Ухвала
від 25.07.2011 по справі 2а-743/11/2770
СЕВАСТОПОЛЬСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Копія

СЕВАСТОПОЛЬСЬКИЙ АПЕЛЯ ЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУ Д

УХВАЛА

Іменем України

Справа № 2а-743/11/2770

25.07.11 м. Севастополь

Севастопольськ ий апеляційний адміністрати вний суд у складі колегії суд дів:

головуючого судді При валової А.В.,

суддів Курапової З.І. ,

Омельченка В. А.

секретар судового засід ання Галайдіна Г.І.

за участю сторін:

представника позивача, Управління Пенсійного фонду України в Гагарінському рай оні м. Севастополя - ОСОБА_2 , довіреність № б/н від 25.08.10

представника відповідача , Севастопольського націо нального технічного універс итету - ОСОБА_3, довіреніст ь № 90-01/469 від 23.05.11

представника третьої особ и, Севастопольського місь кого відділення Фонду соціал ьного страхування з тимчасов ої втрати працездатності - ОСОБА_4, довіреність № 07/9 від 23.12.09

розглянувши апеляційн у скаргу Севастопольсько го національного технічног о університету на постанову Окружного адміністративног о суду міста Севастополя (суд дя Шаповал І.І. ) від 31.03.11 у справ і № 2а-743/11/2770

за позовом Прокурора Га гарінського району міста Сев астополя (вул. Корчагіна, 16, міс то Севастополь, 99014) в інтересах держави в особі:

Управління Пенсійного фо нду України в Гагарінському районі міста Севастополя (пр . Гер. Сталінграду, 56, Севастопо ль,99059)

до Севастопольського національного технічного ун іверситету (вул. Університет ська, 33, місто Севастополь, 99053)

треті особи:

Санаторій - профілакторі й Севастопольського націона льного технічного університ ету (вул. Дзержинського, 53, міст о Севастополь, 99053)

Севастопольське міське ві дділення Фонду соціального с трахування з тимчасової втра ти працездатності (вул. Дзерж инського, 53, місто Севастополь , 99001)

про стягнення заборгован ості,

ВСТАНОВИВ:

Постановою Окружного адміністративного суду міст а Севастополя від 31.03.2011 року по зовні вимоги Прокурора Гагар інського району міста Севаст ополя в інтересах держави в особі Управління Пенсійного фонду України в Гагарінсько му районі міста Севастополя задоволені.

Стягнуто з Севастопольськ ого національного технічног о університету на користь Уп равління Пенсійного фонду Ук раїни в Гагарінському районі міста Севастополя заборгова ність по страховим внескам у сумі 12119,67 грн., з яких 11413,88 грн. на р /р 2560870510012 та 705,79 на р/р 25604705100313.

Не погодившись з судовим рі шенням Севастопольський нац іональний технічний універ ситет звернувся до Севастопо льського апеляційного адмін істративного суду з апеляцій ною скаргою, в якій просить ск асувати постанову суду перш ої інстанції, прийняти нове р ішення, яким відмовити у задо воленні позовних вимог у пов ному обсязі.

Апеляційна скарга мотивов ана порушенням судом першої інстанції норм матеріальног о та процесуального права.

У судовому засіданні предс тавник відповідача наполяга в на задоволенні апеляційно ї скарги.

Представник позивача та тр етьої особи Севастопольськ ого міського відділення Фонд у соціального страхування з тимчасової втрати працездат ності просили у задоволенні апеляційної скарги відмовит и, постанову суду залишити бе з змін.

Інші учасники процесу свої м правом на участь у судовому розгляді справи не скориста лись.

Відповідно до ч.4 ст.196 КАС Укр аїни судова колегія знаходит ь можливим апеляційний розгл яд справи у відсутність не з' явившихся осіб, визнаючи дос татніми для розгляду апеляці йної скарги наявні в матеріа лах справи письмові докази.

Розглянувши справу в поряд ку ст.ст.195, 196 Кодексу адміністр ативного судочинства Україн и, колегія суддів, обговоривш и доводи апеляційної скарги, перевіривши юридичну оцінку обставин справи та повноту ї х встановлення, дослідивши п равильність застосування су дом першої інстанції норм ма теріального та процесуально го права, вважає, що апеляційн а скарга не підлягає задовол енню з наступних підстав.

Задовольняючи позов, суд пе ршої інстанції виходив з тог о, що Севастопольський націо нальний технічний університ ет, як власник несе відповіда льність за зобов' язаннями с вого структурного підрозділ у, тому заборгованість зі спл ати страхових внесків самост ійно задекларованих Санатор ієм-профілакторієм Севастоп ольського національного тех нічного університету має бут и стягнута з відповідача. Так ож суд послався на ті обстави ни, що відповідач своєчасно н е підготував та не направив в ідповідну документацію до Мі ністерства охорони здоров`я України для отримання відпов ідної ліцензії, не отримав її досі, що зробило неможливим ф інансування Фондом соціальн ого страхування структурног о підрозділу СевНТУ - санато рія-профілакторія, який зара з опинився в стадії ліквідац ії.

Колегія суддів погоджуєть ся з висновками суду першої і нстанції і вважає, що судом ві рно встановлені обставини сп рави і надана правова оцінка , яка відповідає нормам матер іального права.

Як вбачається з матеріалів справи, Санаторій-профілакт орій “Севастопольського нац іонального технічного уніве рситету” з 06.06.1991 р. зареєстрован ий в Управлінні Пенсійного ф онду України у Гагарінському районі м.Севастополя як плат ник страхових внесків на заг альнообов' язкове державне пенсійне страхування, але ві н не є юридичною особою та зг ідно з Положенням є структур ним підрозділом Севастополь ського національного техніч ного університету.

Відповідно до ст.14, 17 Закону У країни «Про загальнообов' я зкове державне пенсійне стра хування»(в редакції чинній н а момент виникнення спірних правовідносин) підприємства , установи та організації (у то му числі філії, представницт ва, відділення та інші відокр емлені підрозділи), створені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності т а господарювання, є страхува льниками і зобов' язані нара ховувати, обчислювати і спла чувати у встановлені строки та у повному обсязі страхові внески.

Строк сплати страхових вне сків визначений пунктом шост им ст.20 цього Закону, згідно як ого страхові внески, нарахов ані за відповідний базовий п еріод, якій дорівнює календа рному місяцю, сплачуються не пізніше ніж через 20 календарн их днів від дня закінчення ць ого періоду, тобто до 20 числа з вітного місяця.

Розділом 4 Інструкції про по рядок обчислення і сплати ст рахувальниками та застрахов аними особами внесків на заг альнообов'язкове державне пе нсійне страхування до Пенсій ного фонду України, затвердж еної Постановою Правління Пе нсійного Фонду України від 19 .12.2003 р. № 21-1, зареєстрованої Мініс терством юстиції України 16.01.04 за № 64/866, та Законом України “Пр о збір на обов' язкове держа вне пенсійне страхування від 26.06.1997 № 400/97-ВР, визначений розмір страхових внесків на загальн ообов`язкове державне пенсій не страхування для роботодав ців - підприємств, установ, о рганізацій встановлений роз мір страхових внесків, який с кладає 33,2 % від суми фактичних в иплат на оплату праці праців ників та 2 % страхових внесків утримуються з доходу наймани х працівників у вигляді заро бітної платні підприємства, установи, організації, в зале жності від суми цього доходу .

Відповідно до вказаних нор м страхувальником - структу рним підрозділом відповідач а у розрахунку страхових вне сків на загальнообов' язков е державне страхування, які п ідлягають оплаті за грудень 2010 року, визначено розмір суми страхових внесків і складає 12119,67 грн., з яких 11413.88 грн. - збір із с уми фактичних витрат на опла ту праці працівників та 705,79 грн . - збір із суми загального опо датковуваного доходу, нарахо ваного працівнику відповідн о до умов трудового договору .

Однак задекларована сума с трахових внесків у встановле ні законом строки страхуваль ником сплачена не була, у зв' язку з чим позивачем була вис тавлена вимога від 03.02.2011 № Ю-1106 пр о сплату боргу, яка отримана с трахувальником, не оскаржува лась у встановленому законом порядку і є узгодженою.

Відповідно до ст.106 Закону №10 58 страхувальник протягом дес яти робочих днів із дня одерж ання вимоги про сплату недої мки зобов' язаний сплатити с уми недоїмки, однак в порушен ня зобов' язань сплата страх ових внесків не здійсненна, т ому суд першої інстанції обґ рунтовано стягнув суму недої мки з відповідача, як власник а свого структурного підрозд ілу.

Колегія суддів зазначає, що відповідно до трьохстороннь ого договору № 21 від 19.04.2010 Фонд с оціального страхування з тим часової втрати працездатнос ті зобов`язаний здійснювати часткове фінансування сана торія-профілакторія СНТУ на організацію лікування, харчу вання, культобслуговування, проведення медичних консуль тацій спеціалістами, оплату праці та підвищення кваліфі кації медичних працівників, оплату послуг та інших видат ків виконавця відповідно до Порядку № 16.

Відповідно до розділу II п. 2.8 П орядку часткового фінансува ння санаторіїв-профілакторі їв за рахунок коштів Фонду со ціального страхування з тимч асової втрати працездатност і № 16, затвердженого постаново ю правління Фонду соціально го страхування з тимчасової втрати працездатності 25.02.2009 р. - основним з умов фінансуванн я є наявність у власника (СНТ У) ліцензії Міністерства ох орони здоров`я України на пра во провадження медичної прак тики, якої у відповідача не ма є.

Наказом №177-ОС від 29.12.2010 Фонд со ціального страхування з тимч асової втрати працездатност і припинив фінансування сан аторія-профілакторія у зв' я зку з відсутністю ліцензії.

Відповідно до р.1 п.1.5 Положен ня про санаторій-профілактор ій від 05.05.2010 р. санаторій-профіл акторій СНТУ повинен мати ак редитаційний сертифікат, а С евНТУ ліцензію Міністерства охорони здоров`я України на п раво провадження медичної пр актики і сертифікат відповід ності на послуги проживання та харчування. На момент вирі шення справи у суді першої ін тонації ліцензія власником н е отримана.

Колегія суддів вважає, що не мають правового значення дл я правильності вирішення дан ого спору доводи відповідач а щодо виникнення заборгован ості по сплаті страхових вне сків з вини Фонду соціальног о страхування з тимчасової в трати працездатності, який п рипинив часткове фінансуван ня санаторія, оскільки Зако н №1058 не пов' язує обов' язо к сплати страхувальником стр ахових внесків с наявністю ч и відсутністю фінансування. Навпаки приписи ст.20 Закону (я ка діяла на час виникнення сп ірних правовідносин) визнача ють, що страхові внески підля гають сплаті незалежно від ф інансового стану платника ст рахових внесків.

Враховуючи обставини спра ви постанова суду першої інс танції прийнята з додержання м норм процесуального та мат еріального права, підстав дл я скасування і ухвалення нов ого рішення не вбачається.

Відповідно до статті 200 Код ексу адміністративного судо чинства України суд апеляцій ної інстанції залишає апеляц ійну скаргу без задоволення, а постанову суду без змін, якщ о визнає, що суд першої інстан ції правильно встановив обст авини справи та постановив с удове рішення з додержанням норм матеріального і процесу ального права.

Колегія суддів вважає, що до води апеляційної скарги не д ають підстав для висновку пр о неправильне застосування с удом першої інстанції норм м атеріального права, яке приз вело до неправильного виріш ення справи.

З урахуванням викладеного , судом першої інстанції вине сене законне і обґрунтоване рішення, постановлене з дотр иманням норм матеріального т а процесуального права і під став для його скасування не в бачається.

Керуючись ст.ст.159, 195, 196, п. 1 ч.1 ст. 198, ст. 200, п. 1 ч. 1 ст. 205, ст. 206, 254 Кодексу адміністративного судочинс тва України, суд, -

УХВАЛИВ:

1.Апеляційну скаргу Сев астопольського національно го технічного університету - залишити без задоволення.

2. Постанову Окружного адмі ністративного суду міста Сев астополя від 31.03.11 у справі № 2а-74 3/11/2770 - залишити без змін.

Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення і може бути оскаржена безпос ередньо до Вищого адміністра тивного суду України у поряд ку та в строки, встановлені ст аттею 212 Кодексу адміністрати вного судочинства України.

Повний текст судового ріше ння виготовлений 01 серпня 2011 р оку.

Головуючий суддя підпис А.В.Привалова

Судді підпис З.І.Курапова

підпис В .А.Омельченко

З оригіналом згідно

Головуючий суддя А.В.П ривалова

Дата ухвалення рішення25.07.2011
Оприлюднено16.08.2011
Номер документу17708122
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-743/11/2770

Ухвала від 25.07.2011

Адміністративне

Севастопольський апеляційний адміністративний суд

Привалова Анжеліка Вячеславівна

Постанова від 31.03.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Севастополя

Шаповал І.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні