Постанова
від 26.04.2011 по справі 5/223/09
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ  ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  УКРАЇНИ  

 ПОСТАНОВА          

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ          

 26 квітня 2011 р.                                                                                    

№ 5/223/09  

           Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

                                                                                                 

Головуючого  -                                       Ткаченко Н.Г.

Суддів -                                                   Катеринчук Л.Й.

                    Коробенка Г.П.

        За участю :    ліквідатора  ТОВ "Холдингова компанія "ГЛОБАЛ-КАПІТАЛ"  Сорокіна О.О.

   

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві касаційну скаргу ДПІ у Печерському районі м.Києва

         на постанову Одеського апеляційного господарського суду від                01.12.2010 р. та ухвалу господарського суду Миколаївської області від 20.10.2009 р. по справі №5/223/09 про банкрутство ТОВ "Холдингова компанія "ГЛОБАЛ-КАПІТАЛ", -

             

                                              В С Т А Н О В И В:

     

Ухвалою господарського  суду  Миколаївської області від 03.08.2009 р.  порушено провадження по справі №5/223/09 про банкрутство ТОВ "Холдингова компанія "ГЛОБАЛ-КАПІТАЛ",  на підставі ст.51 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або  визнання його банкрутом”.

Постановою господарського суду Миколаївської області від                 11.08.2009 р. по справі № 5/223/09 боржника ТОВ "Холдингова компанія "ГЛОБАЛ-КАПІТАЛ" визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру, призначено ліквідатором  банкрута арбітражного керуючого Сорокіна О.О., якого зобов’язано у  п’ятиденний строк подати до офіційних друкованих органів оголошення про визнання банкрутом  ТОВ "Холдингова компанія "ГЛОБАЛ-КАПІТАЛ".

Ухвалою господарського суду Миколаївської області від 20.10.2009 р.     /суддя Міщенко В.І./  затверджено  звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс банкрута, боржника –ТОВ "Холдингова компанія "ГЛОБАЛ-КАПІТАЛ"- ліквідовано,  провадження по справі № 5/223/08 припинено.

Постановою Одеського апеляційного господарського суду від                01.12.2010 р. по справі № 5/223/09 /судді :  Картере В.І., Жеков В.І., Пироговський В.Т./ ухвалу  господарського суду Миколаївської області від 20.10.2009 р. залишено без  змін.  

В касаційній скарзі ДПІ у Печерському районі м.Києва просить скасувати ухвалу господарського суду Миколаївської області від               20.10.2009 р. та постанову Одеського апеляційного господарського суду від 01.12.2010 р., посилаючись на те, що вони постановлені з порушенням норм матеріального та  процесуального права, справу направити до господарського суду першої інстанції на новий розгляд.

Заслухавши доповідь судді Ткаченко Н.Г.,  пояснення ліквідатора боржника, перевіривши матеріали справи та обговоривши доводи касаційної скарги, колегія суддів прийшла до висновку, що касаційна скарга   підлягає  частковому задоволенню,  з наступних підстав.

        Затверджуючи звіт ліквідатора, ліквідаційний баланс та припиняючи провадження по справі, господарський суд першої інстанції виходив з того, що відповідно до поданого ліквідатором боржника Сорокіним О.О.  звіту, на момент завершення ліквідаційної процедури, у боржника -  ТОВ "Холдингова компанія "ГЛОБАЛ-КАПІТАЛ" відсутні будь-які активи, що підтверджується  листом Миколаївського відділу реєстраційно-екзаменаційної роботи УДАІ УМВС України  в Миколаївської області №9/2-5090 від 30.09.2009 р. та довідками комунального підприємства "ММБТІ"  №6275 від 17.09.2009 р., Управління земельних ресурсів  №03-02/1766 від 25.09.2009 р., а матеріали справи свідчать про те, що дії ліквідатора  відповідають вимогам чинного господарського законодавства.

         Одеський апеляційний господарський суд погодився з висновками господарського суду першої інстанції та залишив ухвалу господарського суду Миколаївської області від 20.10.2009 р. без змін.

        Але з такими висновками суду як першої так і апеляційної інстанції погодитись не  можна.

Згідно ст. 43 ГПК України господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім  переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об’єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом.

Відповідно до чинного законодавства  рішення суду  є законним тоді,  коли суд, виконавши всі вимоги процесуального законодавства і всебічно перевіривши обставини, вирішив справу у відповідності із нормами матеріального права, що підлягають застосуванню до даних правовідносин, а за їх відсутності –на підставі закону, що регулює подібні відносини, або виходячи із загальних засад і змісту законодавства України.

Оскаржувана  ухвала  суду першої інстанції  та апеляційна постанова зазначеним вище вимогам не відповідають.

Відповідно до ст. 25  Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" ліквідатор з дня свого призначення  здійснює  інвентаризацію та оцінку майна банкрута, вживає заходів, спрямованих на пошук, виявлення та повернення майна банкрута, подає до господарського суду заяви про визнання недійсними угод боржника, тощо.

Відповідно до ст. 40 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" підставою для припинення провадження у справі є затвердження звіту ліквідатора в порядку, передбаченому ст. 32 цього Закону.

Згідно з ч.2 ст.32 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" якщо за результатами ліквідаційного балансу після задоволення вимог кредиторів не залишилося майна, господарський суд виносить ухвалу про ліквідацію юридичної особи - банкрута.

Затверджуючи звіт ліквідатора, ліквідаційний баланс та припиняючи провадження по справі, судом першої  інстанції не було належним чином  перевірено, які саме кредиторські вимоги були включені до реєстру вимог кредиторів, які вимоги були задоволені, а які лишились не задоволеними і в якому  розмірі, а також судом  не було належним чином перевірено, чи вчинив ліквідатор боржника всі необхідні заходи  при здійсненні ліквідаційної процедури, що передбачені Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Отже, господарський суд першої  інстанції, в порушення  вимог закону,  постановив судове рішення  без всебічного, повного і об’єктивного розгляду  всіх фактичних обставин та доказів, які мають суттєве значення для правильного вирішення справи.

Відповідно до ч.1 ст.5 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” провадження у справах про банкрутство регулюється цим Законом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законодавчими актами України.

Провадження по справі про банкрутство ТОВ "Холдингова компанія "ГЛОБАЛ-КАПІТАЛ"  порушене господарським судом Миколаївської  області   на підставі ст. 51 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”.  

Відповідно до ст. 51 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або  визнання його банкрутом”, якщо вартості майна боржника - юридичної особи, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, така юридична особа ліквідується в порядку, передбаченому цим Законом. У разі виявлення зазначених обставин ліквідатор (ліквідаційна комісія) зобов'язані звернутись до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство такої юридичної особи. За результатами розгляду заяви про порушення справи про банкрутство юридичної особи, майна якої недостатньо для задоволення вимог кредиторів, господарський суд визнає боржника, який ліквідується, банкрутом, відкриває ліквідаційну процедуру, призначає ліквідатора. Обов'язки ліквідатора можуть бути покладені на голову ліквідаційної комісії (ліквідатора) незалежно від наявності в нього ліцензії.  Кредитори мають право заявити свої претензії до боржника, який ліквідується, в місячний строк з дня публікації оголошення про визнання боржника, який ліквідується, банкрутом.

Згідно з  ч.4 ст.105 ЦК України комісія з припинення юридичної особи поміщає в друкованих засобах масової інформації, в яких публікуються  відомості про державну реєстрацію юридичної особи, що припиняється, повідомлення про припинення юридичної особи та про порядок і строк заявлення кредиторами вимог до неї. Цей строк не може становити менше двох місяців з дня публікації повідомлення про припинення юридичної особи.

Звернення з заявою про порушення справи про банкрутство  та порушення провадження за спрощеною процедурою на підставі  ст.51 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або  визнання його банкрутом”, можливе лише після закінчення строку, який передбачений  ч.4 ст.105 ЦК України.

Як вбачається із матеріалів справи, публікація оголошення про ліквідацію ТОВ "Холдингова компанія "ГЛОБАЛ-КАПІТАЛ" не здійснювалась, що було підтверджено в судовому засіданні ліквідатором  боржника  Соколовим О.О.

Відповідно до ч.1 ст.110 ЦК України юридична особа ліквідується за рішенням її учасників або органу юридичної особи, уповноваженого на це установчими документами, в тому числі, у зв'язку із закінченням строку, на який було створено юридичну особу, досягнення мети, для  якої її створено, а також в інших випадках, передбачених установчими документами. Згідно з   ч.3 ст.110 ЦК України, якщо вартість майна юридичної особи є недостатньою для задоволення вимог кредиторів, юридична особа  ліквідується в порядку, встановленому законом про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом.

Відповідно до вимог ч. 1 ст.111 ЦК України ліквідаційна комісія після закінчення строку для пред'явлення вимог кредиторами складає проміжний ліквідаційний баланс, який містить відомості про склад майна юридичної особи, що ліквідується перелік пред'явлених кредиторами вимог, а також про результати їх розгляду. Проміжний ліквідаційний баланс затверджується учасниками юридичної особи або органом, який прийняв рішення про ліквідацію юридичної особи.

В порушення вищезазначених вимог Закону, в матеріалах справи відсутній проміжний ліквідаційний баланс ТОВ "Холдингова компанія "ГЛОБАЛ-КАПІТАЛ"

Згідно  ч.5 ст.60 ГК України, яка регулює загальний порядок ліквідації суб'єкта господарювання,  ліквідаційна комісія оцінює наявне майно суб'єкта господарювання, який ліквідується і розраховується з кредиторами, складає ліквідаційний баланс та подає його власнику або органу, який призначив ліквідаційну комісію. Достовірність та повнота ліквідаційного балансу повинні бути перевірені у встановленому законодавством порядку.

Таким чином, тільки після оцінки  вартості наявного майна боржника,  в порядку ст.60 Господарського кодексу України,  публікації комісією з припинення юридичної особи   повідомлення в друкованих засобах масової інформації, в порядку ст. 105 ЦК України, для виявлення кредиторів, повідомлення органу державної податкової служби про ліквідацію підприємства, складання проміжного ліквідаційного балансу для з'ясування питання про  недостатність вартості майна боржника для задоволення вимог кредиторів,  можливе звернення до господарського суду, після закінчення строку, який передбачений ст.105 ЦК України,  з заявою   про порушення провадження у справі про банкрутство боржника в порядку ст.51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Відповідно до ч.1 ст.105 ГПК України учасники юридичної особи, суд або орган, що прийняв рішення про припинення юридичної особи, зобов'язані негайно письмово повідомити про це орган, що здійснює державну реєстрацію, який вносить до єдиного державного реєстру відомості про те, що юридична особа перебуває у процесі припинення.

Згідно ст.1 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців" державний реєстратор  -  посадова  особа,  яка  відповідно до цього  Закону  від  імені  держави  здійснює  державну  реєстрацію юридичних  осіб  та  фізичних  осіб  - підприємців.

Рішення про ліквідацію ТОВ "Холдингова компанія "ГЛОБАЛ-КАПІТАЛ" та призначення відповідальним за ліквідацію боржника директора - Малькова С.В, прийнято загальними зборами учасників 31.07.2009 р., проте доказів звернення з відповідним  повідомленням до державного реєстратора про прийняття рішення щодо  припинення юридичною особи –боржника до суду надано не було.

Як вбачається з матеріалів справи, до заяви засновника  ТОВ "Холдингова компанія "ГЛОБАЛ-КАПІТАЛ" про порушення справи про банкрутство, не додані докази здійснення повідомлення комісією з припинення юридичної особи,  в порядку  ч. 4 ст.105 ЦК України, не доданий проміжний ліквідаційний баланс, складений відповідно до вимог ч.1 ст.111 ЦК України, який затверджується учасниками юридичної особи  та відсутнє повідомлення органу державної податкової служби про ліквідацію підприємства  у встановленому законодавством порядку,  які необхідні для з'ясування наявності чи відсутності підстав для порушення провадження у справі про банкрутство за правилами ст.51 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або  визнання його банкрутом”.

Зазначені вище обставини, виходячи з вимог Закону, повинні бути в наявності та з'ясовані на момент порушення справи про банкрутство за спрощеною процедурою, що судом першої інстанції зроблено не було.                   

В оскаржуваній ухвалі  господарського суду Миколаївської області  від 20.10.2009 р. не зазначено суму кредиторської заборгованості  ТОВ "Холдингова компанія "ГЛОБАЛ-КАПІТАЛ", вартість активів та пасивів боржника, наявність чи відсутність дебіторської заборгованості.

При розгляді судом першої інстанції заяви ліквідатора про визнання  ТОВ "Холдингова компанія "ГЛОБАЛ-КАПІТАЛ" банкрутом  не було  з’ясовано, чи мало підприємство боржника,  станом на день прийняття рішення його засновником про ліквідацію, недостатньо грошових коштів та іншого ліквідаційного майна для здійснення розрахунків з кредиторами та чи виконані всі вимоги закону, щодо здійснення процедури ліквідації.

Як вбачається із матеріалів справи, в порушення вимог закону, зазначені вище обставини  належним чином не були досліджені господарським судом Миколаївської області та  їм  не було дано ніякої оцінки.

  Залишаючи без змін ухвалу господарського суду Миколаївської області від 20.10.2009 р., в порушення вимог ст.104 ГПК України,  господарський суд апеляційної інстанції  вказані вище вимоги закону не врахував, що призвело до  порушення норм процесуального права при прийнятті постанови.

Виходячи з викладеного, колегія суддів Вищого господарського суду дійшла висновку про те, що справа про банкрутство ТОВ "Холдингова компанія "ГЛОБАЛ-КАПІТАЛ"  порушена  безпідставно, без належного з'ясування кола кредиторів боржника та обсягу кредиторської заборгованості, без наявності доказів  повідомлення  кредиторів комісією з припинення юридичної особи  і дотримання строків, які передбачені ч.4 ст.105 ЦК України    та всебічного встановлення, відповідно до вимог норм ЦК України та ГК України  того факту, що вартості майна боржника, щодо якого  власником прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, в зв'язку з чим у  господарського суду були відсутні правові підстави для  визнання постановою від 11.08.2009 р. боржника банкрутом на підставі ст. 51 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” та закінчення ухвалою від 20.10.2009 р.  спрощеної процедури банкрутства боржника і припинення провадження.  

За таких обставин, постанову  Одеського апеляційного господарського суду від 01.12.2010 р. та ухвалу господарського суду Миколаївської області від 20.10.2009 р. по справі  про банкрутство ТОВ "Холдингова компанія "ГЛОБАЛ-КАПІТАЛ" не можна визнати як такі, що відповідають  фактичним обставинам справи і вимогам закону і вони підлягають  скасуванню, а провадження по справі, як таке, що порушене безпідставно підлягає припиненню на підставі  п.1-1,ч.1 ст.80 ГПК України.

   На підставі викладеного та керуючись п.1-1,ч.1 ст.80 ГПК України,          ст. ст. 1115, 1117 - 11113    ГПК  України, Вищий господарський суд України, -  

                  

                                       П О С Т А Н О В И В:        

       

Касаційну  скаргу ДПІ у Печерському районі м.Києва задовольнити частково.

        Постанову  Одеського апеляційного господарського суду від                01.12.2010 р. та ухвалу господарського суду Миколаївської області від 20.10.2009 р. по справі №5/223/09 скасувати.

Провадження по справі №5/223/09 припинити.

  

   

       Державному реєстратору за місцезнаходженням юридичної особи відмінити державну реєстрацію припинення юридичної особи - ТОВ "Холдингова компанія "ГЛОБАЛ-КАПІТАЛ", м. Миколаїв, Карла Лібкнехта, 4 (код ЄДРПОУ 35918898), проведену відповідно до ухвали господарського суду Миколаївської області від 20.10.2009 р.  по справі № 5/223/09.

Головуючий -                                                                  Ткаченко Н.Г.

  

Судді -                                                                              Катеринчук Л.Й.

                                                                                        

                                                                                          Коробенко Г.П.

Дата ухвалення рішення26.04.2011
Оприлюднено30.04.2011
Номер документу15109295
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5/223/09

Постанова від 26.04.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Ткаченко Н.Г.

Ухвала від 28.03.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Ткаченко Н.Г.

Ухвала від 31.01.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Ткаченко Н.Г.

Постанова від 01.12.2010

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Картере В.І.

Ухвала від 24.11.2010

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Картере В.І.

Ухвала від 05.10.2009

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Міщенко В.І.

Постанова від 11.08.2009

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Міщенко В.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні