Постанова
від 31.03.2011 по справі 2а-743/11/2770
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА СЕВАСТОПОЛЯ

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИ ВНИЙ СУД МІСТА СЕВАСТОПОЛЯ

ПОСТАНОВА

Іменем України

31.03.11 Справа №2а-743/11/2770

категорія 10.1

Окружний адміністрат ивний суд міста Севастополя в складі:

судді Шаповала І.І.,

при секретарі Богдановій В .О.,

за участю представників:

позивача - прокурора Га гарінського району м.Севасто поля - Вєрьовкіної Галини Петрівни, посвідчення № 570 в ід 11.11.08;

зацікавленої особи - Уп равління Пенсійного фонду Ук раїни у Гагарінському районі м. Севастополя - Лозицької Інни Володимирівни, довіре ність № 4759/07-07 від 25.08.2010;

відповідача - Севасто польський національний те хнічний університет- Комлик Валентини Іванівни, дові реність № 402-19/129 від 26.01.2011 р.;

третьої особи - санаторій -профілакторій Севастопол ьського національного тех нічного університета- Дебело ї Людмили Павлівни, довір еність б/н від 28.03.2011 р.;

третьої особи - Севастоп ольське міське відділення Фонду соціального страхуван ня з тимчасової втрати праце здатності - Кузіної Наталії Валеріївни, довіреність № 07/5 від 21.08.2009 р.;

розглянувши у відкритому с удовому засіданні адміністр ативну справу за позовом про курора Гагарінського району м. Севастополя в інтересах де ржави в особі Управління Пен сійного фонду України у Гага рінському районі м. Севастоп оля до Севастопольського національного технічного у ніверситета про стягнення з аборгованості,

встановив:

Прокурор Гагарінського району м. Севастополя в інте ресах держави в особі Управл іння Пенсійного фонду Україн и у Гагарінському районі м. Се вастополя звернувся до суду з адміністративним позовом до Севастопольського на ціонального технічного унів ерситета про стягнення забор гованості по сплаті страхови х внесків на загальнообов'яз кове державне пенсійне страх ування, посилаючись на те, що в ідповідач в порушення вимог Закону України «Про загально обов'язкове державне пенсійн е страхування», не сплатив ст рахові внески до Пенсійного фонду України, у зв'язку із чим виникла заборгованість по с платі страхових внесків сум і 12119,67 грн.

Ухвалами Окружного адмін істративного суду м.Севастоп оля 04.03.2011 року було відкрито пр овадження в адміністративні й справі, закінчено підготов че провадження та справа бул а призначена до судового роз гляду.

Ухвалою від 15.03.2011 р. до участі у справі в якості третіх осіб, які не заявляють самостійни х вимог на предмет спору було залучено санаторій-профілак торій СНТУ та Севастопольс ьке міське відділення Фонд у соціального страхування з тимчасової втрати працездат ності.

У судовому засіданні в обґр унтування позовних вимог пре дставником позивача було заз начено, що відповідно до Зак ону України " Про загальнообо в'язкове державне пенсійне с трахування" Санаторій-профіл акторій «Севастопольсько го національного технічно го університету є платником страхових внесків на загальн ообов'язкове державне пенсій не страхування, платник внес ків згідно з ч.6 ст. 20 Закону Укр аїни «Про загальнообов'язков е державне пенсійне страхува ння»зобов`язаний був самості йно сплатити до 20.01.2011 р. суму вне сків за грудень місяць 2010 року у розмірі 12119,67 грн., проте оплат а не була проведена. Представ ник позивача зазначила, що Са наторій-профілакторій є стру ктурним підрозділом СНТУ, то му просила стягнути суму заб оргованості по сплаті страхо вих внесків у повному обсязі з Севастопольського нац іонального технічного уніве рситету.

Представник Управлін ня Пенсійного фонду України у Гагарінському районі м. Сев астополя підтримала позов у повному обсязі з мотивів нав едених в позовній заяві та пр осила позов задовольнити.

Представник відповіда ча у судовому засіданні позо в не визнала та суду пояснила , що санаторій-профілакторій Севастопольського наці онального технічного універ ситету є відокремленим струк турним підрозділом Севаст опольського національног о технічного університету, а ле вважає, що позов пред`явлен ий неналежному відповідачу, на її думку, належним відпові дачем по цієї справі повинен бути саме санаторій-профіла кторій СНТУ, оскільки він зар еєстрований як платник страх ових внесків, крім того у кошт орисі університету не передб ачені грошові кошти на фінан сування санаторія-профілакт орія, в штатному розкладі пос ад співробітників санаторія -профілакторія немає, заробі тна плата працівникам не вип лачувалася санаторієм-профі лакторієм з листопада 2010 р., у з в'язку з чим страхові внески с анаторієм-профілакторієм не перераховувалися до Пенсійн ого фонду України. Крім того у СНТУ немає діючої ліцензії М іністерства охорони здоров`я України на право провадженн я медичної практики санаторі я-профілакторія, ліцензія за кінчилася 14.09.2010 р. Згідно з трьо хсторонньою угодою № 21 від 19.04.201 0 р. Фонд соціального страхува ння з тимчасової втрати прац ездатності здійснює частков е фінансування санаторія-пр офілакторія СНТУ за наявніст ю ліцензії МОЗ у СевНТУ на пра во провадження медичної прак тики. Пакет документів у Мінз драв України керівництвом СН ТУ для отримання ліцензії не було направлено, але керівни цтво університету неоднораз ово зверталося до Фонду соці ального страхування та Мініс терства освіти і науки Украї ни з проханням прийняти захо ди по соціальному захисту пр ацівників санаторія-профіла кторія. Вважає, що сума заборг ованості по сплаті страхови х внесків повинна бути сплач ена санаторієм-профілакторі єм СНТУ після перерахування коштів Фондом соціального ст рахування з тимчасової втрат и працездатності, у зв' язку з чим просила у задоволені по зову відмовити.

Представник санаторія-пр офілакторія «Севастополь ського національного техн ічного університету»у судов ому засіданні зазначила, що с анаторій-профілакторій прац ює без права юридичної особи і є структурним підрозділом СевНТУ. Фонд соціального стр ахування з тимчасової втрати працездатності здійснює час ткове фінансування санатор ія-профілакторія тільки на п ідставі ліцензії у СевНТУ. Фі нансування санаторію Фондом з 15 листопаду 2010 р. не проводило ся, тому у санаторію-профілак торію не було можливості опл ачувати страхові внески. Крі м того представник зазначив, що зараз санаторій-профілак торій знаходиться в стадії л іквідації.

Представник Севастополь ського міського відділенн я Фонду соціального страхува ння з тимчасової втрати прац ездатності вважає вимоги поз ивача обґрунтованими та зако нними, пояснивши що термін лі цензії у власника закінчився 14.09.2010 р., керівництво СНТУ у теле фонному режимі інформувало, що документи на отримання лі цензії були подані до Мініст ерства охорони здоров' я, ал е через деякий час здійснило сь, що цього зроблено не було і фінансування профілакторія Фонд припинив відповідно до Постанови правління Фонду с оціального страхування № 16 ві д 25.09.2009р. На сьогоднішній день л іцензія власником не отриман а і фінансування не поновлен о.

Розглянувши матеріали спр ави, заслухавши пояснення ст орін, дослідивши інші докази в межах позовних вимог суд в становив наступне.

Згідно з пунктом 4 статті 17 Ко дексу адміністративного суд очинства України до компетен ції адміністративних судів в ходить розгляд спорів за зве рненням суб'єктів владних по вноважень у випадках, встано влених законом.

Відповідно до пункту 2 статт і 121 Конституції України на ор гани прокуратури покладаєть ся представництво інтересів держави у випадках, передбач ених законом.

Відповідно до частини друг ої статті 60 Кодексу адміністр ативного судочинства Україн и прокурор здійснює в суді пр едставництво інтересів гром адянина або держави в порядк у, встановленому цим Кодексо м та іншими законами, тому зве рнення прокурора з цим позов ом є правомірним.

Згідно ст. 14, 17 Закону Укр аїни “Про загальнообов`язков е державне пенсійне страхув ання” № 1058-VI від 09.07.2003 р. (далі Закон № 1058) підприємства, установи і організації, створені відпов ідно до законодавства Україн и, незалежно від форми власно сті, виду діяльності та госпо дарювання, об'єднання громад ян, профспілки, політичні пар тії та інші є страхувальника ми: страхувальник зобов' яза ний нараховувати, обчислюват и і сплачувати, у встановлені строки та у повному обсязі ст рахові внески.

Розділом 4 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрах ованими особами внесків на з агальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пен сійного фонду України, затве рдженої Постановою Правлінн я Пенсійного Фонду України в ід 19.12.2003 р. № 21-1, зареєстрованої Мі ністерством юстиції України 16.01.04 за № 64/8663 (далі Інструкція № 21-1 ) та Законом України “Про збір на обов' язкове державне пе нсійне страхування від 26.06.1997 № 4 00/97-ВР, визначений розмір страх ових внесків на загальнообов `язкове державне пенсійне ст рахування для роботодавців - підприємств, установ, органі зацій встановлений розмір ст рахових внесків, який склада є 33,2 % від суми фактичних виплат на оплату праці працівників та 2 % страхових внесків утрим уються з доходу найманих пра цівників у вигляді заробітно ї платні підприємства, устан ови, організації, в залежност і від суми цього доходу.

Строк сплати страхових вне сків визначений пунктом шост им ст. 20 Закону, згідно якої стр ахові внески, нараховані за в ідповідний базовий період, я кій дорівнює календарному м ісяцю, сплачуються не пізніш е ніж через 20 календарних днів від дня закінчення цього пер іоду, тобто до 20 числа звітног о місяця.

Санаторій-профілакторій « Севастопольського націо нального технічного універс итету»з 06.06.1991 р. зареєстрований в Управлінні Пенсійного фон ду України у Гагарінському р айоні м.Севастополя як платн ик страхових внесків на зага льнообов' язкове державне п енсійне страхування, але він не є юридичною особою (а .с.12) та згідно з Положенням є структурним підрозділом Се вНТУ, ректор якого признач ає та звільняє головного лік аря та співробітників профіл акторія (а.с.29-32), тому відповіда ч по даній справі визначений вірно.

Розмір суми страхових внес ків, визначений у розрахунку страхових внесків на загаль нообов' язкове державне стр ахування, яка підлягає оплат і за грудень 2010 року складає 1211 9,67 грн., з яких 11413.88 грн.- збір із су ми фактичних витрат на оплат у праці працівників та 705,79 грн. - збір із суми загального опод атковуваного доходу, нарахов аного працівнику відповідно до умов трудового договору.

В порушення зобов`язань по с платі страхових внесків на з агальнообов`язкове державне пенсійне страхування, перед бачених чинним законодавств ом України,- сплату не здійсн ено.

Відповідно до р.1 п.1.5 Положен ня про санаторій-профілактор ій від 05.05.2010 р. санаторій-профіл акторій СНТУ повинен мати ак редитаційний сертифікат, а С евНТУ ліцензію Міністерства охорони здоров`я України на п раво провадження медичної пр актики і сертифікат відповід ності на послуги проживання та харчування. На сьогоднішн ій день ліцензія власнико м не отримана.

Відповідно до трьохсторон нього договору № 21 від 19.04.2010 р. Фо нд соціального страхування з тимчасової втрати працездат ності зобов`язаний здійснюв ати часткове фінансування с анаторія-профілакторія СНТУ на організацію лікування, ха рчування, культобслуговуван ня, проведення медичних конс ультацій спеціалістами, опла ту праці та підвищення квалі фікації медичних працівникі в, оплату послуг та інших вида тків виконавця відповідно до Порядку № 16 (а.с.33-38).

Відповідно до розділу II п. 2.8 П орядку часткового фінансува ння санаторіїв-профілакторі їв за рахунок коштів Фонду со ціального страхування з тимч асової втрати працездатност і № 16, затвердженого постаново ю правління Фонду соціально го страхування з тимчасової втрати працездатності 25.02.2009 р. - основним з умов фінансува ння є наявність у власника ( С НТУ) ліцензії Міністерства охорони здоров`я України на п раво провадження медичної пр актики, якої у відповідача не має.

Аналізуючи вищенаведені обставини в їх повній сукупн ості, суд дійшов до висновку, щ о відповідач Севастопольс ький національний технічн ий університет, він же власни к за договором № 21 від 19.04.2010 р.- сво єчасно не підготував та не на правив відповідну документа цію до Міністерства охорони здоров`я України для отриман ня відповідної ліцензії, не о тримав її досі, що зробило нем ожливим фінансування Фондом соціального страхування стр уктурного підрозділу СевНТУ - санаторія профілакторія, який зараз опинився в стадії ліквідації. За таких обстави н суд вважає, що позовні вимог и позивача є обґрунтованими та підлягають задоволенню у повному обсязі.

На підставі висловленого, к еруючись ст. 158-163 Кодексу адмін істративного судочинства Ук раїни, суд -

п о с т а н о в и в:

1. Адміністративн ий позов задовольнити.

2. Стягнути з Севастопольс ького національного уніве рситету (99053, м.Севастополь, вул . Університетська,буд. 33, код ЄД РПОУ 02070973, р/р 26000301473 в СФ АКБ «Укрсо цбанк») на користь Управ ління Пенсійного фонду Украї ни у Гагарінському районі м.С евастополя (99059 м. Севастополь, пр. Гер. Сталінграду,56, код ЄДРП ОУ 22275002 в СМВ № 4548 ВАТ “Держав ний Ощадний Банк України ”, МФО 384027) заборгованість по ст раховим внескам у сумі 12119,67 (два надцять тисяч сто дев' ятнад цять грн. 67 коп.), з яких 11413,88 грн. (о динадцять тисяч чотириста тр инадцять грн. 88 коп.) на р/р 25608705100212 та 705,79 грн. (сімсот п`ять грн. 79 ко п.) на р/р 25604705100313.

Постанова може бути оска ржена до Севастопольськог о апеляційного адміністра тивного суду шляхом подачі а пеляційної скарги через суд першої інстанції протягом 10 д нів з дня отримання копії пос танови.

Для суб`єкта владних повнов ажень 10 денний строк на апеляц ійне оскарження постанови су ду обчислюється з наступного дня після закінчення п`ятиде нного строку з моменту повід омлення його про можливість отримання копії постанови бе зпосередньо у суді.

Копія апеляційної скарги о дночасно надсилається особо ю, яка її подає до суду апеляці йної інстанції.

Суддя І.І. Ша повал

Дата ухвалення рішення31.03.2011
Оприлюднено19.04.2011
Номер документу14833147
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-743/11/2770

Ухвала від 25.07.2011

Адміністративне

Севастопольський апеляційний адміністративний суд

Привалова Анжеліка Вячеславівна

Постанова від 31.03.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Севастополя

Шаповал І.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні