Рішення
від 28.02.2008 по справі 3/35-558
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

3/35-558

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"28" лютого 2008 р.Справа № 3/35-558

Господарський суд Тернопільської області

у складі   судді Турецького І.М.             

Розглянув справу

за позовом:  Товариства з обмеженою відповідальністю „Укрпродінвест” (код ЄДРПОУ 32291648) м. Кременець вул. Шевченка, 13  Тернопільської області

          до відповідачів: 1-го Товариства з обмеженою відповідальністю „Обрій ЛТД” (код ЄДРПОУ 21149195) м. Кременець вул. Шевченка 13/1 Тернопільської області .

                                        2-го Лановецького  бюро технічної інвентаризації , м. Ланівці вул. Незалежності, 44 Тернопільської області

за участю представників сторін:   

          позивача : Трачук І. - представник по довіреності

          відповідачів: 1-го не з'явився

                                    2-го не з'явився

          Суть справи: До господарського суду Тернопільської області поступила позовна заява   Товариства з обмеженою відповідальністю „Укрпродінвест” , м. Кременець вул. Шевченка, 13 Тернопільської області до Товариства з обмеженою відповідальністю „Обрій ЛТД” , м. Кременець вул. Шевченка, 13/1 Тернопільської області та  Лановецького  бюро технічної інвентаризації,  м. Ланівці вул. Незалежності 44 Тернопільської області, в якій позивач просить:

- скасувати державну реєстрацію права власності на будівлю казеїнового цеху в цілому , що розташований за адресою м. Ланівці вул. Привокзальна ,46    Тернопільської області виданого  Лановецьким  бюро технічної інвентаризації  Товариству з обмеженою відповідальністю „Обрій ЛТД”, м. Кременець вул. Шевченка,  13/1 Тернопільської області,

- визнати право власності за  Товариством з обмеженою відповідальністю „Укрпродінвест” м. Кременець вул. Шевченка, 13 Тернопільської області на нерухоме майно –нежитлове приміщення  казеїнового цеху  в цілому, яке знаходиться за адресою  м. Ланівці вул. Привокзальна , 46 Тернопільської області,

- зобов'язати Лановецьке  бюро технічної інвентаризації,  м. Ланівці вул. Незалежності 44 Тернопільської області здійснити державну реєстрацію права власності за  Товариством з обмеженою відповідальністю „Укрпродінвест”  м. Кременець вул. Шевченка, 13  Тернопільської області на нерухоме майно –нежитлове приміщення  казеїнового цеху  в цілому, яке знаходиться  за адресою  м. Ланівці вул. Привокзальна , 46 Тернопільської області,

- судові витрати покласти на відповідачів.

1-й Відповідач своїм конституційним правом на захист не скористався. Явку в судове засідання свого представника не забезпечив, не дивлячись на те, що належним чином був повідомлений про  час, дату та місце проведення судового засідання, свого письмового відзиву на позов суду не надав, а тому спір вирішено в порядку ст.75 Господарсько –процесуального кодексу України, по наявних у справі документах.

2-й Відповідач своїм конституційним правом на захист не скористався. Явку в судове засідання свого представника не забезпечив, не дивлячись на те, що належним чином був повідомлений про  час, дату та місце проведення судового засідання, свого письмового відзиву на позов суду не надав, однак, надав суду клопотання  №31 від 20.02.2008р.  , в якому просять  слухати   дану справу    без їхньої участі.

В розпочатому судовому засіданні представнику позивача роз'яснено його права та обов'язки , передбачені ст.ст.20,22,81-1 ГПК України.

Технічна фіксація (звукозапис) судового процесу , в порядку ст.. 81-1 ГПК України не здійснюється із-за відсутності відповідного клопотання сторін.

Розглянувши матеріали справи, всебічно та повно дослідивши обставини справи, суд встановив наступне:

Товариство з   обмеженою відповідальністю  „Лановецький  молокопереробний завод”  є учасником  товариства з обмеженою відповідальністю„Укрпродінвест” , м. Кременець вул. Шевченка, 13 Тернопільської області  і внесло в статутний фонд товариства з обмеженою відповідальністю„Укрпродінвест” нерухоме майно –нежитлове приміщення  казеїнового цеху  в цілому, яке знаходиться  за адресою  м. Ланівці вул. Привокзальна ,46 Тернопільської області.

    Згідно з положенням ст.13 Закону України „Про господарські товариства „ в редакції  Закону України №1377-ІУ  від 11.12.2003 року  вкладами  учасників товариства  до статутного фонду товариства можуть бути  будинки , споруди  та інші матеріальні цінності.

У відповідності ст.12 Закону України „Про господарські товариства „ товариство являється власником  майна переданого йому учасниками  у власність , як вклад до статутного капіталу товариства.

Статутний капітал  товариства з обмеженою відповідальністю  складається із вартості  вкладів  його учасників.

На підставі протоколу  загальних зборів Товариства з обмеженою відповідальністю ”Лановецький молокопереробний завод” від 24 квітня 2004 року  внесло до статутного фонду Товариства з обмеженою відповідальністю  „Укрпродінвест”  на загальну суму 241 452 грн. 31 коп., в тому числі  і казеїновий цех в цілому. вартістю 79 058 грн. та обладнання млина  вартістю 17 888 грн.

Згідно пункту 4.4. статуту Товариства з обмеженою відповідальністю  „Укрпродінвест”   останнє  являється власником   майна,  яке внесено до статутного капіталу товариства його учасниками.

В судовому засіданні встановлено, що  нерухоме майно , яке набуте Товариством з обмеженою відповідальністю  „Укрпродінвест”    в складі статутного фонду товариства  не передавалося в статутний фонд Товариства з обмеженою відповідальністю „Обрій ЛТД”  м. Кременець вул. Шевченка, 13/1 Тернопільської області.

      Крім того встановлено, що 84/100 частин будівлі казеїнового цеху, що розташовані  за адресою   м. Ланівці вул. Привокзальна ,46 Тернопільської області зареєстровані за Товариством з обмеженою відповідальністю „Обрій ЛТД” ,  м. Кременець вул. Шевченка 13/1 Тернопільської області .

Враховуючи, що  84/100 частин будівлі казеїнового цеху, що розташовані  за адресою  м. Ланівці вул. Привокзальна ,46 Тернопільської області зареєстровані за Товариством  з обмеженою відповідальністю „Обрій ЛТД” , м. Кременець вул. Шевченка, 13/1 Тернопільської області без достанніх на те підстав, а тому позовні вимоги позивача в частині щодо скасування державної реєстрації права власності на будівлю казеїнового цеху в цілому , що розташований  за адресою  м. Ланівці вул. Привокзальна ,46    Тернопільської області виданого  Лановецьким  бюро технічної інвентаризації  Товариству з обмеженою відповідальністю „Обрій ЛТД” , документально обґрунтовані і підлягають задоволенню.

Правом власності є право особи на річ (майно) ,яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

Особливим видом права власності є право довірчої власності ,яке виникає внаслідок закону або договору управління майном.(ст. 316 ЦК України).

Власникові належать права володіння, користування та розпорядження своїм майном.

На зміст права власності не впливають місце проживання власника та місце знаходження майна (ст.317 ЦК України).

Суб'єктами права власності є Український народ та інші учасники цивільних відносин, визначені статтею 2 ЦК України

Усі суб'єкти права власності є рівними перед законом  (ст.318 ЦК України)

Власник володіє, користується , розпоряджається своїм майном на власний розсуд.

Власник має право вчиняти щодо свого майна будь - які дії ,які не суперечать закону.

При здійсненні своїх прав та виконанні обов'язків зобов'язаний додержуватися моральних засад суспільства.

Усім власникам забезпечується рівні умови здійснення своїх прав.

Власність зобов'язує.

Власник не може використовувати право власності на шкоду права, свободам та гідності, інтересам суспільства, погіршувати екологічну ситуацію та природні якості землі.

Держава не втручається у здійснення власником права власності .

Діяльність власника може бути обмежена чи припинена або власника може бути зобов'язано допустити до користування його майном інших осіб лише у випадках і в порядку встановлених законом.

Особливості здійснення права власності на національні , культурні та історичні цінності встановлюються законом (ст.319 ЦК України).

Власник має право використовувати своє майно для здійснення підприємницької діяльності ,крім випадків , встановлених законом.

Законом можуть бути встановлені умови використання власником свого майна для здійснення підприємницької діяльності (ст.320 ЦК України)

Право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійснення.

Особа може бути позбавлена права власності або обмежена у його здійсненні лише у випадках і в порядку встановлених законом.

Примусове відчуження об'єктів права власності може бути застосоване лише як виняток з мотивів суспільної необхідності на підставі і в порядку установлених законом та за умови попереднього та повного відшкодування їх вартості , крім випадків , встановлених частиною другою ст.353 ЦК України . ( ст. 321 ЦК України).

Право власності набувається  на підставах , що не заборонені  законом , зокрема із правочинів.

Право власності  вважається набутим правомірно, якщо інше прямо  не випливає  із закону  або незаконність набуття права власності  не встановлена  судом.(ст.328 ЦК України).

Право власності  на нову річ ,яка виготовлена (створена) особою, набувається нею, якщо інше не встановлено  договором або законом.

Особа, яка виготовила (створила ) річ зі своїх матеріалів  на підставі договору ,є власником цієї речі.

Право власності  на новостворене нерухоме майно (житлові будинки, будівлі, споруди тощо) виникає  з моменту  завершення будівництва(створення майна).

Якщо договором  або законом  передбачено  прийняття  нерухомого майна  до експлуатації ,право власності  виникає з моменту  його прийняття до експлуатації.

Якщо право власності на нерухоме майно  відповідно до закону  підлягає державній реєстрації ,право власності  виникає з моменту  державної реєстрації.

До завершення  будівництва (створення  майна) особа вважається  власником  матеріалів ,обладнання тощо, які  були використані  в процесі цього будівництва (створення майна).

У разі необхідності  особа, зазначена в абзаці першому  цієї частини може укласти  договір  щодо об'єкта  незавершеного будівництва ,право власності  на який  реєструється  органом ,що здійснює державну реєстрацію  прав на нерухоме майно  на підставі  документів , що підтверджують право власності  або користування земельною ділянкою  для створення об'єкта нерухомого майна , проектно –кошторисної документації, а також документів , що містять опис об'єкта незавершеного будівництва (ст.331 ЦК України).

Право власності та інші речові права на нерухомі речі , обмеження цих прав, їх виникнення, перехід і припинення підлягають державній реєстрації.

Державна реєстрація прав на нерухомість і правочинів щодо нерухомості є публічною, здійснюється відповідним органом ,який зобов'язаний надавати інформацію про реєстрацію та зареєстровані права в порядку встановленому законом.

Відмова у державній реєстрації права на нерухомість або правочинів щодо нерухомості , ухилення від реєстрації, відмова від надання інформації про реєстрацію можуть бути оскаржені до суду.

Порядок проведення державної реєстрації прав на нерухомість  та підстави відмови в ній встановлюються законом . (ст. 182 ЦК України)

          У відповідності Тимчасового положення про порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно , затвердженого Міністерством Юстиції України від 07.02.2002 року №7/5 у редакції наказу Міністерства Юстиції України від 28.01.2003 року №6/5 зареєстрованого у Міністерстві Юстиції України 18.02.2002 року  №157/6445 державна реєстрація права власності на нерухоме майно покладено на Товариство з обмеженою відповідальністю „Міське бюро технічної інвентаризації",  м. Тернопіль бульвар Шевченка, 1.

        Оскільки,  товариство з обмеженою відповідальністю „Укрпродінвест”  набуло нерухоме майно –нежитлове приміщення  казеїнового цеху  в цілому, яке знаходиться  за адресою  м. Ланівці вул. Привокзальна ,46 Тернопільської області, на законних підставах, в даний час позивач володіє і користується вказаним нерухомим майном ,інше господарським судом Тернопільської області  не встановлено, а тому позовні вимоги позивача щодо визнання за ним права власності на нерухоме майно – нежитлове приміщення  казеїнового цеху  в цілому, яке знаходиться  за адресою  м. Ланівці вул. Привокзальна ,46 Тернопільської області,  документально обґрунтовані і підлягають задоволенню.

Судові витрати, в порядку ст.49 ГПК України ,покласти на позивача, як ініціатора позову.

Керуючись ст.ст. 43, 49, 82-85 ГПК України, ст. ст. 182, 316, 317, 318, 319,  320, 321, 328, 331 ЦК України, Тимчасовим положення про порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно , затвердженого Міністерством Юстиції України від 07.02.2002 року №7/5 у редакції наказу Міністерства Юстиції України від 28.01.2003 року №6/5 зареєстрованого у Міністерстві Юстиції України 18.02.2002 року №157/6445, суд

ВИРІШИВ:

              1. Позов задовольнити

2. Скасувати державну реєстрацію права власності на будівлю казеїнового цеху в цілому , що розташований  за адресою м. Ланівці вул. Привокзальна , 46  Тернопільської області виданого  Лановецьким  бюро технічної інвентаризації  Товариству з обмеженою відповідальністю „Обрій ЛТД” , м. Кременець вул. Шевченка,  13/1 Тернопільської області.

3. Визнати право власності за  Товариством з обмеженою відповідальністю „Укрпродінвест” , м. Кременець вул. Шевченка, 13 Тернопільської області на нерухоме майно –нежитлове приміщення  казеїнового цеху  в цілому, яке знаходиться за адресою  м. Ланівці вул. Привокзальна , 46 Тернопільської області.

           4. Зобов'язати Лановецьке  бюро технічної інвентаризації  м. Ланівці вул. Незалежності,  44 Тернопільської області здійснити державну реєстрацію права власності за  Товариством з обмеженою відповідальністю „Укрпродінвест”  м. Кременець вул. Шевченка, 13 Тернопільської області на нерухоме майно –нежитлове приміщення  казеїнового цеху  в цілому, яке знаходиться  за адресою м. Ланівці вул. Привокзальна ,46 Тернопільської області.

          5. На дане рішення, яке не вступило в законну силу сторонами по справі може бути подана апеляційна скарга до Львівського апеляційного господарського суду на протязі десяти днів з дня його підписання, 04.03.2008 року, через місцевий господарський суд Тернопільської області .

          6. Рішення направити сторонам по справі.

 Суддя                                                                                          І.М. Турецький

Дата ухвалення рішення28.02.2008
Оприлюднено20.03.2008

Судовий реєстр по справі —3/35-558

Постанова від 21.01.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Грек Б.М.

Ухвала від 24.12.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Грек Б.М.

Ухвала від 04.12.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Грек Б.М.

Рішення від 28.02.2008

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Турецький І.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні