Ухвала
від 07.04.2011 по справі 3379/11/2070
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 2а- 3379/11/2070

Україна

ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІ НІСТАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про відмову у відкритті п ровадження

07 квітня 2011 р. м . Харків

Суддя Харківського ок ружного адміністративного с уду Піскун В.О., розглянувши ад міністративний позов Товар иства з обмеженою відповідал ьністю "СПЕШЛ ТЕКСТАЙЛ ГРУП " до Головного державного п одаткового ревізора - інспек тора відділу податкового кон тролю та аналітичної роботи управління податкового конт ролю юридичних осіб Державно ї податкової інспекції у Лен інському районі м. Харкова Чу йко Вікторії Вікторівни про визнання відсутності компет енції (повноважень),-

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до Хар ківського окружного адмініс тративного суду з адміністра тивним позовом, в якому проси ть суд визнати відсутньою ко мпетенцію (повноваження) гол овного державного податково го ревізора-інспектора відді лу податкового контролю та а налітичної роботи управлінн я податкового контролю юриди чних осіб Державної податков ої інспекції у Ленінському р айоні м. Харкова Чуйко Віктор ії Вікторівни щодо визнання правочинів нікчемними.

Позивач, посилаючись на ф акти, викладені в позовній за яві, вважає дії відповідача н езаконними та такими, що пору шили його права.

Відповідно до ст. 19 Конститу ції України, органи державно ї влади та органи місцевого с амоврядування, їх посадові о соби зобов'язані діяти лише н а підставі, в межах повноваже нь та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами Ук раїни.

Згідно зі ст. 2 КАС України за вданням адміністративного с удочинства є захист прав, сво бод та інтересів фізичних ос іб, прав та інтересів юридичн их осіб у сфері публічно-прав ових відносин від порушень з боку органів державної влад и, органів місцевого самовря дування, їхніх посадових і сл ужбових осіб, інших суб' єкт ів при здійсненні ними владн их управлінських функцій на основі законодавства, в тому числі на виконання делегова них повноважень шляхом справ едливого, неупередженого та своєчасного розгляду адміні стративних справ. До адмініс тративних судів можуть бути оскаржені будь-які рішення, д ії чи бездіяльність суб' єкт а владних повноважень, крім в ипадків, коли щодо таких ріше нь, дій чи бездіяльності Конс титуцією чи законами України встановлено інший порядок с удового провадження.

Згідно з п. 1 ч.1 ст. 3 КАС Україн и справою адміністративної ю рисдикції є переданий на вир ішення адміністративного су ду публічно-правовий спір, у якому хоча б однією зі сторін є орган виконавчої влади, орг ан місцевого самоврядування , їхня посадова чи службова ос оба або інший суб' єкт при зд ійснені ними владних управлі нських функцій на основі зак онодавства, в тому числі на ви конання делегованих повнова жень.

Згідно п. 6 ч.3 ст.105 КАС України адміністративний позов може містити вимоги про: встановл ення наявності чи відсутност і компетенції (повноважень) с уб'єкта владних повноважень.

Зазначена норма кореспонд ується з п. 3, 4 ч. 2 ст. 17 КАС України , відповідно до якої, до юрисди кція адміністративних судів поширюється на спори між суб 'єктами владних повноважень з приводу реалізації їхньої компетенції у сфері управлін ня, у тому числі делегованих п овноважень, а також спори, які виникають з приводу укладан ня, виконання, припинення, ска сування чи визнання нечинним и адміністративних договорі в.

З системного аналізу зазна чених норм вбачається, що так ий спосіб захисту порушених прав, свобод чи інтересів як в изнання наявності чи відсутн ості компетенції, можливий у спорах, між суб'єктами владни х повноважень.

Відповідно до п. 7 ч. 1 ст. 3 КАС У країни суб'єкт владних повно важень - орган державної влад и, орган місцевого самовряду вання, їхня посадова чи служб ова особа, інший суб'єкт при зд ійсненні ними владних управл інських функцій на основі за конодавства, в тому числі на в иконання делегованих повнов ажень.

Позивач не є суб'єктом владн их повноважень в розумінні п . 7 ч. 1 ст. 3 КАС України та його ви мога про визнання відсутност і компетенції (повноважень) г оловного державного податко вого ревізора-інспектора від ділу податкового контролю та аналітичної роботи управлін ня податкового контролю юрид ичних осіб Державної податко вої інспекції у Ленінському районі м. Харкова Чуйко Вікто рії Вікторівни щодо визнання правочинів нікчемними, не по в'язана з вимогою щодо оскарж ення рішень, дій чи бездіяльн ості суб'єкта владних повнов ажень.

Відповідно до ч. 2 ст. 17 КАС Укр аїни юрисдикція адміністрат ивних судів поширюється на п ублічно - правові спори, зокре ма: 1) спори фізичних чи юридич них осіб із суб'єктом владн их повноважень щодо оскаржен ня його рішень (нормативно-пр авових актів чи правових акт ів індивідуальної дії), дій чи бездіяльності; 2) спори з прив оду прийняття громадян на пу блічну службу, її проходженн я, звільнення з публічної слу жби; 3) спори між суб'єктами в ладних повноважень з приво ду реалізації їхньої компете нції у сфері управління, у т ому числі делегованих повно важень; 4) спори, що виникають з приводу укладання, виконанн я, припинення, скасування чи в изнання нечинними адміністр ативних договорів; 5) спори за зверненням суб'єкта владни х повноважень у випадках, вст ановлених Конституцією Укра їни та законами України; 6) спо ри щодо правовідносин, пов'я заних з виборчим процесом чи процесом референдуму.

З огляду на наведений харак тер правовідносин у зазначен ій справі, суд приходить до ви сновку, що пред'явлений позов не є адміністративним, оскіл ьки заявлені ним вимоги не ст осуються захисту її прав, сво бод та інтересів у сфері публ ічно-правових відносин від п орушень з боку органів держа вної влади.

Отже, вирішення наявного у с праві спору не належить до юр исдикції адміністративних с удів, що виключає розгляд спр ави в порядку адміністративн ого судочинства.

Згідно п. 1 ч. 1 ст. 109 Кодексу адм іністративного судочинства України, суддя відмовляє у в ідкритті провадження в адмін істративній справі, якщо зая ву не належить розглядати в п орядку адміністративного су дочинства.

Враховуючи наведене т а керуючись ст. ст. 2, 3, 17, 105, п. 1 ч. 1 ст. 109, ст. 165, 185, 186 Кодексу адмініст ративного судочинства Украї ни, -

УХВАЛИВ:

Відмовити у відкритті провадження в адміністратив ній справі за позовом Товари ства з обмеженою відповідаль ністю "СПЕШЛ ТЕКСТАЙЛ ГРУП " до Головного державного п одаткового ревізора - інспек тора відділу податкового кон тролю та аналітичної роботи управління податкового конт ролю юридичних осіб Державно ї податкової інспекції у Лен інському районі м. Харкова Чу йко Вікторії Вікторівни щод о визнання відсутності компе тенції (повноважень) головно го державного податкового ре візора-інспектора відділу по даткового контролю та аналіт ичної роботи управління пода ткового контролю юридичних о сіб Державної податкової інс пекції у Ленінському районі м. Харкова Чуйко Вікторії Вік торівни щодо визнання правоч инів нікчемними.

Ухвала може бути оскарже на в апеляційному порядку до Харківського апеляційного а дміністративного суду через Харківський окружний адміні стративний суд шляхом подачі в 5-денний строк з дня отриман ня копії ухвали апеляційної скарги з поданням її копії до апеляційної інстанції.

У разі подання апеляційн ої скарги судове рішення, якщ о його не скасовано, набирає з аконної сили після поверненн я апеляційної скарги, відмов и у відкритті апеляційного п роваджені або набрання закон ної сили рішенням за наслідк ами апеляційного провадженн я.

Суддя П іскун В.О.

Дата ухвалення рішення07.04.2011
Оприлюднено29.04.2011
Номер документу15103540
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —3379/11/2070

Ухвала від 15.09.2011

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Піскун В.О.

Ухвала від 26.07.2011

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Піскун В.О.

Ухвала від 14.09.2011

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Піскун В.О.

Ухвала від 07.04.2011

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Піскун В.О.

Постанова від 21.09.2011

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Піскун В.О.

Ухвала від 07.04.2011

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Піскун В.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні