витрати, які особа зроб ила або мусить зробити для ві дновлення свого порушеного п рава (реальні збитки); 2) доходи , які особа могла б реально оде ржати за звичайних обставин, якби її право не було порушен е (упущена вигода).

Відповідно до ст. 224 Господар ського кодексу України, учас ник господарських відносин, який порушив господарське зо бов'язання або установлені в имоги щодо здійснення господ арської діяльності, повинен відшкодувати завдані цим з битки суб'єкту, права або зак онні інтереси якого порушено . Під збитками розуміються ви трати, зроблені управненою с тороною, втрата або пошкодже ння її майна, а також не одержа ні нею доходи, які управнена с торона одержала б у разі нале жного виконання зобов'язання або додержання правил здійс нення господарської діяльно сті другою стороною.

Під не отриманим доходом сл ід розуміти таку втрату очік уваного збільшення (приросту ) в майні, яке засновано на точ них даних, безспірно підтвер джуючих можливість отриманн я грошових сум, якщо б зобов' язання було виконано боржник ом.

Підставою для застосуванн я відповідальності у вигляді відшкодування збитків є пов ний склад господарського пра вопорушення: неправомірна (п ротиправна) діяльність (безд іяльність) учасника господар ських відносин; збитки, як рез ультат такої діяльності; при чинний зв'язок між неправомі рною (протиправною) діяльніс тю (бездіяльністю) учасника г осподарських відносин та зби тками; вина учасника господа рських відносин.

Відсутність хоча б одного з перелічених елементів звіль няє боржника від відповідаль ності.

Отже, пред'явлення вимоги пр о відшкодування неодержаних доходів (упущеної вигоди) пок ладає на кредитора обов'язок довести, що ці доходи (вигода) не є абстрактними, а дійсно бу ли б ним отримані у разі належ ного виконання боржником сво їх обов'язків. При визначенні реальності неодержаних дохо дів мають враховуватися захо ди, вжиті кредитором для їх од ержання, зроблені з цією мето ю приготування.

У вигляді упущеної вигоди в ідшкодовуються тільки ті зби тки, які б могли бути реально о тримані при належному викона нні зобов' язання.

Статтею 33 Господарського пр оцесуального кодексу Україн и встановлено, що кожна сторо на повинна довести ті обстав ини, на які вона посилається я к на підставу своїх вимог і за перечень. Згідно з ч. 2 ст. 34 Госп одарського процесуального к одексу України, обставини сп рави, які відповідно до закон одавства повинні бути підтве рджені певними засобами дока зування, не можуть підтвердж уватися іншими засобами дока зування.

Щодо досліджуваної справи , то обов' язок доведення обс тавин по наявності збитків у вигляді не отриманого доход у покладався безпосередньо н а позивача. Проте, належні док ази в обґрунтування відповід них обставин позивачем не на дані.

Недоведеність позивачем вищевказаних елементів скла ду цивільного правопорушенн я, які б могли бути достатньою підставою для покладання на відповідача відповідальнос ті у вигляді відшкодування з битків, свідчить про вірний в исновок господарського суду першої інстанції щодо відмо ви в задоволенні позову. Наяв ні в матеріалах справи доказ и не підтверджують сукупніст ь необхідних складових та не дають достатніх правових пі дстав для задоволення апеляц ійної скарги.

Стосовно доводів скаржни ка слід зазначити, що: по-перше , при визначенні неодержаних доходів (упущеної вигоди) вра ховуються заходи, вжиті кред итором щодо їх одержання (ч.4 с т. 623 Цивільного кодексу Украї ни), тоді як позивач протягом т ривалого часу не вчиняв жодн их дій (заходів) для відновле ння свого порушеного права. Т ак, відключення позивача від споживання електричної енер гії відбулося 18.11.2008р., а з заявою про підключення кіоску до ел ектричної мережі позивач зве рнувся лише 30.08.2010р., тобто через півтора року після відключе ння; по-друге, позивачем не бу ло надано доказів проведення закупівлі необхідних для на дання послуг матеріалів, не з азначено, яку кількість кліє нтів позивач зазвичай обслуг овує в робочий день, скільки д нів на тиждень працював кіос к та який прибуток отримував позивач до відключення елек тропостачання (щоквартально або за попередній рік), не дов едено факт реальної можливос ті отримання прибутку у випа дку належного виконання відп овідачем договірних зобов' язань.

Зважаючи на викладене, коле гія суддів вважає, що господа рським судом дана правильна юридична оцінка обставинам с прави, рішення суду відповід ає чинному законодавству Укр аїни та обставинам справи, пі дстав для його скасування не має.

Керуючись ст. ст. 99, 101, 103, 104, 105 Госп одарського процесуального к одексу України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу суб' єк та підприємницької діяльнос ті - фізичної особи ОСОБА_1 , м.Дніпропетровськ залиши ти без задоволення.

Рішення господарського су ду Дніпропетровської област і від 28.12.2010р. у справі №30/350-10 залиши ти без змін.

Постанова набирає законно ї сили з дня її прийняття та мо же бути оскаржена в касаційн ому порядку протягом двадцят и днів до Вищого господарськ ого суду України через апеля ційний господарський суд.

Головуючий суддя І .А. Сизько

Суддя І.М. Герасименко

Суддя А.Є . Прокопенко

(Повний текст постано ви складено 21.03.2011р.)

Дата ухвалення рішення15.03.2011
Оприлюднено25.03.2011
Номер документу14361086
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —30/350-10

Ухвала від 10.11.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Постанова від 15.03.2011

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Сизько Ірина Анатоліївна

Рішення від 05.01.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Рішення від 29.12.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Ухвала від 10.12.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Ухвала від 10.12.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Ухвала від 08.12.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Ухвала від 23.11.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні