Постанова
від 31.03.2011 по справі 2а-1670/1484/11
ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІ НІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

31 березня 2011 року м. Полтава Справа № 2а-1670/1484/11

Полтавський окружний ад міністративний суд у складі:

головуючого судді - Соко ленка Ф.Ф.,

при секретарі - Крбалі А.В .,

за участю:

представника відповідача - Осика О.С.

розглянувши у відкритому с удовому засіданні справу за адміністративним позовом Світловодського міськрай онного центру зайнятості до Товариства з обмеженою відп овідальністю ремонтно-будів ельної компанії "Елітміськбу д" про стягнення коштів, -

В С Т А Н О В И В:

21 лютого 2011 року позивач Світловодський міськра йонний центр зайнятості зве рнувся до Полтавського окруж ного адміністративного суду з адміністративним позовом до Товариства з обмеженою ві дповідальністю ремонтно-буд івельної компанії "Елітміськ буд" про незаконно виплачено ї допомоги по безробіттю в ро змірі 5152,13 грн.

В обґрунтування сво їх вимог позивач посилався н а те, що громадянину ОСОБА_3 в період з 18.02.2009 року по 14.11.2009 року було надано статус безробіт ного з виплатою допомоги по б езробіттю. За результатами п роведення перевірки страхов их випадків та обгрунтованос ті виплати матеріального заб езпечення центром зайнятост і встановлено факт безпідста вної виплати допомоги по без робіттю в сумі 5152,13 грн., оскільк и гр. ОСОБА_3 під час знаход ження на обліку в Центрі зайн ятості перебував у трудових відносинах з ТОВ РБК "Елітміс ькбуд". Відповідачем в поруше ння пп. 3 п. 2 ст. 35 Закону України “Про загальнообов' язкове д ержавне соціальне страхуван ня на випадок безробіття” не було надіслано позивачу зві т за формою 5-ПН про прийняття на роботу ОСОБА_3, згідно п . 4 ст. 35 зазначеного Закону з нь ого підлягає утриманню незак онно виплачена безробітному сума забезпечення.

Представник позивача в суд ове засідання не з'явився над авши клопотання в якому зазн ачив, що позовні вимоги підтр имує та просив суд розглядат и справу без його участі.

Відповідач в судовому засі данні проти позовних вимог з аперечувала вказуючи, що поз ивачем проведено розслідува ння страхових випадків та об грунтованості виплати матер іального забезпечення безро бітним, а саме при проведенні перевірки відповідача склад ено акт з яким не ознайомлено ТОВ РБК "Елітміськбуд", що є по рушенням п.5 порядку розсліду вання страхових випадків та обгрунтованості виплати мат еріального забезпечення без робітним затвердженого нака зом Міністерства праці та со ціальної політики України, Д ержавної податкової адмініс трації України від 13.02.2009 року №6 0/62 (далі - Порядок №60/62). Також зазн ачила, що позивачем не прийня то наказ про повернення безп ідставно виплачених коштів, що є порушенням п.7 порядку №60/62 . Посилаючись на вищевикладе ні обставини представник від повідача просила суд відмови ти у задоволенні адміністрат ивного суду.

Заслухавши представника в ідповідача, вивчивши та досл ідивши матеріали справи, суд вважає за необхідне зазначи ти наступне.

Судом встановлено, що 20.11.2008 ро ку Світловодським міськ районним центром зайнятості надано статус безробітного громадянина ОСОБА_3.

З пояснень представника по зивача та акту Світловодсь кого МЦЗ від 20.09.2010 року (а.с.15) вс тановлено, що виплату ОСОБА _3 допомоги по безробіттю ро зпочато 18.02.2008 року, припинено - 14. 11.2009 року.

З метою обгрунтованості ви плати допомоги по безробіттю позивачем проведено розслід ування страхових випадків та обгрунтованості виплат мате ріального забезпечення відп овідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державн е соціальне страхування на в ипадок безробіття" за резуль татами якого складено акт ві д 17.09.2010 року №542.

Вказаним актом встановлен о, що громадянин ОСОБА_3 пе ребуваючи на обліку у Світл оводському МЦЗ та маючи ста тус безробітного був прийнят ий на роботу до ТОВ РБК "Елітмі ськбуд", що підтверджується в ідповідними наказами про при йняття на роботу №3-К від 01.06.2009 ро ку (а.с.12) та про звільнення №6-К в ід 02.11.2009 року (а.с.13).

Таким чином, ОСОБА_3 прац ював у ТОВ РБК "Елітміськбуд" в період з 01.06.2009 року по 02.11.2009 року.

Відповідно до п. 3 ч. 2 ст. 35 Зако ну України “Про загальнообов ' язкове державне соціальне страхування на випадок безр обіття” від 2 березня 2000 року № 1533-III роботодавець зобов'язани й надавати виконавчій дирекц ії Фонду загальнообов' язко вого державного соціального страхування на випадок безр обіття відомості в установл еному порядку про прийняття на роботу працівників, зароб ітну плату працівників, вико ристання робочого часу тощо; сплату страхових внесків, у тому числі застрахованими ос обами.

Частиною 4 ст. 20 Закону Україн и “Про зайнятість населення” від 01.03.1991 р. № 803-ХІІ передбачено, щ о підприємства, установи і ор ганізації незалежно від форм и власності реєструються у місцевих центрах зайнятос ті за їх місцезнаходженням як платники збору до Фонду за гальнообов'язкового державн ого соціального страхуванн я України на випадок безробі ття, щомісяця подають цим цен трам адміністративні дані у повному обсязі про наявніст ь вільних робочих місць (ва кансій), у тому числі признач ених для працевлаштування інвалідів, та про працівникі в, які працюють неповний ро бочий день (тиждень), якщо це не передбачено трудовим до говором, або не працюють у зв'язку з простоєм виробниц тва з не залежних від них причин, і в десятиденний ст рок - про всіх прийнятих пра цівників у порядку, встановл еному законодавством. Несво єчасна реєстрація або відмов а від неї, порушення порядку п одання адміністративних дан их тягне за собою відповідал ьність, передбачену законом.

Згідно вимог Інструкції що до заповнення форми звітност і № 5-ПН “Звіт про прийнятих пр ацівників”, затвердженої нак азом Міністерства праці та с оціальної політики України в ід 19.12.2005 року № 420 (зареєстрованої в Міністерстві юстиції Укра їни 21.12.2005 року за № 1537/11817), підприєм ства, установи і організації , їх структурні підрозділи та філії, незалежно від форми вл асності та господарювання, я кі здійснили прийом працівни ків, повинні у десятиденний с трок у повному обсязі подава ти інформацію про прийнятих працівників до центрів зайня тості за місцем їх реєстраці ї як платника страхових внес ків.

В порушення ч.4 ст., 20 Закону Ук раїни “Про зайнятість населе ння” та п. 3 п. 2 ст. 35 Закону Украї ни “Про загальнообов' язков е державне соціальне страхув ання на випадок безробіття” відповідачем не було подано звіт за формою 5-ПН про прийнят тя на роботу ОСОБА_3, даний факт представник відповідач а в засіданні не заперечувал а та визнала.

ТОВ РБК "Елітміськбуд", як ро ботодавцем, не було повідомл ено Світловодський місь крайонний центр зайнятості п ро прийняття з 01.06.2009 року на роб оту гр. ОСОБА_3 шляхом наді слання у 10-денний термін звіту форми 5-ПН. При цьому центром з айнятості було виплачено О СОБА_3 допомогу по безробіт тю, в період з 01.06.2009 року по 14.11.2009 ро ку в сумі 5152,13 грн., що підтверджу ється актом позивача (а.с.15).

Відповідно до ч. 4 ст. 35 Закону “Про загальнообов' язкове д ержавне соціальне страхуван ня на випадок безробіття” із роботодавця утримується нез аконно виплачена безробітно му сума забезпечення у раз і неповідомлення про його пр ийняття на роботу.

З огляду на викладене, суд п риходить до висновку, що безп ідставно отримана ОСОБА_3 ., допомога по безробіттю, в су мі 5152,13 грн. підлягає утриманню з ТОВ РБК "Елітміськбуд" згідн о ч. 4 ст. 35 Закону “Про загально обов' язкове державне соціа льне страхування на випадок безробіття”.

Заперечення відповідача щ одо порушення позивачем п.5 та п. 7 порядку №60/62, а саме не ознай омлення відповідача із актом проведення перевірки та не о формлення наказом вимоги про повернення безпідставно вип лачених грошових коштів відх иляється судом виходячи з на ступного.

Відповідно до ч. 4 ст. 35 Закону "Про загальнообов' язкове д ержавне соціальне страхуван ня на випадок безробіття" сам е із роботодавця утримується незаконно виплачена допомог а по безробіттю, у разі не пові домлення останнім центр зайн ятості про прийняття на гром адянина у відповідності до З акону "Про загальнообов' язк ове державне соціальне страх ування на випадок безробіття " та Закону України "Про зайнят ість населення".

Під час розгляду справи суд ом встановлено факт не надан ня відповідачем до центру за йнятості інформацій в устано вленому законом порядку, в зв 'язку із чим гр.ОСОБА_3 безп ідставно було виплачено допо могу по безробіттю в розмірі 5152,13 грн. Обставина не надання в ідповідачем інформації до це нтру зайнятості, щодо прийня ття на роботу ОСОБА_3, відп овідачем не заперечується, а тому допомога по безробіттю ОСОБА_3 була безпідставно виплачена останньому саме з вини ТОВ РБК "Елітміськбуд" та підлягає поверненню в поряд ку ч. 4 ст. 35 Закону "Про загально обов' язкове державне соціа льне страхування на випадок безробіття".

Крім того, відповідно до ч. 138 Кодексу адміністративного с удочинства України предмето м доказування є обставини, як ими обґрунтовуються позовні вимоги чи заперечення або як і мають інше значення для вир ішення справи (причини пропу щення строку для звернення д о суду тощо) та які належить вс тановити при ухваленні судов ого рішення у справі.

З огляду на зміст наведеної норми процесуального права та зважаючи на те, що вимогами заявленого позову є стягнен ня безпідставно виплаченої д опомоги о безробіттю, предме том доказування у даній спра ві мають бути обставини, які с відчать про наявність підста в з якими законом пов'язано мо жливість стягнення вказаних коштів у судовому порядку, вс тановлення факту їх сплати у добровільному порядку або в становлення відсутності так ого факту тощо.

Таким чином, питання правом ірності та правильності проц едури проведення розслідува ння страхових випадків та об грунтованості виплат матері ального забезпечення не мож е бути предметом доказування у даній справі, оскільки прав омірність проведення такого розслідування та його проце дура не є предметом даного по зову, а отже суд не має процесу альних повноважень у межах р озгляду даної справи здійсню вати правовий аналіз зазначе ного розслідування.

Крім того, суд вважає за нео бхідне наголосити, що позива ч не позбавлений права оскар жувати дії центру зайнятості в окремому позові.

Виходячи з вищевикладено го суд приходить до висновку , що позовні вимоги про стягне ння незаконно виплаченої без робітному суми забезпечення є обґрунтованими і підлягаю ть задоволенню.

На підставі викладеного, к еруючись статтями 7, 8, 9, 10, 11, 71, 160-163 Кодексу адміністративного с удочинства України,-

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний поз ов Світловодського місь крайонного центру зайнятост і до Товариства з обмеженою в ідповідальністю ремонтно-бу дівельної компанії "Елітмісь кбуд" про стягнення коштів за довольнити.

Стягнути з Товариства з обм еженою відповідальністю рем онтно-будівельної компанії " Елітміськбуд" (ідентифікацій ний код 36179695, м.Кременчук, кварта л 287, буд.19, кв.76) на користь С вітловодського міськрайо нного центру зайнятості (27501, м. Світловотськ, пров.Нагірний, 3, ідентифікаційний код 22220009) ко шти в сумі 5152 (п'ять тисяч сто п'я тдесят дві гривні) 13 копійок.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання апеляційної скарг и. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо й ого не скасовано, набирає зак онної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного про вадження або набрання законн ої сили рішенням за наслідка ми апеляційного провадження .

Постанова може бути оскарж ена до Харківського апеляцій ного адміністративного суду через Полтавський окружний адміністративний суд шляхом подання апеляційної скарги протягом десяти днів з дня пр оголошення постанови з одноч асним поданням її копії до су ду апеляційної інстанції. У р азі складення постанови у по вному обсязі відповідно до с татті 160 Кодексу адміністрат ивного судочинства України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апе ляційна скарга подається про тягом десяти днів з дня отрим ання копії постанови.

Повний текст постан ови виготовлено 05.04.2011 року.

Суддя Ф.Ф. Соколенко

Дата ухвалення рішення31.03.2011
Оприлюднено08.04.2011
Номер документу14618208
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1670/1484/11

Ухвала від 06.09.2011

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Бондар В.О.

Постанова від 31.03.2011

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Ф.Ф. Соколенко

Ухвала від 22.02.2011

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Ф.Ф. Соколенко

Ухвала від 22.02.2011

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Ф.Ф. Соколенко

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні