Постанова
від 16.02.2011 по справі 2а-19004/10/2670
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

2а-19004/10/2670

  ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД  міста КИЄВА01025,  м. Київ,  вул. Десятинна,  4/6, тел. 278-43-43

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М   У К Р А Ї Н И

м. Київ

 16 лютого 2011 року           15:05           № 2а-19004/10/2670

Окружний адміністративний суд міста Києва у складі судді Шарпакової В.В. при секретарі судового засідання Висоцькій Ю.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу

за позовом  Управління Пенсійного фонду України в Голосіївському районі м. Києва

до  Товариства з обмеженою відповідальністю "Армада Інженірінг"

про  стягнення заборгованості по сплаті внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування у розмірі 6 634,08грн.

На підставі частини третьої статті 160 Кодексу адміністративного судочинства України в судовому засіданні 16 лютого 2011 року проголошено вступну та резолютивну частини постанови.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Управління Пенсійного фонду України в Голосіївському районі міста Києва (далі по тексту - позивач) звернулось до Окружного адміністративного суду міста Києва з позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю «Армада Інженірінг»(далі по тексту –відповідач) про стягнення заборгованості по сплаті страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування у розмірі 6 634, 08 грн.

Ухвалою Окружного адміністративного суду міста Києва від 27 грудня 2010 року відкрито провадження в адміністративній справі, закінчено підготовче провадження та призначено справу до розгляду у судовому засіданні на 08 лютого 2011 року, яке відкладалось на 16 лютого 2011 року, у зв'язку з неявкою відповідача у судове засідання.

У судовому засіданні 16 лютого 2011 року представник позивача надав документи на виконання вимог ухвали Окружного адміністративного суду міста Києва про відкриття провадження, позовну заяву підтримав та просив суд задовольнити позовні вимоги в повному обсязі.

Відповідач у судові засідання 08 лютого 2011 року та 16 лютого 2011 року не з'являвся, явку повноважного представника не забезпечив, заперечень проти позову не надав, хоча про дату, час та місце судових засідань був повідомлений належним чином.  

Позовні вимоги мотивовані тим, що Товариство з обмеженою відповідальністю «Армада Інженірінг»має заборгованість по сплаті внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування за березень –квітень 2010 року у розмірі 6 634, 08 грн.

Розглянувши адміністративний позов та додані до нього матеріали, заслухавши пояснення представника позивача, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, Окружний адміністративний суд міста Києва, -

ВСТАНОВИВ:

          Товариство з обмеженою відповідальністю «Армада Інженірінг»є юридичною особою (ідентифікаційний код 33593625) та знаходиться за адресою: 01004, місто Київ, вул. Горького,      14 Б, офіс 51 (відповідно до витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців, яка додана до матеріалів справи).

Статтею 14 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»від 09.07.2003 № 1058-IV (далі по тексту - Закон № 1058-IV) визначено, що страхувальниками є роботодавці: підприємства, установи і організації, створені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, об'єднання громадян, профспілки, політичні партії (у тому числі філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи зазначених підприємств, установ, організацій, об'єднань громадян, профспілок, політичних партій, які мають окремий баланс і самостійно ведуть розрахунки із застрахованими особами), фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності та інші особи (включаючи юридичних та фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування (фіксований податок, єдиний податок, фіксований сільськогосподарський податок, придбали спеціальний торговий патент), які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, або за договорами цивільно-правового характеру, - для осіб, зазначених у пунктах 1, 10, 15 статті 11 цього Закону.           

Пунктом 2.1.1 статті 2 Інструкції «Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України»від 19.12.2003 № 21-1 (далі по тексту - Інструкція № 21-1), також встановлено, що страхувальниками є роботодавці: підприємства, установи й організації, створені відповідно до законодавства України, незалежно від форм власності, виду діяльності та господарювання, об'єднання громадян, профспілки, політичні партії (у тому числі філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи зазначених підприємств, установ, організацій, об'єднань громадян, профспілок, політичних партій, які мають окремий баланс і самостійно ведуть розрахунки із застрахованими особами), фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності та інші особи (включаючи юридичних та фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування - фіксований податок, єдиний податок та фіксований сільськогосподарський податок), які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, або за договорами цивільно-правового характеру.

Частиною 1 статті 15 Закону № 1058-ІV зазначено, що платниками страхових внесків до солідарної системи є страхувальники, зазначені в статті 14 цього Закону, і застраховані особи, зазначені в частині першій статті 12 цього Закону.

Відповідно до вищевказаного, Товариство з обмеженою відповідальністю «Армада Інженірінг»є платником страхових внесків та відноситься до платників страхових внесків до солідарної системи.

Згідно з частиною 3 статті 20 Закону № 1058-ІV обчислення страхових внесків територіальними органами Пенсійного фонду у випадках, передбачених цим Законом, здійснюється на підставі складених актів перевірки правильності нарахування та сплати страхових внесків, звітності, що подається страхувальником, бухгалтерських та інших документів, що підтверджують суму заробітної плати (доходу), на які відповідно до цього Закону нараховуються страхові внески.

Статтею 5 Інструкція № 21-1 встановлено, що обчислення страхових внесків зазначеною категорією платників здійснюється щомісячно за ставками, визначеними пунктами 4.1, 4.2 цієї Інструкції, на підставі бухгалтерських та інших документів, відповідно до яких провадиться нарахування (обчислення) або які підтверджують нарахування (обчислення) заробітної плати (доходу), виходячи з розміру страхового внеску, що діє на день нарахування виплат (доходу).

Пунктом 4.1 статті 4 Інструкції № 21-1 вказано, що для платників, зазначених у підпунктах 2.1.1 та 2.1.2 пункту 2.1 цієї Інструкції, - 33,2 відсотка суми фактичних витрат на оплату праці (грошового забезпечення) працівників, що включають витрати на виплату основної і додаткової заробітної плати та інших заохочувальних та компенсаційних виплат, у тому числі в натуральній формі, які визначаються згідно з нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до Закону України «Про оплату праці», що підлягають обкладенню податком на доходи фізичних осіб, а також на суми оплати перших п'яти днів тимчасової непрацездатності, яка здійснюється за рахунок коштів роботодавця та допомоги у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю.

Як вбачається з розрахунку сум страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування за березень та квітень 2010 року доданої до матеріалів справи, відповідач самостійно визначив суму страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, які підлягають сплаті за березень - квітень 2010 року.

Статтею 20 Закону № 1058-ІV встановлено, що плата страхових внесків здійснюється виключно в грошовій формі шляхом внесення відповідних сум страхових внесків до солідарної системи на банківські рахунки виконавчих органів Пенсійного фонду, а сум страхових внесків до накопичувальної системи пенсійного страхування - на банківський рахунок Накопичувального фонду або на банківський рахунок обраного застрахованою особою недержавного пенсійного фонду. При цьому, зазначено, що страхувальники зобов'язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий звітний період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду. Базовим звітним періодом є - календарний місяць.

Товариство з обмеженою відповідальністю «Армада Інженірінг»самостійно та у строки, які вказані статтею 20 Закону № 1058-ІV, не сплатило суму страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування за березень –квітень 2010 року, що підтверджується доданими до матеріалів справи документами, а саме:

- розрахунком суми страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, що підлягають сплаті відповідачем за березень 2010 року;

- розрахунком суми страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, що підлягають сплаті відповідачем за квітень 2010 року;

- карткою особового рахунку відповідача за період з 01 березня 2010 року по                                  22 листопада  2011 року;

- корінцем вимоги від 01 червня 2009 року № Ю-1231/7 на суму 3273, 60 грн.;

- корінцем вимоги від 05 травня 2009 року № Ю-1231/7 на суму 3360, 48 грн.;

- довідкою № 1705/02 від 16 лютого 2011 року.

Частиною 3 статті 106 Закону № 1058-ІV вказано, що територіальні органи Пенсійного фонду за формою і у строки, визначені правлінням Пенсійного фонду, надсилають страхувальникам, які мають недоїмку, вимогу про її сплату. Вимога про сплату недоїмки є виконавчим документом.

В матеріалах справи міститься копії корінця вимоги від 01 червня 2009 року № Ю-1231/7 на суму 3273, 60 грн. та корінця вимоги від 05 травня 2009 року № Ю-1231/7 на суму 3360, 48 грн. та доказ направлення відповідачу копій вказаних вимог.

Згідно статті 106 Закону № 1058-ІV протягом десяти робочих днів із дня одержання вимоги про сплату недоїмки страхувальник зобов'язаний сплатити суми недоїмки та суми фінансових санкцій.

Відповідно до статті 24 Закону № 1058-ІV страховий стаж - період (строк), протягом якого особа підлягає загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок. Тобто без сплати таких внесків особі (найманим працівникам) не зараховується стаж для призначення пенсії.

Частиною 3 статті 106 Закону № 1058-ІV визначено право органу Пенсійного фонду також звернутися до суду чи господарського суду з позовом про стягнення недоїмки. У разі звернення органу Пенсійного фонду з позовом про стягнення недоїмки до господарського суду передбачені законодавством заходи досудового врегулювання спорів не застосовуються.

Беручи до уваги те, що суми страхових внесків до Управління Пенсійного фонду України в Голосіївському районі міста Києва у розмірі 6 634, 08 грн. відповідач у встановлені законодавством строки не сплатив (доказів сплати не надав) та те, що наявність у нього вказаної заборгованості підтверджується доданими до матеріалів справи документами, суд приходить до висновку про обґрунтованість позовних вимог та вважає їх такими, що підлягають задоволенню у повному обсязі.

Відповідно до ст. 67 Конституції України кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

У відповідності до частини першої статті 71 Кодексу адміністративного судочинства України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу.

Згідно із частиною першою статті 69 Кодексу адміністративного судочинства України доказами в адміністративному судочинстві є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення осіб, які беруть участь у справі, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи. Ці дані встановлюються судом на підставі пояснень сторін, третіх осіб та їхніх представників, показань свідків, письмових і речових доказів, висновків експертів.

Відповідно до статті 70 Кодексу адміністративного судочинства України належними є докази, які містять інформацію щодо предмету доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмету доказування. Обставини, які за законом повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися ніякими іншими засобами доказування, крім випадків, коли щодо таких обставин не виникає спору.

Враховуючи викладене, керуючись статтями 69, 70, 71, 158 - 163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

          1. Позов  Управління Пенсійного фонду України в Голосіївському районі м. Києва задовольнити.

          2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Армада Інженірінг»(01001, місто Київ, вул. Горького, 14Б, оф. 51) на користь Управління Пенсійного фонду України в Голосіївському районі м. Києва (р/р 256093012601, МФО 322669 в Головному управлінні Ощадбанку м. Києва та Київський облатсі, ЗКПО 22869454) заборгованість у розмірі                       6634, 08 грн. (шість тисяч шістсот тридцять чотири гривні вісім копійок).

Постанова набирає законної сили в строки та порядку, встановленому статтею 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Постанова може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції за правилами, встановленими статтями 185-187 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя                                                                                                Шарпакова В.В.  

Дата ухвалення рішення16.02.2011
Оприлюднено26.04.2011
Номер документу15012838
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-19004/10/2670

Ухвала від 23.02.2021

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Ганечко Олена Миколаївна

Ухвала від 02.02.2021

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Ганечко Олена Миколаївна

Ухвала від 21.12.2020

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Аверкова В.В.

Ухвала від 19.10.2020

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Аверкова В.В.

Постанова від 16.02.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Шарпакова В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні