Постанова
від 27.04.2011 по справі 28/202-10
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"27" квітня 2011 р. Справа № 28/202-10

Вищий господарський суд України у складі колегії суд дів:

головуючого - судді Кар абаня В.Я.,

суддів Доповід ач - Жаботина Г.В.Жаботиної Г.В., Ковтонюк Л.В.

у відкритому судовому засі данні за участю представникі в сторін:

від позивача: Лелеко В.В.

від відповідача: Осіпчук І.Ю., Журавльов В.Л.

розглянувши касаційну с каргу Відкритого акціоне рного товариства "Енергопост ачальна компанія "Дніпрообле нерго"

на постанову Дніпропе тровського апеляційного гос подарського суду від 21.02.2011р.

у справі № 28/202-10 Господарс ького суду Дніпропетровсько ї області

за позовом Прокурора Те рнівського району міста Крив ого Рогу Дніпропетровської о бласті в інтересах держави в особі Міністерства палива т а енергетики України в особі Відкритого акціонерного тов ариства "Енергопостачальна к омпанія "Дніпрообленерго"

до Гаражно - будівельн ого кооперативу "Машинобудів ельник"

про стягнення 119 137грн. 56 коп.

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Г осподарського суду Дніпропе тровської області від 10.06.2010р. (с уддя Манько Г.В.) позов прокуро ра Тернівського району м.Кри вого Рогу, пред' явлений в ін тересах держави в особі Міні стерства палива та енергетик и України в особі Відкритого акціонерного товариства “Ен ергопостачальна компанія “Д ніпрообленерго” в особі Кри ворізьких міських електричн их мереж задоволено. З Гаражн о-будівельного кооперативу ” Машинобудівельник” на корис ть Відкритого акціонерного т овариства “Енергопостачаль на компанія “Дніпрообленерг о” в особі Криворізьких місь ких електричних мереж стягну то 119137, 56 грн. вартості необліков аної електроенергії.

Постановою Дніпропетров ського апеляційного господа рського суду від 21.02.2011р. (судді: К узнецова І.Л., Герасименко І.М. , Сизько І.А.) рішення суду перш ої інстанції скасоване. Прий нято нове рішення, яким з Гара жно-будівельного кооператив у ”Машинобудівельник” на кор исть Відкритого акціонерног о товариства “Енергопостача льна компанія “Дніпрооблене рго” в особі Криворізьких мі ських електричних мереж стяг нуто 56218,99 грн. вартості необлік ованої електроенергії.

Не погоджуючись з прийнято ю у справі постановою, Відкри те акціонерне товариство “Ен ергопостачальна компанія “Д ніпрообленерго” звернулось до Вищого господарського су ду України з касаційною скар гою, в якій посилаючись на пор ушення судом апеляційної інс танції норм матеріального та процесуального права, зокре ма пунктів 3.31, 3.3, 6.40 Правил корист ування електричною енергією , затверджених постановою На ціональної комісії з питань регулювання електроенергет ики від 31.07.1996 № 28, Методики визнач ення обсягу та вартості елек тричної енергії, не облікова ної внаслідок порушення спож ивачами правил користування електричною енергією, затве рдженою постановою Націонал ьної комісії регулювання еле ктроенергетики України від 4 травня 2006 року N 562, просить її ск асувати, а рішення суду першо ї інстанції залишити в силі. В обґрунтування вимог касацій ної скарги заявник посилаєть ся на те, що судом апеляційної інстанції самостійно здійсн ено розрахунок вартості необ лікованої електроенергії, як ий не відповідає положенням наведеного законодавства.

У відзиві на касаційну скар гу Гаражно - будівельний коо ператив "Машинобудівельник" просить прийняті у справі рі шення та постанову скасувати , а провадження у справі припи нити. Основним доводом відзи ву є те, що акт про порушення П равил користування електрич ною енергією відповідачем не відповідає вимогам цих Прав ил, тому цей акт не може бути п ідставою для розрахунку варт ості необлікованої електрое нергії.

Розглянувши касаційну ск аргу, перевіривши правильніс ть застосування господарськ им судом першої та апеляційн ої інстанції норм матеріальн ого та процесуального права, Вищий господарський суд Укр аїни дійшов висновку, що, що ка саційна скарга Відкритого ак ціонерного товариства "Енерг опостачальна компанія "Дніпр ообленерго" не підлягає задо воленню.

Господарськими судами вст ановлено:

11.12.2009р. посадовими особами п озивача - енергопостачальн ика проведено перевірку дотр имання споживачем - відпові дачем Правил користування ел ектричною енергією на об' єк ті по вул. Монгольській, 21 в м. К ривому Розі, за результатами якої складено акт Б №004745 про п орушення відповідачем п.п.3.3, 3 .31, 6.40 Правил користування елек тричною енергією, а саме: ная вність слідів механічного вп ливу на пломби, а також наскрі зні отвори типу “Кристал” на приладі обліку типу ЕМТ - 132.02. 6 №342456. З боку споживача акт під писаний головою правління ко оперативу ОСОБА_1.

З метою виявлення втручанн я в роботу приладу обліку на п ідставі акту від 11.12.2009р. останні й було направлено на експерт изу.

Відповідно до акта проведе ння експертизи лічильника ел ектроенергії №22475 від 14.12.2009р. зан иження показів лічильника зд ійснювалося у зв' язку з пор ушенням пломб заводу - вигото влювача, наявністю на пломба х слідів механічного впливу, легким переміщенням пломб н а дроті та невідповідністю п ломбованого матеріалу завод у-виготовлювача. При цьому в акті проведення експертизи попередньо було зазначено, щ о упаковка лічильника при на правленні на експертизу пров едена за пломбою №19648648.

На засіданні комісії пози вача - енергопостачальника з розгляду акта Б№004745 від 11.12.2009р ., оформленого протоколом №365/14 від 23.12.2009р., прийнято рішення що до проведення кооперативу на рахування за період з 11.06.2009р. по дату усунення порушення згі дно з п.2.5 по формулі 2.4 Методики визначення обсягу та вартос ті електроенергії, не обліко ваної внаслідок порушення сп оживачем Правил користуванн я електричною енергією. Нара хування вартості необлікова ної електроенергії виконано посадовими особами позивач а за період з 11.06.2009р. по 26.01.2010р. із за стосуванням величини дозвол еної потужності 200кВт відпові дно до технічних умов №1631-05 від 22.10.1998р. при цілодобовому режимі роботи струмоприймачів. Нар ахована сума вартості електр оенергії дорівнює 119137 грн. 56 коп .

Перевіривши правильність визначення позивачем вартос ті необлікованої електроене ргії, апеляційний господарсь кий суд встановив, що викорис тана для розрахунків потужні сть не відповідає потужності , яка зазначена в акті перевір ки, разом з тим, позивачем непр авильно визначена кількість днів в періоді, за який здійсн ений розрахунок. Виконавши р озрахунки у відповідності до Методики визначення обсягу та вартості електричної енер гії, не облікованої внаслідо к порушення споживачами прав ил користування електричною енергією, апеляційний госпо дарський суд встановив, що ва ртість необлікованої електр оенергії становить 56218,99 грн. Ра зом з тим, суди попередніх ін станцій відзначили, що акт, як ий став підставою для розрах унку вартості необлікованої електроенергії підписаний з боку відповідача уповноваж еною особою - головою правлі ння.

Поряд з цим суд апеляційної інстанції відзначив, що в пор ушення норм процесуального з акону щодо повідомлення сто рін про час і місце судового з асідання, ухвала Господарськ ого суду Дніпропетровської о бласті від 20.05.2010р. про відкладен ня розгляду справи на 10.06.2010р. ві дповідачеві не надсилалась, тобто останній не мав можли вості надати свої пояснення і заперечення по суті спору, що суперечить вимогам ст. ст. 4 2, 43, 22 Господарського процесуал ьного кодексу України.

Відповідно до ч.1 п.6.40 Правил к ористування електричною ене ргією, затверджених постанов ою Національної комісії з пи тань регулювання електроене ргетики 31.07.1996 № 28 (в редакції чинн ій на час проведення перевір ки), у разі виявлення представ никами електропередавально ї організації або представни ками постачальника електрич ної енергії пошкоджень чи зр иву пломб, установлених у міс цях, указаних в акті про пломб ування, або пошкоджень відби тків тавр на цих пломбах, пошк одження розрахункових засоб ів обліку, явних ознак втруча ння в параметри розрахункови х засобів (систем) обліку з мет ою зміни їх показів перераху нок обсягу електричної енерг ії, який підлягає оплаті, здій снюється відповідно до Метод ики визначення обсягу та вар тості електричної енергії, н е облікованої внаслідок пору шення споживачами правил кор истування електричною енерг ією, затвердженої постановою НКРЕ від 04.05.2006 N 562, зареєстровано ї в Міністерстві юстиції Укр аїни 04.07.2006 за N 782/12656.

За приписами пункту 6.41 Прави л користування електричною е нергією у разі виявлення під час контрольного огляду або технічної перевірки уповнов аженим представником постач альника електричної енергії , від якого споживач одержує е лектричну енергію, або елект ропередавальної організаці ї порушень цих Правил або умо в договору на місці виявленн я порушення у присутності пр едставника споживача оформл яється акт порушень. В акті ма ють бути зазначені зміст вия вленого порушення із посилан ням на відповідні пункти цих Правил та вихідні дані, нео бхідні та достатні для визна чення обсягу недоврахованої електричної енергії та/аб о суми завданих споживачем з битків. За необхідності в акт і зазначаються заходи, яких н еобхідно вжити для усунення допущених порушень. Акт скла дається в двох примірниках, о дин з яких передається або на дсилається споживачеві. Акт підписується представником постачальника електричної е нергії (електропередавально ї організації) та представни ком споживача.

Згідно з п.2.5 Методики визнач ення обсягу та вартості елек тричної енергії, не облікова ної внаслідок порушення спож ивачами правил користування електричною енергією, затве рдженою постановою Націонал ьної комісії регулювання еле ктроенергетики України від 4 травня 2006 року N 562 ( в редакції чи нній на час засідання комісі ї позивача), у разі виявлення у споживача порушень, зазначе них в п.п.1-4 п.2.1 Методики, величин а розрахункового добового об сягу споживання електричної енергії протягом робочого ч асу обчислюється за формулою 2.4 з урахуванням величини пот ужності підключених струмоп риймачів.

При цьому потужність визна чається як:

сумарна максимальна потуж ність наявних у споживача на час складення акта порушень струмоприймачів відповідно до їх паспортних даних;

потужність, обчислена вихо дячи зі струму навантаження електроустановки споживача при підключенні всіх наявни х на час складення акта поруш ень струмоприймачів на макси мальну потужність, визначено го на підставі показів відпо відних засобів вимірювально ї техніки, повірених у термін и, передбачені законодавство м у сфері метрології;

дозволена потужність для д аної точки обліку, зазначена в договорі.

Також, п.2.5 Методики встановл ено, що кількість днів у періо ді, за який здійснюється пере рахунок визначається за форм улою 2.6.

Відповідний період склада ється:

з кількості робочих днів с поживача від дня останнього контрольного огляду засобу о бліку або технічної перевірк и (у разі, коли технічна переві рка проводилась після останн ього контрольного огляду зас обу обліку) до дня виявлення п орушення, але не більше загал ьної кількості робочих днів у 6 календарних місяцях, що пер едували дню виявлення поруше ння;

з кількості робочих днів с поживача від дня виявлення п орушення до дня його усуненн я або від дня виявлення поруш ення до дня припинення елект ропостачання через невикона ння споживачем припису чи ви моги щодо усунення порушення ;

така кількість має бути за значена в акті порушень;

у разі, коли під час оформле ння акта порушень неможливо точно визначити термін, прот ягом якого будуть усунені по рушення, відповідна кількіс ть днів визначається у двост оронньому акті, складеному с торонами після усунення пору шення;

при цьому нарахування, пере дбачені Методикою, здійснюют ься після складення зазначен ого двостороннього акта.

Апеляційним господарським судом встановлено, що:

Відомості про паспортні да ні струмоприймачів з їх зага льною максимальною потужніс тю в акті про порушення та в пр отоколі засідання комісії ві дсутні.

Докази узгодження цієї вел ичини в укладеному сторонами на постачання електроенергі ї договорі або докази визнач ення останньої виходячи зі с трумонавантаження електроу становки не надані.

Двосторонній акт з підписа ми представників сторін по в изначенню терміну, протягом якого будуть усунені порушен ня не складався. Такий термін сторонами не узгоджувався.

Отже, з урахуванням встанов лених обставин справи, відпо відно до вимог наведеного за конодавства щодо даних акта про порушення відповідачем Правил користування електри чною енергією та визначення кількості днів у періоді, за я кий має здійснюватись перера хунок, в порядку, визначеному названою Методикою, апеляці йний господарський суд прав омірно здійснив розрахунок в артості необлікованої елект роенергії величини та стягну в визначену ним суму коштів н а користь позивача.

Разом з тим, з огляду на Ріше ння Конституційного Суду Ук раїни від 08.04.1999 року №3-рп/99 (справ а про представництво прокуро ром інтересів держави в арбі тражному суді), апеляційний г осподарський суд дійшов обґр унтованого висновку про прав о прокурора подати позов у да ній справі.

Касаційна інстанція, пере віривши відповідно до ч. 2 ст. 111 -5 Господарського процесуаль ного кодексу України юридичн у оцінку обставин справи та п овноту їх встановлення у ріш енні та постанові, дійшла вис новку про відсутність підста в для скасування прийнятої у справі постанови.

Керуючись ст.ст. 111-5, 111-7, п. 1 ст. 111-9, ст. 111-11 Господарського процесу ального кодексу України, Вищ ий господарський суд України

ПОСТАНОВИВ:

Касаційну скаргу Від критого акціонерного товари ства "Енергопостачальна комп анія "Дніпрообленерго" залиш ити без задоволення, а пос танову Дніпропетровського а пеляційного господарського суду від 21.02.2011р. у справі № 28/202-10 - б ез змін.

Головуючий суддя

Карабань В.Я.

Суддя Жаботина Г.В.

Суддя

Ковтонюк Л.В.

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення27.04.2011
Оприлюднено06.05.2011
Номер документу15120169
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —28/202-10

Постанова від 27.04.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Жаботина Г. В.

Постанова від 21.02.2011

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Кузнецова Ірина Леонідівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні