Рішення
від 08.02.2011 по справі 23/002-11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

23/002-11

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

 01032, м. Київ, вул. Комінтерну, 16                                                   тел. 235-24-26

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"08" лютого 2011 р.                                                                  Справа № 23/002-11

  

Господарський суд Київської області у складі судді Зайця Д.Г., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Ніко-Плаза», м. Київ

до Товариства з обмеженою відповідальністю «Експерт АО», м. Переяслав-Хмельницький, с. Циблі

про стягнення 27160,33 грн.

секретар судового засідання (помічник судді) Федько Т.В.

за участю представників:

від позивача: Кожуховський Д.О. (довіреність б/н від 20 січня 2011 року);

від відповідача: не з'явився.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Товариство з обмеженою відповідальністю «Ніко-Плаза»(далі - позивач) звернулось до господарського суду Київської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Експерт АО»(далі - відповідач) про стягнення 27160,33 грн.

Провадження у справі порушено відповідно до ухвали господарського суду Київської області від 10 січня 2011 року та призначено справу до розгляду на 25 січня 2011 року.

За наслідками судового засідання 25 січня 2011 року розгляд справи відкладено на підставі ст. 77 Господарського процесуального кодексу України на 8 лютого 2011 року.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на невиконання відповідачем умов договору оренди за №НПА08/09/04 від 26 серпня 2009 року, а саме, відповідач не сплатив кошти за орендоване ним приміщення та інші платежі, передбачені умовами договору за період з серпня 2009 року по березень 2010 року у сумі 22718,32 грн. Додатково позивач просить стягнути з відповідача за прострочення виконання зобов'язання пеню в розмірі 2170,18 грн. та штраф в розмірі 2271,83 грн.

Відповідач, належним чином повідомлений про час та місце розгляду справи ухвалами суду від 10 січня 2011 року та 25 січня 2011 року, в судове засідання не з'явився, витребуваних документів не подав, у зв'язку з чим суд вважає за можливе відповідно до ст. 75 ГПК України розглянути справу без його участі за наявними в ній матеріалами.

25 січня 2011 року позивачем через загальний відділ господарського суду Київської області подано заяву про забезпечення позову. В обґрунтування поданої заяви позивач посилається на те, що невжиття заходів до забезпечення позову в подальшому може утруднити та зробити неможливим виконання, прийнятого в майбутньому, рішення господарського суду. Судом відмовлено в задоволені заяви позивача про забезпечення позову, оскільки позивачем не надано доказів, що підтверджували б обставини, які утруднять чи зроблять неможливим виконання прийнятого в майбутньому рішення.

8 лютого 2011 року відповідно до ч. 2 ст. 85 ГПК України в судовому засіданні оголошено вступну та резолютивну частину рішення.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, суд, -

ВСТАНОВИВ:

Між Товариством з обмеженою відповідальністю «Ніко-Плаза»(за договором - орендодавець) та Товариством з обмеженою відповідальністю «Експерт АО»(за договором - орендар) 26 серпня 2009 року укладено договір оренди за №НПА08/09/04.

Пунктом 1.1 договору передбачено, що орендодавець передає, а орендар приймає у тимчасове платне користування приміщення в нежилому приміщені, що розташоване за адресою: м. Київ, вул. Рогнідинська, 4а, на другому поверсі, офіс №210, загальною площею 18,5 м2 відповідно до додатку №1 до цього договору, що є його невід'ємною частиною та зобов'язується здійснювати дозволене користування.

У відповідності до пункту 2.1 договору строк оренди приміщення по даному договору складає 12 місяців.

Згідно пункту 2.2 договору дата початку строку оренди визначається з дати підписання акту №1 прийому-передачі приміщення, який фіксує передачу приміщення в оренду та повинен бути підписаний не пізніше ніж через 15 календарних днів з дати підписання даного договору.

Відповідно до пункту 2.3 договору орендодавець має право розірвати даний договір достроково, в односторонньому порядку, у випадках, якщо орендар не сплатив орендну плату чи будь-яку частину орендної плати або інших платежів за даним договором вчасно в день, коли платіж повинен бути здійснений, і затримка платежу становить понад 10 календарних днів.

Пунктом 4.1 договору передбачено, що договірний розмір орендної ставки складає 1480,00 грн. (в т.ч. ПДВ –246,66 грн.).

Згідно пункту 4.2 договору орендар сплачує орендодавцеві орендну плату за даним договором у сумі, що обчислюється: орендна плата = орендована площа  орендна ставка.

Відповідно до пункту 4.3 договору орендар сплачує орендодавцю орендну плату щомісяця, авансом до 5 числа місяця, за який сплачується орендна плата, враховуючи умови передбачені пунктом 4.5 даного договору.

Згідно пунктів 4.5, 4.5.1 та 4.5.2 договору окрім орендної плати, яка нараховується і сплачується в порядку передбаченому розділом 4 даного договору оренди, орендар щомісячно компенсує орендодавцю витрати орендодавця на утримання  приміщення, що включають в себе оплату орендарем використання електроенергії, теплопостачання та водопостачання, в такому порядку та обсягах: компенсація використання електроенергії та водопостачання: в період з 20 по 24 число поточного місяця, представники сторін знімають покази з лічильників електроенергії та водопостачання, що обліковує обсяг спожитої центром електроенергії та водопостачання, про що складають двосторонній (багатосторонній) акт, в якому зазначаються покази вказаних лічильників на дату складання акту. Розмір компенсації витрат орендодавця за спожиту орендарем електроенергію та водопостачання розраховується пропорційно орендованій орендарем площі до площі центру; компенсація використання теплової енергії: в період з 22 по 26 число поточного місяця, представники сторін знімають покази з лічильника теплової енергії, що обліковує обсяг спожитої центром теплової енергії,  про  що складають двосторонній (багатосторонній) акт, в якому зазначаються покази вказаного лічильника на дату складання акту. Розмір компенсації витрат орендодавця за спожиту орендарем теплоенергію розраховується пропорційно орендованій орендарем площі до площі центру.

Пунктом 4.6 договору передбачено, що якщо будь-який платіж за даним договором прострочений, орендар виплачує орендодавцеві на додаток до простроченої суми пеню за прострочення в сумі подвійної облікової ставки НБУ за кожний календарний день прострочення відповідної суми та штраф у розмірі 10 % від простроченої суми.

Відповідно до пункту 4.8 договору термін фактичного користування орендарем приміщенням встановлюється з моменту підписання акта №1 прийому-передачі приміщення і до підписання сторонами акта №2 прийому-передачі приміщення.

На виконання умов договору позивач передав, а відповідач отримав в платне користування нежитлове приміщення, що розташоване за адресою: м. Київ, вул. Рогнідинська, 4а, на другому поверсі, офіс №210, загальною площею 18,5 м2, що підтверджується актом прийому-передачі об'єкту від 26 серпня 2009 року за договором №НПА08/09/04 від 26 серпня 2009 року.

У відповідності до пункту 2.3 договору №НПА08/09/04 від 26 серпня 2009 року, позивач в односторонньому порядку розірвав договір №НПА08/09/04 від 26 серпня 2009 року та повернув орендоване відповідачем приміщення.

Відповідач зобов'язання за договором не виконав належним чином, а саме, не сплатив позивачу орендну плату за об'єкт оренди та інші платежі, передбачені договором за період з серпня 2009 року по березень 2010 року в розмірі  22718,32 грн., в результаті чого за ним утворилась заборгованість.

В судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримав.

Відповідач в судове засідання 8 лютого 2011 року не з‘явився, про причини неявки суд не повідомив, хоча про день, час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином в установленому законом порядку ухвалами суду від 10 січня 2011 року та 25 січня 2011 року. Витребувані документи (п. 4 ухвали від  10 січня 2011 року) відповідач суду не надав.

Судом оглянуто оригінали документів, залучених до матеріалів справи.

Відповідно до ст. 193 Господарського кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання –відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України.

Згідно приписів статей 525, 526 Цивільного кодексу України, одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору, вимог ЦК України, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог –відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до статті 509 Цивільного кодексу України зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

Згідно ст. 759 Цивільного кодексу України за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов'язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк.

У відповідності до частини 1 статті 762 Цивільного кодексу України за користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму.

Оскільки, станом на день прийняття рішення у справі, відповідач не сплатив позивачу грошові кошти за орендоване приміщення та інші платежі передбачені умовами договору №НПА08/09/04 від 26 серпня 2009 року, зазначений факт відповідачем не спростовано, розмір заборгованості відповідає фактичним обставинам справи, тому вимога позивача про стягнення з відповідача заборгованості за невиконання відповідачем умов договору оренди №НПА08/09/04 від 26 серпня 2009 року в розмірі 22718,32 грн. підлягає задоволенню.

Частиною 1 ст. 230 Господарського кодексу України передбачено, що штрафними санкціями у Господарському кодексі України визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов'язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов'язання.

Згідно ст. 549 ЦК України, неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання.

Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.

Відповідно до п. 6 ст. 231 Господарського кодексу України, штрафні санкції за порушення грошових зобов'язань встановлюються у відсотках, розмір яких визначається обліковою ставкою Національного банку України, за увесь час користування чужими коштами, якщо інший розмір відсотків не передбачено законом або договором.

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань»№543/965-ВР від 22.11.1996 року, платники  грошових  коштів  сплачують  на  користь одержувачів цих коштів за прострочення платежу пеню в  розмірі, що встановлюється за згодою сторін. Розмір пені, передбачений статтею 1 цього Закону, обчислюється від суми простроченого платежу та не може перевищувати подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період, за який сплачується пеня, що передбачено ст. 3 зазначеного Закону.

З долученого до матеріалів справи розрахунку пені вбачається, що позивачем нараховано пеню в розмірі 2170,18 грн., наступним чином: по платежам за жовтень 2009 року в розмірі 375,45 грн. за період з 5 жовтня 2009 року по 4 квітня 2010 року; по платежам за листопад 2009 року в розмірі 375,45 грн. за період з 5 листопада 2009 року по 5 травня 2010 року; по платежам за грудень 2009 року в розмірі 375,45 грн. за період з 5 грудня  2009 року по 4 червня 2010 року; по платежам за січень 2010 року в розмірі 375,45 грн. за період з 5 січня 2010 року по 6 липня 2010 року; по платежам за лютий 2010 року в розмірі 363,07 грн. за період з 5 лютого 2010 року по 31 липня 2010 року; по платежам за березень 2010 року в розмірі 305,31 грн. за період з 5 березня 2010 року по 31 липня 2010 року.

Проте, згідно з вірним арифметичним розрахунком, зробленим судом, стягненню з відповідача підлягає сума пені в розмірі 2146,04 грн., а саме: по платежам за жовтень 2009 року в розмірі 375,45 грн. за період з 5 жовтня 2009 року по 4 квітня 2010 року; по платежам за листопад 2009 року в розмірі 375,45 грн. за період з 5 листопада 2009 року по 5 травня 2010 року; по платежам за грудень 2009 року в розмірі 375,45 грн. за період з 5 грудня  2009 року по 4 червня 2010 року; по платежам за січень 2010 року в розмірі 373,14 грн. за період з 5 січня 2010 року по 6 липня 2010 року; по платежам за лютий 2010 року в розмірі 352,16 грн. за період з 5 лютого 2010 року по 31 липня 2010 року; по платежам за березень 2010 року в розмірі 294,39 грн. за період з 5 березня 2010 року по 31 липня 2010 року.

Пунктом 4.6 договору №НПА08/09/04 від 26 серпня 2009 року,  між сторонами встановлено, що за прострочення будь-якого платежу за договором, орендар сплачує орендодавцеві штраф у розмірі 10% від простроченої суми. Відповідно до розрахунку позивача сума штрафу складає 2271,83 грн. Зазначена сума штрафу є обґрунтованою та підлягає стягненню з відповідача.

Таким чином, позов підлягає частковому задоволенню.

Судові витрати відповідно до ст.ст. 44, 49 ГПК України покладаються на відповідача пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Керуючись ст. 124 Конституції України, ст.ст. 44, 49, 75, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

ВИРІШИВ:

1.          Позовні вимоги задовольнити частково.

2.          Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Експерт АО»(01015, Київська область, м. Переяслав-Хмельницький, с. Циблі, вул. Шевченка, 41, код 35226047) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Ніко-Плаза»(01004, м. Київ, вул. Рогнідинська, 4-а, код 34060717) –22718 (двадцять дві тисячі сімсот вісімнадцять) грн. 32 коп. заборгованості, 2146 (дві тисячі сто сорок шість) грн. 04 коп. пені, 2271 (дві тисячі двісті сімдесят одна) грн. 18 коп. штрафу та судові витрати: 271 (двісті сімдесят одна) грн. 36 коп. державного мита та 235 (двісті тридцять п'ять) грн. 79 коп. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

3.          В іншій частині позовних вимог відмовити.

4.          Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Дане рішення господарського суду Київської області набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його належного оформлення і підписання та може бути оскаржено в апеляційному або касаційному порядку.

 Суддя                                                                                Заєць Д. Г.

Дата підписання рішення –10 лютого 2011 року

Дата ухвалення рішення08.02.2011
Оприлюднено20.04.2011
Номер документу14927132
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —23/002-11

Постанова від 13.09.2011

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Михальська Ю.Б.

Рішення від 08.02.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Заєць Д. Г.

Ухвала від 10.01.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Заєць Д. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні