Постанова
від 31.01.2008 по справі б14/342-07
КИЇВСЬКИЙ МІЖОБЛАСНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

б14/342-07

КИЇВСЬКИЙ МІЖОБЛАСНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД


01033, м.Київ,  вул.Жилянська 58-б                                                       тел. 284-37-31

Іменем   України

                                          П О С Т А Н О В А

31.01.08 р.                                                                                                    № б14/342-07                                                                                

Київський міжобласний апеляційний господарський суд у складі колегії:

Головуючий                                                                                 Шкурдова  Л. М.

Судді :                                                                                          

                                                                                                                 Тарасенко К. В.

                                                                                                                 Яковлєв М. Л.

Секретар судового засідання Лисунь Г.Д.     

       за участю представників сторін –згідно протоколу судового засідання від 31.01.2008р. (в матеріалах справи)

розглянувши апеляційну скаргу ВАТ «Хмельницькмолпром»

на ухвалу господарського суду Київської  області від 28.11.2007 року

у справі № Б14/342-07 (суддя Короткевич О.Є.)

за заявою ТОВ Західноукраїнської продовольчої компанії «Берест Продторг»,

до   ДП «БКС-Експорт»

про банкрутство, -

В С ТА Н О В И В:

          Ухвалою господарського суду Київської області від 28.11.2007 року по справі № Б14/342-07 затверджено звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс ДП «БКС-Експорт», ліквідовано ДП «БКС-Експорт», провадження у справі про банкрутство припинено.

          Не погодившись з прийнятою  ухвалою, ВАТ «Хмельницькмолпром» подало апеляційну скаргу, в якій просить скасувати ухвалу господарського суду Київської області від 28.11.2007р. по справі № Б14/342-07 та зобов'язати ліквідатора ДП «БКС-Експорт»вжити всі необхідні заходи щодо пошуку майна боржника.

За апеляційною скаргою ВАТ «Хмельницькмолпром»на ухвалу господарського суду Київської  області від 28.11.2007 року згідно ст. 98 ГПК України Київським міжобласним апеляційним господарським судом ухвалою від 26.12.2007 р. порушено апеляційне провадження у справі № Б14/342-07.

          Представник ВАТ «Хмельницькмолпром»в судовому засіданні підтримав доводи, викладені в апеляційній скарзі, просив скасувати ухвалу господарського суду Київської області від 28.11.2007 року.

Представник ТОВ Західноукраїнської продовольчої компанії «Берест Продторг»в судовому засіданні заперечив проти доводів, викладених в апеляційній скарзі, просив апеляційну скаргу залишити без задоволення, ухвалу місцевого господарського суду без змін.

Ліквідатор ДП «БКС-Експорт»в судовому засіданні заперечила проти доводів, викладених в апеляційній скарзі, просила апеляційну скаргу залишити без задоволення, ухвалу місцевого господарського суду без змін.

Заслухавши доповідь судді-доповідача, пояснення представників сторін, розглянувши доводи апеляційної скарги, перевіривши матеріали справи, проаналізувавши на підставі встановлених фактичних обставин справи першої інстанції норм матеріального та процесуального права, законодавства України, колегія суддів апеляційного господарського суду дійшла висновку, що апеляційну скаргу слід задовольнити, ухвалу господарського суду Київської області від 28.11.2007 року скасувати, справу №Б14/342-07 направити на розгляд до господарського суду Київської області.

09.08.2007 року ухвалою господарського суду Київської області по справі №Б14/342-07 за заявою ТОВ Західноукраїнської продовольчої компанії «Берест Продторг»до ДП «БКС-Експорт»про порушення справи про банкрутство порушено провадження у справі про банкрутство та прийнято заяву до розгляду.

Постановою господарського суду Київської області від 16.08.2007 року по справі № Б14/342-07 за заявою ТОВ Західноукраїнської продовольчої компанії «Берест Продторг»до ДП «БКС-Експорт»про банкрутство в порядку ст. 52 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом»визнано банкрутом ДП «БКС-Експорт», також визнано ТОВ Західноукраїнську продовольчу компанію «Берест Продторг»кредитором з вимогами в розмірі 4553530,15 грн., призначено ліквідатором банкрута арбітражного керуючого Мальцеву А.В.

09.11.2007 року арбітражний керуючий Мальцева А.В. звернулась до господарського суду Київської області з клопотанням, в якому просить затвердити ліквідаційний баланс банкрута - ДП «БКС-Експорт»та звіт ліквідатора ДП «БКС-Експорт»Мальцевої А.В., ліквідувати юридичну особу –банкрута ДП «БКС-Експорт»та виключити з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців.

Зі звіту виконаних робіт ліквідатора ДП «БКС-Експорт»Мальцевої А.В. у справі №Б14/342-07 вбачається, що арбітражним керуючим вжито заходи щодо пошуку майна ДП «БКС-Експорт», а саме: подано запит до Васильківського МБТІ, Васильківської ОДПІ в Київській області, інспекції Держтехнагляду  по Васильківському району, Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку, ВАТ «УПБ»та ВАТ «Кредит промбанк». За повідомленням останніх майна не виявлено, було встановлено дебіторську заборгованість  ТОВ «Інвестиційна компанія-Табилга»перед ДП «БКС-Експорт»в сумі 47305000 доларів США, що еквівалентно 238890250 грн. по курсу Нацбанку України 5,05 грн. за долар США. Після часткового погашення кредиторської заборгованості  кредитору першої черги загальна сума кредиторської заборгованості ДП «БКС-Експорт»становить 28262364,14 грн.

Відповідно до п. 6 ст. 31 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом»при реалізації своїх прав та обов'язків   арбітражний керуючий зобов'язаний діяти сумлінно та розумно з урахуванням інтересів боржника та його кредиторів.

Згідно  статуту ДП «БКС-Експорт»власником ДП «БКС-Експорт»є юридична особа Республіки Панама Корпорація «B.C.S. Eksport Inc.», яка зареєстрована відділом державної реєстрації м. Панама 28.07.1999 року шляхом внесення до державного реєстру (секція-Торгівельний;картка-364877 док7040), зареєстрований офіс якої знаходиться за адресою: Плаза Регенті,4 поверх, офіс 4, Bia Іспанія, Панама (далі - власник).

Відповідно до пп. 5.1 п. 5 статуту ДП «БКС-Експорт»майно підприємства становлять основні фонди  та оборотні кошти, а також інші цінності, вартість яких відображається в самостійному балансі підприємства.

Підпунктом 5.2 пункту 5 статуту ДП «БКС-Експорт»встановлено, що підприємство є власником: майна, переданого йому власником; продукції, виробленої підприємством в результаті господарської діяльності; одержаних доходів; іншого майна, набутого на підставах не заборонених законом.

Згідно аб.2 пп.2.7 п.2 статуту ДП «БКС-Експорт»власник відповідає за зобов'язання підприємства в межах свого вкладу до статутного фонду.

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом»учасники провадження у справі про банкрутство - сторони, арбітражний керуючий (розпорядник майна, керуючий санацією, ліквідатор), власник майна (орган, уповноважений управляти майном) боржника, а також у випадках, передбачених цим Законом, інші особи, які беруть участь у провадженні у справі про банкрутство, Фонд державного майна України, державний орган з питань банкрутства, представник органу місцевого самоврядування, представник працівників боржника, уповноважена особа акціонерів або учасників товариств з обмеженою чи додатковою відповідальністю.

Колегією суддів апеляційного господарського суду встановлено, що власника ДП «БКС-Експорт»юридичну особу Республіки Панама Корпорацію «B.C.S. Eksport Inc.»не було доведено до відома про порушення провадження у справі про банкрутство ДП «БКС-Експорт», у відповідності до Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом»власник є учасником провадження у справі про банкрутство.

Таким чином, апеляційний господарський суду вважає, що місцевим господарським судом було не повно досліджено фактичні обставини справи у зв'язку з чим помилково прийнято ухвалу про затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу ДП «БКС-Експорт», ліквідовано ДП «БКС-Експорт», провадження у справі про банкрутство припинено.

Враховуючи викладене колегія суддів апеляційного господарського суду вважає, що апеляційну скаргу ВАТ «Хмельницькмолпром»необхідно задовольнити, ухвалу місцевого господарського суду від 28.11.2007 року –скасувати, справу №Б14/342-07 направити на розгляд до господарського суду Київської області.

Керуючись  ст.ст. 99, 101-105 ГПК України, Київський міжобласний апеляційний господарський суд, -   

П О С Т А Н О В И В:

1.          Апеляційну скаргу ВАТ «Хмельницькмолпром»на ухвалу господарського суду Київської  області від 28.11.2007 року по справі № Б14/342-07 задовольнити.

2 . Ухвалу господарського суду Київської області від 28.11.2007 року по справі № Б14/342-07 скасувати.

3.          Справу № Б14/342-07 направити на розгляд до господарського суду  Київської області.  

Головуючий                                                                                      Шкурдова  Л. М.

Судді :                                                                                

                                                                                                                   Тарасенко К. В.

                                                                                                                   Яковлєв М. Л.

СудКиївський міжобласний апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення31.01.2008
Оприлюднено20.03.2008
Номер документу1449160
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —б14/342-07

Ухвала від 18.06.2008

Господарське

Київський міжобласний апеляційний господарський суд

Міщенко П.К.

Постанова від 10.07.2008

Господарське

Київський міжобласний апеляційний господарський суд

Міщенко П.К.

Постанова від 21.05.2008

Господарське

Вищий господарський суд України

Ткаченко Н.Г.

Ухвала від 27.03.2008

Господарське

Вищий господарський суд України

Ткаченко Н.Г.

Постанова від 31.01.2008

Господарське

Київський міжобласний апеляційний господарський суд

Шкурдова Л.М.

Ухвала від 17.01.2008

Господарське

Київський міжобласний апеляційний господарський суд

Шкурдова Л.М.

Ухвала від 12.11.2007

Господарське

Господарський суд Київської області

Короткевич О.Є.

Ухвала від 18.10.2007

Господарське

Господарський суд Київської області

Короткевич О.Є.

Ухвала від 09.08.2007

Господарське

Господарський суд Київської області

Короткевич О.Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні