Ухвала
від 27.09.2010 по справі 2а-10521/09/1/0170
СЕВАСТОПОЛЬСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Копія

СЕВАСТОПОЛЬСЬКИЙ АПЕЛЯ ЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУ Д

УХВАЛА

Іменем України

Справа № 2а-10521/09/1/0170

27.09.10 м. Севастополь

Севастопольськ ий апеляційний адміністрати вний суд у складі колегії суд дів:

головуючого судді Ляд ової Т.Р.,

суддів Іщенко Г.М. ,

Омельченка В. А.

секретар судового засід ання Джигіль В.Є.

за участю сторін:

Сторони та їх представники у судове засідання не з'явили ся;

розглянувши апеляційну с каргу Відкритого акціоне рного товариства "Феодосійсь ка тютюнова фабрика" на поста нову Окружного адміністрати вного суду Автономної Респу бліки Крим (суддя Трещова О.Р . ) від 28.01.10 у справі № 2а-10521/09/1/0170

за позовом Управління П енсійного фонду України в м. Ф еодосія АР Крим (вул. Українсь ка, 44,м.Феодосія,Автономна Рес публіка Крим,98100)

до Відкритого акціо нерного товариства "Феодосій ська тютюнова фабрика" (вул. Др ужби, 62,м.Феодосія,Автономна Р еспубліка Крим,98100)

про стягнення заборгован ості,

ВСТАНОВИВ:

У вересні 2009 року Управ ління Пенсійного фонду Украї ни в м. Феодосія АР Крим зверну лось з адміністративним позо вом до Відкритого акціонерно го товариства "Феодосійська тютюнова фабрика", в якому про сить стягнути з відповідача заборгованість у розмірі 20 385,45 грн.

Ухвалою Окружного адмініс тративного суду АР Крим від 28. 01.2010 року позовні вимоги в част ині стягнення з відповідача на користь позивача заборгов аності з відшкодуванням витр ат на виплату і доставку піль гової пенсії ОСОБА_2 в сум і 1518,35 грн.- залишені без розгляд у.

Постановою Окружного адмі ністративного суду Автоном ної Республіки Крим від 28.01.10 по зовні вимоги Управління Пенс ійного фонду України в м. Феод осія АР Крим до Відкритого ак ціонерного товариства "Феодо сійська тютюнова фабрика" пр о стягнення заборгованості, задоволені. Стягнуто з Відкр итого акціонерного товарист ва "Феодосійська тютюнова фа брика" на користь Управління Пенсійного фонду України в м . Феодосія АР Крим заборгован ість у сумі 18867, 10 гривень.

Не погодившись з зазначено ю постановою суду, представн ик відповідача подав на адре су суду апеляційну скаргу, в я кій просить скасувати постан ову Окружного адміністратив ного суду Автономної Респуб ліки Крим від 28.01.10, прийняти нов е рішення по справі, яким в зад оволені позовних вимог Управ ління Пенсійного фонду Украї ни в м.Феодосія АР Крим відмов ити.

Апеляційна скарга мотивов ана порушенням судом першої інстанції норм матеріальног о та процесуального права.

Ухвалою судді Севастополь ського апеляційного адмініс тративного суду Лядової Т.Р. в ід 22.03.2010 року відкрито апеляці йне провадження за апеляційн ою скаргою Відкритого акціо нерного товариства "Феодосій ська тютюнова фабрика".

Ухвалою судової колегії Се вастопольського апеляційно го адміністративного суду ві д 29.03.2010 року справа призначена д о апеляційного розгляду.

Сторони та їх представники у судове засідання не з' яви лися, про місце та час розгляд у справи сповіщені у встанов леному законом порядку, прич ин нез' явлення суду не пові домили.

Відповідно до ч.4 ст.196 КАС Укр аїни, судова колегія знаходи ть можливим апеляційний розг ляд справи у відсутність нез ' явившихся сторін, визнаючи достатніми для розгляду апе ляційної скарги наявні в мат еріалах справи письмові дока зи.

Колегія суддів, обговоривш и доводи апеляційної скарги, перевіривши юридичну оцінку обставин справи та повноту ї х встановлення, дослідивши п равильність застосування с удом першої інстанції норм м атеріального та процесуальн ого права, вважає, що апеляцій на скарга не підлягає задов оленню з наступних підстав.

Відповідно до пункту 2 Прикі нцевих положень Закону Украї ни "Про загальнообов'язкове д ержавне пенсійне страхуванн я" від 09.07.2003р. № 1058-ІУ пенсійне забе зпечення застрахованих осіб , які працювали або працюють н а підземних роботах, на робот ах з особливо шкідливими і ос обливо важкими умовами праці за списком №1 та інших роботах із шкідливими та важкими умо вами праці за списком №2 вироб ництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Ка бінетом Міністрів України, т а результатами атестації роб очих місць здійснюється орга нами Пенсійного фонду Україн и. Відшкодування підприємств ами та організаціями витрат Пенсійного фонду України на виплату та доставку пенсій, п ризначених на пільгових умов ах, з коштів, призначених на оп лату праці.

Згідно пункту 6.1. Інструкції про порядок обчислення і спл ати страхувальниками та заст рахованими особами внесків н а загальнообов'язкове держав не пенсійне страхування до П енсійного фонду України, зат вердженої Постановою правлі ння Пенсійного фонду України від 19 грудня 2003 року № 21-1, зареєст рованої в Міністерстві юстиц ії України 16 січня 2004 р. за № 64/8663 ві дшкодуванню підлягають витр ати Пенсійного фонду на випл ату та доставку пенсій, призн ачених на пільгових умовах в ідповідно до частини 2 Прикін цевих положень Закону Україн и "Про загальнообов'язкове де ржавне пенсійне страхування " в таких розмірах:

а) для платників, зазначених у підпункті 2.1.1 пункту 2.1 цієї Ін струкції (крім тих, які є платн иками фіксованого сільськог осподарського податку), - тако ж 100 відсотків фактичних витра т на виплату і доставку пенсі й, призначених відповідно до абзацу першого частини 2 Прик інцевих положень Закону заст рахованим особам, які працюв али або працюють на роботах і з шкідливими і важкими умова ми праці за списком № 2 виробни цтв, робіт, професій, посад і п оказників, затверджених Кабі нетом Міністрів України та з а результатами атестації роб очих місць, на посадах, що дают ь право на призначення пенсі ї за віком на пільгових умова х.

б) для платників, зазначених у підпункті 2.1.1 пункту 2.1 цієї Ін струкції, - фактичні витрати н а виплату і доставку пенсій п рацівникам, зайнятим повний робочий день на підземних ро ботах, на роботах з особливо ш кідливими і особливо важкими умовами праці за списком N 1 ви робництв, робіт, професій, пос ад і показників, затверджени м Кабінетом Міністрів Україн и, крім працівників, що були бе зпосередньо зайняті повний р обочий день на підземних роб отах (включаючи особовий скл ад гірничорятувальних части н) з видобутку вугілля, сланцю , руди та інших корисних копал ин, на будівництві шахт та руд ників за списком робіт і проф есій, затвердженим Кабінетом Міністрів України, у таких ро змірах:

20 відсотків від фактичних в итрат на виплату і доставку ц их пенсій, призначених та/або виплачених у 2004 році;

30 відсотків від фактичних в итрат на виплату і доставку ц их пенсій, призначених та/або виплачених у 2005 році;

40 відсотків від фактичних в итрат на виплату і доставку ц их пенсій, призначених та/або виплачених у 2006 році;

50 відсотків від фактичних в итрат на виплату і доставку ц их пенсій, призначених та/або виплачених у 2007 році;

60 відсотків від фактичних в итрат на виплату і доставку ц их пенсій, призначених та/або виплачених у 2008 році;

70 відсотків від фактичних в итрат на виплату і доставку ц их пенсій, призначених та/або виплачених у 2009 році;

80 відсотків від фактичних в итрат на виплату і доставку ц их пенсій, призначених та/або виплачених у 2010 році;

90 відсотків від фактичних в итрат на виплату і доставку ц их пенсій, призначених та/або виплачених у 2011 році;

100 відсотків від фактичних в итрат на виплату і доставку ц их пенсій, призначених та/або виплачених з 2012 року.

Відповідно до п.б ст.13 Закону України "Про пенсійне забезп ечення" від 05.11.1991 року на пільго вих умовах мають право на пен сію за віком, незалежно від мі сця останньої роботи працівн ики, зайняті повний робочий д ень на інших роботах із шкідл ивими і важкими умовами прац і, - за списком N 2 виробництв, ро біт, професій, посад і показни ків, затверджуваним Кабінето м Міністрів України, і за резу льтатами атестації робочих м ісць:

чоловіки - після досягне ння 55 років і при стажі роботи не менше 25 років, з них не менше 12 років 6 місяців на зазначени х роботах;

жінки - після досягнення 50 років і при стажі роботи не м енше 20 років, з них не : -зше 10 рок ів на зазначених роботах.

Судом першої інстанції вір но встановлено наступне.

17.07.2009 року Управління ПФУ в м.Ф еодосія АР Крим надіслало ві дповідачу розрахунок фактич них витрат на виплату та дост авку пенсій, призначених від повідно до частини 2 Прикінце вих положень Закону України "Про загальнообов'язкове дер жавне пенсійне страхування" в частині пенсій, призначен их відповідно до пунктів "б"- "з "ст. 13 Закону України "Про пенсі йне забезпечення" з лип 2009 рок у.

Відповідно до розрахунку ф актичних витрат на виплат-до ставку пенсій, призначених в ідповідно до частини 2 Прикін цевих положень Закону Україн и " Про загальнообов'язкове де ржавне пенсійне страхування " в частині пенсій, призначени х відповідно до пунктів "б"-"з" с татті 13 Закону України " Про пе нсійне забезпечення " з липня 2009 року, ВАТ «Феодосійська тют юнова фабрика»зобов'язано ві дшкодувати Управлінню Пенсі йного фонду в м. Феодосія АР Кр им фактичні витрати на випла ту та доставку пільгових пен сії громадянам ОСОБА_2 в р озмірі 980,6 гривень; ОСОБА_3 в сумі 967,75 гривень; ОСОБА_4 в р озмірі 596,33 гривень; ОСОБА_5 в розмірі 1178,35 гривень; ОСОБА_6 в сумі 711,65 гривень; ОСОБА_7 в розмірі 906,38 гривень; ОСОБА_8 в розмірі 576,68 гривень; ОСОБА _9 в сумі 562,20 гривень; ОСОБА_10 в розмірі 1073,44 гривень, ОСОБ А_11 в сумі 787,01 гривень, ОСОБА _12 в розмірі 1367,37 гривень; ОСО БА_13 в розмірі 861,06 гривень.

07.08.2009 року Управління ПФУ в м.Ф еодосія АР Крим надіслало ві дповідачу розрахунок фактич них витрат на виплату та дост авку пенсій, призначених від повідно до частини 2 Прикінце вих положень Закону України "Про загальнообов'язкове дер жавне пенсійне страхування" в частині пенсій, призначени х відповідно до пунктів "б"- "з"с т. 13 Закону України "Про пенсій не забезпечення" з серпня 2009 р оку.

Судом першої інстанції так ож встановлено, що відповідн о до розрахунку фактичних ви трат на виплату та доставку п енсій, призначених відповідн о до частини 2 Прикінцевих пол ожень Закону України " Про заг альнообов'язкове державне пе нсійне страхування " в частин і пенсій, призначених відпов ідно до пунктів "б"-"з" статті 13 З акону України " Про пенсійне з абезпечення " з серпня 2009 року, ВАТ «Феодосійська тютюнова ф абрика»зобов'язано відшкоду вати Управлінню Пенсійного ф онду в м. Феодосія АР Крим факт ичні витрати на виплату та до ставку пільгових пенсії гром адянам ОСОБА_2 в розмірі 537, 75 гривень; ОСОБА_3 в сумі 405,83 г ривень; ОСОБА_4 в розмірі 596 ,33 гривень; ОСОБА_5 в розмір і 1178,35 гривень; ОСОБА_6 в сумі 711,65 гривень; ОСОБА_14 в розмі рі 906,38 гривень; ОСОБА_8 в роз мірі 576,68 гривень; ОСОБА_9 в с умі 562,20 гривень; ОСОБА_10 в ро змірі 1073,44 гривень, ОСОБА_11 в сумі 787,01 гривень, ОСОБА_12 в р озмірі 1367,37 гривень; ОСОБА_13 в розмірі 861,06 гривень.

Вивчивши матеріали справи та перевіривши обґрунтован ість призначення пільгових п енсій стосовно кожного пенсі онера судова колегія погоджу ється з висновком суду першо ї інстанції, що пенсії ОСОБ А_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, О СОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8 , ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБ А_11, ОСОБА_12, ОСОБА_13 пр изначені саме на підставі п .б ст.13 Закону України "Про пенс ійне забезпечення.

З матеріалів справи вбчаєт ься, що пенсія ОСОБА_3, ОС ОБА_4. ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_11, ОСОБА _12. ОСОБА_13 призначена поз ивачем на підставі наданих п енсіонерам ВАТ «Феодосійськ а тютюнова фабрика»довідок п ро особливий характер та умо ви праці, які дають право для п ризначення пенсії їм на піль гових умовах, за винятком О СОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10 , оскільки пільгового стажу ц ім особам на ВАТ «Феодосійсь ка тютюнова фабрика»не виста чило, та які додатково отрима ли пільгову довідку від ТОВ « ВО Феодосійська тютюнова фаб рика».

Суд першої інстанції прави льно зазначив, що витрати на виплату і доставку пільгових пенсій ОСОБА_8, ОСОБА_9 , ОСОБА_10 стягуються позив ачем пропорційно стажу робот и зазначених працівників на Феодосійській тютюновій фаб риці (нині - ВАТ «Феодосійська тютюнова фабрика») та ТОВ «ВО Феодосійська тютюнова фабри ка». В цьому випадку, коли піль гового стаж розрахований на кількох підприємствах, УПФУ в м.Феодосія дотримано вимог и п.6.2 Інструкції про порядок о бчислення і сплати страхувал ьниками та застрахованими ос обами внесків на загальнообо в'язкове державне пенсійне с трахування до Пенсійного фон ду України, затвердженої пос тановою правління Пенсійног о фонду України від 19 грудня 2003 р. N 21-1, зареєстрованої в Мініст ерстві юстиції України 16 січн я 2004 р. за N 64/8663, відносно того, що в итрати на виплату та доставк у пенсій, призначених на піль гових умовах особам, які мают ь стаж, що дає право на признач ення цих пенсій на декількох підприємствах, покриваються цими підприємствами пропорц ійно стажу роботи, при цьому с таж роботи на останньому під приємстві враховується у пов ному розмірі, а з попередніх м ісць роботи осіб він додаєть ся до стажу, необхідного для п ризначення пенсій на пільгов их умовах. В випадку, коли піль говий стаж розрахований на о дному підприємстві, вимоги з азначеної Інструкції не заст осовуються.

Згідно з пунктом 6.8. Інструкц ії про порядок обчислення і с плати страхувальниками та за страхованими особами внескі в на загальнообов'язкове дер жавне пенсійне страхування д о Пенсійного фонду України, з атвердженої Постановою прав ління Пенсійного фонду Украї ни від 19 грудня 2003 року № 21-1, зареє строваної в Міністерстві юст иції України 16 січня 2004 р. за № 64/86 63, підприємства щомісяця до 25 ч исла вносять до Пенсійного ф онду зазначену в повідомлені місячну суму фактичних витр ат на виплату та доставку пен сій, призначених на пільгови х умовах.

Отже, Відкрите акціонерне т овариства "Феодосійська тютю нова фабрика" мало відшкодув ати понесені позивачем витра ти на виплату та доставку пен сій за липень 2009 року до 25.07.2009 рок у у сумі 9714,51 грн., за серпень - до 25.08.2009 року 9152,59 грн.

З огляду на викладене, колег ія суддів погоджується із ви сновком суду першої інстанці ї про обґрунтованість і прав омірність позовних вимог що до стягнення з відповідача в итрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільг ових умовах.

Таким чином, суд першої інст анції вірно встановив факти чні обставини справи та хара ктер спірних правовідносин і обґрунтовано застосував нор ми матеріального права та пр оцесуального права, тому під став для задоволення апеляці йної скарги та скасування су дового рішення не вбачається .

Керуючись ст.195; ст.196; п.1 ч.1 ст.198; с т.200; п.1 ч.1 ст.205; ст.206 Кодексу адмін істративного судочинства Ук раїни, суд, -

УХВАЛИВ:

1.Апеляційну скаргу Ві дкритого акціонерного товар иства "Феодосійська тютюнова фабрика" - залишити без задово лення.

2.Постанову Окружного адмі ністративного суду Автоном ної Республіки Крим (суддя Тр ещова О.Р. ) від 28.01.10 у справі № 2а-105 21/09/1/0170 за позовом Управління Пе нсійного фонду України в м. Фе одосія АР Крим до Відкритого акціонерного товариства "Фе одосійська тютюнова фабрика " про стягнення заборгованос ті - залишити без змін.

Ухвала набирає законної си ли з моменту проголошення. Ух вала може бути оскаржена без посередньо до Вищого адмініс тративного суду України у по рядку та в строки, встановлен і статтею 212 Кодексу адміністр ативного судочинства Україн и.

Головуючий суддя підпис Т.Р.Лядова

Судді підпис Г.М. Іщенко

п ідпис В.А.О мельченко

З оригіналом згідно

Головуючий суддя Т.Р.Л ядова

СудСевастопольський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення27.09.2010
Оприлюднено27.04.2011
Номер документу15015215
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-10521/09/1/0170

Ухвала від 27.09.2010

Адміністративне

Севастопольський апеляційний адміністративний суд

Лядова Тетяна Романівна

Постанова від 28.01.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим

Трещова О.Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні