Постанова
від 15.03.2011 по справі 2а-1482/11/1270
ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Категорія №10.1

ПОСТАНОВА

Іменем України

15 березня 2011 року Справа № 2а-1482/11/1270

Луганський окруж ний адміністративний суд у с кладі

головуючого судді Чернявс ької Т.І.,

за участю

секретаря судового засіда ння Ігнатович О.А.

та

представників сторін:

від позивача - провідний спеціаліст відділ у з юридичних питань

Ємченко В.О. (довіреність ві д 30.12.2010 № 4375/06)

від відповідача - не прибув

розглянувши у відкритому с удовому засіданні у м. Луганс ьку

справу за адміністративни м позовом

відділення виконавчої дир екції Фонду соціального стра хування від нещасних випадкі в на виробництві та професій них захворювань України в м. Л уганську

до товариства з обмеженою в ідповідальністю «АРТ-ОПТ»

про стягнення заборговано сті по страхових внесках у ро змірі 2622,08 грн.,

ВСТАНОВИВ:

17 лютого 2011 року до Луга нського окружного адміністр ативного суду надійшов адмін істративний позов відділенн я виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробн ицтві та професійних захворю вань України в м. Луганську до товариства з обмеженою відп овідальністю «АРТ-ОПТ» про с тягнення заборгованості по с трахових внесках за період з 01 січня 2010 року по 31 грудня 2010 рок у у розмірі 2622,08 грн.

У судовому засіданні представник позивача позов підтримав, надав пояснення, а налогічні викладеним у позов і.

Відповідач у судове з асідання не прибув, про дату, м ісце та час слухання справи п овідомлявся належним чином ( арк. справи 16). Правом подати су ду заперечення проти позову та докази на підтвердження с воїх доводів не скористався.

Відповідно до частин и 6 статті 71 КАС України суд вир ішує справу на основі наявни х в матеріалах справи доказі в.

Вислухавши пояснення пред ставника позивача, дослідивш и матеріали справи, суд вважа є, що позов підлягає задоволе нню повністю з таких підстав .

Товариство з обмеженою від повідальністю «АРТ-ОПТ» у ві дповідності із вимогами стат ті 10 Закону України від 23 верес ня 1999 року № 1105-XIV «Про загальнооб ов'язкове державне соціальне страхування від нещасного в ипадку на виробництві та про фесійного захворювання, які спричинили втрату працездат ності» взятий на облік у відд іленні виконавчої дирекції Ф онду соціального страхуванн я від нещасних випадків на ви робництві та професійних зах ворювань України в м. Лугансь ку як страхувальник, про що св ідчить заява від 11 липня 2001 рок у про реєстрацію платника ст рахових внесків (арк. справи 4) .

З 01 січня 2011 року набрав чинно сті Закон України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік є диного внеску на загальнообо в'язкове державне соціальне страхування», яким запровадж ено єдиний внесок на загальн ообов'язкове державне соціал ьне страхування як консолідо ваний страховий внесок, збір якого здійснюється до систе ми загальнообов'язкового дер жавного соціального страхув ання в обов'язковому порядку та на регулярній основі з мет ою забезпечення захисту у ви падках, передбачених законод авством, прав застрахованих осіб та членів їхніх сімей на отримання страхових виплат (послуг) за діючими видами заг альнообов'язкового державно го соціального страхування, та визначені правові та орга нізаційні засади забезпечен ня збору та обліку єдиного вн еску на загальнообов'язкове державне соціальне страхува ння, умови та порядок його нар ахування і сплати та повнова ження органу, що здійснює йог о збір та ведення обліку.

Згідно з пунктом 7 розділу VIII «Прикінцеві та перехідні по ложення» Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на зага льнообов'язкове державне соц іальне страхування» суми вне сків, нарахованих на загальн ообов'язкове державне соціал ьне страхування на випадок б езробіття, загальнообов'язко ве державне соціальне страху вання у зв'язку з тимчасовою в тратою працездатності та вит ратами, зумовленими похованн ям, загальнообов'язкове держ авне соціальне страхування в ід нещасного випадку на виро бництві та професійного захв орювання, які спричинили втр ату працездатності, строк сп лати яких не настав на 1 січня 2011 року, та суми нарахованого з бору на обов'язкове державне пенсійне страхування до 1 січ ня 2004 року, строк сплати яких не настав на 1 січня 2011 року, не спл ачені станом на 1 січня 2011 року, підлягають сплаті в порядку , що діяв до 1 січня 2011 року. Стягн ення заборгованості із сплат и страхових внесків за діючи ми видами загальнообов'язков ого державного соціального с трахування та сум штрафних с анкцій, нарахованих та/або не сплачених у період до 1 січня 2011 року, в тому числі страхових внесків, строк сплати яких на 1 січня 2011 року не настав, здійс нюється фондами загальнообо в'язкового державного соціал ьного страхування відповідн о до законодавства, що діяло н а момент виникнення такої за боргованості або застосуван ня штрафних санкцій. Погашен ня заборгованості з використ анням коштів, що надходять у р ахунок сплати єдиного внеску , забороняється.

Згідно із пунктом 2 частини 2 статті 45 Закону України від 23 вересня 1999 року № 1105-XIV «Про з агальнообов'язкове державне соціальне страхування від н ещасного випадку на виробниц тві та професійного захворюв ання, які спричинили втрату п рацездатності» (в редакції, я ка діяла на момент виникненн я спірних правовідносин) від повідач як страхувальник зоб ов' язаний своєчасно та повн істю нараховувати і сплачува ти в установленому порядку д о Фонду соціального страхува ння від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань страхові внески , які є цільовим загальнообов 'язковим платежем, який справ ляється на всій території Ук раїни в порядку, встановлено му цим Законом.

Інструкцією про порядок пе рерахування, обліку та витра чання страхових коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробн ицтві та професійних захворю вань України, затвердженою п остановою правління Фонду со ціального страхування від не щасних випадків на виробницт ві та професійних захворюван ь України від 12 липня 2007 року № 36 та зареєстрованою в Міністе рстві юстиції України 01 серпн я 2007 року за № 867/14134 (яка була чинн ою до 01 січня 2011 року), регламент овано, що не внесені страхува льниками у встановлений стро к страхові внески до Фонду вв ажаються недоїмкою і стягуют ься у порядку, передбаченому законодавством, з нарахуван ням пені. Пеня нараховується із сум недоїмки за кожний про строчений день і обчислюєтьс я, виходячи із 120 відсотків річ них облікової ставки Націона льного банку України, що діял а на момент сплати, нарахован ої на повну суму недоїмки (без урахування штрафів) за весь с трок. Пеня нараховується з на ступного дня після одержання заробітної плати до дня спла ти недоїмки включно (п. 5.1 та п. 5.2 Інструкції про порядок пере рахування, обліку та витрача ння страхових коштів Фонду с оціального страхування від н ещасних випадків на виробниц тві та професійних захворюва нь України).

При стягненні недоїмки за п латежами до Фонду строки дав ності не застосовуються. Спл ата (погашення) пені здійснює ться у такому самому порядку , як і недоїмки (п. 5.8 Інструкції про порядок перерахування, о бліку та витрачання страхови х коштів Фонду соціального с трахування від нещасних випа дків на виробництві та профе сійних захворювань України).

Згідно розрахунково ї відомості про нарахування і перерахування страхових вн есків та витрачання коштів Ф онду соціального страхуванн я від нещасних випадків на ви робництві та професійних зах ворювань України за 2010 рік, яка складається відповідачем на ростаючим підсумком з початк у року, станом на 18 січня 2011 року за товариством з обмеженою в ідповідальністю «АРТ-ОПТ» ра хується недоїмка зі сплати с трахових внесків за період з 01 січня 2010 року по 31 грудня 2010 рок у в сумі 2622,08 грн. (арк. справи 7).

Оскільки відповідач за час судового розгляду справи у д обровільному порядку недоїм ку зі сплати страхових внеск ів на загальнообов'язкове де ржавне соціальне страхуванн я від нещасних випадків на ви робництві та професійних зах ворювань, які спричинили втр ату працездатності, в сумі 2622,08 грн. не сплатив, позовні вимог и визнаються судом обґрунтов аними, доведеними і такими, що підлягають повному задоволе нню.

Враховуючи вимоги частини 4 статті 94 КАС України, а також те, що позивач відповідно до пункту 34 частини 1 статті 4 Декр ету Кабінету Міністрів Украї ни від 21 січня 1993 року № 7-93 «Про де ржавне мито» від сплати держ авного мита (судового збору) з вільнений, судові витрати у ц ій справі не підлягають стяг ненню з відповідача, оскільк и у справах, в яких позивачем є суб' єкт владних повноважен ь, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витра ти, здійснені позивачем, з від повідача не стягуються.

На підставі частини 3 статті 160 КАС України у судовому засі данні 15 березня 2011 року проголо шено вступну та резолютивну частини постанови. Складення постанови у повному обсязі в ідкладено до 21 березня 2011 року, про що згідно вимог частини 2 статті 167 КАС України повідомл ено після проголошення вступ ної та резолютивної частин п останови у судовому засіданн і.

Керуючись ст. ст. 45, 52 Закону Ук раїни від 23 вересня 1999 року № 1105-XI V «Про загальнообов'язкове де ржавне соціальне страхуванн я від нещасного випадку на ви робництві та професійного за хворювання, які спричинили в трату працездатності» (в ред акції, яка діяла на момент вин икнення спірних правовіднос ин), п. 7 розділу VIII «Прикінцеві т а перехідні положення» Закон у України від 08 липня 2010 року № 24 64-VI «Про збір та облік єдиного в неску на загальнообов'язкове державне соціальне страхува ння», п. 5.1, п. 5.2, п. 5.8, п. 8.6 Інструкції про порядок перерахування, о бліку та витрачання страхови х коштів Фонду соціального с трахування від нещасних випа дків на виробництві та профе сійних захворювань України, затвердженої постановою пра вління Фонду соціального стр ахування від нещасних випадк ів на виробництві та професі йних захворювань України від 12 липня 2007 року № 36 та зареєстро ваної в Міністерстві юстиції України 01 серпня 2007 року за № 867/14 134, ст. ст. 2, 9, 10, 11, 17, 18, 23, 87, 94, 158-163, 167 Коде ксу адміністративного судоч инства України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов за довольнити повністю.

Стягнути з това риства обмеженою відповідал ьністю «АРТ-ОПТ» (ідентифіка ційний код 24052562, місцезнаходже ння: 91047, м. Луганськ, вул. Оборонн а, буд. 32-А, к. 408) на користь відділ ення виконавчої дирекції Фон ду соціального страхування в ід нещасних випадків на виро бництві та професійних захво рювань України в м. Луганську (ідентифікаційний код 25938888, міс цезнаходження: 91055, м. Луганськ, вул. Леніна, буд. 26) недоїмку зі сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державн е соціальне страхування від нещасних випадків на виробни цтві та професійних захворюв ань, які спричинили втрату пр ацездатності, за період з 01 сі чня 2010 року по 31 грудня 2010 року в с умі 2622,08 грн. (дві тисячі шістсот двадцять дві гривні вісім ко пійок).

Постанова може бути о скаржена в апеляційному поря дку до Донецького апеляційно го адміністративного суду.

Апеляційна скарга подаєть ся до Донецького апеляційног о адміністративного суду чер ез Луганський окружний адмін істративний суд. Копія апеля ційної скарги одночасно надс илається особою, яка її подає , до суду апеляційної інстанц ії.

Апеляційна скарга на поста нову суду першої інстанції п одається протягом десяти дні в з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні ап еляційна скарга подається пр отягом десяти днів з дня отри мання копії постанови.

Якщо суб'єкта владних повно важень у випадках та порядку , передбачених частиною четв ертою статті 167 КАС України, бу ло повідомлено про можливіст ь отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеля ційне оскарження постанови с уду обчислюється з наступног о дня після закінчення п'ятид енного строку з моменту отри мання суб'єктом владних повн оважень повідомлення про мож ливість отримання копії пост анови суду.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання апеляційної скарг и, встановленого статтею 186 КА С України, якщо таку скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не с касовано, набирає законної с или після повернення апеляці йної скарги, відмови у відкри тті апеляційного провадженн я або набрання законної сили рішенням за наслідками апел яційного провадження.

Якщо строк апеляційного ос карження буде поновлено, то в важається, що постанова суду не набрала законної сили.

Відповідно до частини 3 ста тті 160 КАС України постанова с кладена у повному обсязі 21 бер езня 2011 року

Суддя Т.І. Чернявська

СудЛуганський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення15.03.2011
Оприлюднено01.04.2011
Номер документу14424068
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1482/11/1270

Ухвала від 18.03.2011

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Т.І. Чернявська

Постанова від 15.03.2011

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Т.І. Чернявська

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні