Постанова
від 09.04.2011 по справі 5/149-10
ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙН ИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"06" квітня 2011 р. Сп рава № 5/149-10

Колегія суддів у с кладі: головуючий суддя М огилєвкін Ю.О., суддя Ба бакова Л.М. , суддя Пуша й В.І.

при секретарі Казаковій О .В.

за участю представників с торін:

позивача - не з'явився

1-го відповідача - не з'явивс я

2-го відповідача - не з'явився

3-го відповідача - не з'явився

розглянувши у відкритому с удовому засіданні у приміщен ні Харківського апеляційног о господарського суду апеляц ійну скаргу позивача (вх. № 1316 Х/3-9 ) на рішення господарс ького суду Сумської області від 17.02.11 р. у справі № 5/149-10

за позовом Відділення виконавчої дирекції Фонду с оціального страхування від н ещасних випадків на виробниц тві та професійних захворюва нь України в м. Суми

до 1. Харківський націо нальний медичний університе т в інтересах Науково-дослід ного інституту гігієни праці та професійних захворювань, м. Харків

2. Сумської міської сані тарно-епідеміологічної стан ції, м. Суми,

3. ВАТ " Сумське машинобуд івельне науково-виробниче об 'єднення імені М.В. Фрунзе", м. Су ми

про скасування повідо млення та акту

ВСТАНОВИЛА:

У грудні 2010 р. позивач зв ернувся до господарського су ду Сумської області з позовн ою заявою про скасування пов ідомлення науково-дослідног о інституту гігієни праці та професійних захворювань Хар ківського національного мед ичного університету за формо ю П-3 № 182 від 22.04.2009 року відносно ОСОБА_1; скасування акту №46 р озслідування хронічного про фесійного захворювання за фо рмою П-4 від 20.05.2009 відносно ОСО БА_1

Ухвалою господарського су ду Сумської області від 17.02.2011 р. по справі № 5/149-10 (суддя Гудим В.Д ) припинено провадження, з пос иланням на те, що даний спір є адміністративним та не підля гає вирішенню в господарськи х судах України за правилами Господарського процесуальн ого кодексу України.

Позивач з ухвалою господар ського суду не погоджується, просить її скасувати, справу направити на розгляд до госп одарського суду Сумської обл асті.

У апеляційній скарзі позив ач зазначив, що позивач не є су б' єктом владних повноважен ь та не здійснює по відношенн ю до відповідачів управлінсь кі функції, спір виник у зв' я зку з неправомірним встановл енням зв' язку захворювання ОСОБА_1 з умовами праці на підприємстві. Одночасно і ві дповідач не є суб' єктом вла дних повноважень, тобто дани й спір не має ознак публічно-п равового характеру.

Представник позивача у при значене судове засідання не з' явився, надав клопотання про розгляд справи за його ві дсутністю у зв' язку з немож ливістю прибуття у призначен е судове.

Представник першого відпо відача у призначене судове з асідання не з' явився, хоча б ув належним чином повідомлен ий про час та місце розгляду с прави, про причини не прибутт я не повідомив, надав відзив н а апеляційну скаргу, в якому п росить ухвалу залишити без з мін, а апеляційну скаргу без з адоволення, з посиланням на т е, що нормами чинного законод авства не передбачено зверне ння до господарського суду з метою захисту прав шляхом ск асування повідомлення про пр офесійне захворювання.

Представник другого відпо відача у призначене судове з асідання не з' явився, хоча б ув належним чином повідомлен ий про час та місце розгляду с прави, про причини не прибутт я суд не повідомив.

Представник третього відп овідача призначене судове за сідання не з' явився, надав к лопотання про розгляд справ и за його відсутністю у зв' я зку з неможливістю прибуття у призначене судове. Крім тог о, надав відзив на апеляційну скаргу, в якому просить ухвал у скасувати, апеляційну скар гу залишити без задоволення, справу направити на розгляд до господарського суду Сумс ької області, з посиланням на те, що даний спір не підлягає розгляду у порядку адмініст ративного судочинства.

Судова колегія, перевіривш и законність та обґрунтовані сть ухвали, встановила, що поз ивач подав позовну заяву, в як ій просив скасувати повідомл ення за формою П-3 № 182 від 22.04.2009рок у та акт № 46 розслідування хро нічного професійного захвор ювання за формою П-4 від 20.05.2009 від носно ОСОБА_1, вважаючи їх необґрунтованими.

Статтею 12 ГПК України встан овлені категорії справ підві домчі господарським судам, а саме: 1) справи у спорах, що вин икають при укладанні, зміні, р озірванні і виконанні господ арських договорів у тому чис лі щодо приватизації майна, т а з інших підстав, крім спорів про приватизацію державного житлового фонду;спорів, що ви никають при погодженні станд артів та технічних умов;спор ів про встановлення цін на пр одукцію (товари), а також тари фів на послуги (виконання ро біт), якщо ці ціни і тарифи в ідповідно до законодавства н е можуть бути встановлені за угодою сторін; спорів, що вини кають із публічно-правових в ідносин та віднесені до ко мпетенції Конституційного Суду України та адміністрат ивних судів;інших спорів, вир ішення яких відповідно до за конів України та міжнародних договорів України віднесено до відання інших органів; 2) с прави про банкрутство; 3) справ и за заявами органів Антимон опольного комітету України, Рахункової палати з питань , віднесених законодавчими а ктами до їх компетенції; 4) спр ави, що виникають з корпорати вних відносин у спорах між го сподарським товариством та й ого учасником (засновником, а кціонером), у тому числі уча сником, який вибув, а також мі ж учасниками (засновниками, а кціонерами) господарських то вариств ,що пов'язані із ство ренням, діяльністю, управлі нням та припиненням діяльнос ті цього товариства, крім тру дових спорів;5) справи у спора х щодо обліку прав на цінні па пери;6) справи у спорах, що вини кають із земельних відносин, в яких беруть участь суб'єкти господарської діяльності, з а винятком тих, що віднесено д о компетенції адміністратив них судів.

Отже, дана норма закону не п ередбачає можливість зверне ння до господарського суду з метою захисту прав шляхом ск асування повідомлення про пр офесійне захворювання та акт у розслідування хронічного п рофесійного захворювання.

Суд першої інстанції обґру нтовано встановив, що спір в д аному випадку не є господарс ьким, оскільки причиною спор у у справі стала незгода пози вача з повідомленням та акто м № 46 розслідування хронічног о професійного захворювання за формою П-4 від 20.05.2009 та правомі рно припинив провадження у с праві на підставі ст. 80 ГПК Укр аїни.

Таким чином, ухвала господа рського суду Харківської обл асті відповідає нормам проц есуального права, а доводи по зивача не можуть бути підста вою для його скасування, керу ючись ст.ст. 12,80,101-106 ГПК України, к олегія суддів

ПОСТАНОВИЛА:

Ухвала господарськог о суду Сумської області від 1 7.02.2011 р. по справі № 5/149-10 залишити б ез змін, а апеляційну скаргу - без задоволення.

Дана постанова набирає за конної сили з дня її прийнятт я і може бути оскаржена протя гом двадцяти днів до кассаці йної інстанції Вищого господ арського суду України.

Головуючий суддя Могилєвкін Ю.О.

Суддя Бабакова Л.М.

Суддя Пушай В.І.

Повний текст постанов и підписаний 08.04.2011 р.

СудХарківський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення09.04.2011
Оприлюднено04.05.2011
Номер документу15101335
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5/149-10

Ухвала від 24.03.2011

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Могилєвкін Ю.О.

Ухвала від 21.09.2010

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Бенівський В.І.

Постанова від 09.04.2011

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Могилєвкін Ю.О.

Ухвала від 17.02.2011

Господарське

Господарський суд Сумської області

Гудим Валентин Дмитрович

Ухвала від 07.02.2011

Господарське

Господарський суд Сумської області

Гудим Валентин Дмитрович

Ухвала від 17.01.2011

Господарське

Господарський суд Сумської області

Гудим Валентин Дмитрович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні