Рішення
від 29.03.2011 по справі 16/5009/601/11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Запорізької області

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29.03.11 Справа № 16/5009/601/11

Суддя Ніколаєнко Р.А.

За позовом ОСОБА_1 (69 096, АДРЕСА_1)

до відповідача-1 - това риства з обмеженою відповіда льністю “Агроплемтрейд” (69083, м .Запоріжжя, вул.Східна, 8-в, код Є ДРПОУ 35888990)

до відповідача-2 - ОСОБА _2 (69029, АДРЕСА_2)

про визнання недійсним рішення загальних зборів уч асників ТОВ “Агроплемтрейд” від 29.12.2009 (протокол № 01/09)

Суддя Ніколаєнко Р .А.

Представники учасників :

від позивача: не з' яви вся

від відповідача -1: Швец ь Д.І. (ліквідатор ТОВ “Агро племтрейд”, постанова господ арського суду Запорізької об ласті від 09.12.2010 у справі № 16/251/10)

від відповідача -2: ОСОБ А_4 (дов.179 від 24.01.2011)

СУТЬ СПОРУ:

ОСОБА_1 заявлено по зов про визнання недійсним рішення загальних зборів уч асників ТОВ “Агроплемтрейд” від 29.12.2009 (протокол № 01/09)

Ухвалою господарського су ду від 08.02.2011 позовну заяву прийн ято до розгляду, порушено про вадження у справі № 16/5009/601/11 з при значенням судового засіданн я на 24.03.2011. Ухвалою від 24.03.2011 розгл яд справи відкладався до 29.03.2011. В засіданні 29.03.2011 проголошено в ступну і резолютивну частини рішення.

Позивач в засідання суду не з' явилася, вимоги ухвал суд у від 08.02.2011, від 24.03.2011 не виконала, в итребувані документи, у тому числі протокол, який би підтв ерджував прийняття оспорюва ного рішення, суду не надала.

24.03.2011 та 29.03.2011 до суду подані кло потання позивача про розгля д справи за її відсутності у з в' язку з неможливістю явки в судове засідання через нез адовільне самопочуття. У кло потаннях також зазначається , що на заявлених позовних вим огах позивач наполягає.

Позов заснований на ст.ст.53, 6 3 Закону України “Про господа рські товариства”, ст.ст.8, 29 Зак ону України “Про державну ре єстрацію юридичних осіб та ф ізичних осіб-підприємців”. В позовній заяві зазначається , що рішенням засновника ТОВ “ Агроплемтрейд” від 16.09.2009 (прото кол № 01/09) ОСОБА_1 балу включе на до складу учасників товар иства з наступним виключення м зі складу учасників ОСОБА _2 та перерозподілом часток у статутному фонді на корист ь ОСОБА_1 в розмірі 552500,00 грн., що становить 100% статутного ка піталу. Цим же рішенням ОСО БА_1 була призначена на поса ду директора ТОВ “Агроплемтр ейд”, а попереднього директо ра Грищенка В.М. було звіл ьнено з посади. 19.04.2010 нотаріусом Запорізького міського нотар іального округу Запорізької області ОСОБА_6 було засв ідчено справжність підпису ОСОБА_1 під новою редакціє ю Статуту ТОВ “Агроплемтрейд ”, затвердженою рішенням зас новника від 16.09.2009. Проте, всі при мірники установчих документ ів у новій редакції та печатк а товариства були вилучені п опереднім директором Грищ енком В.М. і на вимоги їх пове рнути він відповідає відмов ою. Зазначене не дозволяє поз ивачу зареєструвати у встано вленому Законом України “Про державну реєстрацію юридичн их осіб та фізичних осіб-підп риємців” порядку зміни до ус тановчих документів і, як нас лідок реалізовувати права засновника, виконувати функц ії керівника. Крім того, позив ачу стало відомо про існуван ня протоколу № 01/01 від 29.12.2009, згідн о з яким Грищенком В.М. до у становчих документів було вн есено зміни. Рішення, оформле не протоколом № 01/01 від 29.12.2009, пози вач просить визнати недійсни м.

Ліквідатор відповідача-1 - Т ОВ “Агроплемтрейд” надав суд у відзив, яким проти заявлени х вимог заперечив, зазначив, щ о позивач безпідставно та бе з документальних підтвердже нь оспорює неіснуюче рішення про права органа управління ТОВ “Агроплемтрейд”, повнов аження якого на цей час є прип иненими в зв' язку з визнанн ям ТОВ “Агроплемтрейд” банкр утом та відкриття ліквідацій ної процедури. Пояснив, що при виконанні функцій ліквідато ра ним було з' ясовано, що у ст атутних документах ТОВ “Агро племтрейд” протокол № 01/09 від 16 .09.2009 відсутній, що не дозволяє п ідтвердити факт проведення з борів та прийняття рішення, н а якому базуються позовні ви моги. Крім того, ліквідатор з азначив, що постановою госпо дарського суду Запорізької о бласті від 09.12.2010 у справі № 16/251/10 ТО В “Агроплемтрейд” визнано ба нкрутом та звернув увагу на п оложення ст.23 Закону України “ Про відновлення платоспромо жності боржника або визнання його банкрутом”, у відповідн ості до яких з дня прийняття г осподарським судом постанов и про визнання боржника банк рутом та відкриття ліквідаці йної процедури припиняються повноваження органів управ ління банкрута щодо управлін ня банкрутом та розпорядженн ям його майном, якщо цього не б уло зроблено раніше, керівни к банкрута звільняється з ро боти у зв' язку з банкрутств ом підприємства, про що робит ься запис у його трудовій кни жці, а також припиняються пов новаження власника (власникі в) майна банкрута, якщо цього н е було зроблено раніше. Тобто у будь-якому разі з дня визнан ня ТОВ “Агроплемтрейд” банкр утом повноваження власника т овариства припинилися, внасл ідок чого предмет спору є від сутнім. Відповідач-1 просить в позові відмовити.

Відповідач - 2 надала суду в ідзив та усні пояснення, яки ми підтвердила своє вибуття з участі ТОВ “Агроплемтрейд ” згідно з рішенням від 16.09.2009 (п ротокол № 01/09). Зазначила, що пом илково, не передбачаючи пода льші негативні наслідки для позивача, погодилася на проп озицію колишнього директора Грищенка В.М. щодо переоф ормлення документів товарис тва. Вважає, що позов має бути задоволено судом.

Розглянувши матеріали спр ави та вислухавши представни ків сторін, суд знайшов позов таким, що не підлягає задовол енню з огляду на таке.

За приписами ст.ст.32 - 34 Госп одарського процесуального к одексу України доказами у сп раві є будь-які фактичні дані , на підставі яких господарсь кий суд у визначеному законо м порядку встановлює наявніс ть чи відсутність обставин, н а яких ґрунтуються вимоги і з аперечення сторін, а також ін ші обставини, які мають значе ння для правильного вирішенн я господарського спору. Кожн а сторона повинна довести ті обставини, на які вона посила ється як на підставу своїх ви мог і заперечень. Докази пода ються сторонами та іншими уч асниками судового процесу. Господарський суд приймає ті льки ті докази, які мають знач ення для справи. Обставини сп рави, які відповідно до закон одавства повинні бути підтве рджені певними засобами дока зування, не можуть підтвердж уватися іншими засобами дока зування.

За приписами ст.17 Закону Укр аїни “Про державну реєстраці ю юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців” (далі - За кон “Про державну реєстрацію …”) відомості про юридичну особу або фізичну особу - пі дприємця включаються до Єд иного державного реєстру ш ляхом внесення записів на підставі відомостей з в ідповідних реєстраційних к арток та відомостей, що над аються юридичними особами д ержавному реєстратору за міс цезнаходженням реєстраційн ої справи згідно із законода вством України.

Та ж стаття містить перелік відомостей, які мають бути вн есені до Єдиного державного реєстру. Зокрема такими від омостями являються дата та н омер запису про проведення державної реєстрації юриди чної особи, дати та номери записів про внесення змін до нього.

Згідно зі ст.19 Закону “Про де ржавну реєстрацію…” якщо змі ни до відомостей про юридичн у особу, які містяться в Єдино му державному реєстрі, пов`яз ані із зміною керівника або осіб, що обираються (признача ються) до органу управління ю ридичної особи, або осіб, які мають право вчиняти дії від і мені юридичної особи без до віреності, у тому числі підпи сувати договори, крім докуме нтів, передбачених частиною першою цієї статті, особа, у повноважена діяти від імені юридичної особи (виконавчого органу), додатково подає прим ірник оригіналу або нотарі ально засвідчену копію ріше ння уповноваженого органу уп равління юридичної особи про зміну зазначених осіб та/або завірену в установленому порядку копію розпорядчого д окумента про їх призначення.

За вимогами ст.29 Закону “Про державну реєстрацію...” для п роведення державної реєстр ації змін до установчих доку ментів юридична особа повинн а подати (надіслати рекоменд ованим листом з описом вклад ення) заповнену реєстраційн у картку на проведення д ержавної реєстрації змін до установчих документів юриди чної особи, примірник оригін алу або нотаріально засвідче ну копію рішення про внесен ня змін до установчих док ументів, документ, що підтве рджує правомочність прийня ття рішення про внесення змі н до установчих документів, о ригінали установчих докуме нтів юридичної особи з відмі ткою про їх державну реєстра цію з усіма змінами, чинними н а дату подачі документів, аб о копія опублікованого в спеціалізованому друкован ому засобі масової інформаці ї повідомлення про втрату в сіх або частини зазначених оригіналів установчих докум ентів два примірники змін д о установчих документів юрид ичної особи у вигляді окрем их додатків або два примі рники установчих документі в у новій редакції, документ, щ о підтверджує внесення реє страційного збору за провед ення державної реєстрації зм ін до установчих документів.

У разі внесення змін до у становчих документів, які п ов' язані із зміною складу засновників (учасників) юри дичної особи, крім документ ів, які передбачені частино ю першою цієї статті, додатк ово подається або копія ріше ння про вихід юридичної особ и із складу засновників (учас ників), завірена в установлен ому порядку, або нотаріально засвідчена копія заяви фізи чної особи про вихід зі скл аду засновників (учасників ), або нотаріально засвідчен а копія документа про пере хід чи передання частки уча сника у статутному капіта лі товариства, або нотаріал ьно посвідчений договір про такий перехід чи передання, або рішення уповноваженого органу юридичної особи про примусове виключення заснов ника (учасника) зі складу зас новників (учасників) юридичн ої особи, якщо це передбачен о законом або установчими до кументами юридичної особи.

Позивач просить визнати не дійсним рішення загальних зб орів учасників ТОВ “Агроплем трейд” від 29.12.2009, оформлене прот околом № 01/09 від 29.12.2009.

Однак протокол № 01/09 від 29.12.2009 су ду не представлений ні позив ачем, ні відповідачами.

Для повного та всебічного р озгляду справи судом від дер жавного реєстратора виконав чого комітету Запорізької мі ської ради було витребувано довідку та витяг з Єдиного де ржавного реєстру юридичних о сіб та фізичних осіб-підприє мців про наявні у ЄДР реєстра ційні записи щодо відповідач а-1 - ТОВ “Агроплемтрейд”.

Крім того, від державного ре єстратора витребувано копії матеріалів реєстраційної сп рави ТОВ “Агроплемтрейд”.

Витребуваними матеріалами встановлено, що державна реє страція новоутвореної юриди чної особи - ТОВ “Агроплемтр ейд” відбулася 15.04.2008.

Позовні вимоги позивач ґру нтує на рішенні загальних зб орів від 16.09.2009, оформленому про токолом № 01/09, згідно з яким вир ішено змінити склад учасникі в товариства шляхом виходу з цього складу ОСОБА_2 та вк лючення до складу ОСОБА_1

Проте рішення загальних з борів від 16.09.2009 з необхідним па кетом інших документів держ авному реєстратору для прове дення у встановленому Законо м порядку державної реєстрац ії змін до установчих докуме нтів не подавалося.

Тому в силу вищенаведених п оложень Закону “Про державну реєстрацію...” зміни у засновн ицькому складі ТОВ “Агропле мтрейд” не можна визнати так ими, що відбулися.

Рішення загальних зборів у часників від 29.12.2009, оформлене пр отоколом № 01/09, суду не представ лене. Довідка з ЄДР, а також тв ердження ліквідатора ТОВ “Аг роплемтрейд” заперечують йо го існування.

Згідно з наданою на вимогу с уду інформацією державного р еєстратора виконавчого комі тету Запорізької міської рад и (вх.№ 09-06/6723 від 29.03.2011) протокол за гальних зборів учасників ТОВ “Агроплемтрейд” від 29.12.2009 дер жавному реєстратору не надав ався.

Наведені вище встановлені обставини виключають підста ви для визнання заявлених ви мог обґрунтованими. В позові слід відмовити.

Відповідно до ст.49 Господар ського процесуального кодек су України судові витрати у с праві покладаються на пози вача.

На підставі викладеного, ке руючись ст.ст.82, 84, 85 Господарськ ого процесуального кодексу У країни, суд

ВИРІШИВ :

В позові відмовити.

Суддя Р.Ніколаєнко

Рішення оформлено та п ідписано 01.04.2011.

СудГосподарський суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення29.03.2011
Оприлюднено12.04.2011
Номер документу14638185
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —16/5009/601/11

Постанова від 01.06.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Москальова І.В.

Ухвала від 11.05.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Москальова І.В.

Ухвала від 24.03.2011

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Ніколаєнко Р.А.

Рішення від 29.03.2011

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Ніколаєнко Р.А.

Ухвала від 08.02.2011

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Ніколаєнко Р.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні