Постанова
від 01.04.2011 по справі 2а/0570/857/2011
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІ НІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

01 квітня 2011 р. сп рава № 2а/0570/857/2011

Приміщення суду за адр есою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвар дійської дивізії, 17

час прийняття постанови: 10-30 год.

Донецький окружний адміні стративний суд в складі:

головуючого судді Стирана В.В.

при секретарі Цургановій Г .В.

за участю:

представника позивача - М ихайлова О.М.,

представника відповідача 1 - не з' явився,

відповідача 2 - не з' явився ,

представника третьої особ и 1 - не з' явився,

представника третьої особ и 2 - не з' явився,

розглянувши у відкри тому судовому засіданні адмі ністративну справу за позово м державної податкової інсп екції у Ворошиловському райо ні м. Донецька до управління державної реєстрації Донець кої міської ради, державного реєстратора відділу реєстра ції суб' єктів підприємниць кої діяльності держадмініст рації Шевченківського райо ну міста Києва Дубіна Алли Борисівни, треті особи на с тороні відповідача, які не за являють самостійних вимог на предмет позову, дочірнє підп риємство «Юнісістем Трейд», державна податкова інспекці я у Шевченківському районі м іста Києва, про визнання дій протиправними, визнання непр авомірним запис в Єдиному де ржавному реєстрі стосовно мі сцезнаходження ДП «Юнісісте м Трейд», зобов' язання скас увати реєстраційні дії від 22 в ересня 2009 року, щодо внесення з мін до відомостей про юридич ну особу, зобов' язання внес ти до Єдиного державного реє стру запис про місцезнаходже ння ДП «Юнісістем Трейд», зоб ов' язання повернути реєстр аційну справу ДП «Юнісістем Трейд»до державного реєстра тора,

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду із зазначеним позовом.

В обґрунтування позо вних вимог вказав, що 12 листоп ада 2010 року позивач звернувся до Управління державної реє страції Донецької міської ра ди з листом № 50773/10/29-013 щодо визнан ня неправомірними записів у ЄДР щодо місцезнаходження ДП «Юнісістем Трейд» (ЄДРПОУ 3184140 8) за адресою: 83086, місто Донецьк, Ворошилівський район, пр. Пав ших Комунарів, буд.7, скасуванн я реєстраційних дій № 10741070003012962 ві д 22 вересня 2009 року щодо внесен ня змін до відомостей про юри дичну особу ДП «Юнісістем Тр ейд», внесення до ЄДР записів про місцезнаходження ДП «Юн ісістем Трейд» за адресою: 04116, місто Київ, вул. Маршала Рибал ка, буд. 11б та повернення реєст раційної справи ДП «Юнісісте м Трейд» державному реєстрат ору відділу реєстрації суб' єктів підприємницької діяль ності держадміністрації Шев ченківського району міста К иєва Дубіна Аллі Борисівні .

Листом від 17 листопада 2010 року № 8965 Управління державн ої реєстрації Донецької місь кої ради відмовило ДПІ у Воро шилівському районі міста Дон ецька у вчиненні певних дій.

Позивач вважає, що дія ми відповідачів порушуються його права, оскільки його поз бавлено можливості виконати свої функції стосовно ДП «Юн ісістем Трейд» щодо здійснен ня контролю за своєчасністю, достовірністю повнотою нара хування та сплатою податків, зборів (обов' язкових плате жів), тощо, у зв' язку із тим, що товариство ніколи не знаход илося за вказаною адресою т а не здійснювало діяльності на території міста Донецька.

Також, згідно із поясн еннями власників будівлі, ро зташованої за адресою: місто Донецьк, пр. Павших комунарів , буд.7, їм невідомий громадяни н ОСОБА_3, який відповідно до установчих документів є д иректором (засновником) ДП «Ю нісістем Трейд».

03 червня 2010 року прокур атурою Ворошилівського райо ну міста Донецька порушено к римінальну справу № 4409 за ст. 358 ч .1 КК України у відношенні не в становлених осіб за фактом п ідписання від імені ОСОБА _3 довіреностей для здійсне ння дій у органах державної в лади.

Згідно із постановою УПМ ДПА у Донецькій області в ід 29.09.2010 року про порушення крим інальної справи за № 75-10-05-34/7 та пр ийняття його до провадження управлінням податкової мілі ції ДПА у Донецькій області п орушено кримінальну справу у відношенні невстановлених осіб по факту придбання суб' єктів підприємницької діяль ності з метою прикриття неза конної діяльності ДП «Юнісіс тем Трейд», без мети зайняття підприємницькою діяльністю , за ознаками злочину, передба ченого ч.1 ст.205 КК України.

Позивач в обґрунтува ння своїх доводів посилаєтьс я на порушення відповідачами норм, які були чинними на час виникнення спірних правовід носин, а саме статей 14, 16, 17, 18, 19, 31, 53 З акону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» від 15 травня 2003 року № 755-IV, Закону України «Про державну подат кову службу в Україні» від 4 гр удня 1990 року № 509- ХІІ, Закону Укр аїни «Про систему оподаткува ння» від 25 червня 1991 року № 1251-ХІІ , тощо.

Просив:

- визнати протиправни ми дії Управління державної реєстрації Донецької місько ї ради стосовно невизнання н еправомірними запису в ЄДР с тосовно місцезнаходження ДП «Юнісістем Трейд» за адресо ю : 83086, місто Донецьк, пр. Павших Комунарів, буд.7, не скасування реєстраційних дій, не внесен ня до ЄДР записів про місцезн аходження ДП «Юнісістем Трей д» за попередньою адресою та не повернення реєстраційної справи ДП «Юнісістем Трейд» до державного реєстратора в ідділу реєстрації суб' єкті в підприємницької діяльност і держадміністрації Шевченк івського району міста Києва Дубіна Аллі Борисівні;

- визнати неправомірн им запис в ЄДР стосовно місце знаходження ДП «Юнісістем Тр ейд» за адресою: 83086, місто Доне цьк, Ворошилівський район, пр . Павших Комунарів, буд.7;

- зобов' язати Управл іння державної реєстрації с касувати реєстраційні дії за № 10741070003012962 від 22 вересня 2009 року щод о внесення змін до відомосте й про юридичну особу ДП «Юніс істем Трейд»;

- зобов' язати Управ ління державної реєстрації Д онецької міської ради внес ти до ЄДР запис про місцезнах одження ДП «Юнісістем Трейд» за адресою: 04116, місто Київ, вул . Маршала Рибалка, буд. 11б;

- зобов' язати Управл іння державної реєстрації До нецької міської ради повер нути реєстраційну справу ДП «Юнісістем Трейд» державно му реєстратору відділу реєст рації суб' єктів підприємни цької діяльності держадміні страції Шевченківського ра йону міста Києва Дубіна Ал лі Борисівні.

Представник позивач а у судовому засіданні напол ягав на задоволені позову, св ої вимоги мотивував аналогіч но викладеному у позовній за яві. Просив позов задовольни ти.

Представник відпов ідача 1 у судове засідання не з ' явився, про день і час слуха ння справи повідомлений нале жним чином, суду надано заяву про розгляд справи у його від сутності.

Відповідач 2 у судове засідання не з' явилася, про день і час слухання справи по відомлена належним чином, су ду надано письмові заперечен ня, просила справу розглянут и за її відсутності.

Представники третіх осіб у судове засідання не з' явилися, про день і час слухан ня справи повідомлені належ ним чином, заяви про розгляд с прави у їх відсутності суду н е надано.

Суд, заслухавши пояс нення представника позивача , дослідивши матеріали справ и, приходить до висновку про н аступне.

ДП «Юнісістем Трей д» зареєстроване як юридична особа Шевченківською район ною у місті Києві державною а дміністрацією за номером 100013488 98, включене до ЄДРПОУ за номер ом 31841408, місцезнаходження: міст о Київ, Шевченківський райо н, вул. Маршала Рибалка, буд. 11б .

ДП «Юнісістем Трейд» подано реєстраційну картку на внесення змін до відомост ей про юридичну особу, які міс тяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фі зичних осіб-підприємців, на п ідставі якої державним реєст ратором відділу реєстрації с уб' єктів підприємницької д іяльності держадміністраці ї Шевченківського району мі ста Києва Дубіна Аллою Бор исівною 22 вересня 2009 року зді йснено державну реєстрацію з мін відомостей про юридичну особу стосовно місцезнаходж ення ДП «Юнісістем Трейд» за адресою: 83086, місто Донецьк, Вор ошилівський район, пр. Павших Комунарів, буд. 7.

Реєстраційна справа ДП «Юнісістем Трейд» знята з обліку в Шевченківській рай онній у місті Києві державні й адміністрації та передана за описом до Управління держ авної реєстрації Донецької м іської ради.

З акту виходу за юрид ичною адресою ДП «Юнісістем Трейд» посадових осіб ДПІ у В орошиловському районі міста Донецька від 16 серпня 2010 року № 832/23-5 вбачається, що за юридично ю адресою 83086, місто Донецьк, пр . Павших Комунарів, буд.7 підпр иємство не знаходиться.

12 листопада 2010 року по зивач звернувся до Управлін ня державної реєстрації Доне цької міської ради із листом № 50773/10/29-013 про внесення змін до ві домостей юридичної особи ДП «Юнісістем Трейд» та поверне ння реєстраційної справи до державним реєстратором відд ілу реєстрації суб' єктів пі дприємницької діяльності де ржадміністрації Шевченківс ького району міста Києва Ду біна Аллі Борисівні.

Листом від 17 листопад а 2010 року № 8965 Управління держав ної реєстрації Донецької міс ької ради відмовило ДПІ у Вор ошилівському районі міста До нецька у вчиненні певних дій .

Позивач із вказаними діями не погоджується та вважає, що відповідачем порушуються й ого інтереси щодо реалізації свого права як податкового о ргану, у зв' язку з чим зверну вся до суду із даним позовом.

Згідно з ч. 2 ст. 71 КАС України в адміністративних справах пр о протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб'єкта в ладних повноважень обов'язо к щодо доказування правомір ності свого рішення, дії чи б ездіяльності покладається на відповідача, якщо він з аперечує проти адміністрати вного позову.

Суд вважає, що відпов ідачами наданими доказами до ведено суду правомірність св оїх дій з наступних підстав.

Правовідносини, які виникають у сфері державної реєстрації юридичних осіб в регульовані Законом України «Про державну реєстрацію юр идичних осіб та фізичних осі б - підприємців» від 15 травня 200 3 року № 755-IV.

Частиною 1 статті 1 За кону визначено термін місцез находження юридичної особи - адреса органу або особи, які в ідповідно до установчих доку ментів юридичної особи чи за кону виступають від її імені .

Відповідно до части ни 1 статті 4 Закону державна р еєстрація юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців - з асвідчення факту створення а бо припинення юридичної особ и, засвідчення факту набуття або позбавлення статусу під приємця фізичною особою, а та кож вчинення інших реєстраці йних дій, які передбачені цим Законом, шляхом внесення від повідних записів до Єдиного державного реєстру.

Частиною 3 статті 4 За кону передбачено, що зміни до установчих документів юриди чної особи підлягають обов'я зковій державній реєстрації шляхом внесення відповідних змін до записів Єдиного держ авного реєстру в порядку, вст ановленому цим Законом.

Згідно з частиною 1 ст атті 16 Закону єдиний державни й реєстр створюється з метою забезпечення органів держав ної влади, а також учасників ц ивільного обороту достовірн ою інформацією про юридичних осіб та фізичних осіб - підпри ємців з Єдиного державного р еєстру. Пунктом 6 статті 16 Зако ну України «Про державну реє страцію юридичних осіб та фі зичних осіб-підприємців» Єди ний державний реєстр є об'єкт ом права державної власності .

З частини 1 статті 17 За кону вбачається, що відомост і про юридичну особу або фізи чну особу - підприємця включа ються до Єдиного державного реєстру шляхом внесення запи сів на підставі відомостей з відповідних реєстраційних к арток та відомостей, що надаю ться юридичними особами держ авному реєстратору за місцез находженням реєстраційної с прави згідно із законодавств ом України.

Відповідно до части ни 2 статті 17 Закону в Єдиному д ержавному реєстрі містяться такі відомості щодо юридичн ої особи, зокрема, відомості щ одо місцезнаходження юридич ної особи.

Відповідно до части ни 3 статті 8 Закону установчі документи (установчий акт, ст атут або засновницький догов ір, положення) юридичної особ и повинні містити відомості, передбачені законом. Відпов ідальність за відповідність установчих документів закон одавству несуть засновники ( учасники) юридичної особи.

Згідно частини 1 стат ті 29 Закону для проведення дер жавної реєстрації змін до ус тановчих документів юридичн а особа повинна подати (надіс лати рекомендованим листом з описом вкладення) такі докум енти: заповнену реєстраційну картку на проведення держав ної реєстрації змін до устан овчих документів юридичної о соби; примірник оригіналу аб о нотаріально засвідчену коп ію рішення про внесення змін до установчих документів. До кумент, що підтверджує право мочність прийняття рішення п ро внесення змін до установч их документів; оригінали уст ановчих документів юридично ї особи з відміткою про їх дер жавну реєстрацію з усіма змі нами, чинними на дату подачі д окументів, або копія опублік ованого в спеціалізованому д рукованому засобі масової ін формації повідомлення про вт рату всіх або частини зазнач ених оригіналів установчих д окументів; два примірники зм ін до установчих документів юридичної особи у вигляді ок ремих додатків або два примі рники установчих документів у новій редакції; документ, що підтверджує внесення реєстр аційного збору за проведення державної реєстрації змін д о установчих документів.

Згідно частини 7 стат ті 29 Закону державному реєстр атору забороняється вимагат и документи для проведення д ержавної реєстрації змін до установчих документів юриди чної особи, якщо вони не перед бачені частинами першою - шос тою цієї статті.

Відповідно до статті 30 Закону державний реєстрато р відмовляє у проведенні дер жавної реєстрації змін до ус тановчих документів юридичн ої особи за наявності підста в, встановлених частиною пер шою статті 27 цього Закону.

Частиною 1 статті 27 Зак ону передбачено, що підстава ми для відмови у проведенні д ержавної реєстрації юридичн ої особи є: невідповідність в ідомостей, які вказані в реєс траційній картці на проведен ня державної реєстрації юрид ичної особи, відомостям, які з азначені в документах, що под ані для проведення державної реєстрації юридичної особи; невідповідність установчих документів вимогам частини третьої статті 8 цього Закону ; порушення порядку створенн я юридичної особи, який встан овлено законом, зокрема: наяв ність обмежень на зайняття в ідповідних посад, встановлен их законом щодо осіб, які зазн ачені як посадові особи орга ну управління юридичної особ и; невідповідність відомосте й про засновників (учасників ) юридичної особи відомостям щодо них, які містяться в Єдин ому державному реєстрі; наяв ність обмежень щодо вчинення засновниками (учасниками) юр идичної особи або уповноваже ною ними особою юридичних ді й, які встановлені абзацом че твертим частини другої статт і 35 цього Закону; наявність в Є диному державному реєстрі на йменування, яке тотожне найм енуванню юридичної особи, як а має намір зареєструватися; використання у найменуванні юридичної особи приватного права повного чи скороченого найменування органу державн ої влади або органу місцевог о самоврядування, або похідн их від цих найменувань, або іс торичного державного наймен ування, перелік яких встанов люється Кабінетом Міністрів України; встановлена іншими законами заборона використа ння у найменуванні юридичної особи певних термінів, абрев іатур, похідних термінів. Від мова у проведенні державної реєстрації юридичної особи з інших підстав не допускаєть ся.

Стаття 14 Закону регул ює порядок передачі реєстрац ійних справ, а саме передача р еєстраційних справ здійснює ться в разі, зокрема, зміни міс цезнаходження юридичної осо би, зміни місця проживання фі зичної особи - підприємця, якщ о нове місцезнаходження юрид ичної особи або місце прожив ання фізичної особи - підприє мця розташоване на території іншої адміністративно-терит оріальної одиниці.

Позивач у якості дока зів у справі надає суду акт ви ходу за юридичною адресою ДП «Юнісістем Трейд» посадови х осіб ДПІ у Ворошиловському районі міста Донецька від 16 с ерпня 2010 року № 832/23-5, з якого вбач ається, що за юридичною адрес ою 83086, місто Донецьк, пр. Павших Комунарів, буд.7 підприємств о не знаходиться.

Проте, суд не вважає в казаний акт належним доказом , оскільки акт податкового ор гану від 16 серпня 2010 року не є до казом відсутності підприємс тва за юридичною адресою у 2009 р оці.

Відповідно до пункту 12 статті 19 Закону України «Про державну реєстрацію юридичн их осіб та фізичних осіб-підп риємців» у разі надходження державному реєстратору від о ргану державної податкової с лужби повідомлення встановл еного зразка про відсутність юридичної особи за її місцез находженням державний реєст ратор зобов'язаний надіслати рекомендованим листом протя гом п'яти робочих днів з дати н адходження зазначеного пові домлення юридичній особі пов ідомлення щодо необхідності подання державному реєстрат ору реєстраційної картки.

Згідно пункту 13 статт і 19 Закону державний реєстрат ор залишає реєстраційну карт ку про підтвердження відомос тей про юридичну особу без ро згляду, про що повідомляє зая вника у випадках, передбачен их частиною шостою цієї стат ті, та у порядку, встановленом у частиною сьомою цієї статт і.

Пунктом 14 статті 19 Зак ону встановлено, у разі непод ання юридичною особою протяг ом місяця з дати надходження їй відповідного повідомленн я реєстраційної картки про п ідтвердження відомостей про юридичну особу державний ре єстратор повинен внести до Є диного державного реєстру за пис про відсутність підтверд ження зазначених відомостей датою, яка встановлена для че ргового подання реєстраційн ої картки про підтвердження відомостей про юридичну особ у. Якщо державному реєстрато ру повернуто рекомендованог о листа, державний реєстрато р повинен внести до Єдиного д ержавного реєстру запис про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням.

Суду не надано доказ ів направлення позивачем пов ідомлення встановленого зра зка про відсутність ДП «Юніс істем Трейд» за її місцезнах одженням.

Отже, суд дійшов висн овку, що відповідачами при ви конанні ним своїх посадових обов' язків були дотримані в имоги статті 19 Закону України «Про державну реєстрацію юр идичних осіб та фізичних осі б-підприємців».

Відповідно до частин и 2 статті 38 Закону підставами для постановлення судового рішення щодо припинення юрид ичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особ и, зокрема є: наявність в Єдино му державному реєстрі запису про відсутність юридичної о соби за вказаним її місцезна ходженням.

Пунктом 17 статті 11 За кону України «Про державну п одаткову службу в України» о ргани державної податкової с лужби у випадках, в межах комп етенції та у порядку, встанов лених законами України, мают ь право звертатися у передба чених законом випадках до су дових органів із заявою (позо вною заявою) про скасування д ержавної реєстрації суб'єкта підприємницької діяльності .

З огляду на вищевикл адене, суд дійшов висновку, що відсутність юридичної особи ДП «Юнісістем Трейд» за місц езнаходженням не може бути н аслідком скасування або визн ання неправомірним запису в Єдиному державному реєстрі с тосовно місцезнаходження юр идичної особи. Відсутність ю ридичної особи за місцезнахо дженням є підставою для внес ення таких відомостей до Єди ного державного реєстру та п остановлення судового рішен ня про припинення юридичної особи.

Відповідно до части ни 2 статті 19 Конституції Укра їни органи державної влади, о ргани місцевого самоврядува ння, їхні посадові особи зобо в'язані діяти лише на підстав і, в межах повноважень та у спо сіб, що передбачені Конститу цією та законами України.

Суд зазначає, що поз ивач не навів жодної норми ді ючого законодавства, яка б св ідчила, що державні реєстрат ори повинні були відмовити у проведенні державної реєстр ації змін щодо адреси юридич ної особи, порушили порядок п ередачі реєстраційної справ и, повинні були не прийняти до обліку реєстраційну справу та повернути її у зв'язку із вс тановленням податковим орга ном фактичної відсутності пі дприємства за юридичною адре сою, а також визнати неправом ірним запис щодо місцезнаход ження підприємства. Кожен су б' єкт владних повноважень п овинен діяти суворо дотримую чись норм діючого законодавс тва в межах своїх повноважен ь та у спосіб, встановлений за коном.

Закон України «Про державну реєстрацію юридичн их осіб та фізичних осіб-підп риємців» не передбачає таког о повноваження державного ре єстратора як перевірка факти чного місцезнаходження юрид ичної особи за її юридичною а дресою, так само Закон не пере дбачає права чи обов'язку дер жавного реєстратора при вста новленні податковим органом факту незнаходження підприє мства за юридичною адресою, в ідповідно при зміні ним адре си, скасовувати попередні ре єстраційні дії та повертати реєстраційну справу до держа вного реєстратора за поперед ньою адресою.

Таким чином, суд дій шов висновку, що позовні вимо ги не підлягають задоволенню у повному обсязі, з огляду на відсутність порушень норм ді ючого законодавства відпові дачами.

Враховуючи вищевик ладене та керуючись статтями 2-15, 17-18, 33-35, 41-42, 47-51, 56-59, 69-71, 79, 86, 87, 94, 99, 104-107, 110, 122-143, 151-154, 158, 162, 163, 167, 185-186, 254 Кодексу адміністра тивного судочинства України , суд

ПОСТАНОВИВ:

У задоволенні позову державної податкової інспек ції у Ворошиловському районі м. Донецька до управління де ржавної реєстрації Донецько ї міської ради, державного ре єстратора відділу реєстраці ї суб' єктів підприємницько ї діяльності держадміністра ції Шевченківського району міста Києва Дубіна Алли Бо рисівни, треті особи на сто роні відповідача, які не заяв ляють самостійних вимог на п редмет позову, дочірнє підпр иємство «Юнісістем Трейд», д ержавна податкова інспекція у Шевченківському районі мі ста Києва, про визнання дій п ротиправними, визнання непра вомірним запис в Єдиному дер жавному реєстрі стосовно міс цезнаходження ДП «Юнісістем Трейд», зобов' язання скасу вати реєстраційні дії від 22 ве ресня 2009 року, щодо внесення зм ін до відомостей про юридичн у особу, зобов' язання внест и до Єдиного державного реєс тру запис про місцезнаходжен ня ДП «Юнісістем Трейд», зобо в' язання повернути реєстра ційну справу ДП «Юнісістем Т рейд»до державного реєстрат ора, відмовити у повному обся зі.

Вступну та резолютив ну частини постанови проголо шено 01 квітня 2011 року у присутн ості представника позивача.

Повний текст постано ви виготовлено 06 квітня 2011 року .

Постанова може бути оскарж ена в апеляційному порядку д о Донецького апеляційного ад міністративного суду через с уд першої інстанції шляхом п одачі в 10-денний строк з дня пр оголошення постанови апеляц ійної скарги, з подачею її коп ії до апеляційної інстанції, або в порядку ч.2 ст.186 КАС Украї ни.

Суддя Стиран В.В.

Дата ухвалення рішення01.04.2011
Оприлюднено20.04.2011
Номер документу14825075
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0570/857/2011

Ухвала від 10.05.2011

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Лях О.П.

Ухвала від 10.05.2011

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Лях О.П.

Ухвала від 24.05.2011

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Лях О.П.

Ухвала від 28.02.2011

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Стиран В.В.

Постанова від 01.04.2011

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Стиран В.В.

Ухвала від 03.02.2011

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Стиран В.В.

Ухвала від 19.01.2011

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Стиран В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні