Рішення
від 28.12.2010 по справі 5/226-10
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВС ЬКОЇ ОБЛАСТІ

01032, м. Київ, вул. Комінтерну, 16 т ел. 235-24-26

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"28" грудня 2010 р. С права № 5/226-10

Суддя господарського су ду Київської області Подоляк Ю.В., розглянувши справу

за позовом Товариства з обмеженою ві дповідальністю “МДН-БУД”, м. К иїв

до Товариства з обмеженою ві дповідальністю “Комплекс Аг ромарс”, с. Гаврилівка, Вишгор одський р-н

про стягнення 2739 грн.

за участю представників:

позивача: не з' явився, про час і міс це судового засідання повідо млений належним чином.

відповідача: не з' явився, про час і місц е судового засідання повідом лений належним чином.

суть спору:

До господарського суду Київської області надійшла п озовна заява Товариства з об меженою відповідальністю “М ДН-БУД” (далі - Позивач) до То вариства з обмеженою відпові дальністю “Комплекс Агромар с” (далі - Відповідач) про стя гнення 2739 грн., з яких 2155,20 грн. осн овного боргу, 12,93 грн. інфляційн их втрат, 40,03 грн. 3% річних, 323,28 грн. штрафу та 207,56 грн. пені.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається н а неналежне виконання відпов ідачем своїх договірних зобо в' язань щодо здійснення роз рахунку за виконані підрядні роботи.

Сторони, належним чином по відомлені про час і місце роз гляду справи в судове засіда ння не з' явились, про причин и неявки суд не повідомили. Ві дповідач відзиву на позовну заяву не надіслав.

Враховуючи, що неявка сторі н в судове засідання не переш коджає розгляду спору по сут і, суд вважає за можливе здійс нити розгляд справи відповід но до ст. 75 ГПК України за відсу тності представників сторін за наявними в ній матеріалам и.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши докази та оцінивши їх в сукупності, суд

встановив:

Між сторонами у справі б уло укладено договір підряду від 23.01.2007р. № 023-07/КАМ (далі - догов ір), відповідно до умов якого п озивач - підрядник зобов' я зується своїми силами і засо бами на свій ризик виконати н а замовлення відповідача - з амовника, у відповідності до вимог ДНіП, ДБП, ТУ діючих на т ериторії України та погоджен ої сторонами кошторисної док ументації будівельні, монтаж ні та демонтажні роботи на об ' єктах відповідача, а відпо відач зобов' язується надат и позивачу будівельний майда нчик, прийняти закінчені роб оти і оплатити їх (п. 1.1 договору ).

Пунктом 3.1 договору передба чено, що вартість робіт по дан ому договору встановлюється на підставі кошторисів та до говірних цін і зазначається в додаткових угодах, що додаю ться до договору.

Вартість робіт встановлює ться в динамічній грошовій с умі, на підставі предоставле ної підрядником кошторисної документації і може підляга ти зміні за погодженням обох сторін, про що складається дв осторонній документ (п. 3.2 дого вору).

У випадку виникнення необх ідності у виконанні робіт, як і не передбачені графіками в иконаних робіт, по рішенню за мовника, сторони погоджують об' єми, вартість та графік п роведення таких робіт, шляхо м підписання додаткових угод до договору (п. 3.3 договору).

Згідно п. 3.4 договору розраху нок замовник проводить з під рядником на підставі актів в иконаних робіт, у відповідно сті до фактично виконаних об ' ємів робіт. Порядок провед ення розрахунку зазначаєтьс я в додаткових угодах.

У відповідності до п. 6.1 догов ору приймання виконаних робі т проводиться кожного календ арного місяця станом на 25 числ о. Підрядник надає замовнику до 28 числа звітного місяця ак ти виконаних робіт встановле ної форми, які замовник зобов ' язаний підписати, а в разі в иявлення допущених у роботі відступів від умов договору або інших недоліків негайно заявити про них підрядникові .

Згідно п. 6.2 договору виконан і роботи оформляються актами (форма КБ2), встановленого зра зку і підписується повноважн ими представниками сторін. Н а підряднику лежить обов' яз ок по оформленню актів викон аних робіт та наданню їх замо внику.

Договір вступає в силу з дат и підписання і діє до повного виконання сторонами своїх з обов' язань (п. 11.5 договору).

Між сторонами у справі було укладено додаткову угоду ві д 29.08.2008р. № 53 до договору № 023-07/КА М від 23.01.2007р. (далі - угода), відп овідно до умов якої сторони д ійшли згоди, що підрядник при ймає на себе зобов' язання с воїми силами і засобами, на св ій ризик виконати на замовле ння замовника, у відповіднос ті до вимог ДНіП, ДБП, ТУ діючи х на території України, з част ковим використанням матеріа лів замовника, на території п ід' їзної дороги до зерноток у, розташованого в с. Гаврилів ка Вишгородського району Киї вської області, що належить з амовнику, з використанням на лежних йому матеріалів, наст упні роботи: влаштування під ' їзної дороги до зернотоку в с. Гаврилівка (п. 1.1 угоди).

У відповідності до п. 2.1 зазна ченої угоди підрядник зобов' язався виконати роботи, визн ачені п. 1.1 даного договору із с вого матеріалу і своїми засо бами.

Пунктом 4.1 угоди передбачен о, що загальна вартість робіт за угодою, у відповідності до «Договірної ціни» становить 89800 грн., крім того ПДВ 20% - 17960,00 грн., а всього становить 107760 грн.

У вартість робіт входять вс і затрати підрядника необхід ні для виконання робіт по дан ій угоді. Вартість робіт вста новлюється у твердій грошові й сумі, на підставі представл еної підрядником кошторисно ї документації і не може підл ягати зміні (п. 4.2 угоди).

Розділом 5 угоди передбачен о порядок проведення розраху нків: перед початком виконан ня робіт замовник перерахову є підряднику аванс у розмірі 64656 грн., в тому числі ПДВ 20% - 10776 грн .

Подальші розрахунки замов ник проводить з підрядником на підставі актів виконаних робіт, складених за формою КБ 2 у відповідності до фактично виконаних об' ємів робіт шл яхом повернення авансу з кож ного акту виконаних робіт 50% в ід вартості виконаних робіт до повного повернення суми п ерерахованого авансу.

Замовник зобов' язується здійснювати розрахунки за ви конані роботи по підписаним актам виконаних робіт протяг ом 10 (десяти) банківських днів з дати підписання таких акті в.

Весь комплекс виконаних пі дрядником робіт оплачується в розмірі 95% від загальної сум и угоди. 5% від загальної суми у годи притримуються замовник ом в рахунок забезпечення ви конання підрядником фінансо вих зобов' язань (виплата шт рафних санкцій, відшкодуванн я збитків замовника, спричин ених невиконанням або ненале жним виконанням підрядником обов' язків по угоді) і оплач уються наступним чином:

- 60% суми притриманих коштів в иплачуються підряднику прот ягом 15 (п' ятнадцяти) банківсь ких днів з дати підписання кі нцевого акту приймання-перед ачі загального комплексу роб іт за угодою.

- 40% суми притриманих коштів в иплачується після 12 (дванадця ти) календарних місяців з дат и підписання кінцевого акту приймання-передачі загально го комплексу робіт за даною у годою, протягом 15 (п' ятнадцят и) банківських днів з дати зак інчення вказаного терміну.

На виконання умов договору позивачем були виконані, а ві дповідачем були прийняті роб оти на суму 107760 грн. що підтверд жується актом приймання - пер едачі виконаних робіт № 1/53/023/07 з а листопад 2009р., який підписани й в двохсторонньому порядку повноваженими представника ми сторін без будь яких засте режень і зауважень та скріпл ені печатками товариств 21.01.2009р ., завірена копія якого залуче на до матеріалів справи.

Разом з тим, відповідач свої договірні зобов' язання щод о здійснення розрахунку за в иконані роботи у повному обс язі не виконав, в зв' язку з чи м за ним рахується заборгова ність в розмірі 2155,20 грн. - різн иця між перерахованими кошта ми та загальною вартістю вик онаних робіт за угодою.

Вказана сума заборгованос ті в розмірі 2155,20 грн. є останнім платежем за угодою, якій дорі внює 40% суми притриманих кошті в та повинен був бути виплаче ний відповідачем позивачу пі сля 12 (дванадцяти) календарних місяців з дати підписання кі нцевого акту приймання-перед ачі загального комплексу роб іт за даною угодою, протягом 15 (п' ятнадцяти) банківських д нів з дати закінчення вказан ого терміну.

Розмір зазначеної заборг ованості також підтверджуєт ься актом звірки взаєморозра хунків між сторонами, відпов ідно до якого сальдо на корис ть позивача за вказаною угод ою станом на 09.08.2010р. складає 2155,20 г рн., зазначений акт підписани й в двохсторонньому порядку повноваженими представника ми сторін та скріплений печа тками підприємств, завірена копія якого залучена до мате ріалів справи.

Згідно із ст. 875 Цивільного кодексу України за договором будівельного підряду підряд ник зобов'язується збудувати і здати у встановлений строк об'єкт або виконати інші буді вельні роботи відповідно до проектно-кошторисної докуме нтації, а замовник зобов'язує ться надати підрядникові буд івельний майданчик (фронт ро біт), передати затверджену пр оектно-кошторисну документа цію, якщо цей обов'язок не покл адається на підрядника, прий няти об'єкт або закінчені буд івельні роботи та оплатити ї х.

Договір будівельного підр яду укладається на проведенн я нового будівництва, капіта льного ремонту, реконструкці ї (технічного переоснащення) підприємств, будівель (зокре ма житлових будинків), споруд , виконання монтажних, пускон алагоджувальних та інших роб іт, нерозривно пов'язаних з мі сцезнаходженням об'єкта.

Відповідно до ст. 837 Цивільно го кодексу України за догово ром підряду одна сторона (під рядник) зобов'язується на сві й ризик виконати певну робот у за завданням другої сторон и (замовника), а замовник зобов 'язується прийняти та оплати ти виконану роботу. Договір п ідряду може укладатися на ви готовлення, обробку, перероб ку, ремонт речі або на виконан ня іншої роботи з переданням її результату замовникові.

За змістом даної норми, дого вір підряду - це консенсуаль ний, двохсторонній та оплатн ий договір.

Стаття 854 Цивільного кодекс у України до обов' язків зам овника, зокрема, відносить оп лату виконаної підрядником р оботи після здачі всієї робо ти, якщо інше не встановлено з аконом або договором.

Відповідно до ч. 1 ст. 193 Господ арського кодексу України суб ' єкти господарювання та інш і учасники господарських від носин повинні виконувати гос подарські зобов' язання нал ежним чином відповідно до за кону, інших правових актів, до говору, а за відсутності конк ретних вимог щодо виконання зобов' язання - відповідно до вимог, що у певних умовах з вичайно ставляться. До викон ання господарських договорі в застосовуються відповідні положення Цивільного кодекс у України з урахуванням особ ливостей, передбачених цим К одексом.

Згідно приписів статей 525, 526 Ц ивільного кодексу України, о дностороння відмова від зобо в' язання або одностороння з міна його умов не допускаєть ся, якщо інше не встановлено д оговором або законом. Зобов' язання має виконуватись нале жним чином відповідно до умо в договору та вимог цього Код ексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутно сті таких умов та вимог - від повідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що зв ичайно ставляться.

Проте, всупереч згаданих пр иписів законну, положень укл аденого між сторонами догово ру, відповідач не виконав сво їх зобов' язань щодо проведе ння повного розрахунку за ви конані роботи, у зв' язку з чи м за останнім на час розгляду справи рахується заборгован ість в розмірі 2155,20 грн. Доказів сплати зазначеної заборгова ності відповідач суду не над ав.

Згідно вимог ст. 599 Цивільног о кодексу України зобов'язан ня припиняється виконанням, проведеним належним чином.

Таким чином, суд вважає, що п озивачем правомірно заявлен о позов про стягнення 2155,20 грн. з аборгованості за виконані пі дрядні роботи.

Враховуючи те, що відповіда ч порушив строки виконання г рошового зобов' язання щодо здійснення повного розрахун ку за виконані підрядні робо ти, позивач просить суд стягн ути з відповідача інфляційні втрати та 3% річних з простроч еної суми грошового зобов' я зання.

Відповідно до ст. 625 Цивільно го кодексу України боржник, я кий прострочив виконання гро шового зобов'язання, на вимог у кредитора зобов'язаний спл атити суму боргу з урахуванн ям встановленого індексу інф ляції за весь час прострочен ня, а також три проценти річни х від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не вс тановлений договором або зак оном.

Відповідно до розрахунку п озивача інфляційні втрати за період з березня 2009р. по серпен ь 2010р. складають 12,93 грн., три проц енти річних з простроченої с уми за період з 17.02.2010р. по 30.09.2010р. ск ладають 40,03 грн.

Здійснений позивачем розр ахунок інфляційних втрат та трьох процентів річних відпо відає вимогам законодавства та обставинам справи.

Крім того, позивач на підста ві п. 8.5 договору просить суд ст ягнути з відповідача за несв оєчасну оплату виконаних роб іт пеню в розмірі подвійної о блікової ставки НБУ від прос троченої суми за кожен день п рострочення, яка за його розр ахунком за період з 17.02.2010р. по 16.08.2 010р. складає 207,56 грн.

Згідно зі ст. 611 ЦК України у р азі порушення зобов' язання настають правові наслідки, в становлені договором або зак оном, зокрема сплата неустой ки, а згідно частини першої ст . 612 ЦК України боржник вважаєт ься таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконанн я зобов' язання або не викон ав його у строк, встановлений договором або законом.

Згідно ст. 549 Цивільного коде ксу України неустойкою (штра фом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повин ен передати кредиторові у ра зі порушення боржником зобов 'язання.

Пенею є неустойка, що обчисл юється у відсотках від суми н есвоєчасно виконаного грошо вого зобов'язання за кожен де нь прострочення виконання.

Ст.1 Закону України “Про від повідальність за несвоєчасн е виконання грошових зобов' язань” визначає, що платники грошових коштів сплачують н а користь одержувачів цих ко штів за прострочку платежу п еню в розмірі, що встановлюєт ься за згодою сторін. Статтею 3 вказаного Закону встановле но, що розмір пені обчислюєть ся від суми простроченого пл атежу та не може перевищуват и подвійної облікової ставки Національного банку України , що діяла в період, за який спл ачується пеня.

Крім того, відповідно до час тини 6 ст. 232 ГК України, нарахув ання штрафних санкцій за про строчення виконання зобов' язань припиняється через шіс ть місяців від дня, коли зобов ' язання мало бути виконано.

Здійснений позивачем роз рахунок пені відповідає вимо гам законодавства та обстави нам справи.

Також позивач на підставі п. 8.5 договору просить суд стяг нути з відповідача штраф у ро змірі 15 % від суми боргу.

Згідно ст. 549 Цивільного коде ксу України неустойкою (штра фом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повин ен передати кредиторові у ра зі порушення боржником зобов 'язання.

Штрафом є неустойка, що обчи слюється у відсотках від сум и невиконаного або неналежно виконаного зобов'язання.

Відповідно до ст. 230 ГК Україн и штрафними санкціями визнаю ться господарські санкції у вигляді грошової суми (неуст ойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобо в' язаний сплатити у разі по рушення ним правил здійсненн я господарської діяльності, невиконання, або неналежного виконання господарського зо бов' язання.

Частиною 4 ст. 231 ГК України вс тановлено, що у разі якщо розм ір штрафних санкцій законом не визначено, санкції застос овуються в розмірі, передбач еному договором.

За розрахунком позивача шт раф складає 323,28 грн. Розрахунок штрафу відповідає вимогам з аконодавства та обставинам с прави.

З огляду на зазначене та вра ховуючи, що борг відповідача перед позивачем на час прийн яття рішення не погашений, йо го розмір підтверджується на явними матеріалами справи, с уд дійшов висновку, що позовн і вимоги про стягнення з відп овідача 2155,20 грн. основного бор гу, 12,93 грн. інфляційних втрат, 40, 03 грн. 3% річних, 207,56 грн. пені та 323,28 грн. штрафу є доведеними, обґр унтованими, відповідачем не спростовані, а відтак підляг ають задоволенню.

Відшкодування витрат по сп латі державного мита та витр ат за інформаційно-технічне забезпечення судового проце су відповідно до ст. 49 Господа рського процесуального коде ксу України покладається суд ом на відповідача, оскільки с пір виник в наслідок його неп равомірних дій. Доказів прот илежного відповідач суду не надав.

Керуючись ст. 124 Конституції України, ст.ст. 43, 33, 44, 49, 75, 82-85 Господ арського процесуального код ексу України, суд

вирішив:

1. Позов задовольнити п овністю.

2. Стягнути з Товариства з об меженою відповідальністю “К омплекс Агромарс” (07350, Київськ а область, Вишгородський рай он, с. Гаврилівка, код ЄДРПОУ 3016 0757) на користь Товариства з обм еженою відповідальністю “МД Н-БУД” (03151, м. Київ, вул. Керченсь ка, буд. 7/7, код ЄДРПОУ 33492106) 2155 (дві т исячі сто п' ятдесят п' ять) грн. 20 коп. основного боргу, 12 (дв анадцять) грн. 93 коп. інфляційн их втрат, 40 (сорок) грн. 03 коп. 3% річ них, 207 (двісті сім) грн. 56 коп. пен і, 323 (триста двадцять три) грн. 28 коп. штрафу, 102 (сто дві) грн. витр ат по сплаті державного мита та 236 (двісті тридцять шість) гр н. витрат на інформаційно-тех нічне забезпечення судового процесу.

Видати наказ після набранн я судовим рішенням законної сили.

Дане рішення господарсько го суду Київської області на бирає законної сили після за кінчення десятиденного стро ку з дня його належного оформ лення і підписання та може бу ти оскаржено в апеляційному порядку.

Суддя Подоляк Ю.В.

СудГосподарський суд Київської області
Дата ухвалення рішення28.12.2010
Оприлюднено01.04.2011
Номер документу14421001
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5/226-10

Постанова від 26.05.2011

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Михальська Ю.Б.

Рішення від 28.12.2010

Господарське

Господарський суд Київської області

Подоляк Ю.В.

Судовий наказ від 06.08.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Шевченко Світлана Луківна

Судовий наказ від 06.08.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Шевченко Світлана Луківна

Судовий наказ від 06.08.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Шевченко Світлана Луківна

Рішення від 04.08.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Шевченко Світлана Луківна

Ухвала від 09.07.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Шевченко Світлана Луківна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні