Постанова
від 11.04.2011 по справі 2а-16742/10/4/0170
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВН ИЙ СУД

АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИ М

вул. Севастопольська, 43, м . Сімферополь, Автономна Респ убліка Крим, Україна, 95013

ПОСТАНОВА

Іменем України

11 квітня 2011 р. об 11:08 Справа №2а-16742/10/4/0170

Окружний адміністративн ий суд Автономної Республіки Крим у складі головуючого су дді Циганової Г.Ю., при секрета рі судового засідання Шевцов ій Г.В., за участі: представник позивача - Винятинський М.С .; представник відповідача - не з'явився; розглянувши у ві дкритому судовому засіданні адміністративну справу

за позовом Державної пода ткової інспекції в м. Сімферо полі АР Крим

до Підприємства Сімфероп ольської виправної колонії № 102 Управління Державного депа ртаменту України з питань ви конання покарань в АР Крим

про стягнення

Суть спору: Державна податк ова інспекція в м. Сімферопол і АР Крим (далі - позивач) зверн улась до Окружного адміністр ативного суду АР Крим з позов ом до Підприємства Сімферопо льської виправної колонії № 102 Управління Державного депа ртаменту України з питань ви конання покарань в АР Крим (да лі - відповідач) про стягненн я заборгованості в розмірі 7512 20,37 грн. Позов мотивовано полож еннями п. 11 ст. 10 Закону України "Про державну податкову служ бу в Україні"; наявністю у відп овідача податкового боргу з податку на додану вартість.

Ухвалами суду від 20.12.2010 року в ідкрито провадження у справі , після закінчення підготовч ого провадження справу призн ачено до судового розгляду.

Представник позивача в суд овому засіданні позов підтри мав, надав пояснення по суті с пору. Відповідач явку уповно важеного представника в судо ве засідання не забезпечив, п ро дату, час і місце судового р озгляду справи повідомлений належним чином, причин неявк и не повідомив, клопотань про відкладення судового розгля ду не надав.

Враховуючи, що матеріали сп рави містять достатньо доказ ів для з'ясування обставину у справі, суд, керуючись ст. 128 КА С України, вважає можливим ро зглянути справу за відсутнос ті представника відповідача .

Дослідивши матеріали спра ви та оцінивши докази у справ і в їх сукупності, суд, -

ВСТАНОВИВ:

Відповідач є юридичною особою, ідентифікаційний но мер 08680299, перебуває на податков ому обліку в ДПІ в м. Сімферопо лі АР Крим, зареєстрований у я кості платника податку на до дану вартість.

Сума заборгованості, про ст ягнення якої просить позивач , складається з несплаченої у встановлений строк суми под аткового зобов'язання з пода тку на додану вартість, самос тійно визначеного платником податку у податкових деклар аціях за період з серпня 2007 рок у по серпень 2010 року і пені, нар ахованої на суму податкового боргу.

Згідно із статтею 5 Закону У країни від 21.12.2000 року №2181-ІІІ "Про порядок погашення зобов'яза нь платників податків перед бюджетами та державними ціль овими фондами" (чинний на час в иникнення спірних відносин, далі - Закон №2181) податкове зо бов' язання, самостійно визн ачене платником податків у п одатковій декларації, вважає ться узгодженим з дня поданн я такої податкової деклараці ї.

Відповідно до п. п. 1.2, 1.3 ст. 1 Зак ону №2181 податкове зобов'язанн я - зобов'язання платника пода тків сплатити до бюджетів аб о державних цільових фондів відповідну суму коштів у пор ядку та у строки, визначені ци м Законом або іншими законам и України; податковий борг (н едоїмка) - податкове зобов'яза ння (з урахуванням штрафних с анкцій за їх наявності), самос тійно узгоджене платником по датків або узгоджене в адмін істративному чи судовому пор ядку, але не сплачене у встано влений строк, а також пеня, нар ахована на суму такого подат кового зобов'язання.

Відповідно до пп. 5.3.1 п. 5.3 ст. 5 За кону №2181 платник податків зоб ов'язаний самостійно сплатит и суму податкового зобов'яза ння, зазначену у поданій ним п одатковій декларації, протяг ом десяти календарних днів, н аступних за останнім днем ві дповідного граничного строк у, передбаченого підпунктом 4.1.4 пункту 4.1 статті 4 цього Закон у для подання податкової дек ларації.

Згідно із пп. "а" пп. 4.1.4 п. 4.1 ст. 4 За кону №2181 податкові декларації подаються за базовий податк овий (звітний) період, що дорів нює календарному місяцю (у то му числі при сплаті місячних авансових внесків), - протягом 20 календарних днів, наступних за останнім календарним дне м звітного (податкового) міся ця.

Матеріалами справи підтве рджується, що у встановлені з аконом строки самостійно виз начена сума податкового зобо в'язання (751220,37 грн.) з податку на д одану вартість у повному обс язі відповідачем сплачена не була.

Разом із тим, судом встановл ено, що відповідно до пп. 15.2.1 п. 15.2 ст. 15 Закону №2181 у разі коли пода ткове зобов'язання було нара ховане податковим органом до закінчення строку давності, визначеного у пункті 15.1 цієї с татті, податковий борг, що вин ик у зв'язку з відмовою у самос тійному погашенні податково го зобов'язання, може бути стя гнутий протягом наступних 1095 календарних днів від дня узг одження податкового зобов'яз ання. Якщо платіж стягується за рішенням суду, строки стяг нення встановлюються до повн ого погашення такого платежу або до визнання боргу безнад ійним.

Із позовом про стягнення за боргованості податковий орг ан звернувся 17.12.2010 року, таким ч ином вимоги про стягнення за боргованості, узгодженої шля хом подання декларацій за се рпень 2007 року (задекларована с ума податкового зобов'язання - 28754,00 грн., а.с. 28) і за жовтень 2007 рок у (задекларована сума податк ового зобов'язання - 9306,00 грн., а.с . 32), а також за уточнюючими розр ахунками за квітень 2007 року (по даний 22.10.2007 року, загальна сума задекларованого податковог о зобов'язання (із штрафними с анкціями) - 2603,00 грн., а.с. 29) і за тра вень 2007 року ((поданий 22.10.2007 року, з агальна сума задекларованог о податкового зобов'язання (і з штрафними санкціями) - 4233,00 грн ., а.с. 30) заявлено із порушенням строку, встановленого пп. 15.2.1 п . 15.2 ст. 15 Закону №2181. З вказаних пі дстав у цій частині позов зад оволенню не підлягає (в части ні вимог про стягнення 44896,00 грн .).

Заборгованість за узгодже ними податковими зобов'язанн ями з ПДВ у решті частині підт верджується матеріалами спр ави (а.с. 9, 33-91), вимоги про її стягн ення є обґрунтованими і таки ми, що підлягають задоволенн ю.

Відповідно до пп. 16.1.1 п. 16.1 ст. 16 З акону №2181 після закінчення вс тановлених строків погашенн я узгодженого податкового зо бов'язання на суму податково го боргу нараховується пеня.

Згідно із пп. 16.1.2 п. 16.1 ст. 16 цього Закону нарахування пені роз починається:

а) при самостійному нарахув анні суми податкового зобов' язання платником податків - в ід першого робочого дня, наст упного за останнім днем гран ичного строку сплати податко вого зобов'язання, визначено го цим Законом;

б) при нарахуванні суми пода ткового зобов'язання контрол юючими органами - від першого робочого дня, наступного за о станнім днем граничного стро ку сплати податкового зобов' язання, визначеного у податк овому повідомленні згідно з нормами цього Закону.

Відповідно до пп. 16.4 ст. 16 Зако ну №2181 пеня нараховується на с уму податкового боргу (включ аючи суму штрафних санкцій з а їх наявності) із розрахунку 120 відсотків річних облікової ставки Національного банку України, діючої на день виник нення такого податкового бор гу або на день його (його части ни) погашення, залежно від тог о, яка з величин таких ставок є більшою, за кожний календарн ий день прострочення у його с платі.

Зазначений розмір пені діє щодо всіх видів податків і зб орів (обов'язкових платежів), к рім пені щодо порушення стро ків розрахунків у сфері зовн ішньоекономічної діяльност і, що встановлюється окремим законодавством.

Судом встановлено, що на сум у заборгованості за податком на додану вартість, нарахова но пеню, залишок несплаченої пені станом на 01.20.2010 року скада в 3716,37 грн., заборгованість за пе нею не погашено, вказану забо ргованість позивач просить с тягнути з відповідача.

Разом із тим, відповідно до розрахунку пені, заявленої д о стягнення, до її складу вход ить пеня, нарахована за періо д з 01.10.2002 року по 11.05.2007 року у сумі 821 ,91 грн. В той же час згідно із да ними картки особового рахунк у відповідача вказану суму п ені списано на підставі ріше ння керівника податкового ор гану від 25.02.2011 року №35/24-1.

Тож у цій частині позовні ви моги також не підлягають зад оволенню.

Відповідачем, в порядку, вст ановленому ст. 71 КАС України, н е надано доказів повної спла ти суми податкового зобов'яз ання або зміни його розміру в порядку, встановленому зако ном, тому зазначена заборгов аність є податковим боргом п латника податку, який підляг ає погашенню в порядку, встан овленому законом.

Відповідно до ст. 67 Конститу ції України кожен зобов'язан ий сплачувати податки і збор и в порядку і розмірах, встано влених законом.

Відповідно до пп. 3.1.1 п. 3.1 ст. 3 За кону №2181 (чинний на час звернен ня позивача до суду) активи п латника податків можуть бути примусово стягнені в рахуно к погашення його податкового боргу виключно за рішенням с уду.

Таким чином, законодавець п ередбачив такий спосіб приму сового стягнення податковог о боргу, як звернення стягнен ня на активи платника податк ів за рішенням суду.

Згідно із п. 11 ст. 10 Закону Укра їни "Про державну податкову с лужбу в Україні" державні под аткові інспекції в районах, м істах без районного поділу, р айонах у містах, міжрайонні т а об'єднані спеціалізовані д ержавні податкові інспекції виконують такі функції: пода ють до судів позови до підпри ємств, установ, організацій т а громадян про визнання угод недійсними і стягнення в дох од держави коштів, одержаних ними за такими угодами, а в ін ших випадках - коштів, одержан их без установлених законом підстав, а також про стягненн я заборгованості перед бюдже том і державними цільовими ф ондами за рахунок їх майна.

За таких обставин позов під лягає задоволенню частково, у частині вимог про стягненн я 705502,46 грн.

Відповідно до ч. 4 ст. 94 КАС Укр аїни у справах, в яких позивач ем є суб'єкт владних повноваж ень, а відповідачем - фізична ч и юридична особа, судові витр ати, здійснені позивачем, з ві дповідача не стягуються.

В судовому засіданні 11.04.2011 ро ку оголошено вступну і резол ютивну частини постанови, по станову у повному обсязі скл адено 15.04.2011 року.

Керуючись ст. ст. 94, 158-163, 167 КАС Ук раїни, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

1. Адміністративний позов задовольнити частково.

2. Стягнути з Підприємства С імферопольської виправної к олонії № 102 Управління Державн ого департаменту України з п итань виконання покарань в А Р Крим (ідентифікаційний код 08680299) в дохід Державного бюджет у м. Сімферополя податковий б орг з податку на додану варті сть (код платежу 3014010100, р/р 31114029 700002 в ГУ ДКУ АР Крим, м. Сімферопо ль, МФО 824026, ЄДРПОУ 34740405) у сумі 705502,46 г рн.

3. В задоволенні решти части ни позову відмовити.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку на апеляційне оскарження. У разі подання апеляційної с карги судове рішення, якщо йо го не скасовано, набирає зако нної сили після повернення а пеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного пров адження або набрання законно ї сили рішенням за наслідкам и апеляційного провадження. Апеляційна скарга подається до Севастопольського апеляц ійного адміністративного су ду через Окружний адміністра тивний суд Автономної Респуб ліки Крим протягом 10 днів з дн я проголошення постанови. У р азі оголошення в судовому за сіданні вступної і резолютив ної частини постанови, а тако ж прийняття постанови у пись мовому провадженні апеляцій на скарга подається протягом десяти днів з дня отримання к опії постанови. Копія апеля ційної скарги одночасно надс илається особою, яка її подає , до Севастопольського апеля ційного адміністративного с уду.

Суддя Ци ганова Г.Ю.

Дата ухвалення рішення11.04.2011
Оприлюднено10.05.2011
Номер документу15127279
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-16742/10/4/0170

Ухвала від 23.10.2012

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Маринчак Н.Є.

Ухвала від 11.07.2011

Адміністративне

Севастопольський апеляційний адміністративний суд

Лядова Тетяна Романівна

Постанова від 11.04.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим

Циганова Г.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні