Рішення
від 10.02.2011 по справі 2-452-11
ЄНАКІЇВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2-452-11

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 лютого 2011 року Єнакіївськ ий міський суд Донецької обл асті у складі:

головуючої судді Букрєєвої І.А.

при секретарі Мельничук Л.І.

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в залі суд у міста Єнакієве цивільну сп раву за позовом ОСОБА_1 до Державного підприємства

«Орджонікідзевугілля » пр о відшкодування моральної шк оди ,

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суд у із позовом „Про стягнення о дноразової страхової виплат и та відшкодування моральної шкоди”, в обґрунтування свої х вимог вказував , що працював на шахті «Єнакіївська » виро бничого об»єднання «Орджоні кідзевугілля » . При виконанн і трудових обов' язків отрим ав профзахворювання , внаслі док чого за висновком МСЕК ві д 13.05.2010 року була встановлена в трата працездатності 50 % вперш е по профзахворюванню безст роково.

Вважає, що внаслідок ушкодж ення здоров' я переживає мор альні страждання, які оцінив у 100 000 грн. і просив вказану сум у стягнути з відповідача .

Представник відповідача - ДП «Орджонікідзевугілля » у судовому засіданні позов н е визнав .

Суд , вислухав сторони, дос лідив матеріали справи , дій шов висновку , що позов підл ягає задоволенню з насту пних підстав.

Судом встановлено, що позив ач дійсно працював на шахті « Вуглегірська » виробничог о об»єднання «Орджонікідзев угілля ». При виконання трудо вих обов' язків одержав про фзахворювання , відповідно з а висновком МСЕК від 13.05.2010 року , яким було встановлено 50 % втр ати професійної працездатно сті вперше по профзахворюван ню .

Згідно ст.237-1 КЗПП України по зивач має право на відшкодув ання вчиненої моральної шкод и, яку забов*язаний відшкодув ати відповідач , оскільки пор ушення його прав призвело до моральних страждань .

Позивач внаслідок професі йного захворювання та стійко ї втрати професійної працезд атності позбавлений можливо сті щодо реалізації своїх зв ичок та бажань, ушкодження йо го здоров' я призвело до нег ативних наслідків моральног о характеру, що потребує дода ткових зусиль для організаці ї життя.

Відповідно до ст. 2 КЗпП Укра їни позивачка , працюючи у від повідача мала право здорови та безопасні умови праці , має право на матеріальне забезп ечення на випадок повної або часткової втрати працездатн ості.

Згідно роз' яснень, що міст яться в п. 9 Постанови Пленуму Верховного Суду України „Про судову практику в справах пр о відшкодування моральної (н емайнової) шкоди №4 від 31.03.95р., з н аступними змінами та доповне ннями, розмір моральної (нема йнової) шкоди, суд визначає в межах заявлених вимог залеж но від характеру та обсягу за подіяних позивачеві моральн их і фізичних страждань. Зокр ема, враховується характер і тривалість страждань, стан з доров' я потерпілого, тяжкіс ть заподіяної травми, наслід ки тілесних ушкоджень, істот ність вимушених змін у його ж иттєвих і виробничих стосунк ах.

При визначенні розміру зап одіяної позивачу моральної ш коди, суд керується засадами розумності, виваженості та с праведливості, як того вимаг ає ст. 41 Конвенції про захист п рав і основних свобод людини , враховує характер та обсяг ф ізичних та душевних страждан ь, які зазнав та продовжує заз навати позивач, неможливість відновлення професійної пра цездатності, важкість вимуше них змін в житті позивача, хар актер додаткових зусиль для організації його життя.

Суд задовольняє позовні ви моги про відшкодування морал ьної шкоди у грошовій сумі 15 000 гривень і бере до уваги втрат у професійної працездатност і , обгрунтовану висновком М СЕК від 13.05.2010 року , яким було вс тановлено вперше 50 % втрати пр ацездатності по профзахворю ванню.

Посилання позивача на те, що ушкодженням здоров' я йому заподіянні моральні стражда ння є обґрунтованими і підтв ердженні доказами.

Керуючись ст. 10,11,209,212,214,215,218 ЦПК Ук раїни, ст.233,237-1 КЗпП України, суд , -

В И Р І Ш И В :

Позовну заяву позивача ОСОБА_1 задовільнити .

Стягнути з шахти «Єнакіївс ька » ДП «Орджонікідзевугілл я »на користь ОСОБА_1 у ві дшкодування моральної шкоди 15 000 гривень. ( п”ятнадцять тис яч грн.)

Рішення може бути оскарже но в апеляційному порядку до Апеляційного суду Донецько ї області через Єнакіївський міський суд шляхом подачі в 10 -денний строк з дня проголоше ння рішення апеляційної ска рги.

Суддя Єнакіївського

міського суду І.А.Букреєва

СудЄнакіївський міський суд Донецької області
Дата ухвалення рішення10.02.2011
Оприлюднено20.04.2011
Номер документу14773667
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-452-11

Рішення від 10.02.2011

Цивільне

Єнакіївський міський суд Донецької області

Букреєва І. А.

Ухвала від 26.01.2011

Цивільне

Мар`їнський районний суд Донецької області

Пономарьов О. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні