Рішення
від 06.04.2011 по справі 5005/2305/2011
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

5005/2305/2011

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

  

06.04.11р.

Справа № 5005/2305/2011

За позовом:  заступника прокурора Дніпропетровської області в інтересах держави в особі Дніпропетровської міської ради, м. Дніпропетровськ    

До відповідача:  товариства з обмеженою відповідальністю фірми "Каскад", м. Дніпропетровськ

Про: зміну п. 4.1 договору оренди земельної ділянки від 30.01.06р.

Суддя:  Євстигнеєва Н.М.

Секретар судового засідання: Ворошило О.М.

Представники:

Від позивача: Лазуренко К.О., довіреність від 22.02.2011 року №7/11-198, головний спеціаліст відділу претензійно-позовної роботи

Від відповідача: Шведченко О.В., довіреність від 10.01.2011 року, представник

В засіданні брали участь: Барчук А.Б., прокурор відділу прокуратури Дніпропетровської області, посвідчення №78    

СУТЬ СПОРУ:

Заступник прокурора Дніпропетровської області звернувся до господарського суду з позовом в інтересах держави в особі Дніпропетровської міської ради, яким просить змінити п.4.1 договору оренди земельної ділянки від 30.01.2006 року, укладеного між Дніпропетровською міською радою та ТОВ "Каскад", виклавши його у такій редакції: "п.4.1. Орендна плата за користування земельною ділянкою встановлюється відповідно до Закону України "Про оренду землі" та не може бути меншою трикратного розміру земельного податку, що встановлюється Законом України "Про плату за землю" та відповідно до рішення Дніпропетровської міської ради від 06.08.08 №39/35 у розмірі мінімальної ставки орендної плати, встановленої Законом України "Про оренду землі"; судові витрати покласти на відповідача.

Рішенням господарського суду Дніпропетровської області від 13.07.2010 року у справі №5/188-10 позов задоволено в повному обсязі.

Постановою Дніпропетровського апеляційного господарського  суду від 06.10.2010 року вищезазначене рішення скасовано, а в позові відмовлено.

Постановою Вищого господарського суду України від 14.12.2010 року рішення господарського суду Дніпропетровської області від 13.07.2010 року та постанову Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 06.10.2010 року  у справі №5/188 скасовано, справу передано на новий розгляд до господарського суду Дніпропетровської області.

06.04.2011 року заступник прокурора Дніпропетровської області надав до суду уточнення позовних вимог (заява №05/2-320 вих. 11 від 21.03.2011 року), якою просить змінити п.4.1 договору  оренди землі від 30.01.2006 року, укладеного між Дніпропетровською міською радою та товариством з обмеженою відповідальністю фірмою "Каскад", виклавши його у такій редакції: "п.4.1 Орендна плата за користування земельною ділянкою встановлюється відповідно до Податкового кодексу України у розмірі трикратного розміру земельного податку, що встановлюється Податковим кодексом України та відповідно до рішення Дніпропетровської міської ради від 02.02.2011 року №216/8".

Позовні вимоги мотивовані зміною розміру орендної плати за землю на законодавчому рівні, у зв'язку з чим виникла необхідність внесення змін у спірний договір оренди землі.

Дніпропетровська міська рада позовні вимоги прокурора підтримує у повному обсязі.

Відповідач проти позову заперечує, посилаючись на те, що умови спірного договору визначають підстави для перегляду розміру земельного податку, а не розміру орендної плати і аж ніяк не зміну граничного розміру мінімальної ставки орендної плати. Відповідач зазначає, що законодавчі зміни щодо розміру орендної плати не мають зворотної дії і до спірних орендних правовідносин не застосовуються. Встановивши підстави для зміни розміру орендної плати у договорі через його невідповідність встановленому законом розміру позивач зобов'язаний був вимагати від орендаря приведення договору у відповідність до вимог законодавства шляхом внесення відповідних змін, однак позивач не звертався до відповідача із такою пропозицією.

Відповідач просить відмовити в задоволенні позову, посилаючись також на те, що уточнюючи позовні вимоги прокурор та позивач одночасно змінили підставу і предмет позову. що є неприпустимим.

Розгляд справи був відкладений з 15.03.2011 року на 23.03.2010 року, з 23.03.2011 року на 06.04.2011 року.

У судовому засіданні 06.04.2011 року оголошені вступна та резолютивна частини рішення.

При розгляді справи судом досліджені письмові докази, що містяться в матеріалах справи.

Заслухавши пояснення представників сторін, прокурора відділу прокуратури Дніпропетровської області, дослідивши матеріали справи, господарський суд, -

В С Т А Н О В И В:

На підставі рішення Дніпропетровської міської ради від 30.11.2005 року №346/31 між Дніпропетровською міською радою (Орендодавець) та  товариством з обмеженою відповідальністю фірмою "Каскад" (орендар)  30.01.2006 року був укладений договір оренди землі, відповідно до п.1.1 якого орендодавець передає, а орендар  приймає в строкове платне користування земельну ділянку, яка знаходиться за адресою: вул. Гаванська, 4-Л (Самарський район) і зареєстрована в Державному реєстрі земель за кадастровим номером 1210100000:09:089:0049.

Цільове використання земельної ділянки за цим договором (УКЦВЗ) 1.10.5 (підприємства іншої промисловості) (п.1.2 договору).

Відповідно до п.2.1 договору в оренду передається земельна ділянка, загальною площею 0,0755 га. Нормативна грошова оцінка земельної ділянки на момент укладення цього договору становить 122 391 грн. 41 коп. (п.2.3 договору).

Зазначений договір підписаний сторонами та зареєстрований за №040610400381 від 03.04.2006 року.

Договір укладено на п'ятнадцять років (п.3.1 договору).

Відповідно до п.4.1 договору річна орендна плата за земельну ділянку встановлюється у грошовій формі (у гривнях), у розмірі 1 (%) відсотка від нормативної грошової оцінки та дорівнює розміру земельного податку. Зміна нормативної грошової оцінки земельної ділянки та її індексація проводиться без внесення змін та доповнень до цього договору у порядку та у випадках передбачених законодавством України (п.4.2 договору).

Відповідно до п.4.7 договору розмір орендної плати переглядається щорічно, або у разі: зміни умов господарювання, передбачених договором; змін у цільовому використанні земельної ділянки; зміни розмірів земельного податку, підвищенням цін, тарифів, у тому числі внаслідок інфляції; погіршення  стану орендованої земельної ділянки не з вини орендаря, що підтверджено документами; в інших випадках, передбачених законом.

З 01.01.2011 року набрав чинності Податковий кодекс України, відповідно до ст. 288 якого підставою  для  нарахування орендної плати за земельну ділянку є договір оренди такої земельної ділянки.

Розмір   орендної   плати  встановлюється  у  договорі оренди, але річна сума платежу не може бути меншою:

- для земель сільськогосподарського призначення - розміру земельного податку, що встановлюється цим розділом;

- для інших категорій земель - трикратного розміру земельного податку, що встановлюється цим розділом (ст. 288.4).

02.02.2011 року Дніпропетровська міська рада прийняла рішення №216/8 "Про приведення рішень міської ради та деяких проектів рішень міської ради, які погоджено виконавчим комітетом міської ради, у галузі земельних відносин у відповідність до вимог чинного законодавства", п.1 резолютивної частини якого визначає,  що до моменту прийняття міською радою рішення про визначення розміру річної орендної плати за земельні ділянки залежно від їх функціонального використання встановити розмір річної орендної плати за користування земельними ділянками у мінімальному розмірі орендної плати, визначеному Податковим кодексом України, незалежно від мети використання.

Прокурор вважає, що орендна плата, передбачена умовами договору оренди земельної ділянки не відповідає вимогам Податкового кодексу України, яким внесені зміни щодо розміру орендної плати за земельні ділянки, які перебувають у державній або комунальній власності, що і є причиною спору.

Розглянувши позовні вимоги господарський суд вважає їх такими, що підлягають задоволенню з огляду на  наступне.

Відносини, пов'язані з орендою землі, регулюються Земельним, Податковим та Цивільними кодексами України, іншими законами України та нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до них, а також договором оренди землі.

Сторони в договорі не можуть відступити від положень актів цивільного законодавства, якщо в цих актах прямо зазначено про це, а також у разі, якщо обов'язковість для сторін положень актів цивільного законодавства випливає з їх змісту або із суті відносин між сторонами (ст.6 Цивільного кодексу України).

Відповідно до змісту статей 759 та 762 Цивільного кодексу України, законом можуть бути передбачені особливості укладання та виконання договору найму (оренди), і договором або законом може бути встановлено періодичний перегляд, зміну (індексацію) розміру плати за користування майном.

Згідно ст. 632 Цивільного кодексу України ціна в договорі встановлюється за домовленістю сторін. У випадках, встановлених законом, застосовуються ціни (тарифи, ставки тощо), які встановлюються або регулюються уповноваженими органами державної влади або органами місцевого самоврядування.

Відповідно до ст. 21 Закону України "Про оренду землі" розмір, форма і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди (крім строків внесення орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, які встановлюються відповідно до Податкового кодексу України).

Згідно ст. 15 Закону України "Про оренду землі" орендна плата із зазначенням  її  розміру,  індексації,  форм платежу,   строків,   порядку   її   внесення   і  перегляду   та відповідальності за її несплату є однією із суттєвих умов договору оренди.

Пунктом 4.7 спірного договору оренди земельної ділянки передбачені підстави для зміни розміру орендної плати, в тому числі і у випадку зміни розмірів земельного податку, підвищення цін, тарифів, у тому числі внаслідок інфляції та в інших випадках, передбачених законом.  

Зміна умов договору оренди здійснюється у письмовій формі за взаємною згодою сторін. У разі недосягнення згоди щодо зміни  умов договору спір розглядається у судовому порядку (ст. 30 Закону України "Про оренду землі").

Відповідно до ст. 654 Цивільного кодексу України зміна умов договору вчинюється в такій самій формі, що й договір, що змінюється, якщо інше не встановлено договором, законом чи не випливає із звичаїв ділового обороту.

Відповідно до частини другої статті 651 Цивільного кодексу України договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом. Договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом; а також у разі істотної зміни обставин, якими сторони керувалися при укладенні договору (ст. 652 Цивільного кодексу України).

Враховуючи, що має місце зміна законодавства щодо визначення розміру орендної плати за користування землею в трикратному розмірі земельного податку, суд вважає правомірними та такими, що підлягають задоволенню позовні вимоги про внесення змін  до пункту 4.1 договору оренди земельної ділянки, який укладено між Дніпропетровською міською радою та товариством з обмеженою відповідальністю фірмою "Каскад" в частині встановлення розміру орендної плати за користування земельною ділянкою відповідно до Податкового кодексу України, визначивши її у розмірі трикратного розміру земельного податку, що встановлюється Податковим кодексом України.

Частиною 3 ст. 653 Цивільного кодексу України передбачено, що у разі зміни або розірвання договору зобов'язання змінюється або припиняється з моменту досягнення домовленості про зміну або розірвання договору, якщо інше не встановлено договором чи не обумовлено характером його зміни. Якщо договір змінюється або розривається у судовому порядку, зобов'язання змінюється або припиняється з моменту набрання рішенням суду про зміну або розірвання договору законної сили.

Суд відхиляє посилання відповідача на те, що до спірного договору оренди земельної ділянки від 30.01.2006 року, зареєстрованого за №040610400381 від 03.04.2006 року, не застосовуються положення Податкового кодексу України щодо зміни розміру орендної плати, так як договір укладено до набрання чинності Кодексом. Можливість зміни умов договору за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у випадках встановлених договором або законом передбачена нормами чинного законодавства. Оскільки сторонами в договорі оренди передбачена можливість збільшення розміру орендної плати, а орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності є регульованою ціною, тому законодавча зміна граничного розміру цієї плати є підставою для перегляду розміру орендної плати, встановленої умовами договору.

До аналогічних висновків дійшов Верховний Суд України при прийнятті постанови від 27.12.2010 року у справі №27/15-10, що є  обов'язковим  для застосування господарським судом відповідно до ст. 11128 Господарського процесуального кодексу України.

Суд також не приймає посилання відповідача на те, що прокурором та позивачем одночасно змінено підставу та предмет позову, оскільки підставою звернення з позовом до суду була законодавча зміна розміру орендної плати та посилання на Закон України "Про плату за землю", який втратив чинності на підставі  Податкового кодексу України, який набрав чинності з 01.01.2011 року.

Відповідно до статті 49 Господарського процесуального кодексу України судові витрати покладаються на відповідача в такому розмірі: витрати по сплаті державного мита –85 грн., витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу –236 грн.  

Враховуючи вищевикладене, керуючись ст.ст.1, 33, 34, 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

                                                       В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити в повному обсязі.

Змінити пункт 4.1 договору  оренди землі від 30.01.2006 року, укладеного між Дніпропетровською міською радою (49000, м. Дніпропетровськ, пр. К.Маркса, 75, код ЄДРПОУ 23928791) та товариством з обмеженою відповідальністю фірмою "Каскад" (юридична адреса: 49000, м. Дніпропетровськ, вул. Маяковського, 5Д; поштова адреса: 49112, м. Дніпропетровськ, вул. Гаванська, 4, код ЄДРПОУ 23934596), виклавши його у такій редакції:

"п.4.1 Орендна плата за користування земельною ділянкою встановлюється відповідно до Податкового кодексу України у розмірі трикратного розміру земельного податку, що встановлюється Податковим кодексом України та відповідно до рішення Дніпропетровської міської ради від 02.02.2011 року №216/8".

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю фірми "Каскад" (юридична адреса: 49000, м. Дніпропетровськ, вул. Маяковського, 5Д; поштова адреса: 49112, м. Дніпропетровськ, вул. Гаванська, 4, код ЄДРПОУ 23934596) в доход Державного бюджету України в особі управління Державного казначейства у Жовтневому районі м. Дніпропетровська Головного управління державного казначейства України у Дніпропетровській області (49027, м. Дніпропетровськ, пл. Шевченка, 7, рахунок 31118095700005 в УДКУ в Дніпропетровській області, код ЗКПО 24246786, МФО 805012) державне мито в розмірі 85 грн., про що видати наказ.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю фірми "Каскад" (юридична адреса: 49000, м. Дніпропетровськ, вул. Маяковського, 5Д; поштова адреса: 49112, м. Дніпропетровськ, вул. Гаванська, 4, код ЄДРПОУ 23934596) в доход Державного бюджету України в особі управління Державного казначейства у Жовтневому районі м. Дніпропетровська Головного управління державного казначейства України у Дніпропетровській області (49027, м. Дніпропетровськ, пл. Шевченка, 7, рахунок 31217264700005 в Дніпропетровській області, КБКД 22050003 "Надходження від оплати витрат з інформаційно-технічного забезпечення розгляду справ у судах", ЗКПО 24246786, МФО 805012)  витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу в розмірі 236 грн., про що видати наказ.

Накази видати після набрання рішенням законної сили.

Суддя                                                                                Н.М.Євстигнеєва

Повне рішення складено -  07.04.2011 року

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення06.04.2011
Оприлюднено28.04.2011
Номер документу15093624
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5005/2305/2011

Постанова від 12.05.2011

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Бахмат Рауфа Муллахметовна

Рішення від 06.04.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Ухвала від 23.03.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Ухвала від 28.02.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Ухвала від 22.02.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні